Læsetid: 2 min.

EU forhandlinger om corona-genopretning resultatløse på fjerde døgn

Sparebanden med Danmark står stejlt på sit krav om en mindre genopretningsfond med en mindre tilskudsandel. Forhandlinger genoptages mandag kl. 16
Striden på EU-topmødet står primært om udformningen af den genopretningsfond, der skal hjælpe de hårdest ramte medlemslande gennem den økonomiske krise, der er fulgt i pandemiens kølvand.

Striden på EU-topmødet står primært om udformningen af den genopretningsfond, der skal hjælpe de hårdest ramte medlemslande gennem den økonomiske krise, der er fulgt i pandemiens kølvand.

Christian Spicker Via Www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

20. juli 2020

EU-topmødet om et nyt langtidsbudget for perioden 2021-27 og en coronagenopretningsfond fortsætter på fjerde døgn. Kort før kl. 6 mandag morgen besluttede EU-præsident Charles Michel at afbryde et plenarmøde for EU’s udmattede stats- og regeringschefer og sende alle hjem og sove for at kunne genoptage forhandlingerne mandag kl. 16.

EU-topmødet indledte forhandlingerne fredag formiddag og skulle efter planen have været klar med et resultat lørdag. Men dybe uenigheder mellem nord og syd og mellem øst og vest i EU spændte mandag morgen stadig ben for et resultat.

Striden står primært om udformningen af den genopretningsfond, der skal hjælpe de hårdest ramte medlemslande gennem den økonomiske krise, der er fulgt i pandemiens kølvand. I Charles Michels oprindelige forslag skulle fonden rumme 750 milliarder euro, med de 500 mia. som tilskud og de 250 mia. som lån, for første gang i historien som et fælles lån optaget på EU’s vegne af EU-Kommissionen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Walther

Der kommer en aftale senere idag, tror jeg på, de er så nær hinanden, så hvis EU skal bevare sin troværdighed, så tager de sig sammen og beviser det ved kompromisser. Rets-princippet er alfa og omega. Og Sydeuropa må altså grow up, og lave reformer. Hårdt ramt af corona skal de hjælpes på fode igen, men de skal altså også ændre kurs. Vi andre måtte spænde livremmen ind, under finanskrisen, og arbejder til næsten 70 år, de har lav pensionsalder og har klattet pengene væk.Der skal være balance i tingenes politik.

Steffen Gliese

Der er dog ingen tvivl om, at EU er på rette vej med krav til Italien om reformer - ikke så meget af arbejdsmarkedet, som af skattesystemet og velfærden.
Italienerne er rasende over at betale en pæn skat, men ikke modtage noget til gengæld - og det er selvfølgelig blevet særlig tydeligt med et sundhedsvæsen, der bragede sammen under pandemien, at prioriteringerne har været forkerte. Man kan håbe, at det giver centrum-venstreregeringen vind i sejlene til rent faktisk at føre en keynesiansk politik, hvor der tages fra de rige og gives til de fattige - og mafiaerne sættes ud af spillet med et velfungerende offentligt system.

Torben K L Jensen, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Helle Walther, Holger Nielsen, Dorte Sørensen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er vel også vigtigt, at EU-landene lever op til rettigheder og ikke mindst uafhængige domstole - hvis ikke enkelte lande lever op til visse standarder så får de ikke del i EU's goder - Det er godt, at der nu bliver krævet konsistens - Bagdelen er nok at der vedtages, at der mere skal være flertals afgørelser så ikke bare 1 land kan stemme imod og så er forslaget faldet .
I dag kan enten Polen eller Ungarn blokerer for. at der bliver indført sanktioner mod enten Polen eller Ungarn.

Måske har jeg en anden tilgang til statement, da jeg ikke bor i Danmark, og derfor får mine informationer fra et bredt spektrum helt andre medier.

Og nu står det mig helt klart nu, at det er Niederlandenes premierminister, Mark Rutte, og Austrias kanzler, Sebastian Kurz, der står den negative politik, som Danmark åbenbart er gået med på.

Disse 2 liberale og stærkt kristeligt-konservative politikere har fundet sammen om dette besynderlige projekt. Mark Rutte har tidligere ført en ekstrem konservativ politik i hjemlandet, der førte til nyvalg. Og u over Sebastian Kurz´s egen politiske opfattelse, har han gode relationer til national-konservative grupperinger i sit hjemland.

Det er altså disses projekt, som Danmark er indgået . Og foruden disse er også Sveriges socialdemokratiske statsminister med. Men han er mere med af tvang end af politisk overbevisning, da han egentlig administrere en politik, der på forhånd er fastlagt af 3 borgerlige partier i fællesskab. Siger han nej, er alternativet nyvalg i Sverige.

Dette er altså de såkaldte sparsomme 4 lande, der blokerer for alle andre.

