Analyse
Læsetid: 6 min.

USA har ikke oplevet lignende optøjer siden mordet på Martin Luther King

Midt i en dødelig pandemi udløser en video af en sort mand, der bliver kvalt af en politimand, en bølge af massedemonstrationer i USA’s storbyer med ildspåsættelser og plyndringer i rige bykvarterer. En rådvild Trump opfordrer militæret til at nedkæmpe opstanden
Demonstration i Washington DC i Lafayette Park, umiddelbart over for Det Hvide Hus, hvor politiet rykkede frem for at håndhæve udgangsforbuddet.

Demonstration i Washington DC i Lafayette Park, umiddelbart over for Det Hvide Hus, hvor politiet rykkede frem for at håndhæve udgangsforbuddet.

MediaNews Group/The Mercury News

Udland
2. juni 2020

Aldrig før i sin historie er USA blevet ramt af tre så hårde slag på en og samme gang.

Et årti adskilte Den Spanske Syge i 1918 fra Depressionen i 1930’erne. 30 år senere, i 1968, brændte USA’s storbyer efter mordet på Martin Luther King.

I dag brænder USA’s storbyer igen. Det sker midt under en pandemi, der har krævet over 100.000 menneskeliv, og som er gået værst ud over afroamerikanere. Samtidig har 40 millioner amerikanere mistet deres job. De aner ikke, hvad fremtiden vil bringe.

Og midt i denne katastrofe er nationen lederløs. Det er svært at komme i tanke om en præsident i USA’s 233 år lange historie, der er så uegnet som Donald Trump til at sprede et forsonende budskab, udtrykke empati med de døde, ofrene for racisme og politibrutalitet, de arbejdsløse og de sultne.

»Amerikanerne stoler ikke på deres ledere. Vi er et splittet land, og det sker på et tidspunkt, hvor politikeren, der har fået tildelt æren at lede os, gør alt for at splitte os yderligere med sine hadefulde tweets,« sagde Steve Schmidt til tv-kanalen MSNBC søndag aften, mens demonstranter satte ild til en bygning tæt på Det Hvide Hus.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak Information for endelig at tag bladet fra munden om de dybt racistiske dele af USA.
"Der hersker stor usikkerhed om identiteten af de voldelige elementer" skriver I. Jeg kan hjælpe med at identificere en del af dem. Hvide småborgerlige individer, der foragter andre, fordi de har en anden og ofte smukkere hudfarve end de selv har. En super rig overklasse, der fx kræver ret til at sælge giftigt drikkevand forurenet med tungmetal og et retssystem, der bakker op om overklassens udnyttelse af befolkningen.
Men nej, når man sparker til 10 personer, og en af dem formaster sig til at træde dig over tæerne, må dette oprør selvfølgelig knuses.
Problemet er ikke optøjerne. De er symptomer på det egentlige problem, ulighed og magtmisbrug.

Hanne Utoft, Anders Olesen, Erik Karlsen, Flemming Berger, Torben Arendal, søren ploug, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen, gert rasmussen, Erik Winberg, Lars Eriksson, Ole Kristensen, Ruth Sørensen, Steen K Petersen, Gitte Loeyche, Mikkel Zess, Anders Graae, Stella Nielsen, Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Niki Dan Berthelsen, Miklôs Tōtfalusi, Per Christiansen, Peter Mikkelsen, Anders Reinholdt, John S. Hansen, Tommy Clausen, David Breuer, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Holger Nielsen, Carsten Mortensen, Curt Sørensen, Trond Meiring og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Mange har været inde på at Antifa er nogle slemme nogle og ligeså så slemme som de højreorienterede grupper.

Antifa-drab er nemme at gøre op. Der er dræbt 0 mennesker af personer med tilknytning til Antifa.

Går vi til midten i amerikansk politik: Hvert år bliver 1.000 mennesker i USA dræbt af politiet.

