Nyhed
Læsetid: 5 min.

Zuckerberg i hidtil uset modvind efter Trump-opslag

Facebooks stifter og direktør kritiseres i skarpe vendinger af adskillige af sine egne ansatte for at tillade Trump at bruge det sociale medie til at anspore til vold mod demonstranter. Mark Zuckerberg forsvarer sin beslutning
Facebooks stifter Mark Zuckerberg er havnet i hidtil uset modvind efter et Trump-opslag

Facebooks stifter Mark Zuckerberg er havnet i hidtil uset modvind efter et Trump-opslag

Brendan Smialowski

Udland
4. juni 2020

OAKLAND – Mark Zuckerberg står fast på sin beslutning om at tillade Donald Trump at true med voldsaktioner imod de demonstranter, der i den seneste uge har protesteret mod politibrutalitet og politidrabet på afroamerikaneren George Floyd.

Dermed trodser Facebooks administrerende direktør, bestyrelsesformand og stifter skarp kritik fra borgerretsledere, men også en hidtil uset modstand fra sine egne ansatte, der har givet sig udslag i direkte kritik og offentlige opsigelser.

På en videokonference med sine medarbejdere erklærede Zuckerberg tirsdag amerikansk tid, at han traf en »vanskelig«, men også »ret velovervejet« beslutning, da han fredag afviste at fjerne Trumps advarsel på de sociale medier, der lød: »når plyndringerne starter, starter skyderierne«.

Facebook holder som regel onlinemøder med medarbejdere på torsdage, men ledelsen havde rykket den ugentlige session frem for at imødegå en voksende modvilje blandt selskabets ansatte, hvoraf hundredvis i mandags ’udvandrede virtuelt‘, da de bad sig fritaget for at arbejde resten af dagen.

»Jeg vidste, at jeg ville blive nødt til at se bort fra min egen personlige opfattelse,« sagde han ifølge The New York Times til sine ansatte.

»Jeg vidste også, at når vi traf denne beslutning, ville det føre til, at mange mennesker i virksomheden ville blive kede af det og få medierne til at kritisere os.«

Tilskyndelse

Vreden mod Facebook er kun taget til, siden Zuckerberg fredag aften slog fast, at den sociale medieplatform ikke kommer til at tage skridt imod det opslag fra Trump, hvor han citerer en racistisk politichef fra 1960’erne og tilsyneladende opfordrer amerikansk politi til at skyde på uromagere.

Twitter vurderede på sin side, at et tweet fra Trump med selv samme ordlyd kunne opfattes som tilskyndelse til vold og valgte at skjule opslaget bag en advarselsetiket »for at forebygge, at andre kan blive inspireret til at begå voldshandlinger«.

Zuckerberg satte fredag spørgsmålstegn ved Twitters fortolkning af Trumps tweet og henviste til, at den amerikanske præsident formentlig blot havde til hensigt at advare demonstranter om, at politiet kunne skyde på dem.

»Personligt har jeg en stærkt negativ holdning til den slags opflammende splittelsesretorik,« forklarede Zuckerberg. »Jeg er stærkt uenig i præsidentens måde at italesætte disse ting på, men jeg mener, at offentligheden skal kunne vurdere det selvstændigt, for i sidste ende kan vi kan kun drage magthavere til ansvar, hvis deres ytringer kan granskes offentligt.«

Men selv om Zuckerberg har taget udsagnets historiske racistiske konnotationer til efterretning og søndag donerede 10 millioner dollar til antiracistiske grupper, insisterede han også på, at Facebook må følge sin vedtagne politik om at tillade statslige aktører at advare offentligheden om mulig brug af vold.

Præcedens

Zuckerbergs holdning har også mødt kritik fra amerikanske borgerrettighedsledere, hvoraf tre mandag aften førte samtaler med Zuckerberg og hans ’topløjtnant’ Sheryl Sandberg.

»Vi er skuffede og rystede over Marks uforståelige forklaringer,« sagde Vanita Gupta, Sherrilyn Ifill og Rashad Robinson – ledere af henholdsvis Leadership Conference on Civil and Human Rights, NAACP Legal Defense and Educational Fund og Color of Change – i en fælles udtalelse.

»Han demonstrerede hverken forståelse for den historiske eller for den aktuelle undertrykkelse af vælgerne og nægter at anerkende, at Facebook faciliterer Trumps opfordring til vold mod demonstranter,« hed det videre i fællesudtalelsen. »Mark sætter en meget farlig præcedens for andre stemmer, der ville sige lignende skadelige ting på Facebook.«

Zuckerberg er også blevet udsat for vedvarende og direkte offentlig kritik fra adskillige medarbejdere – en højest usædvanlig praksis i en virksomhed, som Zuckerberg kontrollerer suverænt gennem sit ejerskab af 57,6 procent af de stemmegivende aktier.

