Interview
Læsetid: 11 min.

Angela Merkel: »For at Europa kan overleve, må dets økonomi kunne overleve«

EU skal indrette sig på, at USA måske aldrig igen ønsker at være verdensleder, siger den tyske forbundskansler i dette interview, som hun gav til seks store europæiske aviser i anledningen af Tysklands overtagelse af EU-formandskabet 1. juli
»Jeg synes ikke, det er formålstjenligt at tale om de nordeuropæiske og om de sydeuropæiske lande og om de østeuropæiske lande. Så bliver tingene let for sorte og hvide. Jeg forventer, at vi alle er i stand til at sætte os i den anden persons sted, og at vi kan se på problemerne fra den andens synspunkt.« siger Angela Merkel i et interview med seks store europæiske aviser.

»Jeg synes ikke, det er formålstjenligt at tale om de nordeuropæiske og om de sydeuropæiske lande og om de østeuropæiske lande. Så bliver tingene let for sorte og hvide. Jeg forventer, at vi alle er i stand til at sætte os i den anden persons sted, og at vi kan se på problemerne fra den andens synspunkt.« siger Angela Merkel i et interview med seks store europæiske aviser.

Markus Schreiber

Udland
6. juli 2020

I forbindelse med Tysklands overtagelse af EU-formandskabet 1. juli stillede forbundskansler Angela Merkel op til et interview med The Guardian og fem andre store europæiske aviser – tyske Süddeutsche Zeitung, franske Le Monde, spanske La Vanguardia, italienske La Stampa og polske Polityka. Hun talte blandt andet om Europas økonomiske modtræk mod coronapandemien, om sin vurdering af Brexit-forhandlingernes chancer for succes og om de globale udfordringer, som USA, Rusland og Kina repræsenterer for EU. Her følger en let nedredigeret version af interviewet:

– Tyskland overtager EU-formandskabet på et tidspunkt, hvor Europa står i en krise uden fortilfælde. Der er store forhåbninger til, at Tyskland finder gode løsninger. Bliver du ikke nervøs over forventningspresset?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Det er i høj grad i alle medlemsstaters egen interesse, at vi i EU fastholder et stærkt indre marked og fremstår som forenede på den globale scene. I en så ekstraordinær situation sætter jeg min lid til, at medlemsstaterne forstår, at de har stor interesse i de ting, der holder os sammen.«"

Merkel et al. spænder Coronakomplekset, klimaforandringerne og den digitale revolution for EU-vognen; dens neoliberale finanskapitalisme og indre marked. Forudsigeligt, fantasiløst og forstemmende.

Susanne Kaspersen, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Flemming Berger, Erik Winberg, Torben K L Jensen og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

“EU skal indrette sig på, at USA måske aldrig igen ønsker at være verdensleder, siger den tyske forbundskansler i dette interview.”

Og præcist derfor må Tyskland påtage sig rollen. Landet er den eneste værdige kandidat overfor en broget skare af moralsk bankerot og efterhånden uværdige medlemmer af FNs sikkerhedsråd. Vel sagtens kun Frankrig der stadig er et semi-respektabelt land af de 5 magtsyge.

Lars F. Jensen, Erik Karlsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Hele interviewet kan læses i The Guardian.

Jørgen Mathiasen

Ifølge artikel 23 i den tyske grundlov understøtter Forbundsrepublikken den europæiske integration gennem den europæiske union. Mennesker med indsigt i tysk politik er på det rene med, at man hører hjemme i et af brødrende Grimms eventyr, hvis man ikke forstår, at teksten skal fortolkes, men derfra er vi uenige.

Mens Merkel i dette interview nøjes med at betragte forholdet fra den tyske side, udfyldte hun cirklen i sin regeringserklæring få dage forinden ved at sige, at Europa har brug for Tyskland. Det har været statsræson i Frankrig i årtier, og det er Tyskland og ikke Frankrig, som har ændret position fx. i spørgsmålet om fælles gældsoptagelse.