Mht. højreorienterde grupper kan vi jo bare plukke lidt:

Timothy McVeigh and Terry Nichols 168 dræbte, og de nyere
Poway synagogue shooting 1 dræbt 3 sårede
Pittsburgh synagogue shooting 11 dræbt 7 sårede
Las Vegas shooting 58 dræbt 413 sårede

Højreorienterede drab i de senere år skal tælles i 1000-vis.

Antifa har dræbt lige så mange som Michelle Obama og Beyonce hver for sig: nemlig 0.

Det er faktisk helt morsomt at hvide amerikanere nu hævde, at de sorte, de er nødt til at vise lidt sympati for nu - situationen taget i betragtning, men de åbenlyst er meget bange for, ikke kan finde på at tage på plyndringstogter, men må have nogen hvide venstreorienterede til at lokke dem til det.

Det hele minde om den efterhånden gamle afledningsmanøvre: Vi amerikanere kan ikke finde på at vælge en TV-klovn som præsident, så russia, russia, russia.

Søs Jensen, Hanne Utoft, Anders Olesen, Erik Karlsen, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen, Erik Winberg, Gitte Loeyche, Mikkel Zess, Anders Graae, Stella Nielsen, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Per Christiansen, Bjørn Pedersen, John Andersen, Lene Krathmann Pedersen, Holger Nielsen, Peter Knap, Peter Jespersen, David Zennaro og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

Det er svært at sige, hvad der er værst: Donald Trumps ækle forretningsmands mund , der, som påpeget af demonstranterne, ligner en opspilet 'Anus', de utallige løgne og injurierende påstande, hans psykopatiske selvglæde, eller hans mange fanatiske tilhængere, der hverken vil høre eller se.

Christel Gruner-Olesen, Janus Agerbo, Ib Gram-Jensen, Gitte Loeyche, Mikkel Zess, Stella Nielsen, Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Søren Knudsen, Helle Walther, Anders Reinholdt, Tommy Clausen, Mads Greve Haaning, Kim Øverup og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Og så siger amerikanerne at politiet i Hong Kong overreagerer mod demokratidemostranterne.

Thomas Tanghus, Erik Karlsen, Torben Arendal, søren ploug, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen, Ole Kristensen, Henrik Leffers, Gitte Loeyche, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Miklôs Tōtfalusi, Elisabeth Andersen, Gert Romme, Tommy Clausen, Steen Bahnsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Når man læser om hvordan det amerikanske politi italesætter sig selv i medier, på sociale medier og hvordan de bliver omtalt i tv serier der fortrinsvis maler et positivt billede af politiet, går der en ting igen og igen, som jeg tror forklarer den mangel på at se borgere (sorte, men ikke nødvendigvis kun dem) som mennesker:

Nemlig det at flere af dem omtaler sig som del af et "blue brotherhood" eller "brothers in blue", at de i høj grad italesætter sig selv som et seperat samfund der skal patruljere et andet samfund, i stedet for at være en integreret del af det samme samfund de patruljerer. Især den øgede militarisering af det amerikanske politi i senere år, virker til at have skruet op for denne tendens. Hvis politiet ser sig selv som en hær i krig, må man jo overveje om de så ser sig som gående rundt i "fjendeland" hver gang de træder ind i et sort nabolag.

Hanne Utoft, Anders Olesen, Bjarne Bisgaard Jensen, Chris Ru Brix, Torsten Jacobsen, Torben Arendal, søren ploug, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Henrik Leffers, Mikkel Zess, Stella Nielsen, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Gert Romme og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Hvad har Amerika med demokrati at gøre, intet! Amerika lever på korruption , i alle deler af samfund systemerne, samt racisme.

Hanne Utoft, Michael Waterstradt, Torben Arendal, Mikkel Zess, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
niels astrup

Okay - nu har amerikanerne i årtier indsat morderiske og korrupte regimer, bevæbnet dem og deres dødspatruljer, hjulpet de generaler og politikere, som har gjort deres stater sikre for Texaco og dødssyge dåsesupper, vendt det blinde øje til, når kleptokraterne har overført milliarder til konti i Schweitz eller USA. (Pinochet havde alene 125 konti i amerikanske banker).

