Baggrund
Læsetid: 7 min.

Et halvt år efter WHO’s globale corona-alarm: Pandemien er ude af kontrol

Torsdag er det seks måneder siden, WHO erklærede global nødsituation på grund af COVID-19. Hvor nogle lande har bragt smittespredningen under kontrol, er andre løbet løbsk eller er røget ind i anden bølge. Samlet ses en voldsom smittespredning, der næppe standses uden en vaccine
En beboer bliver testet for COVID-19 i Kolkata i Indien – et af de lande, der endnu ikke har fået styr på dets smittede.

En beboer bliver testet for COVID-19 i Kolkata i Indien – et af de lande, der endnu ikke har fået styr på dets smittede.

Dibyangshu Sarkar

Udland
29. juli 2020

Den er alle steder i det offentlige rum, coronapandemiens anden bølge. Overskrifter i medier verden rundt italesætter den dagligt.

»Frygt for en anden bølge af COVID-19 i Australien efter tre måneder under kontrol«, hed det forleden i fagmediet Pharmaceutical Technology.

»Coronavirussens anden bølge udløser nye nedlukninger i lande rundt om i Asien«, skrev Reuters mandag.

»Virussens anden bølge ryster Europas selvtillid«, rapporterede Sydney Morning Herald samme dag.

»Polen belaver sig på anden bølge, mens virus slår til i kulminer«, fortalte The New York Times.

Og britiske The Guardian gav mandag denne status:

»Europa bereder sig på en anden bølge af coronavirus, i takt med at fortsatte udbrud øger udsigten til nye restriktioner, på et tidspunkt hvor millioner af mennesker rejser på kryds og tværs af kontinentet på sommerferie.«

Torsdag er det halvårsdagen for WHO’s erklæring af international sundhedsmæssig nødsituation på grund af COVID-19-spredningen. Det er samtidig dagen, hvor der globalt må noteres 275.000 nye smittetilfælde, hvilket bringer det samlede antal smittede til dato op over 16 millioner samt antallet af dødsfald op på godt 646.000.

»Pandemien fortsætter med at accelerere. I de seneste seks uger er det totale antal tilfælde omtrent fordoblet,« fastslog WHO’s generaldirektør, Tedros Ghebreyesus, mandag på et pressemøde i WHO’s hovedvarter i Geneve.

 

Spørgsmålet er, om det hermed kan fastslås, at verden nu er i pandemiens anden bølge. Og hvad det i givet fald indebærer.

Ser man på de globale tal for de daglige smittetilfælde, siden nødsituationen blev erklæret ved udgangen af januar, tegner der sig et billede med en brat stigning til et globalt toppunkt på 80-90.000 daglige indberetninger ved indgangen til april, efterfulgt af en stabilisering i godt en måned frem til begyndelsen af maj, hvor det daglige smittetal igen begynder at vokse, og den seneste måned med øget hast, foreløbig til de nævnte cirka 275.000 nye tilfælde dagligt.

Så for en umiddelbar betragtning kunne det ligne en global første bølge med top i april og nu en anden bølge, der ikke viser tegn på at have nået sit toppunkt.

Virkeligheden er mere kompliceret.

Fire forløb

Verdens lande kan groft sagt placeres i fire grupper, afhængigt af hvor de er i udviklingen:

  • En gruppe af lande, der stort set er gået fri af coronavirus
  • En gruppe, der har haft et mærkbart udbrud, men har bragt smitten under kontrol
  • En gruppe, der fik virussen under kontrol, men nu atter oplever stigende smittetal
  • En gruppe, der på intet tidspunkt har opnået kontrol og oplever støt stigende smittetal

Den første gruppe udgøres primært af isolerede nationer med små befolkninger, der har haft let ved at hindre indførsel af smitte og opspore muligt smittede personer. Øriger som Falklandsøerne (13 smittede siden start), Grenada (23), Fiji (27), Grønland (13) etc. En enkelt stor ønation, New Zealand, har formået næsten at gå fri af pandemien med kun 22 dødsfald i hele perioden.

 

Den anden gruppe har indtil nu omfattet lande som Kina, hvor det hele startede, og man i februar registrerede omkring 14.000 nye smittede på en enkelt dag, men hvor epidemien blev nedkæmpet, og det samlede antal døde ’kun’ er nået godt 4.600.

Island er en lille nation i samme gruppe, som i marts måtte notere op til 100 nysmittede pr. dag, men som forleden var nede på fire nye smittede og kun har haft ti dødsfald i alt.

Danmark har tilhørt gruppen, der har bragt virusspredningen under kontrol. Professor Lone Simonsen, epidemiolog på RUC med stor international erfaring, mener ikke nødvendigvis, at Danmark er på vej ind i en ny bølge. Sundhedsstyrelsens seneste opgørelse taler om blot 30 nye smittede mandag.

»Blandt de testede ser vi endnu ikke en større andel positive end for eksempel midt i juni,« siger Lone Simonsen.

 

De to ukontrollable grupper

Mange lande, som på et tidspunkt fik smittekurven til at flade ud eller falde, oplever nu en anden fase, hvor udviklingen atter er på vej ud af kontrol. Helt dominerende er USA, der oplevede en top i april og derefter i næsten to måneder et svagt, men vedvarende fald i det daglige smittetal som konsekvens af, at 90 procent af befolkningen var underlagt forskellige grader af restriktioner.