Merkels forståelse af det politiske gyroskop og det tilsvarende kompas er temmelig veludviklet. Det understreger hun nok engang i dette interview, til gengæld har hendes kritikere, hvad enten de er tysklandskyndige eller ej, ikke den samme præcision. Det fremgår af interviewet at statsminister Frederiksen hverken har overbevist den europæiske offentlighed eller Merkel om sin forståelse af den videre sejlads, og hvis Frederiksen vil tage vare på danske interesser, og det er utvivlsomt tilfældet, gør hun klogt i at komme særdeles godt forberedt til møderne i Bruxelles.

Lars F. Jensen, jørgen djørup og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

For en gangs skyld må det vist kaldes skæbnens gunst at det er Merkel der sidder for bordenden i EU resten af dette år!

Lars F. Jensen, Erik Karlsen, Poul Anker Sørensen, Else Marie Arevad, Dan D. Jensen, Dennis Tomsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Man kan sagtens ønske sig et andet samfundsorden, men så må man også arbejde aktivt for det.

Men indtil videre er den nuværende samfundsorden, den eneste man har. der er realistisk: Og så er det godt, man endnu har Angela Merkel i en stabil forbundsrepublik.

Og det er især godt for Danmark, der egentlig ikke har nogle ressourcer, og derfor er nødt til at lade 92% af al handel foregå i forhold til udlandet - især EU. Tænk på, hvor dyre danske varer vil blive på eksportmarkederne, hvad der skal betales told, når de kommer ind i eksportlandet.

Lars F. Jensen, Erik Karlsen, Poul Anker Sørensen, Ete Forchhammer , Carsten Munk og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Merkels karriere går på hel. Og jeg tænker man godt kan regne med hun taler med åbent hjerte. EU’s svære kunst og udfordring for fremtiden vil være balancen med at opretholde et fornuftigt forhold til såvel vest (USA) og øst (Rusland og Kina). Hvis der skulle opstå et fjendtlig billede mellem vest og øst i form af en ny kold krig, kan vi godt vinke farvel til en klimaomstilling. Måske ikke i Danmark, men på verdensplan, som er absolut afgørende for klima indsatsen. En ny koldkrig vil lægge klimaudfordringen på is, da ressourcerne så fremadrettet i mange årtier vil koncentrere sig om fornyet oprustning på alle niveauer for at vinde denne krig. Alt i mens klimaudfordringens point-of-no-return suser udbemærket forbi.

Susanne Kaspersen, Niels Jakobs og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ti år spildte konen for EU og hvis det her var sat i gang umiddelbart efter finanskrisen ville EU være en mere retfærdig,bedre forberedt,rigere og mere lige - omstllingen,digitaliseringen med et robust fibernet ville være færdig. Hun for tjener sgu ikke et eftermæle for sin måde at forsinke tingene hele tiden - det har endda et navn : "At merkle"

Torben K L Jensen

Jeppe noget går på "hæld"

Ole Arne Sejersen

Merkels karriere går på hel, skrives der.
Man må håbe, ar arbejdet med at skabe et konføderativt EU dermed osse går på hæld, og at tanken opgives.
En tilbagevenden til EF er vejen frem.

Jørgen Mathiasen

@Ete Forchhammer
The Guardian har på lederplads udtrykt sin begejstring for, at Tyskland har formandsskabet, mere præcist det roterende rådsformandsskab i 2020/2. Hvor mange kan lige svare på, hvilket land, der havde formandsskabet 2020/1? Tyskland efterfølges af Frankrig, men det er rådspræsidenten, som fører forhandlingerne, hvad Merkel da også henleder opmærksomheden på.

Man bør i en vis fart se at få rettet diskussionen mod spørgsmålet om prioriteringerne i budgettet. Dagens melding fra Grækenland om kriterierne for pengene, demonstrerer at det spørgsmål kan trække forhandlingerne i langdrag.