Nu kommer kyllingerne så hjem for at blive stegt.

Var der nogen, der sagde ....karma?

Hanne Utoft, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Erik Winberg, Mikkel Zess, Anders Graae og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

I den sag, der startede det hele, er en eneste politibetjent blevet tiltalt, det er Derek Chauvin, ham der satte sit knæ på Floyds nakke, han er nu tiltalt for mord og drab.

Undersøgelsesdommeren, der har sagen, mener at alle 4 betjente skal tiltales for mord. De andre for ikke at have gjort noget at forhindre mordet. Men undersøgelsesdommeren har ikke myndigheden til at tiltale de andre betjente, det har bl.a. chefen for politiet samt en politisk institution, og de har ikke gjort det - i hvert fald ikke endnu.

https://expo.se/2020/06/historiska-protester-i-usa

Ete Forchhammer , Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Jeg er bange for , at det måske kun er ouverturen til en lang og hed sommer !

søren ploug, Janus Agerbo, René Arestrup og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Med en præsident som Donald Trump måtte det gå galt før eller siden. Nu må Biden på banen og få sig en dygtig supersygtig sort vicepræsidentkandidat, der er nogle at tage af. Og så begynder at slås mod den tumpe der sidder der nu.
At skyde med tåregas og gummikugler mod fredelige folk, er en skandale, og så for at tossen kan stå med biblen i hånden ved en kirke.Og fortælle han vil sætte militæret ind. Er han bindegal.

Ete Forchhammer , Torben Arendal, Janus Agerbo, Torben Bruhn Andersen, Jonna Jensen, Gitte Loeyche, Mikkel Zess og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Hvis man træder et par skridt tilbage og kikker på det store billede, må man da nok sige Russerne fik fuld valuta for pengene, for indsatsen under præsidentvalget.

Flemming Berger, søren ploug, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen, Gitte Loeyche, Peter Knap og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Den største tragedie er nok, at der ikke er sket væsentlige strukturelle forandringer af det amerikanske samfund de sidste halvtreds år.

Flere ligheder mellem den nuværende situation og 1968, hvor Martin Luther King og Robert Kennedy blev myrdet, der var omfattende borgerrettighedsprotester som udviklede sig, Tet-offensiven (vendepunktet) i Vietnam-krigen, influenza-epidemi som slog 100.000 amerikanere ihjel og så vandt Richard Nixon valget.

https://www.newyorker.com/news/daily-comment/an-american-uprising-george...

Hanne Utoft, Arne Albatros Olsen, Mikkel Zess og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Nu er det altså ikke det amerikanske politi ( som der er meget lidt godt at sige om) der bærer broderparten af ansvaret for dræbte sorte selvom man sagtens kunne få det indtryk i medierne i dag.

https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2016/crime-in-the-u.s.-2016/tables/...

Det er faktisk overvejende sorte der dræber sorte. Det er det samme for hvide i USA, deres mordere er overvejende hvide. Dog er der den undtagelse at selvom hvide har en langt mindre risiko for at blive dræbt er det langt oftere en sort morder end det er tilfældet med en hvid der dræber en sort.

Eva Schwanenflügel

"Problemets kerne er ikke, hvorvidt der i USA’s politistyrker er nogle rådne æbler, der skal fjernes,« skriver Butler i en kronik i The Washington Post.

»Det egentlige problem består i, hvad en af tilskuerne siger til betjentene. ’Han er også et menneske’. Men de forstår ikke Floyds menneskelighed. I USA dehumaniserer politiet sorte borgere."

For det første, alle ved at råddenskab smitter.
En tønde æbler bliver hurtigt brune, hvis der er orm i et enkelt.

For det andet, ville vi jo slet ikke acceptere, at fx et flyselskab udtalte "Piloten var desværre et råddent æble, det var vel nok ærgerligt for passagererne".

For det tredje, racismen er strukturel og systemisk.
Retsvæsenet er biased, korrupt, og de privatejede fængsler tjener penge på de mange afroamerikanske fanger, der forbliver i systemet.