Og hvis man vil ændre noget i Italiensk politik - og nu igen også i græsk, kan dette være en vis mulighed. Men der må altså kunne findes andre metoder end at blokere for alle EU-lande. Men Mark Rutte og Sebastian Kurz har tilsyneladende helt andre motiver, der mere ligner at gøre EU til et stærkt konservativt projekt, ved at udrangere almindelige borgere i at opnå indflydelse i EU.

Løgnen og bedraget om genopretningsfonden som følge af corona-virussen, og pengene skal hjælpe sydens lande, er falsk fra ende til anden, - og ender som en fortsættelse af den forrige forsørgelse af Syden via de fonde for Struktur- og udviklings-fonde der blev oprettet for 30 - 50 år siden i EU, og som årligt har sendte mia. og atter mia. til syden fra norden, - fulgt af de forklarende ord; "DET VIL GAVNE OG SELV I FREMTIDEN"!

Nu står vi så i den højt besungne fremtd, og skal høste frugterne af alle årene forinden af de mange mia. der har været overført, men der er ingen "FRUGTER AT HØSTE", - tværtimod står sydens lande med tiggerskålen i hånden og en fortællingom corona-krisens ulykkeligheder, som var de helt alene om disse grundet corona-virus, der er en verdens pandemi, som landende forholder sig vidt forskelligt til såvel på lande plan som lokalt plan.

Det er en bedragerisk fortælling som EU har købt fra syden, og med en tiggerskål sat frem som bevis på elendighederne, herunder også den historie jeg læste forleden, om et udkants-sted på Sicilien, - helt derude hvor kragerne vender, hvor Pietro og hans familie måtte sulte, hvilket naturligvis er forfærdeligt, - men hvor er udviklingepengene så havnet i alle disse år?

Selv den rigeste region i Italien, Lo,bardiet, har ikke brugt mangepenge på en ordentlig infrastruktur for transport, og det til trods for de mange betalingsanlæg der er opstillet på deres små og middelmådige landeveje hvor kun 2 små biler kan passere hinanden, der burde være langt flere motorveje, og på jernbaneområdet er forbindelserne ikke bundet fornuftigt sammen.

Staten, kirken og mafiaen er 3 alen af et stykke, så meget er nok endt i de forkerte lommer uden udvikling, eller en udvikling der er symbolsk og helt uden reelt indhold der gavner.

Resten lader til at være endt som luksus pensionsaldre på 50 - 55 år, men vi herhjemme skal slås med 70 - 75 år for ret til pension, - og fremtiden er vel til dødens os skiller fra livet, hvis vi skal betale for syden i de næste 30 - 50 år, som ene og alene forsørgelse, for det er jo det pengene indtil nu har været anvendt til.

I forbindelse med forhandlingerne om disse puljer optaget som fælleslån på 5.600 mia. til syden har EU forsigtigt talt kritisk om skattesystemet i Italien, der grundnet mangler ikke får opkrævet skatter for omkring 1.250 mia. årligt som selvbetalign for den sociale standards som de vil have, - men ikke betale for, sådan som vi må i norden via vore skatter.

I EUs elfenbenstårn opfører politikerne sig " FISEFORNEMT" i hinandens omgang, og siger ikke tingene ligeud og klart, trods behovet for dette, men lader gerne en falsk historie slå sig løs om fattigdom og en fremstrakt hånd med en tiggerskål, som bevis på rigtigheden,som de burde afvise og sige rent ud var forkasteligt, når de ikke opkræver skat ordentligt.

Dertil kommer den bedøvende trang til konsensus uden der nævnes nødvendig kritik, og i stedet udstiller tomheden i løgnen om corona-virussen, og udenkritik for politisk manglende handling henimod selvforsørgelse - trods de mange mia. og atter mia. igennem alle årene, uden synlige resultater hen imod selvforsørgelsen og det løft strukturmæssigt som pengene fra EU skulle føre til.

Derimod er signalet fra politikerne i EU - tavshedens låg, som befolkningen ikke skal blande sig i, men til gengæld finde sig, i de udskrevne arbejdsveksler - fælleslån 5.600 mia. som skal overføres til syden i "SOLIDARITETENS" hellige navn som "løftestangens" navn hedder, og dertil den falske melodi "det kommer os selv til gode i fremtiden - den vi stadig ikke har oplevet fra de foregående 30 - 50 års overførsler fra nord til syg.

EU har udviklet sig til en syg union, hvor stanken fra elfenbenstårnet breder si g mere og mere, i de bedrageriske løgne om solidaritet, som ikke findes og et fælleskab i en tro på "fredens, friheden og fremgangens" falske hyldest af egne bedrifter, og hvor kritikkens druknes i forstilt politisk "FISEFORNEMHED", uden den nødvendige kritik for en troværdighed, som borgerne kan se og forholde sig til som noget det de også er en del af.

