Analyse
Læsetid: 4 min.

Genvalg af Duda betyder fortsat demokratisk deroute i Polen og kollisionskurs med EU

Den siddende præsident Andrzej Duda er udråbt som sejrherre af søndagens præsidentvalg i Polen. Sejren ses som en blåstempling af regeringspartiets politik, der i løbet af de sidste fem år har undergravet flere af Polens uafhængige demokratiske institutioner og marginaliseret landet i EU. Det får vi mere af i fremtiden
I Bruxelles havde man håbet, at PiS ville blive besejret og et mere liberalt Polen igen komme op til overfladen. Valgsejren til Duda vil nu marginalisere Polen i EU, og det kan få økonomiske konsekvenser. Det ekstraordinære økonomiske boom, Polen har oplevet over de seneste 25 år, har i høj grad været finansieret af EU-midler. Hvis EU lukker for denne pengestrøm, vil Polen løbe ind i økonomiske problemer.

I Bruxelles havde man håbet, at PiS ville blive besejret og et mere liberalt Polen igen komme op til overfladen. Valgsejren til Duda vil nu marginalisere Polen i EU, og det kan få økonomiske konsekvenser. Det ekstraordinære økonomiske boom, Polen har oplevet over de seneste 25 år, har i høj grad været finansieret af EU-midler. Hvis EU lukker for denne pengestrøm, vil Polen løbe ind i økonomiske problemer.

Aleksandra Szmigiel

Udland
14. juli 2020

Artiklen er opdateret mandag 13. juli kl 17.5o

En snæver sejr til Andrzej Duda står til at blive valgresultatet ved det polske præsidentvalg. Optællingen fra den polske statslige valgkommission viser mandag aften en sejr på 51,08 procent til den siddende præsident.

Dermed har den polske befolkning blåstemplet den førte politik og den nationalkonservative linje, som regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) står for.

Duda har efter sejren udtalt, at han vil fortsætte med at styrke den polske stat »bygget på vores ukrænkelige tradition, der er hellig for os alle«.

Valgets taber – den liberalt konservative Warszawa-borgmester Rafal Trzaskowski – har dermed lige netop ikke formået at samle nok stemmer bag sin EU-venlige og liberale kurs. Han har anerkendt nederlaget, der er det tætteste valgresultat siden østblokkens kollaps i 1989.

Med valgsejren kommer Polen dermed til at opleve en fortsættelse af den demokratiske deroute, der har fundet sted de sidste fem år, hvor Duda har været ved magten. Her har regeringspartiet ikke overholdt forfatningen, og man har set en overtagelse af en række institutioner, som tidligere har været uafhængige.

Forfatningsdomstolen og retssystemet generelt har stået for skud, og public service-kanalerne er blevet omdannet til rene propagandamaskiner for den siddende præsident og partiet.

De statslige mediers ageren under valgkampen bliver også kritiseret af blandt andet OSCE's valgobservatører.

Efter sejren kan det meget vel være de tilbageværende uafhængige medier, der er i fare for statslig indblanding, da PiS gentagne gange har annonceret, at man vil lukke munden på dem.

Med en høj valgdeltagelse på 68,2 procent har regeringen og præsidenten et solidt mandat bag sig.

Marionetdukken Duda

Når man vurderer Dudas valgsejr, må man ikke glemme manden, der står bag det hele. Jarowslaw Kaczynski.

Som formand for PiS er det ham, der har nøglerne til alle poster i partiet og bestemmer, hvordan slaget skal føres. Han er dermed Polens de facto-leder, og hvis nogen er illoyale i partiet, er deres karriere slut.

Kaczynski ved godt, at han ikke har folkelig appel, for den polske befolkning bryder sig generelt ikke om ham, og selv om han har en fast skare af tilhængere, er han ingen stemmesluger. Man har tidligere haft dårlige erfaringer med at bruge ham i politiske kampagner.

Derfor har man haft succes med at bruge den 48-årige Andrzej Duda, der er uddannet jurist og begyndte sin karriere i partiet, hvor han fra 2005 til 2010 arbejdede i Lech Kaczynskis præsidentadministration. Duda har en mere folkelig appel og blev derfor hevet frem af Lech Kaczynskis tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, der i dag styrer partiet.

De love, som det polske parlament, Sejmen, vedtager, bliver uden videre underskrevet af præsidenten. Kun en enkelt gang i 2017 brød han med partilinjen, da han nedlagde veto mod en omdannelse af retssystemet.

Det var et kortvarigt oprør, og efterfølgende blev der vedtaget en sammenlignelig lov. Han har ikke for alvor gjort noget, der har bragt regeringspartiet i vanskeligheder. Han har været en lydig sekretær.

En håndsrækning til det yderste højre

Duda har sikret sig præsidentsejren ved at tiltrække tilstrækkelige dele af det yderste højres vælgere. Det er en gruppe, der tæller omkring syv procent af vælgerne. Fra det ydre højres perspektiv er der ikke meget forskel på Duda og modkandidaten den mere liberale Rafal Trzaskowski. De bliver begge opfattet som establishmentkandidater, der ikke er præsidentposten værdig.