Politiet får primært træning i skydning og anden voldsanvendelse, mens de ikke trænes i kommunikation og dialog.
Der er desuden 18.000 forskellige politistyrker i USA.

Præsidenten gør intet for at tale urolighederne ned, tværtimod.
Han kritiserer Guvernørerne som 'svagpissere', og truer med at indsætte militæret mod demonstranterne.

"Militærpoliti fra Nationalgarden satte ind med tåregaskanoner, flashgranater og gummikugler mod demonstranter på Lafayette-pladsen foran Det Hvide Hus.

Ifølge flere amerikanske medier, herunder New York Times, var der tale om fredelige demonstranter.

Demonstranterne blev fjernet for at præsidenten kunne gå de få 100 meter over parken til den nærliggende kirke St. John's Church, der er blevet vandaliseret af demonstranter dagen før.

Donald Trump stillede op foran kirken, hvor han med en bibel i hånden fik taget et par billeder, og efter et par minutter gik han og hans følge tilbage til Det Hvide Hus."

"Demonstranter fjernet med tåregaskanoner, så Trump kunne få taget billeder foran kirke"
https://www.dr.dk/nyheder/udland/demonstranter-fjernet-med-taaregaskanon...

Der er bekymring omkring hvorvidt de omfattende protester eventuelt vil føre til et "white backlash", som det skete da Nixon blev valgt.
Altså at hvide vil stemme på Trump, som udnytter demonstrationerne til at profilere sig som fortaler for "law & order" og "tough on crime", og samtidig udnævner venstrefløjen, specielt bevægelsen (ikke 'organisationen') Antifa til at være ophav til de mere voldelige sammenstød.

Carsten Munk, søren ploug, Niels Duus Nielsen, Arne Albatros Olsen, Steen K Petersen, Bjørn Pedersen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Foruden at der foreløbigt er foretaget over 5600 anholdelser, især efter Trumps trusler, er 68 journalister indtil videre blevet angrebet af politiet.

En kvindelig journalist stod og tog billeder, da politiet umotiveret beskød hende med gummikugler.
Hun har efterfølgende mistet synet på det ene øje.

Hun er ikke alene om at være blevet beskudt.

"Fordømmelse af angreb på journalister: Vi plejer at se det i slyngelstater"
https://www.dr.dk/nyheder/udland/fordoemmelse-af-angreb-paa-journalister...

Hanne Utoft, Arne Albatros Olsen, søren ploug, Niels Duus Nielsen, Erik Winberg og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Ikke siden 1968 siger de. Den gang lød det sådan her:
https://www.youtube.com/watch?v=SboRijhWFDU

Arne Albatros Olsen.
Edgey Pires fra rockduoen The Last Internationale harcelerede den anden dag over, at mens masser af popstjerner udtrykte deres støtte til George Floyd og farvedes rettigheder var der fuldstændig tavshed fra rockstjernerne. Han konkluderede at rocken måske er død.

Som en ung kvindelig demonstrant skrev på sit skilt: ” The reason you don’t se cops shutting down KKK rallies is the same reason you don’t see Hannah Montana & Miley Cyrus sitting in the same room”.
Og der er nok noget om snakken. Mange har bemærket, at racistiske alt right demonstrationer hvor deltagerne stiller sig truende an i fuldt angrebsgear og kraftige våben, uhindret får lov at foregå med politibeskyttelse. En tendens der er eksploderet under Trump og hans ven Steve Bannon, der arbejder målrettet med nazistisk undergravelse af demokratiet i USA og Europa.
https://static01.nyt.com/images/2020/01/27/us/22thebase-01alt/22thebase-...
”White nationalist group posing as antifa called for violence on Twitter”
https://www.nbcnews.com/tech/security/twitter-takes-down-washington-prot...
The Grayzone har genopslået en artikel fra 2016 om politichefen i Minneapolis’ omgang med det racistiske højre.
https://thegrayzone.com/2020/05/29/minneapolis-police-george-floyds-whit...
And the pig in The White House is putting out fires with gasoline!

søren ploug, Niels Duus Nielsen, Erik Winberg, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Jeg tror kun dette er begyndelsen. USA er et samfund i opløsning. Det går op for stadig flere amerikanere, at 'The American Dream' er en illusion - et fupnummer, som alene tjener til at holde den voksende underklasse i ave og beskytte elitens privilegier.