Det holdt, indtil de første delstater begyndte at åbne igen, med det resultat at udviklingen fra juni begyndte at løbe løbsk igen. Netop nu noterer USA omkring 64.000 nye smittede og godt 900 døde dagligt.

»Nogle hospitaler i nogle amerikanske stater begynder at melde om kapacitetsproblemer. Det er virkelig en trist udvikling,« siger Lone Simonsen.

 

Mange andre lande er nu i en lignende anden fase, hvor et fald er afløst af ny vækst i smittespredningen. Der er markant stigning i daglige smittetilfælde i Peru, Iran, Australien og Japan, i østeuropæiske lande som Rumænien, Serbien, Tjekkiet og Bulgarien og tilsvarende en stigning i vesteuropæiske nationer som Luxembourg, Spanien, Belgien, Holland, Grækenland, Frankrig, Schweiz, Østrig og Tyskland. Tyskland noterede mandag 340 nye tilfælde.

Den fjerde gruppe af lande er dem, der aldrig har formået at opnå kontrol, dvs. stadig er i en første fase med uafbrudt stigende smittetal. Det gælder Brasilien, der p.t. noterer godt 51.000 nye smittetilfælde dagligt, Indien med cirka 50.000 daglige tilfælde, Sydafrika med over 11.000, Colombia med 7.200, Mexico med 6.700, Argentina med 4.800 og Iran med over 2.300 nye smittede hver dag.

Denne gruppe lande påkalder sig ifølge Lone Simonsen særlig opmærksomhed, fordi det er lande med store fattige befolkninger.

»Det er svært at lukke ned i lande, der ikke har et socialt sikkerhedsnet. Det bekymrer mig meget, at pandemien er ved at få fat i den afrikanske region, hvor det kan få negative konsekvenser for den samlede sundhedsindsats, for eksempel fordi man ikke magter at opretholde programmer med børnevaccination,« siger hun.

 

Irrelevant at tale om anden bølge

Lægger man det hele sammen, får man den globale graf, der kunne signalere, at verden nu har mødt pandemiens anden bølge. Men det er ikke nogen nyttig måde at tale om situationen på, mener fagfolk.

Epidemiologen Michael Ryan, direktør hos WHO, fik på pressemødet mandag spørgsmålet, om vi nu ser den anden bølge udfolde sig.

»Vi kan godt gøre dette til en akademisk diskussion om anden top, anden bølge – jeg mener ikke, det er den rigtig diskussion at tage,« sagde han.

Antagelsen om, at sygdommen fra naturens side vil komme i bølger, er en antagelse baseret på tidligere pandemier med andre luftvejsvira såsom influenza, påpegede Michael Ryan.

Hvorvidt COVID-19 reagerer på skift i for eksempel vejr og temperatur som den spanske syge i 1918, ved man imidlertid for lidt om.

»Det, der står klart, er, at lande, der har indført kontrolforanstaltninger, har presset virussen ned. Når disse foranstaltninger ophæves, kommer virussen tilbage. Hvert eneste land, hvor presset på virussen er blevet lempet, og hvor virussen stadig findes i samfundet, har set et nyt spring opad i antallet af tilfælde.«

»Så hvorvidt vi står over for en anden top i en første bølge eller over for en anden bølge, er i en vis forstand ikke det rigtige spørgsmål at stille. Det spørgsmål, der bør stilles er: Hvor meget pres udøver vi på virus? Hvor effektive er myndigheder, når det gælder at reagere på ny stigning i tallene,« sagde Michael Ryan.

Så måske er der lige så mange regionale eller globale bølger i coronaens liv, som der er skift i myndigheders og befolkningers evne til at opretholde restriktioner mod dens spredning. Vælger man at tale om bølger, bliver det måske nødvendigt at forholde sig til bølge nummer tre, fire, fem …

Ude af kontrol

Netop nu accelererer pandemien hidsigt, som WHO’s generaldirektør, Tedros Ghebreyesus, sagde mandag.

»Dette er sjette gang, der er deklareret en global sundhedsmæssig nødsituation under den internationale sundhedsregulering, men det er så langt den mest alvorlige,« tilføjede han.

Den globale status er, at situationen er ude af kontrol. I de fleste lande er der et stærkt offentligt pres for stadig mere genåbning, alt imens smittespredningen i kraft af den hidtidige genåbning – eller manglende nedlukning fra start – er ved at løbe løbsk.

Det er svært at se, hvordan øer af kontrol – som hidtil Danmark – kan opretholdes i en verden, hvor mennesker igen rejser og forsamles, og hvor nye drastiske nedlukninger er politisk og økonomisk meget vanskelige, men hvor det daglige antal nysmittede på globalt plan er fordoblet på en måned.

»Det ser ikke så godt ud,« siger Lone Simonsen.

»Nogle har troet, at det var ved at være overstået, og nu er de forvirrede. Jeg tror ikke, vi får kontrol med pandemien, før der er en vaccine eller en rigtig god behandling. Men det skal være til rådighed for alle, og det bliver ikke let, når USA opkøber det meste.«

»Så længe situationen er, som den er, er det rigtig vigtigt, at vi tager os sammen og indser, at virus ikke forsvinder, og at vi skal undlade at gøre de ting, der spreder smitten.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Balling

Da antallet af smittede i Europa i marts steg eksponentielt med en fordoblingstid på få dage blev smitten spredt ifm. at europæerne allesammen skulle på skiferie og til afterskiing. Nu stiger smitten i Europa igen, specielt i ferie landet Spanien. Det er godt nok underligt.