For at vinde deres støtte har Duda måttet bevise, at han er deres kandidat. Det forklarer den radikalisering, som Dudas valgkampagne har undergået de sidste uger. Angreb på LGBTQ+-samfundet, initiativet til at forbyde adoption af børn for par af samme køn og gentagne angreb på Tyskland har fyldt meget i retorikken efter den første præsidentielle valgrunde.

Det kan meget vel være ren valgtaktik, men da der om tre år er parlamentsvalg i Polen, ønsker han ikke at gøre det yderste højre til en bitter fjende ved nu at forråde dem.

Ingen i regeringspartiet ønsker, at landet får en polsk pendant til Jobbik, der er Ungarns yderliggående og autonome højreparti. Så Duda bliver formentlig nødt til at forblive tro mod sin alliance med det yderste højre, og det kan meget vel betyde en yderligere radikalisering af regeringspartiets politik. Dermed bliver EU formentlig nødt til at reagere.

Dudas sejr vil derudover betyde en yderligere statslig accept af diskrimination og fysisk vold mod LGBTQ+-personer. En situation, der vil være uacceptabel i EU, og dermed vil valgresultatet føre til en strammere kurs mod Polen i Bruxelles.

Bruxelles kan lukke for pengekassen

Indtil nu har Bruxelles håbet, at PiS ville blive besejret og et mere liberalt Polen igen komme op til overfladen. Valgsejren til Duda vil nu marginalisere Polen i EU, og det kan få økonomiske konsekvenser.

Det ekstraordinære økonomiske boom, Polen har oplevet over de seneste 25 år, har i høj grad været finansieret af EU-midler. Hvis EU lukker for denne pengestrøm, vil Polen løbe ind i økonomiske problemer.

I det tilfælde vil regeringspartiet skyde al skyld på udlændinge og oppositionen, som de gang på gang kalder for polske forrædere. Det øgede pres fra EU vil blive udlagt som en ren heksejagt.

De to fløje i polsk politik står lige nu i markant opposition til hinanden, og situationen bliver beskrevet som en kold borgerkrig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Trist det blev ham. Men men kan jo håbe, oppositionen kan spænde ben for det værste, som retsmæssigt er en skandale. Og at EU, de øvrige 25 lande, lægger pres på Polen og Ungarn. Oplevede Polen og Ungarn i ultimo 1960 erne, og igen i 1970 via mit job, men rejste så selv dertil før og efter murens fald. Så sørgeligt de er rykket tilbage. Trøsten er blot, at det ikke varer ved.

Holger Nielsen, Steen Bahnsen, Peter Beck-Lauritzen, Olaf Tehrani, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Synes det er mærkeligt, at Duda vinder.
Ved den første valgrunde fik 'borgmesteren' overvældende flertal fra de polakker, der stemte fra udlandet, (ca. 500.000).
Nu har de pludselig stemt anderledes ???

Holger Nielsen, David Breuer, Peter Andreas Ebbesen, Steen Bahnsen, Peter Beck-Lauritzen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

EU må stoppe den bovlamme politik overfor Polen og Ungarn. Under de påbegyndte forhandlinger om nyt budget må der indføres en sanktionsmulighed med stop for tilskud til lande der forringer befolkningens demokratiske og ligeberettigelsesmuligheder, herunder uafhængige domstole. De nævnte lande er de største nettomodtagere af EU tilskud

Holger Nielsen, Peter Andreas Ebbesen, P.G. Olsen, Thomas Tanghus, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Peter Beck-Lauritzen, Jørgen Mathiasen, Pietro Cini, René Arestrup, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

De gode gamle kommunistiske dage er tilbage! Ærgerligt, at disse holdninger står i modsætning til vestens holdninger. Så vi må skilles og Polen må kigge øst-på (bliver lidt svært, for de slog præsidentens tvillinge-bror ihjel, siger polakkerne)! Hvor er "solidaritet-bevægelsen" blevet af?
Håber Tyskland er motiveret, da polakkerne taler om krigs-skade-erstatning: sådan noget vås! De skulle hellere spørge UK, hvorfor Churchill "solgte" dem til Stalin og få erstatning for det "salg"!

Daniel Joelsen

Vi vil ikke have medlemmer i EU der tænker anderledes.

Holger Nielsen, Hanne Utoft, Trond Meiring og Peder Bahne anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Og så er de gamle koldkrigsveteraner ved at vågne igen, med aluminiumsgryder som hjælme. De ser kommunister alle vegne, og vil have berufsverbot genindført. Sikke det går i EU.

Holger Nielsen, Hanne Utoft, Trond Meiring og Peder Bahne anbefalede denne kommentar

Demokratiet gælder ikke, når folket stemmer forkert. Så må vi retskafne retfærdigvis sanktionere. Så ka' de lær' det. Ja sikke det går.

Holger Nielsen, Ole jakob Dueholm Bech, Hanne Utoft og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Strammere kurs fra EU, økonomiske konsekvenser, lukning af pengestrøm, pres fra EU.