Uden klar kritik på de indre linjer som er synlig ogklar for borgerne i unionen, bliver unionen ikke det projekt fra drømmenes "fred, frihed og fremskridt" politisk tro, men derimod et undergang projekt som politikerne kvalte med falsk "SOLIDARITET, FÆLLESSKAB, KENSENSUS, FISEFORNEMHED, RØDE LØBERE TIL MORDERE, CHAMPAGNEFESTER FOR EGNE FALSKE BEDRIFTER, TAVSHEDENS FJERNELSE AF NØDVENDIG KRITIK "!

Italien betaler 78 euro mere end de selv modtager fra eu, per person, og efterhånden må italienerne være trætte af det nedladende racisistiske syn Dk og andre lande har på dem. Italien skal ud af eu, så lad de andre eu lande kører deres sædvanlige maskeret neoliberalistisk grav.

René Arestrup

Jeg håber fire-banden lider nederlag - og dermed også hele den nidkære og rethaveriske snævertsynethed, de repræsenterer.

De er en samling fedtspillere, som gerne vil have, men nægter at yde. Udmærket illustreret af migrantkrisens skæve byrdefordeling.

Desværre er mit eget land en del af den indskrænkede klub.

Rolf Andersen

Der findes jo "Københavner-kriterierne" for et lands optagelse i EU:

https://en.wikipedia.org/wiki/Copenhagen_criteria

.. og dem har specielt to lande svært ved at overholde - og nej: de ligger ikke ved Middelhavet ;)

Men jo: selvfølgelig er der lande ved Middelhavet, der skal have styr på deres økonomi. Det undrer mig stadig, at de kunne optages i Euroen inden de levede op til kravene til finanspolitik, men bare kunne slippe af sted med: "Vi skal nok, bare lige om lidt :)".

Hvorfor de andre Euro-lande ikke sagde: "Fint nok. Bevis, at I overholder en ordentlig finanspolitik i tre år, så er I derefter velkomne i euroen".

Jørgen Mathiasen

@René Arestrup
Havde DK et underskud på handlen med EU-medlemmerne, gik der mindre end et halvt år før udmeldelsespapirerne lå på bordet. Folketingets medlemmer holder et øje med statistikken, og de holder naturligvis også øje med meningsmålinger og med vælgerne. I stedet for at diskutere sidstnævntes intelligens kan vi sige, at det fremgår af deres ræsonnementer, at de ikke tiltror deres landsmænd evnerne som kræmmere.
Rutte og Frederiksen kender udmærket udenrigsøkonomien, men de holder også et skarpt øje på højrepopulister.

Tja..., de italienske fedtspillere, der i dag står med tiggerskålen i hånden og kræver hjælp i EU og i fællesskabet og solidaritetens navn, glemte alt om det dengang Corona-virussen brød ud i de italienske alpers skisportssteder.

Her gemte man nemlig corona-krisen væk i næsten en måned, -kunne an læse i aviserne fra dengang, for det var ikke den ansvarlige lokalregering der bestemte dette, men derimod kræmmerne på skisportsstederne, der krævede tavsheden, fordi der var gode penge at hente hos de velbeslåede skiturister, - så en hel måned undlod man at tage ansvar i fællesskabet og solidaritetens navn i Italien.

Det skal vi andre da ikke betale for, det bærer de da selv hele ansvaret for.

De kan ikke gøre krav på hjælp, men skal være taknemmelige for den hjælp de får, for deres uansvarlige holdning til corona-virussen og dens udbredelse til og i andre steder af EU.

- Ret beset fortjener Italien ikke hjælp, når de ikke selv vil erkende det ansvar som må være en helt naturlig del af EUs fællesskab, og tage ansvar for en så rædselsfuld situation som en pandemi ved corona-virus, som de nu misbruger på det groveste for at andre lande skal betale for deres ansvarsløshed i fællesskabets navn.

De skulle have ladet ansvarligheden og fællesskabet stå over kræmmersjælen i alperne, og erklæret nødtilstand med de mange begrænsninger som det ville indebære, for at begrænse smittespredningen, - nu har det kostet os andre mio. og mia. af kroner, at der hellere lod kræmmerne bestemme så de kunne tjene endnu flere penge uden at være .ansvarlige.

René Arestrup

Selvfølgelig er Italien - og Spanien og Grækenland - nødt til at være lydhøre over for krav om reformer. Men det ændrer ikke en tøddel ved, at det er udtryk for snæversynet - og kortsigtet - egeninteresse, når fire-banden insisterer på ikke at imødekomme det reelle behov, henholdsvis holder fast i, at hjælpen til de stærkt udfordrede økonomier overvejende skal ydes i form af lån.

Jeg deler helt og fuldt det franske og tyske synspunkt om at man dermed spiller hasard med hele det europæiske projekt, hvilket i sin konsekvens kan føre til at vi alle kommer til at tabe. Også fire-banden.