Thomas Tanghus, Henriette Bøhne, lars søgaard-jensen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Lisbeth Glud, Fam. Tejsner, Holger Nielsen, Thomas Andersen, Torben Bruhn Andersen, Erling Bahnsen, kjeld jensen, Claus Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, jørgen djørup, Dennis Tomsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Anina Weber, Steffen Gliese og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Det er uhyggeligt. Jeg oplever også en ligegyldighed blandt dem, jeg omgås til daglig. Jeg tror desværre, at vi er blevet ramt af vores egen succes, som en boomerang; fordi vi var så dygtige til at få virus under kontrol første gang, undervurderer folk kompleksiteten af dem. Ja, de er blevet ligeglade med den.

Det store problem i dette er , at hvis samfundet skal lukkes ned for 2. gang, er der nok ikke lige en 300-400 millarder kroner til at holde det kørende alligevel. De penge er brugt. Så vi kan ende i en helt anderledes benhård og fattigdomsskabende 2. bølge.

lars søgaard-jensen, René Hansen, Jesper Eskelund, Rolf Andersen, Arne Albatros Olsen, Lisbeth Glud, Fam. Tejsner, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Ervin Lazar, kjeld jensen, Claus Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Doe, Ejvind Larsen, Anina Weber og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Rikke - har du ikke hørt udtrykket : "Whatever it takes" eller som Wammen sagde på jævnt dansk : Hvad der nu engang skal til. Ellers ryger vi ind i en dyb depression med deflation vi ikke har råd til.
Vi har lært af 30´ernes store depression - spørgsmålet er nu om amerikanere kan huske kuren "New Deal"

Jan Fritsbøger

noget af det værste jeg ved er konspirationsteorier, ( kun militær og krig er værre ) og der er for mig ingen tvivl om at interveiwet med Ventegodt er et eksempel på en sådan, det har alle kendetegn, såsom postulatet om mundkurv,
at gøtsche bliver nævnt er direkte vildledende, at han ignoreres handler jo i virkeligheden om en helt anden sag, nemlig hans bøger som kritiserer godkendelse af visse farlige lægemidler som faktisk ikke engang har den effekt industrien postulerer,
men det har jo ikke noget som helst med corona at gøre, og derfor er hans navn i den sammenhæng helt i hampen.
det bedste vi kan gøre er at udvise vedvarende adfærd som kan begrænse muligheden for smitte, altså høj hygiejne og afstand mm. , i hvert fald indtil en vaccine er taget i brug og vi har fået vaccinen.

Inger Jensen, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Dennis Tomsen og Jane Doe anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Mads Kjærgård jeg frygter faktisk slet ikke corona og har ikke gjort det, men jeg har fulgt alle retningslinierne til begrænsning af smittefaren og gør det stadig, og jeg vil ikke slække på noget før pandemien er slået ned, ( sandsynligvis med er virksom vaccine, eller evt en effektiv behandling som kan gøre dødsfald sjældne,) ikke for min egen skyld men for at undgå at være skyld i andres sygdom og mulige død.

Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Janus Agerbo og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Det, vi hører nu, fra myndigheders, eksperters og politikeres side, er nærmest ordret en gentagelse af februar. Vi er ikke blevet klogere - vi vil ikke lære af vore fejl fra den gang. Vi skal stadig høre dem sige, at vi er så overordentlig godt forberedt på anden bølge, at der ikke er nogen grund til bekymring endnu, for det er kun små tal. At der ikke er grund til at tage mundbind på eller lade være med at rejse endnu osv. osv. Det er nærmest ekkoet af februar.

Men som en anden ekspert, Viggo Andreasen, har sagt de seneste dage: Det, vi ser nu, er sådan, starten på en eksponentiel stigning ser ud. Hvis ikke vi gør noget aktivt meget hurtigt, vil vi om 6-8 uger have daglige smittetal på 1000.

Man praler af den fantastistke testning og smitteopsporing. Men må jeg komme med et eksempel i modsat retning: Torsdag i sidste uge fik jeg melding om, at en, jeg havde haft på besøg søndag, havde fået at vide, at en, vedkommende havde været sammen med lørdag/søndag og delt værelse med, var testet positiv efter at have fået (meget milde) symptomer tirsdag. Alle involverede styrter afsted til testning på testcenter torsdag formiddag. Første led (havde lægehenvisning pga. direkte smitteudsættelse) fik allerede torsdag aften svar: Negativ! Vi andre fik svar dagen efter: Negativ. Så langt så godt, det var jo fin betjening.

Men da jeg jo blev testet meget tidligt (4 dage efter smitteudsættelse), mente jeg det klogest at blive testet igen nogle dage efter. Så jeg forsøgte at bestille tid igen mandag - men blev mødt med en meddelelse på hjemmesiden om, at der ikke var nogen tests, jeg kunne bestille tid til. Så jeg havde åbenbart brugt min ration af tests. det er ikke til at finde noget på hjemmesiden omkring begrænsning i adgangen, og henvendelse til hotline hjalp ikke - der vidste man ikke noget (man kendte ikke engang tlf. til testcentrene).

DET er jo idioti! Vi ved, at inkubationstiden er op til 14 dage (måske længere), så det giver ingen mening at blokere for testning efter en negativ test efter 4 dage! På den måde kan vi aldrig holde styr på smittekæderne, for i værste fald kunne jeg jo så blive positiv nogle dage senere, og så gå og intetanende smitte en masse andre. idioti!

