Læsetid: 5 min.

EU står mere samlet, men budgetaftalen kritiseres for at være modstridende og udvandet

Statslederne gik til EU’s budgetforhandlinger med nogle meget nationalt orienterede ønskelister. Det afspejler sig i aftalen, der dog alligevel viser et mere samlet EU, mener danske europaparlamentarikere og tidligere direktør i tænketanken Europa
Aftalen stiller de sydeuropæiske lande noget dårligere, end det oprindelige udspil, mener adjungeret professor Bjarke Møller.

Aftalen stiller de sydeuropæiske lande noget dårligere, end det oprindelige udspil, mener adjungeret professor Bjarke Møller.

John Thys

22. juli 2020

»Deal,« skrev præsidenten for Det Europæiske Råd, Charles Michel, kortfattet på Twitter tirsdag morgen, da EU’s budget for de næste syv år endelig faldt på plads. Efterfølgende på pressekonferencen sagde han: »Vi gjorde det! Europa er stærkt. Europa er forenet!«

Blandt regeringsoverhoveder har mange reageret som den franske præsident, Emmanuel Macron, og kaldt dagen for »historisk for Europa«, mens hashtagget #NextGenerationEU oversvømmede de sociale medier efter aftalen.

Men der er både gode og mindre gode ting at sige om aftalen. Det mener europaparlamentarikerne Kira Marie Peter-Hansen (SF) fra gruppen De Grønne og Pernille Weiss (K) fra den konservative EPP-gruppe. Aftalen bærer præg af staternes egeninteresser, hvilket til tider gør den modstridende og udvandet, »men det er min oplevelse, at det er et mere samlet EU, der kommer ud på den anden side,« siger Kira Marie Peter-Hansen.

Tidligere direktør i tænketanken Europa og adjungeret professor på CBS Bjarke Møller peger også på, at aftalen er en blandet pose bolsjer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nils Bøjden

Og nu skal vi til at finde 4 - 5 mia ekstra om året.

Men Frederiken kan selvfølgelig bruge de fantasiliarder hun forventer at få ind i sparede konsulentydelser.