Symptomerne har været der længe: En ekstrem grad af voldelig kriminalitet, overfyldte fængsler, systemisk racisme, fattigdom, hjemløshed, misbrug, udbredt analfabetisme osv.

En sådan samfundsmodel er ikke særlig modstandsdygtig over for pandemier og økonomiske tilbageslag, men forudsætter konstant højkonjunktur. Og det er ikke det, verden står over for, hverken nu eller i den nærmeste fremtid.

Derfor vil USA brase sammen. Det er kun et spørgsmål om tid.

Esben Lykke, Hanne Utoft, Thomas Tanghus, Michael Waterstradt, Eva Kjeldsen, Chris Ru Brix, Torben Arendal, Carsten Munk, søren ploug, Niels Duus Nielsen, Arne Albatros Olsen, Ole Kristensen, Mikkel Zess, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

I 8 år var mantraet "Yes, we can" - og der skete ikke spor. The Guardian lavede lister over uvirkelige politiskyderier. Faktum er at politiet i USA, som andre steder i hele verden, er blevet mere militariseret. De er der ikke for at beskytte den enkelte borger. Anholdelser er blevet til procedurer. Man skyder, banker eller gasser i stor stil.
Det er ikke kun et Trump problem - det går dybere. Der er Assange i UK, der er catalonske politikere i Spanske fængsler, der journalister på Malta og i Slovakiet der er myrdet, der er mord og overfald i Rusland, Mongoliet og Usbekistan. Der er journalister med "mundbind" i Kina. Saudi kunne ikke holde udholde en journalist og skar ham i stykker, for senere at komme ham i en kuffert. Der var journalister i Irak og Afghanistan, som blev mejet ned. Og nu også 68 journalister i USA.

Magthavere kan åbenbart ikke tåle dårlig omtale.

Arne Albatros Olsen, søren ploug, Mikkel Zess, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

PS. Kan vi få en kort resume om hvem Martin Luther King var, så selv Roskilde Katedralskole kan fatte fatte artiklen :-)

søren ploug, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

USA har ikke længere en samlende fortælling, som binder landet sammen.

Jeppe Lindholm

America First. Men hvilket America? Det må selv amerikanerne spørge sig selv om efterhånden.

Arne Albatros Olsen

" Magtens muskler " overalt på kloden har altid lidt ekstra line, fordi det politiske og økonomiske establisment ved, at der ikke er andre til at beskytte dem og deres interesser, hvis alt går galt.

Og de kan politiet helt klart slet ikke styre og myndigheder har forklaringsproblemer hver gang.

"USA har ikke længere en samlende fortælling, som binder landet sammen."

Naturligvis ikke; det er klart eksponeret at den hidtil fortalte historie var løgn (helt tilbage fra nybyggernes frihedstrang, som i vidt omfang reelt bestod i privatkapitalistisk grådighed og baseredes på et folkemord på indianere (endnu en etnicitet, som via racistisk propaganda lamineredes i funktionelle fjendebilleder).

"Nu må Biden på banen og få sig en dygtig supersygtig sort vicepræsidentkandidat, der er nogle at tage af."

Biden udtalte for ikke så længe siden at fattige børn er 'just as bright as white kids'. Og siden fik han fumlet sig ud i påstanden om at man ikke er sort, hvis man stemmer på Trump.

Biden er det eklatante eksempel på at uden mediestærke blålys som Obama er Demokraternes reaktionære og bedrageriske politiske position helt åbenbar. Lige så åbenbar som løgnen om at en 'statsmand' kan 'samle nationen' på en genuin måde er. Ren bogus og Hollywood.