Og sådan er myndighedernes logik stadig gang på gang idiotisk dum.

Vi skal også høre dem affeje de, over de seneste uger, stigende smittetal med, at "ingen grund til bekymring endnu, man kan ikke vurdere efter nogle dage". Men her til morgen hørte jeg så Thyra Grove Krause (SSI) i Deadline affærdige de stigende tal med, at i går - dvs. en enkelt dag - var tallet ikke så højt, så nu var udviklingen bremset. Så nu er det pludseligt nok til at affærdige en konstant stigning, som man ikke ville tage højtideligt, med et lille fald en enkelt dag.

Vi kommer til at gentage idiotien fra foråret. Selv regeringen lader ikke til at være blevet klogere - de træder også vande med undskyldninger for ikke at gribe direkte ind, men nøjes med testning og smitteopsporing. Hvad hjælper det, når man ikke tager konsekvensen, når smitten begynder at stige?

Vore eksperter er stadig kujoner. Vore politikere er stadig kujoner. Vi kommer til at ofre mange hundrede flere menneskeliv, hvis ikke vi vågner op og lærer af vore erfaringer. Fnys!

Nikolaj Steenberg, John Scheibelein, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Rolf Andersen, Tinne Stubbe Østergaard, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Ete Forchhammer , Holger Nielsen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Reieringen har gjort meget. Lukket landet næsten ned og holdt Danmark far den store ulykke man ser rundt omkring.
Oppositionen, der falder i opbakning, har derimod i desperation presset på for at åbne mere op end godt er.
Nu er det op til befolkningen at opføre sig ansvarligt. De der tror at det hele er overstået er blot nogle naive djolser.

John Scheibelein, Thomas Tanghus, Anina Weber, lars søgaard-jensen, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Rolf Andersen, Tinne Stubbe Østergaard, Eva Schwanenflügel, Fam. Tejsner, Ete Forchhammer , Holger Nielsen, jens christian jacobsen, Torben Bruhn Andersen, Per Torbensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

PS: Hvorfor anbefaler man ikke hjemmearbejde igen, hvor det er muligt? Det alene ville have stor betydning, og ville tage lidt at smittepresset af de nogle steder uforsvarligt fyldte temmelig fyldte offentlige transportmidler. Og det kan vel ikke gøre nogen skade? Så hvorfor? Forsøger SST virkeligt stadig at presse flokimmunitet igennem?

Thomas Tanghus, Anina Weber, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Sorry for tastefejlene:
Henter lige mine læsebriller.'

;-)

John Scheibelein, Inger Jensen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Ro på! Lad være med at lytte til sortseere (også dem her i strengen), konspirationsfolk, enkeltsags-råbere, selektive såkaldte journalister og dommedagsprofeter. Alle disse uredigerede meninger som almindelige mennesker ikke har en jordisk chance for at finde rundt i. Lyt til WHO, læs Natures nyhedsbrev og nyheder fra John Hopkins - og så selvfølgelige Information. Drop resten.
Ja smitten breder sig p.t. Men det var forudsagt af WHO allerede i april. Det gode er at dødstallene stagnerer de fleste steder fordi det nu er yngre mennesker der smitter hinanden, men som samtidig tager hensyn til de ældre og sårbare.
Op med humøret! Det bliver så tidlig sent.

Inger Jensen, Finn Sørensen og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Carsten Hansen, du kunne tilføje at såvidt vides, skelner smitten ikke mellem fjolser og ikke-fjolser.

Anina Weber, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ jens christian jacobsen

Det er desværre forældede teorier, du promoverer.
Vi ved nu, at en del yngre mennesker bliver meget syge eller dør af Covid 19.

Desuden har senfølgerne vist sig at være alvorlige.
Det gælder især for sundhedsarbejdere som sygeplejersker, portører og læger, der har været meget udsatte for smitte pga manglende værnemidler eller sikkerhedsforanstaltninger.

Når man så at sige 'bombarderes' med virus, bliver man tilsvarende hårdere ramt.
Det kan fx ses på anmeldelser af arbejdsskader på hospitalerne.

"Åndenød, hovedpine og mistet lugtesans: På tre hospitaler topper anmeldelser af arbejdsskader"
https://www.dr.dk/nyheder/penge/aandenoed-hovedpine-og-mistet-lugtesans-...

Gruppen af sårbare er også større end man umiddelbart skulle tro :

"Hver femte person risikerer alvorligt Covid 19 forløb: Her er de 11 risikogrupper"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-06-16-hver-femte-person-risikerer-al... risikogrupper

Det giver ikke mening at tale om 'bølger' i denne pandemi, fordi det på godt og ondt er os selv, der bestemmer, hvor udbredt smitten bliver.
Den er hele tiden hos os, og vi bliver muligvis aldrig immune på sigt, da et nyt omfattende studie viser, at immuniteten kun holder ca 2 måneder :

"Immunitet overfor Covid 19 varer måske ikke ved, og det truer både vaccine og flokimmunitet"
https://videnskab.dk/krop-sundhed/immunitet-over-for-covid-19-varer-maas...

John Scheibelein, Arne Albatros Olsen, Anina Weber, Steffen Gliese, René Hansen, Ejvind Larsen, Rolf Andersen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Hvor ER det dog godt, at vi har Anders Tegnell og Søren Brostrøm til at hjælpe os gennem gennem denne pandemi .. den værste siden 'den spanske syge' for hundrede år siden.

PS: ironi kan forekomme ;)

Johnny Christiansen, jens christian jacobsen, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Følg pengene - find de ansvarlige for verdens tilstand. Det er et faktum, som ikke giver tillid - hverken til mainstream politics, mainstream sciences eller mainstream mediers oplysninger i en tid, hvor fake news, billedmanipulation mv, florerer.

Og når statsministerinden ikke vil fremlægge hvilke ’myndigheder’, som har anbefalet nedlukning, er det ligefrem mistænkeligt. Brostrøm snor sig - og hvis han ikke gjorde det, ville han blive gået, ligesom de andre, der kritiserer den skjulte magt, her big pharma.

Det er ligeledes yderst mærkværdigt, at det nu forbydes læger (ihvertfald i usa) med henvisning til sundhedsfare at udskrive en medicin, som ellers i årtier har været anvendt til bl.a. malaria. Men det passer jo med fortællingen om, at big pharma vil kontrollere dette - hele vejen.

Den egentlige agenda er som sædvanlig skjult for offentligheden (som ventegodt påpeger, er kommunikation mellem staten og who hemmeligstemplet, meget mistænkeligt) der må ty til alskens mere eller mindre højindikerede konspirationsteorier, for at finde mening i galskaben.

Men eet burde ihvertfald være indiskutabelt nemlig det, at følger man pengenes slimede spor, finder man magten OG dermed de ansvarlige. Som tydeligvis ikke betænker sig på at bringe alle metoder i anvendelse for at erobre/bevare deres illegitime magt (chokdoktrinen, naomi klein). Vi skal kende dem på deres handlinger - som forårsager krig og kaos, nød og elendighed. Som kunne undgås, hvis det var i magtens interesse. Det er det så åbenbart ikke.

Men alt vil komme for en dag - hvornår ved kun Gud. Hvis komme afventes. Jeg har set nogen zionister udtale, at de med forbrydelse ønsker at fremprovokere messias' entre på scenen. Når verdens vanvid betragtes, og vi samtidig ved, at vi befinder os i et univers, hvis indre og ydre grænser, vi ikke kender, kan sandheden overgå de vildeste scifi fantasier. Det siger astrofysiker anja andersen også ... så derfor tror hun på Gud. Og som man siger 'fravær af bevis, er ikke bevis for fravær'.

Rolf Andersen

Berlingske har en glimrede artikel om emnet:

https://www.berlingske.dk/internationalt/hele-verden-maabede-da-sverige-...

"Hele verden måbede, da Sverige gik sin egen vej. Nu er eksperimentet i krise – dyk med ned i tallene"

Per Torbensen, Anina Weber, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Jeg citerer lidt fra artiklen - mest fordi, der har været lidt snak om, det skulle være økonomiske eller helbredsmæssige årsager, der skulle diktere politiken:

"Det er dog værd at bemærke, at privatforbruget i Sverige faldt med 1,9 pct. i første kvartal, mens det i Danmark kun faldt med 1,1 pct. Husholdningerne oplevede således en større tilbagegang i Sverige på trods af mere frihed."

Hvis I ikke har abonnement på tante Berlinger, skulle I tage en måneds gratis - bare for at læse denne artikel. Tallene/graferne i artiklen er rigtig gode. Og for én gangs skyld fjernet fra den sædvanlige journalistiske mangel på forståelse for statistik - (siger den gamle ingeniør ;)

Anina Weber, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

.. og ja: endnu et citat fra den gamle tante i Pilestræde:

"Sverige snubler igen: Krisen kan blive langvarig

Sverige har ikke haft en nedlukning og genåbning som i andre lande, men alligevel har coronakrisen sat sine tydelige spor. Der er stadig flere tegn på, at krisestemningen bliver hængende i længere tid på den anden side af Øresund. Arbejdsløsheden er steget kraftigt, og forbrugerne er tilbageholdende."

,,, jeg tror Mette vinder over Søren og Anders ;)

Anina Weber, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen
Anina Weber, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, Berlingeren har efter min mening den mest grundige faktuelle dækning af coronakrisen - deres politiske konklusioner på fakta giver jeg så ikke meget for.

Inger Jensen, Anina Weber, Henriette Bøhne og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

"Den spanske syge" kom i fire bølger:
1. Marts 1918.
2. August 1918.
3. Januar 1919.
4. Forår 1920.
https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu

Ete Forchhammer og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Hannibal Knudsen

@ Randi Christiansen (m.fl.) Der er stadig al mulig grin til at tage hatten af for Mette Frederiksen. At hun har haft is nok i maven og rygrad nok til at håndtere dette krigslignende forår. Og ja, det var ikke alle detaljer, som var med i hendes berømte pressemøder i marts. Det har været vigtigt at skelne mellem “need to know” og “nice to know” information til befolkningen og alle øvrige personer/politikere uden for en meget snæver kreds. Pressemøderne var lange nok i forvejen, men skulle vi have haft alle detaljerne med havde det været svært at alene snot fra skæg - nu stod de vigtigste budskaber lysende klart - og blev jo i det væsentlige fulgt. Og så er det jo ligegyldigt om det er Brostrøm eller Mølbak, der har stået bag en anbefaling. Og lige så vigtigt at balancere mellem understregning af alvor og ikke risikere panik.
Lige nu kan vi godt frygte, at de blå politikere med Morten Østergård i spidsen danser for meget efter de pengehungrende erhvervsfolk og presser på for både miskreditering af statsministeren og hurtig genåbning.
Det kan bemærkes at gårsdagens smitte på 30 måske var en ensom svale. Det seneste smittetal er 57.
Der er nok al mulig grund til at genoverveje/udskyde genåbningens fase 4

John Scheibelein, Rolf Andersen, Per Torbensen, Anina Weber, Carsten Hansen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Randi Christiansen, man kan være paranoid i forhold til medicinalindustrien - men slår det dig ikke, at folk i dag faktisk bliver adskillige mange år ældre end for blot et par årtier siden? Måske er der faktisk noget godt at sige om medicin - at priserne så er ublu, når der ikke reguleres kraftigt, er et andet spørgsmål.

Ete Forchhammer , Rolf Andersen, Inger Jensen, Henriette Bøhne og Hannibal Knudsen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Vi oplever det, den tyske virolog Christian Drosten kalder et "präventionsparadox" - eftersom vi hurtigt fik relativt god kontrol med virus og fik afværget katastrofen, står vi nu med en del mennesker, som ganske enkelt ikke tror på, at faren nogensinde var til stede.

Ete Forchhammer , Kenneth Krabat, Rolf Andersen, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Else Marie Arevad, jens christian jacobsen, Hannibal Knudsen, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll, Morten Balling, Carsten Svendsen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Præcis som der er folk der siger: "At der ikke er ret mange der er døde, så det er jo ikke værre end end en almindelig influenza".
Folk der ikke har forstået at den hurtige kraftige indgriben netop har betydet få dødsfald.

På CNN oplyses det, at i USA har Corona dræbt 4 x så mange som en almindelig influenza på den halve tid. Dette på trods af tiltag .
Derudover, som nævnt tidligere, så skal det medregnes at Corona ikke alene skader lunger, men også kan medføre varige men på alle andre vitale indre organer.

Det er mig en gåde at der stadig findes folk der benægter alvoren.

Ete Forchhammer , John Scheibelein, Rolf Andersen, Arne Albatros Olsen, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Hannibal Knudsen, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Henriette Bøhne

Det vil undre mig meget hvis ikke alvoren går op for selv de argument-resistente indenfor et par måneder eller tre. Som WHO understregede forleden er vi stadig midt i den éne bølge vi kommer til at opleve, og vi er formentlig endnu ikke kommet rigtigt i gang. Til efteråret falder modstandskraften i befolkningen på den nordlige halvkugle erfaringsmæssigt ift. influenza, og lige nu vælter folk rundt i Europa, fordi de føler at de "simpelthen har RET til at tage på ferie", og fordi økonomien i rejsebranchen og hos flyselskaberne hænger i laser. Det er en giftig cocktail.

John Scheibelein, Rolf Andersen, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne, Carsten Hansen, Hannibal Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Steffen gliese@ - "Randi Christiansen, man kan være paranoid i forhold til medicinalindustrien - men slår det dig ikke, at folk i dag faktisk bliver adskillige mange år ældre end for blot et par årtier siden?"

Så levealderen er markant forøget siden 2000?

Jeg synes at have bemærket, at folk dør som fluer af fx kræft. Og 2000 dødsfald årligt pga influenza det er dog noget. Psykiske sygdomme florerer i hidtil uset omfang, og medicinalindudtrien tjener tykt på tvivlsom psykofarmaka.

Og man finder det ikke mistænkeligt, at klorokin, som i mange årtier har været anvendt til bl.a. malaria, nu pludselig er sundhedsfarlig, selvom mange læger anbefaler brugen. Og hvorfor har bill gates på det nærmeste monopol på vaccine? Mange læger advarer mod den kommende covid vaccine, som befolkningerne nu hjernevaskes til ukritisk at velkomme, selvom den ifølge adskillige læger og andre fagfolk er genmanipulerende.

Og hvorfor er kommunikation mellem who og staten hemmelig? Og hvorfor tages kritikere ikke seriøst men undertrykkes i den offentlige debat?

The dice are loaded, and we are being played.

Johnny Christiansen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Eva Schwanenflügel. Jeg nævner ingen 'teorier', så jeg ved ikke hvad det er du kalder 'forældet.' Du citerer overskrifts-journalistik fra bl.a. Berlingeren som i 4 mdr. har svinet og frydet sig over svenskernes hårde forløb, dagligt sviner Mette F. og citerer fagfolk når det passer i deres borgerlige propaganda.
Der er INTET mærkeligt i at virus har fået fat i befolkningsgrupper der tidligere har gået fri, bl.a. efter åbninger af læreanstalter, skoler og forlystelser. Du glemmer dødstallet der ift. antal smittede stagnerer eller går ned alle steder i verden. Og ja, der er konstateret langtidsvirkninger også hos unge mennesker. Men ift. antal smittede er det et forsvindende lille antal - sammenligneligt fx med eftervirkninger af influenza. Det kan du ikke læse i Berlingeren, der ikke er interesseret i at formidle noget så gammeldags som sandhed. DR er - desværre - kun lidt bedre. Læs forskningsformidlinger fx fra WHO eller fra SSI.

Klaus Brusgaard

JAMA Cardiol. doi:10.1001/jamacardio.2020.3557;
In this study of a cohort of German patients recently recovered from COVID-19 infection, CMR revealed cardiac involvement in 78 patients (78%) and ongoing myocardial inflammation in 60 patients (60%), independent of preexisting conditions, severity and overall course of the acute illness, and time from the original.
Median age was 49
Langtidseffekten af en endemisk sygdom med tilsyneladende milde symptomer der "kun" dræber de "svage" kan blive ganske betragtelige. Specielt hvis vi aldrig får en vaccine eller anden behandling der virker. For en række vira er det aldrig lykkedes at fremstille en vaccine (HIV, MERS, Ebola o.a.) og COV-19 giver ikke anledning til et vedvarende humoralt respons.

John Scheibelein, Rolf Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel og Morten Balling anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Klaus Brusgaard. Diabetes Metab Syndr. 2020 May-June; 14(3): 247–250.
.doi: 10.1016/j.dsx.2020.03.013 Læs noget mere beroligende om hjerteproblemer end din reference. Men det her er i øvrig næppe det rette forum hvor vi smider referencer i hovedet på hinanden. Hvis du og andre læser hvad Statens Serum Institut (SSI) og WHO skriver så er COVID-19 alt andet lige en sygdom med et forudsigeligt, let forløb hos langt de fleste inficerede.

Eva Schwanenflügel

@ jens christian jacobsen
29. juli, 2020 - 09:55:
"Jeg nævner ingen ’teorier’, så jeg ved ikke hvad det er du kalder ’forældet".

Jens, du skriver ellers at :

"Det gode er at dødstallene stagnerer de fleste steder fordi det nu er yngre mennesker der smitter hinanden, men som samtidig tager hensyn til de ældre og sårbare".

Det var tidligere en udbredt teori, at yngre mennesker ikke blev nævneværdigt syge af Covid 19.
Nu ved vi bedre, for yngre mennesker kan også rammes hårdt af coronavirussen, både under selve sygdommen, men også med senfølger.

Derfor er det ikke ubetinget en fordel at unge 'kun' smitter hinanden - hvad de iøvrigt ikke kun gør.
De kan sagtens nå at smitte, inden de selv bliver bevidste om at de er syge :

"Hver syvende smittet med coronavirus opdager det ikke, viser ny analyse"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-07-26-hver-syvende-smittet-med-coron...

Du skriver også :

"Du citerer overskrifts-journalistik fra bl.a. Berlingeren som i 4 mdr. har svinet og frydet sig over svenskernes hårde forløb, dagligt sviner Mette F. og citerer fagfolk når det passer i deres borgerlige propaganda".

Det er ikke rigtigt.
Jeg har bragt links fra DR, TV2 og Videnskab.dk.

Men bortset fra det, synes jeg faktisk at Berlingskes dækning af selve coronakrisen, samt de videnskabelige resultater, forsøg, undersøgelser og teorier har været meget sober.

At avisen har udvist bias overfor regeringens og Mette F's håndtering af nedlukningen kan der vist ikke være nogen tvivl om, men det er efter min mening ikke grund til at afskrive Berlingske som useriøs i corona-sammenhænge.
Man behøver ikke at leve i en boble, bare fordi man er venstreorienteret..

Du fortsætter :

"Du glemmer dødstallet der ift. antal smittede stagnerer eller går ned alle steder i verden."

Det er så nyt for mig. Og burde også være det for dig, siden du følger WHO's forskningsformidlinger.
For WHO har lige udnævnt coronakrisen som den værste i nyere tid, og udtrykker enorm bekymring for det eskalerende smittetal verden over.

At dødstallene er faldet, er heller ikke rigtigt, hvad angår de lande, der ikke har kontrol over epidemien.
I staterne Texas og Florida er de ved at nå maksimumskapaciteten på hospitalerne, og er derfor nødsaget til at vælge imellem patienterne; hvem der får behandling, og hvem der ikke gør :

"Hospital i USA laver dødspanel: Situationen er desperat, siger læger"
https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-07-26-hospital-i-usa-laver-doedspanel...

Måske er det forbigået din opmærksomhed, men smittetallene stiger også herhjemme.
Flere danske forskere har advaret om tendensen.

Så det er nok for tidligt at afblæse situationens alvor.

John Scheibelein, Rolf Andersen, Per Torbensen, Anne-Marie Krogsbøll og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Det er korrekt, at jeg bringer links med overskriften fra den delte artikel.

Det er en ekstra service til læserne, så de bedre kan se, hvad artiklen indeholder, og om de mener det er relevant information for dem at undersøge nærmere.

John Scheibelein, Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

@Jens Christian Jacobsen
Jeg ved ikke hvad du har imod referencer? Der er da adskillige op igennem tråden her på siden!
Men fra din henvisning;
Potential long-term consequences Too early to assess Too early to ascertain for coronavirus disease 2019. However, patients recovering from a similar earlier illness- Severe Acute Respiratory Syndrome- continued to have long-term abnormalities of lipid and glucose metabolism and of cardiovascular homeostasis [12]
og fra denne henvisning (12);
It was observed that the recovered SARS patients were affected by various serum metabolic disorders predominantly associated with lipid metabolism, including hyperlipidemia (HL), cardiovascular abnormality (CVA), and abnormal glucose metabolism (AGM). (Dette er et 12 års follow up studium).

Såvidt jeg ved har SSI ikke lavet selvstændige studier på SARS eller COV-19 udover nogle betragtninger over håndtering for personale der arbejder med samme.

