Læsetid: 3 min.

1966: USA holder midtvejsvalg i splid og opstand

Som udvekslingsstudent i Californien oplever David Rehling, hvordan racekonflikter og Vietnamkrigen rykker helt ind på velbjærgede amerikanske gymnasier. Ved valget det år bliver Ronald Reagan guvernør, og koalitionen af liberale demokrater og moderate republikanere, som præsident Lyndon B. Johnson har regeret på, falder fra hinanden. Følg David Rehlings erindringer om USA, som Information bringer i ny serie op til præsidentvalget
Begivenhederne i Watts i 1965 skaber splid mellem amerikanerne, der på daværende tidspunkt i forvejen er splittede over den amerikanske krigsførelse i Vietnam. Billedet her er fra Watts umiddelbart efter oprørerne.

Begivenhederne i Watts i 1965 skaber splid mellem amerikanerne, der på daværende tidspunkt i forvejen er splittede over den amerikanske krigsførelse i Vietnam. Billedet her er fra Watts umiddelbart efter oprørerne.

Nara Archives/Shutterstock/Ritzau Scanpix

11. september 2020

Året er 1966. Jeg er 17 år og udvekslingsstudent i Los Angeles, Californien. Nærmere betegnet i 12. klasse på North Hollywood High School. Det lyder jo celebert. Og sandt er det da også, at mange af mine gymnasiekammerater kommer fra hjem, der tjener gode penge i underholdningsindustrien.

Men Californien er ikke bare et liv til Beach Boys-toner, som delstatens navn kan vække forventninger om. Allerede sommeren forinden – i 1965 – havde der været uroligheder, da seks dages gadekampe brød ud mellem politi og demonstranter i Los Angeles’ sorte bydel Watts.

Opstanden kom, efter at politiet trak en sort bilist ind til vejsiden og i den følgende tumult kom til at sparke en gravid kvinde. 14.000 medlemmer af Californiens nationalgarde blev udkommanderet, og 34 mennesker mistede livet. De 23 som ofre for ordensmagten.

Begivenhederne i Watts i 1965 har skabt splid mellem mine skolekammerater, der i forvejen er splittet over den amerikanske krigsførelse i Vietnam. De, der mener, at de sorte i Watts selv fremkaldte balladen, støtter typisk også, at den demokratiske præsident, Lyndon Johnson, optrapper krigen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kristian Nielsen
  • David Zennaro
  • Torben Lindegaard
Kristian Nielsen, David Zennaro og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu