Nyhed
Læsetid: 4 min.

En gruppe venstreintellektuelle i USA vil meningstyranni og fortielseskultur til livs

I et åbent og kontroversielt brev i Harper’s Magazine kritiserer forfattere og kunstnere en omsiggribende intolerance over for divergerende synspunkter blandt tilhængere af Black Lives Matter-bevægelsen og identitetspolitik
Forfatter og journalist ved The New Yorker Magazine, Malcolm Gladwell, forstår ikke, hvorfor det skulle være et problem at stå sammen med politiske modstandere om at forsvare ytringsfrihed i en atmosfære af meningstyranni på USA’s venstrefløj.

Forfatter og journalist ved The New Yorker Magazine, Malcolm Gladwell, forstår ikke, hvorfor det skulle være et problem at stå sammen med politiske modstandere om at forsvare ytringsfrihed i en atmosfære af meningstyranni på USA’s venstrefløj.

Ken McKay

Udland
10. juli 2020

En bred vifte af hvide og sorte intellektuelle, forfattere og kunstnere fra venstrefløjen og hen over den politiske midte tager nu bladet fra munden og gør i et åbent brev oprør mod, hvad de kalder »meningstyranniet« blandt unge progressive aktivister og institutionernes »fortielseskultur« i USA og andre vestlige lande.

Brevet blev offentliggjort tirsdag af det venstreorienterede amerikanske månedsblad, Harper’s Magazine, og vakte straks hidsig debat. De progressive kendisser blandt de godt 150 underskrivere blev for eksempel ristet af traditionelle meningsfæller på sociale medier for at tilhøre en privilegeret intellektuel overklasse, der skulle føle sig truet på deres ytringsfrihed.

Et af de mest opsigtsvækkende aspekter ved »Et Brev om Retfærdighed og Fri Debat« er amerikanske venstrefløjstænkere, som under andre omstændigheder næppe ville have sat deres navn ved siden af liberale intellektuelle som Francis Fukuyama, Elliot Ackermann og Fareed Zakaria.

David Frum, tidligere taleskribent for præsident George W. Bush og siden 2008 rådgiver for Hillary Clinton, står også på listen.

Flere af underskriverne siger til amerikansk presse, at de satte deres navn under brevet uden at vide, hvem der ellers sluttede op om det. Kun to har efterfølgende fortrudt og trukket deres underskrift tilbage.

Den ene er forfatteren Jennifer Finney Boylan.

Boylan siger til The New York Times, at hun følte sig i »godt selskab« med filosoffen Noam Chomsky, kvinderetsforkæmperen Gloria Steinem og forfatteren Margaret Atwood, da hun underskrev, hvad hun kalder »et velmenende omend vagt budskab mod udskamning på internettet.«

Tirsdag vågnede hun selv op til udskamning på sociale medier over at have delt platform med liberale og konservative intellektuelle. »Jeg er rede til at tage straffen. Undskyld,« siger Boylan.

En anden forfatter, Kaitlin Greenidge, afviste at underskrive og forklarede hvorfor på Harper’s Magazines website.

»Jeg mener ikke, at bekymringer udtrykt i brevet over en ensporet debat og meningstyranni er en reel trussel mod ytringsfrihed og institutionernes autoritet. Jeg kan ikke se noget galt i, at en redaktør  anmoder mig om at tage hensyn til racisme og hvid terrorisme i lyset af århundreders undertrykkelse af andre synspunkter i den akademiske verden.«

Forfatter og journalist ved The New Yorker Magazine, Malcolm Gladwell, forstår ikke, hvorfor det skulle være et problem at stå sammen med politiske modstandere om at forsvare ytringsfrihed i en atmosfære af meningstyranni på USA’s venstrefløj.

»Jeg skrev under på brevet, fordi jeg så navne på underskrivere, jeg er uenige med om mange ting. Jeg troede, det var hele pointen med brevet,« skriver Gladwell i et tweet.

Intolerant klima

Et af kritikpunkterne mod det åbne brev fra progressive aktivister er, at underskriverne skulle frygte de forandringer af amerikansk samfund og kultur, som bevægelsen for racelighed, retten til egen kønslig identitet og ligestilling for kvinder kæmper for.

Men det afviser initiativtageren til erklæringen, den sorte intellektuelle og skribent ved Harper’s Magazine Thomas Chatterton Williams.

»Slet ikke,« siger Williams til The New York Times.

»Vi er en kreds af folk, der er dybt bekymrede over et intolerant klima og som mener, at retfærdighed og frihed er uløseligt forbundet. Dem, der er bange, afviste at skrive under eller rettere: Der var en del, som sagde, de frygtede negative eftervirkninger.«

Information har kontaktet flere personer på listen og spurgt, om de frygter udskamning på internettet. Ingen af dem har svaret.

Den tysk-amerikanske sociolog, Jan-Werner Müller, forsvarede i en klumme i Information tirsdag Black Lives Matter og fortalere for identitetspolitik i USA.

»De bliver kritiseret for at splitte vort samfund, lukke sig inde i et identitetsfængsel og rejse stadig mere vanvittige krav om særrettigheder,« skriver Müller.

Men han afviser, at bevægelsen skulle være drevet af »mangfoldighed for mangfoldighedens skyld«. Kampen for racelighed bør ikke blandes sammen med identitetspolitik, mener Müller, professor på Princeton University.

»Fra starten af har Black Lives Matter været et forsøg på at få en indifferent eller uvidende majoritetsbefolkning til at forholde sig til afroamerikaneres oplevelse af særlig sårbarhed. Det er ikke et identitetspolitisk mål, men et mål, som er alment forståeligt og alment vedkommende.«

Wilson og The New York Times

Underskriverne af det åbne brev fremhæver i de første afsnit, at de fuldt ud støtter de generelle krav fremsat af den progressive bevægelse. De nævner for eksempel »større lighed og inklusion i vort samfund, ikke mindst i den akademiske verden, i journalistik, filantropi og i kunstverdenen.«

Men herefter tilføjer de:

»Men selv om dette opgør er helt nødvendigt, har det samtidig forstærket en bevægelse af nye moralske holdninger og politisk aktivisme, der truer med at svække vores normer for åben debat og tolerance over for forskelle, og derved fremmer ideologisk konformitet.«

Selv om initiativtagerne ikke fremlægger nogen konkrete eksempler på meningstyranni og ideologisk konformitet i brevet og kun formulerer deres kritik i generelle vendinger, er det ikke svært at gennemskue, hvad de hentyder til.

Der er for eksempel den nylige episode på The New York Times, hvor debatredaktør James Bennet mistede sin stilling. Bennets forseelse var at have undladt at læse en kronik skrevet af republikanske senator Tom Cotton, inden den blev lagt ud på avisens website. I kronikken slog Cotton til lyd for at indsætte militæret mod demonstranter.

Bennet havde i sin tid som redaktør bragt flere konservative skribenter ind i sin fold, men også gjort meget for at inkludere afroamerikanere og kvinder. En gruppe journalister på avisen pressede ledelsen til at afskedige ham.

I en anden nylig episode opgav Princeton University sin hidtidige modstand mod at fjerne præsident Woodrow Wilsons navn fra Wilson School of Public and International Affairs. Wilson blev valgt i 1912 med støtte fra sorte borgerretsforkæmpere. De brød med ham, da han i 1915 dekreterede en fysisk adskillelse af hvide og sorte på regeringskontorer.

Wilson er kendt for sine banebrydende ideer om nationalt selvstyre og som initiativtager til Folkeforbundet efter Den Første Verdenskrig. Han støttede desuden kvinders stemmeret og et forbud mod børnearbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Stuart Mill:
He who knows only his own side of the case knows little of that. His reasons may be good, and no one may have been able to refute them. But if he is equally unable to refute the reasons on the opposite side, if he does not so much as know what they are, he has no ground for preferring either opinion...

For vi er stoppet med at debatter, og er i mange tilfælde gået over til skyttegravs krig. Hvor det er kun for eller imod(hele pakken) der betyder noget.

Men dejligt at se, at dele fra venstrefløjen, prøver at stå imod denne forme for fascisme og undertrykkelse.

For Cancel culture er desværre et værktøj der bliver bruget meget. Ved at chikanere,udskamme, få menneske fyret. Taget reklame penge fra firma, Osv.

At undertrykke mennesker, for at få sin, oh så sin ”gode” meningen i gennem, føre ikke noget godt med sig. Dette hjælper på ingen måde på samhørighed i samfundet, med føre til splittelse og HAD. med mindre det er det man er ude på at, Let the world burn.

En medskyldig medspiller.
For en del avisen (også) i USA, har i LANGT tid snakke og gjort meget op i race og identitetspolitik. Og igen dette føre ikke et godt sted hen. At få menneske til at tænke på denne måde, i dem og os, offer og krænker,

Men medie (også) i USA, har i langt tid tjent klik på at skabe splid. At opreklamer meninger der er "lidt" extreme For vil man koge suppe på noget og overtænke noget Så kan man nemt gøre det, der er sandt til falsk, og det der er falsk til sandt. Og vores medie viderebringer disse ”meninger” fordi det skaber trafik.

For når alt komme til alt så er en avis en forretning

Kim Saxman, Petter A. Urkedal, Christian Estrup, Jane Jensen, Flemming Olsen, Finn Thøgersen, Dan Jensen, Therese Hagen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, ulrik mortensen, Mette Eskelund, Christian de Thurah, Jan Kauffmann, Niels Johannesen og Gert Hansen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Det er på høje tid med et sådant initiativ.

Nike Forsander Lorentsen, Flemming Olsen, Dan Jensen, Therese Hagen, Ole jakob Dueholm Bech, Bent Nørgaard, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, ulrik mortensen, Rolf Andersen, Anina Weber og Mette Eskelund anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er misforstået og at gå undertrykkernes ærinde. Vi var engang klogere, før den fordummende liberalisme overtog vores forstand og erstattede bjærgsomhed med moral.

Pippin Hoeg Lorenzen

"If they really had some convincing cases, it sure would have helped to point to them. Without examples, it’s as though they think the argument can be made just based on the names of the signers.
... It's about prominent intellectuals not wanting everyone to have a say because they themselves don't like being criticized online.
... This letter is about writers wanting their own words to never have consequences: "We need to preserve the possibility of good-faith disagreement without dire professional consequences." That must mean you're supposed to keep buying their books no... matter... what?
...And the Harper’s letter signers should recognize the absurdity of the most successful millionaire and billionaire writers complaining about how much they have been stifled, when other people *actually are*."

https://threadreaderapp.com/thread/1280925848023916544.html

Vibeke Olsen, Thomas Tanghus, Palle Raabjerg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er over 3 år siden biologi professoren Bret Weinstein advarede om de tilstande vi ser nu.

Bret Weinstein Testifies to Congress on The Evergreen State College riots, Free Speech & Safe Spaces : https://www.youtube.com/watch?v=uRIKJCKWla4

Det er bemærkelsværdigt hvor lidt de liberale/venstreorienteret medier har haft lyst til at beskæftige sig med problematikken og gengive historien i overenstemmelse med det der faktisk foregår - så er det jo godt vi har FOX News :-o

https://www.youtube.com/watch?v=b4H-0S89pxU

Carl Chr Søndergård, Therese Hagen, Thomas T. Jensen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar

Jens Kofoed, Weinstens forslag til en ændret regeringsstruktur i USA forekommer ikke særligt gennemtænkt, men hans kritiske analyser af identitetspolitikkens kunstige konfliktudviklinger er absolut sobre. Naturlig- og/eller kulturligvis blev og bliver disse hverken hørt eller inddraget i realpolitikken, så længe at denne forestås af det eksisterende establishment.

Alana Frederiksson

En masse ståhej fordi JK Rowling er bange for at hendes holdninger til transpersoner er uforenelige med hendes forretningsemperium.

Venstrefløj der klager over venstrefløjens værktøjer.

Thomas Østergaard

Det er nok ikke helt tilfældigt at hverken Brett Weinstein eller nogle af de øvrige medlemmer af The Intellectual Dark Web (som kritiserede de samme forhold for et par år siden) optræder som medunderskrivere.

Jeg spekulerer på om Rowling også var på nippet til ikke at komme med efter at hendes kommentar om at "kvinder" var et fuldgyldigt alternativ til "personer der menstruerer" gav mulighed for at dømme hende over på den ekstreme højrefløj, men antager at hendes enorme popularitet som børnebogsforfatter vejede tungere. Iøvrigt sjovt at journalister generelt altid nævner Rowlings navn i overskrifterne fremfor folk man skulle synes havde langt bedre kvalifikationer til at udtale sig kritisk og vægtigt om samfundsforhold.

Man bider også mærke i taktikken med konstant at nævne den direkte modsætning til Trump og den ekstreme højrefløj i proklamationen. Et eller andet sted er det jo et billigt trick at køre med implikationen 'hvis du er imod os, er du med Trump og Co", men der er ingen tvivl om at det virker efter hensigten og gør det sværere for de grupper der implicit kritiseres at affærdige brevet.

kjeld hougaard

Ja – er det ikke forfærdeligt? Nu har selv Fox news smidt en skribent ud fordi han skrev racistisk, sexistisk og hadefuldt. Ytringsfriheden har trange kår.

Thomas Østergaard

kjeld hougaard: Ingen ide, jeg kender ikke til den pågældende sag, men hvis det er ligesom da Megan Kelly blev fyret fra NBC for at have sagt "when I was a kid, that was okay as long as you were dressing up as like a character", til forsvar for en der havde været klædt ud som Diana Ross, så ER det da ganske forfærdeligt.

Nike Forsander Lorentsen

Alana Frederiksson JKRowling har ikke undsagt transkvinder og deres ret til et godt liv. Men holder fast på at det er to biologiske køn, kvinder og mænd. Det har gjort trans og queer aktivister helt ude af sit gode skin at det bliver sat spørgsmål ved deres fantasier.
At JKRowling har et forretningsimperium som hun skabt med sine bøger, tja hvad er det galt med det? Hun bruger sine penger til at støtte kvinder og barn på forskellige måder.

Carl Chr Søndergård, Peter Mikkelsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

Nike. Ja tak. Jeg kender godt baggrunden. Og ja hun har ret i at der er to biologiske køn. Det ændrer bare ikke så meget ved at hendes holdning er uforenelig med hendes forretningsemperium.

Hvis du vil vide hvorfor skal du søge i de progressive medier og i venstrefløjens politik.

Den omstændighed at nedenstående citater deles i kommentarsporet af en transkativistisk transmandsperson, forhåbentlig ikke er årsagen til fordømmelse af Harper's brevet, alene fordi JK Rowling er medunderskriver?

@ Pippin Hoeg Lorenzen, 10. juli, 2020 - 12:11 : "If they really had some convincing cases, it sure would have helped to point to them. Without examples, it’s as though they think the argument can be made just based on the names of the signers.
... It’s about prominent intellectuals not wanting everyone to have a say because they themselves don’t like being criticized online.
... This letter is about writers wanting their own words to never have consequences: "We need to preserve the possibility of good-faith disagreement without dire professional consequences." That must mean you’re supposed to keep buying their books no... matter... what?
...And the Harper’s letter signers should recognize the absurdity of the most successful millionaire and billionaire writers complaining about how much they have been stifled, when other people *actually are*. https://threadreaderapp.com/thread/1280925848023916544.html "

For en god ordens skyld - linket er ikke en kildehenvisning til en afhandling, kronik eller en artikel, forfattet og publiceret i et medie, eller hvad ved jeg... I virkeligheden er det en trådlæser-app, der 'udruller' lange, (af mange forskellige 'skrevet') Twitter-tråde, for at gøre dem nemmere at læse, hvilket åbenbart også gør det nemmere at citere fra...

Personlig er jeg temmelig upåvirket af, hva' Twitter-brugere får deres tid til at gå med. Derimod, min holdning til det åbne brev i Harper's, kan koges ned til, at når selveste Noam Chomsky vælger at tilslutte sig som medunderskriver - er det sørme mere end godt nok for mig!

@ Thomas Østergaard, 11. juli, 2020 - 00:21 : "Det er nok ikke helt tilfældigt at hverken Brett Weinstein eller nogle af de øvrige medlemmer af The Intellectual Dark Web (som kritiserede de samme forhold for et par år siden) optræder som medunderskrivere."

Det er helt sikkert, at det ikke er tilfældigt, gudskelov! At forholdene var 'de samme', betyder langt fra at 'sagen' også var det (samme). Prøv at kaste et blik på The Intellectual Dark Web's associated individuals: https://en.wikipedia.org/wiki/Intellectual_dark_web#Associated_individuals - så vil du forhåbentlig forstå hvad jeg mener... At brødrene Weinstein er temmelig tæt knyttet til Peter Thiel/Palantir, er ikke spor foreneligt med agendaen, The Intellectual Dark Web hævder, at være stiftet for.

@ Alana Frederiksson, 16. juli, 2020 - 00:16 : "Det ændrer bare ikke så meget ved at hendes holdning er uforenelig med hendes forretningsemperium."

Der er ingen grund til at bekymre sig om JK Rowling's forretningsimperium. Hendes formue for længst havde passeret den kritiske masse, der gør formuen nærmest urørlig, selv hvis hun lukkede helt ned for 'imperiet' i morgen.

Nike Forsander Lorentsen

@Alana Frederiksson. 'Hvis du vil vide hvorfor skal du søge i de progressive medier og i venstrefløjens politik'.
Store dele af venstrefløjens har overgivet sig til transbevægelsens eller snarest trans og queer aktivisters dogmatiske fantasi som desuden omfavnes af LGBTQAI+, så der er nok ikke megen progressivitet at hente der, snarere en tilbagegang til normernes disciplinering.
Dette skrev JKRowling
Dress however you please.
Call yourself whatever you like.
Sleep with any consenting adult who'll have you.
Live you best life in peace and security.
But force women out of their jobs for stating
that sex is real?

Carsten Hansen

Det at være venstreorienteret er ikke = at være en del af en stor homogen masse.
En del fra den yderste venstrefløj betragter vel stort set alle til højre for dem selv, som højreorienterede.

Der skal være plads til forskelle. Ytringsfrihed/meningsfrihed giver kun mening hvis den gælder for alle individer.
Det er ikke op til den yderste venstrefløj at definere hvad "venstreorienteret" skal ikkeholde.
Den må nøjes med at dikterer hvad egne medlemmer skal sige og mene om alting.

Carsten Hansen

"Indeholde" skulle der stå !

(Kom nu med den redigeringsknap)