Om man som en god og sund, liberal konkurrencedemokrat kan lide det polske valgresultat eller ej; det må respekteres. Og hvis man fra EU's side vurderer at der findes langt bedre måder at indrette samfund og stat på end Polen sætter kurs mod, er det vel op til politisk debat, dialog, tilbud om bistand/støtte til at ændre kurs - og ikke tvang/straf. Hvad ville den polske vælgerbefolkning opleve dette som? Hvad vill konsekvenserne blive, også for EU som et angiveligt humanistisk sindet og demokratisk foretagende? Man skulle tro at EU havde lært af f.eks. Trojkaens raseren i gældsramte lande for ganske få år siden (omend mekanismerne stadig gælder i en lang række berørte lande), hvor flere af EU's egne institutter efter grundig evaluering vurderede at man skader både omdømme og relation til medlemslande hvis man foretager magtanvendelser hvor der er behov for dialog og bistand. Dette er i øvrigt almen kendt virksomhedsskik/marketing-abc ... og mig bekendt er EU mest en virksomhed, eller et forretningsforetagende som bl.a. har til hovedopgave at disciplinere europæiske borgere til en rimelig protestfri deltagelse i en korporativ konkurrencestat.

Når ovenstående så er sagt/skrevet, så skal man vel næppe undre sig over at de fleste EU-lande har alvorlige demokratikriser, som Coronakrisen nok kunne kompensere for en del steder, men som naturligvis ikke afhjælpes uden at man demokratiudvikler (hvilket indebærer meget mere end at demokratiske formaliteter formuleres). Og på dette punkt er EU bestemt ikke særligt effen - men foretagendets historie er jo heller ikke demokratisk. Ergo, the blind leading the blind.

Holger Nielsen, Ole jakob Dueholm Bech og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Jeg antager, at de fleste her har observeret, at den polske regering ligesom Duda har rettet sine øjne mod pressen - den udenlandske presse i Polen vel at mærke, for den hjemlige er mere eller mindre ensrettet allerede.

Mette Frederiksen er blandt dem, som har talt for at stille statsretlige krav til Polen og Ungarn i forbindelse med budgettet - dvs. anvendelsen af EU-midler i Polen, for begge lande kan i fællesskab blokere art. 7-processen. Man kunne forestille sig, at der var nogle som helst så, at bevilgede midler bliver brugt efter forskrifterne, og at domstolen kunne påse det. Krav af den art kan gøre forhandingerne om budgettet, som allerede fra begyndelsen af komplicerede endnu vanskeligere, men vil man efter en homofobisk og udlændingeparanoid valgkampagne også lukke øjne for at den polsk regering indleder et angreb på pressen?

Man behøver kun et halvt øre for at høre, at Orban har lagt en afpresningsstrategi, som sætter tommelskruer på Italien og Spanien. Jeg er spændt på at se, om der skulle være nogen, som vil fortælle Orban, hvor David købte øllet.

Jeppe Lindholm

For at blive optaget i EU er der visse betingelser et land skal opfylde. Hvis de betingelser ikke længere bliver opfyldt grundet f.eks. politisk radikalisering, så kan et landet vel smides ud igen.

Finn Thøgersen

Jeppe Lindholm,

Faktisk ikke

Der er mange mekanismer i EU systemet der reelt kun fungerer den ene vej

Magt og beføjelser kan overføres til EU, men ikke rigtigt den anden vej

Indtil Lissabon traktaten og dens artikel 50, var det iflg den herskende udlægning af EU lovgivningen umuligt at melde sig ud af EU

Det 7 årige budget kan øges, men reelt ikke sænkes

Hvis alle 27 lande er helt med på det kan alt selvfølgelig lade sig gøre, men...

Der er en mulighed for at fratage et land stemmeretten, men det kræver enighed blandt de øvrige 26 lande, derfor er Polen og Ungarn reelt hinandens livlinie

Kort og godt et dårligt konstrueret system

Holger Nielsen

Hvis jeg har forstået det hele rigtigt, så har den polske regering sat sig på pressefriheden, også den internationale, retssikkerheden er i regeringens hænder, for der er jo fyret dommere, der var imod regeringen, der vil styre det hele. Nu kommer tilladt vold i hjemmet måske også, og LGBTQ er med i det. Min opfattelse er, at Polen styres af en diktator i stil med det der sker i Ungarn. Jeg ved, at det lyder hårdt, men nedsæt eller bedst fjern EU støtten til de to lande, der efterhånden ligner diktaturstater. Jeg har den holdning, at der ikke er plads til disse lande, der vil styre EU efter deres hoved. Skal EU betale penge til dem - nej. Så må de to lande klare sig selv, eller forlade EU, og måske gå til Rusland, det ville glæde Putin, så han får det "gamle Rusland" tilbage. Hvis jeg har forstået det rigtigt, så er Polen og Ungarn blandt de lande, der får flest penge fra EU, men ville de modtage flygtninge i 2015? Nej vel, de ville ikke hjælpe EU med den krise, men de ville bare have flere penge. Jeg ved ikke, hvem der fik flest penge, om det var den fattige befolkning, eller de velhavende, som vi kender det herhjemme fra.