Det kan også nemt tænkes, at polakkerne allerede inden rådsmødet har genvalgt præsident Duda, som har lovet polakkerne, at retsstaten fortsat skal undergraves og homoseksuelle forfølges, - i strid med værdigrundlaget for unionen, mens Polen med få corona-smittede i øvrigt stiller op ved kassen for at få det største tilskud.
Det har Frederiksen allerede erklæret for lige friskt nok, og hvis hun gentager det i Bruxelles, vil det være en hjælp for den tyske kansler, som er meget tilbageholdende, når det gælder kritik af Polen.

kjeld hougaard

Danmark er en Europæisk randstat, Historisk og kulturelt et vedhæng til den for stundende stærkeste. Våres humanistiske generøsitet er sagnomspunden – om der er penge i det. Brud linjen geopolitisk og finansielt kommer at gå Øst – Vest, eller Øst – ”europa” – Vest? Hvor Danmark havner betyder intet i det store billede. Men vår TRYGHED er bedst sikret ved at blive et vedhæng til USA/Grønland. "at blive ved jorden - det tjener os bedst"

Jeppe Lindholm

Hvis EU skal overleve kræver det, at EU få mere focus på en social dimension med mindre social og økonomisk ulighed. Social dumping og den mindste fællesnævner skal ikke definere et EU som det har været tilfældet i årtier nu. Alle skal have en del af kagen. Ingen skal være tvunget til at overleve på en sulteløn og/pension. Ikke kun de velhavende og rige, samt erhvervslivet. Der skal være et EU for mennesker i EU.

Hvis ikke EU får rettet op på det forhold vil frustartioner og fortvivlelse blandt de mindre bemidlede medmennesker drive dem i armene på det yderste højre som Alternative für Deutschland, Front National, Sverigedemokraterna, Nye Borgerlige o.s.v.. Dette vil så føre til krav om udmeldelse af EU fra flere og flere lande, hvor borgere ser deres eksistens truet som det skete i Storbritannien med brexit til følge.

Lad være med at tro det yderste højre i EU er død. Det er de ikke. Og jeg tror de står til et stort komback det næste årti. Særligt, hvis mange mennesker i EU ser sig overset og overhørt.

Lars F. Jensen

@Gert Romme "Tænk på, hvor dyre danske varer vil blive på eksportmarkederne, hvad der skal betales told, når de kommer ind i eksportlandet."

Så strammer vi lige begreberne, Gert.
Når varer eksporteres er de eksportvarer, når de kommer frem skal de evt. 'told deklareres' og bliver senest der importvarer og det er den pris der tæller.
Ved handel indenfor EU's indre marked er der ingen toldbehandling, bortset fra for større mængder af afgiftsbelagte varer (mest tobak og sprit).

Udover landbrugsvarer og få andre varer (fx biler ind i EU), er der kun en meget lille told på de fleste varer ind og ud af EU. EU's WTO satser (de højeste satser) er ret lave og EU har derudover på medlemmernes vegne forhandlet nogle af verdens bedste handelsaftaler med de fleste handelsblokke og lande i verden. Kina og USA er pga. deres størrelse dog lidt for sig selv.

Overfor de ca 50 fattigste lande har EU lavet aftaler fx "Everything But Arms", der giver disse lande toldfri adgang til alle EU lande, men tillader disse lande at opkræve told på vore varer, da dette bl.a. ofte er en vigtig stats-indtægt i ikke udviklede lande.

Det er imidlertid i de fleste tilfælde en stor fejl, at have meget fokus på told-tariffer. Langt vigtigere er Non Tariff Barriers NTBs, der dækker over alt papirarbejdet, alle forsinkelser mv. Men ikke mindst dækker det over dokumentation af oprindelsesland for varene. Normalt skal man kunne bevise at en vis ret stor procentdel af en vare er tilvirket indenfor eksportlandet eller i EU's tilfælde indenfor EU, for at indgåede handelsaftaler kan anvendes.
Det er for sammensatte produkter ofte en meget tung opgave. En bil bygget i UK består således normalt kun ca 25-35% UK værdi, medens resten stammer fra andre lande. De fleste handelsaftaler kræver at 55% af en bil er fra eksportlandet.
Indlysende vil det udenfor vort landbrug være nærmest umuligt, at have og dokumentere ren dansk oprindelse for nogen større del af vor industriproduktion.
Så NTB'er er det som moderne handelsaftaler har fokus på. Det at kunne angive EU som oprindelse er det rene guld for vor eksport og mere værd for virksomhederne en et par toldprocenter

Bemærk, at eksport af varer med kortere holdbarhed fx fødevarer, blomster, kølet medicin etc. ofte vil opleve forsinkelser som meget kostbare.

Lars :)