Læsetid: 6 min.

EU er ikke nødvendigvis blevet grønnere med den nye EU-aftale

Det er uklart om de 30 procent afsat til grønne tiltag i EU vil bidrage til at nå EU’s klimamål. Det afhænger fuldstændig af, hvad ’grønne tiltag’ dækker over, og det er uklart, siger ngo’er
Ifølge Greta Thunberg er den nye budgetaftale et udtryk for, at EU-politikerne stadig ikke anser klimakrisen som en nødsituation.

Ifølge Greta Thunberg er den nye budgetaftale et udtryk for, at EU-politikerne stadig ikke anser klimakrisen som en nødsituation.

Oliver Berg

22. juli 2020

Det er langt fra sikkert, at de 30 procent af EU’s samlede budget og genopretningsfond, som er øremærket grønne tiltag, vil hjælpe EU til at blive grønnere og nå målet i Parisaftalen. Andelen på 30 procent er for lille, og den dækker over ikkeklimavenlige tiltag, lyder kritikken fra ngo’er.

»Det er en forbedring i forhold til det oprindelige forslag, men der er ingen klare regler for, hvad grønne tiltag dækker over,« siger Sebastian Mang, klimapolitisk rådgiver hos Greenpeace EU.

»Derfor frygter vi også, at der er nogle elementer, der bliver talt med som klimavenlige, som slet ikke er det. Samtidig kan stærkt forurenende industrier fortsat modtage støtte fra fonden, så den nye aftale kan ikke blive retfærdiggjort som en grøn aftale,« mener han.

Den tyske politiker og medlem af Europa-Parlamentet for De Grønne Sven Giegold er enig. Han er skuffet over aftalen.

»Under hele mødet var det, som om der ikke var en klimakrise. Fra et klimaperspektiv var det en ikke-begivenhed,« siger han.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Kurt Nielsen
Trond Meiring og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Walther

Man hører meldinger i øst og vest, nogle siger det er den bedste og flotteste grønne aftale, andre det er ikke nok, men skuffende, kan de dog ikke snart bestemme sig. Hvad er realistisk muligt at få igennem. Det er jo det det drejer sig om. Det er jo ikke fatamorgana. Klimaet er noget af det vigtigste at få så megen styr på som muligt, men der er jo andre problemer også i verden. Og ikke alle har samme mål som i DK. Nogle har så høje mål, at det virker hult, fordi man ved, det er retorik, det har ikke en kinamands chance for at lykkes. Og de personer, taler som om alle andre er idioter og kun de ved, hvad er bedst. Det høres ikke.

David Joelsen

Hvad er det for en overskrift? Enten er de, eller så er de det ikke! EU ville blive meget grønnere, hvis man opgav at støtte luftfarten, og smed pengene efter bedre offentlig trafik, med elektriske buser, tog og færger. Så kunne luftfarten samle sig om et meget mindre marked.