Analyse
Læsetid: 6 min.

Frankrigs klimaborgerting viser, at når borgerne gives ansvar, tager de det på sig

Det franske klimaborgerting har præsteret 149 forslag, der set under ét er en appel om en helt ny, grøn økonomi og dermed lidt af en sensation. Og præsidenten er med
Medlemmer af det franske borgerting mødtes d. 29. juni med præsident Macron for at præsentere de mange forslag.

Medlemmer af det franske borgerting mødtes d. 29. juni med præsident Macron for at præsentere de mange forslag.

Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Udland
3. juli 2020

Det ligner et paradoks: Det franske borgerting om klima, som netop har afleveret et katalog af opsigtsvækkende radikale klimaforslag til præsident Emmanuel Macron, er den direkte konsekvens af De Gule Vestes oprør i 2018 i protest mod præsidentens forsøg på netop et klimatiltag: indførelse af en klimabetinget afgiftsforhøjelse på diesel.

I virkeligheden er det såre logisk: De Gule Veste var ikke imod klimapolitik, de var imod politik, der øgede den sociale og økonomiske ulighed, sådan som dieselforslaget ville have gjort. Oprørerne forlangte direkte indflydelse på den førte politik, og den hårdt pressede præsident valgte at imødekomme dem – i første omgang med sin Grand Débat National søsat i januar 2019, som imidlertid ikke evnede at dæmpe protesterne. I stedet foreslog en koalition af Gule Veste, miljøaktivister og demokratiforkæmpere et klimaborgerting, og den idé greb præsidenten.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Vi krydser fingre, men fransk politik er ikke just kendt for at være bare moderat grønne. Og pessimismen fortsætter når vi ser hvor gråmeleret grønne Dan er blevet efter han blev minister. Så et borgertin mere eller mindre i DK påvirker nok ikke dansk politik i en retning der kommer i nærheden af de klimamål de selv har opstillet. SF og de Radikale har taburetdrømme og Enhedslisten..?

Niels-Simon Larsen

Sikke en artikel. Skøn læsning.
Hvad der får S og Dan til at være så gumpetunge er mystisk. Der kom jo 91 mandater til klimavalget, så hvad venter vi på?

Ole Svendsen

Meget livsbekræftende og opløftende :-)
Så inspirerende og handlekraftigt - samt et væld af gode løsninger.
Et eksempel til efterfølgelse.
S og Dan Jørgensen, kom nu ind i kampen og hav tillid til landets borgere.

Matawa Baiocchi, Niels-Simon Larsen og Niels Peter Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Peter Nielsen

Jørgen Steen Nielsen dækker klima og borgerting på en opløftende måde. Han forestiller sig også, at noget lignende kan gennemføres i Danmark. Nu er der da 149 gennemtænkte forslag, der kan skeles til.
Næsten alle af de 150 borgere har kunnet blive enige om forslagene. På en måde afslører det, at partipolitik er en ret uegnet struktur til løsning af klima- og miljøproblemer.