»Det står i dag krystalklart, at ledelsen nægter at stille sig på vores side,« tweetede softwareingeniøren Brandon Dail tirsdag, mens Andrew Crow, der er chefdesigner for Facebooks Portal-videotelefon, tweetede: »At stille en platform til rådighed for at anspore til vold og udbredelse af misinformation er uacceptabelt, uanset hvem der står bag, eller hvor nyhedsrelevant det er. Jeg er uenig med Marks position og vil gøre mit bedste for at få forandringer til at ske.«

Timothy J. Aveni, en anden Facebook-softwareingeniør, bekendtgjorde offentligt på både Facebook og LinkedIn, at han nu har sagt sin stilling op i protest imod Zuckerbergs linje.

»Mark har altid sagt, at han ville trække grænser ved ytringer, der ansporer til vold,« skrev Aveni. »Fredag viste han os, at dette var løgn.«

Impliceret i vold

Aveni trak desuden en parallel mellem Facebooks formidling af Trumps voldelige retorik til selskabets historik i Asien, hvor Facebook er blevet beskyldt for at være impliceret i etnisk udrensning i Myanmar, pøbelvold i Sri Lanka og bane vejen for en demagogisk populists overtagelse af præsidentposten i Filippinerne.

»Facebook, der er medskyldig i udbredelsen af instrumentaliseret had som politisk våben, har stillet sig på den forkerte side af historien,« skrev han.

»Facebook stiller en platform til rådighed, der sætter politikere i stand til at radikalisere enkeltpersoner og forherlige vold, og vi ser nu, at USA er ved at bukke under for samme slags medieopgejlede splittelse, der i Filippinerne, Myanmar og Sri Lanka har fået mennesker dræbt. Jeg frygter for, hvad der kan ske for mit land og har fået nok af at skulle forsøge at retfærdiggøre dette.«

Brug af politisk reklame på Facebook var afgørende for Trumps præsidentvalgsejr. For selv om Trump personligt foretrækker at bruge Twitter som afsæt for sine udfald og indfald, har hans særlige varemærke af splittende, fremmedhadsk og følelsesmæssig retorik vist sig ekstraordinært gennemslagskraftig på Facebooks algoritmiske tidslinjer.

I et internt memo lækket til The New York Times i januar noterede den mangeårige Facebook-direktør Andrew Bosworth således: »Var Facebook så ansvarlig for, at Donald Trump blev valgt? Jeg tror, ​​at svaret er ja, men ikke af de grunde, mange tror. Han blev ikke valgt på grund af Rusland eller misinformation eller Cambridge Analytica. Han blev valgt, fordi han gennemførte den bedste enkeltstående digitale annoncekampagne, jeg nogensinde har set fra en annoncør. Punktum.«

Tirsdag var der blandt de tusindvis af facebookreklamer for Trumps genvalgskampagne, dusinvis, der fremmanede det »kaos, der foregår rundt omkring i verden«. Tilhængere blev opfordret til at underskrive et ’takkekort’ – en politisk marketingteknologi, der er designet til at høste e-mail-adresser og mobiltelefonnumre – til Trump »for at vise ham, hvor taknemmelige vi er for hans bestræbelser på at holde Amerika sikkert«.

’Kortene’ var illustreret med billeder og sentenser som »Gud velsigne Amerika«, »Gud velsigne, præsident Trump« og »Gud velsigne Trump-familien«.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anker Heegaard

Jeg efterlod i sidste uge, en billedkommentar på et opslag på Facebook. Det var et harmløst billede af en ælling.
Det blev straks efter at jeg havde posted det, fjernet med begrundelsen: "Opslaget viser nøgenhed eller seksuel aktivitet".
Jeg klagede over afgørelsen, men Facebook fastholdt deres dom og advarede mig samtidigt om, at hvis det gentog sig, så ville jeg blive idømt karantæne.
Hvis jeg i stedet for det harmløse billede af ællingen havde opfordret til, at trådejeren bare kunne gå ind og kvæle naboens kat, som åd hendes ællinger, så var der formentlig ikke sket noget.
Livet er en labyrint, som kan være svær at gennemskue, og logikken som skulle være vores ven og vejleder kan vi heller ikke bruge - tilbage er kun lykke og fromme.

Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Kenneth Krabat, Erik Karlsen, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, peter juhl petersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
søren ploug

Og hele den danske offentlighed - inkl. dem, der opfatter sig selv som venstreorienterede, har lagt sig fladt ned for facebook, som stille og roligt overtager vores demokrati og lader en person som Mark Zuckerboy afgøre, hvad man må skrive og mene.
Utroligt ...
og uhyggeligt ...

Hanne Utoft, Jane Doe, arne tørsleff, Jonna Jensen og Lone Hansen anbefalede denne kommentar