Læsetid: 7 min.

Få et overblik: Forstå Kinas nye Silkevej

Hvem udstikker politikken, og hvor kommer pengene fra? Få overblikket over de vigtigste aktører i Kinas stort anlagte og svært definerbare Silkevej
Hvem udstikker politikken, og hvor kommer pengene fra? Få overblikket over de vigtigste aktører i Kinas stort anlagte og svært definerbare Silkevej

Sofie Holm Larsen

27. juli 2020

Lad det være sagt med det samme: Der findes ikke en hurtig forklaring på, hvad Kinas Silkevej er. Hvad der startede som et løfte om investeringer i kinesiske nabolande favner i dag så bredt, at intet er for stort eller småt til at blive inkluderet – så længe koblingen tilbage til Kina eksisterer.

Der er mange Silkeveje

Visionen om en ny Silkevej bygger videre på den historiske af slagsen, der allerede før vores tidsregning forbandt Asien med Europa via handelsruter mellem kontinenterne. Den nye udgaver er udtænkt af kommunistpartiet under ledelse af partichef Xi Jinping, og den er inkluderende og ikke ekskluderende, har han udtalt. Alle skal være velkomne. Resultatet er diffust og enormt.

Der findes ingen liste over samtlige projekter eller kriterier for, hvad det kræver at komme i betragtning. Der er heller ikke tale om en beskyttet titel. Eksempelvis kan det være svært at få øje på den røde tråd imellem en musikfestival i sydkinesiske Shenzhen og et atomkraftværk i pakistanske Karachi.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Karsten Nielsen
  • David Zennaro
  • Johnny Christiansen
  • Torben K L Jensen
Thomas Tanghus, Karsten Nielsen, David Zennaro, Johnny Christiansen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Det her vil jeg kalde en længe manglet øjeåbner - Karner. Nu skal vesten få finger ud inden vi får baghjul.

“Men størstedelen af finansieringen langs Silkevejen bliver håndteret af de kinesiske udviklingsbanker og Kinas fire store statsbanker. De nyder godt af lave låneomkostninger, fordi deres obligationer behandles som kinesisk statsgæld med meget lave renter, samtidig med at de har adgang til udlån fra den kinesiske centralbank – det giver dem mulighed for at tilbyde favorable vilkår til Silkevejsprojekter”

Så kunne vi jo starte med at rydde op i bankvæsnet :)

Jeppe Lindholm

Hele det amerikanske kontinent kan jo også blive inkluderet i den kinesiske slikevej gennem en bro og/eller tunnel forbindelse fra Rusland til USA (Alaske) over Baringshavet. En stækning på omkring 125 km med en ø midt i. Det burde da ikke være uoverkommelig.

Annette Knudsen

Sofie Holm Larsen har lavet den fine illustration og forside. Hun fortjener stor ros og besked om, at jeg sikkert ikke er alene om at have lagt mærke til hendes arbejder.
Lasse Karners artikler er gode at læse, når nu Martin Gøtscke sidder i Italien efter i mange år at have forvænt os med sine beretninger. Lad os se flere 'verdenskort' som Kina ser sig selv i forhold til os i Europa og USA.