Rolf Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Klaus Brusgaard

Her er et link om den undersøgelse, du bringer som reference, og som foreløbigt viser, at 78 ud af 100, også med lette symptomer, får senfølger mht hjertet:

"Ny forskning: Covid 19 påvirker også hjertet hos smittede med mild sygdom"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/ny-forskning-covid-19-paavirker-ogsaa-...

Det er sikkert ligeså kritisabelt som at bringe en reference, idet DR jo - som Berlingske - ikke er "interesserede i at formidle noget så gammeldags som sandheden", ifølge jens christian jacobsen ;-)

Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Klaus Brusgaard., @Eva Schwanenflügel.
Pudsigt at du, Klaus, bringer et citat fra min henvisning som fremhæver en pointe jeg burde have ekspliciteret noget bedre: Jeg hævder IKKE at COVID-19 ikke har følgevirkninger. Heller ikke ikke at disse følgevirkninger KAN vise sig at være alvorlige for livskvalitet og helse. Det ved vi bare ikke noget om endnu, som dit citat siger! Men vi ved, at mange der angiveligt har haft virus, tilsyneladende IKKE har følgevirkninger. Mht. din egen reference, Klaus, så er der mange bias i artiklen.Fx kan man spørge om de, der indgår i studiet, er sammernlignelige på alle relevante punkter, er alle målte organsskader 'de samme' hos alle patienter efter de 72 dage osv osv. Det er der ikke noget mærkeligt i. Man kan altid og skal altid kunne kritisere forskningsartikler. I øvrigt brugte jeg min egen reference for også at pointere at de patienter i mit review der fik hjerteproblemer havde problemer i for vejen der påvirkede deres hjertefunktion. Det står et andet sted i artiklen end det sted du citerer fra.
Og så var jeg ikke klar over at du, Eva, er epidemiolog. Eller er du infektionsmediciner? Det må du være når du skråsikkert kan fastslå, at epidemiologiske teorier er 'forældede.' Så jeg nøjes med som interesseret læser af faglitteratur at konstatere, at endnu har ingen anerkendt epidemiolog forkastet 'teorien' om at unge mennesker kommer langt bedre gennem COVID-19 end ældre: Langt færre senfølger (så vidt vi ved), langt lavere dødelighed etc. Desuden kan jeg oplyse dig om, Eva, at dødeligheden rent faktisk er gået ned for indlagte patienter med COVID-19. Læs the Atlantic https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/07/why-covid-death-rate-d... En i øvrig sober artikel der fortæller om argumenter for og imod. Og det var faktisk derfor jeg blandede mig i denne tråds COVID-19-debat der efter min mening er alt for 'sort' ift. COVID-19. Det er faktisk kun en ny forkølelsesvirus. Så jeg håber at tråden bliver mindre sensationspræget, sort og alarmerende. Som Berlingeren og de fleste andre medier også gør debatten. Så nej, Eva, Berlingeren er ikke interesseret i at bringe det nuancerede billede som sandheden altid er. Det mener jeg faktisk også selvom jeg iflg. dig befinder mig i en venstreorienteret bobbel.

Henrik Leffers, Randi Christiansen og Finn Sørensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Eva Schwanenflügel. Og apropos. En kommentar i Politiken fra i dag af mediesociologen Søren Schultz Jørgensen: De danske nyhedsmedier skamrider overskrifter, der ophøjer holdninger og synsninger til nyheder. Medierne udvander deres egen værdi, når de ophøjer holdninger og synsninger til nyheder.
Så jeg er ikke alene i synet på den omfattende ringe danske journalistik.
Kommentaren stod - pudsigt nok - IKKE i Berlingeren...

Randi Christiansen

Jens christian jacobsen@ - har du et bud på, hvorfor klorokin italesættes som værende skadelig at benytte ifht covid og i usa ligefrem forbydes lægerne at udskrive?

Randi Christiansen

Amerikanske læger protesterer mod, at de ikke må bruge klorokin :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1145267542524549&id=10001123...

Randi Christiansen

Jens christian jacobsen - det er jeg klar over, men så er det da mærkeligt, at det hidtil har været anvendt i forbindelse med malaria, uden at sundhedsstyrelsen har haft nogen indvendinger. Og mange læger - herunder amerikanske, se link 12.55 - deler heller ikke sundhedsstyrelsens synspunkt.

Eva Schwanenflügel

@ jens christian jacobsen
30. juli, 2020 - 08:54

Næ, jeg er ikke epidemiolog eller virolog.
- Men det er du måske..? :-)

Dog har jeg skarpe fakulteter, velegnede til at både se, høre og læse, hvad epidemiologer og virologer har at sige - fx dem fra WHO, eller vores mange udmærkede danske eksperter.
Det er dem, jeg refererer til.

Hvad angår overskrifter, er jeg selvfølgelig bevidst om at de i mange tilfælde kan være strammet, endda så meget, at de giver udtryk for et helt andet resultat eller synsvinkel i artiklen.
Derfor læser jeg altid først hvad der står i brødteksten, inden jeg linker med en overskrift. Såfremt den er misvisende, skriver jeg et citat fra selve artiklen.
Selv synes jeg, det forbedrer informationen, når linket deklareres.

Som bevis på din påstand om, at dødeligheden er faldet, linker du til en artikel fra det udmærkede medie The Atlantic.
Men artiklen udkom d. 9. Juli, altså for over 20 dage siden. Og meget er sket siden da.

Der har været udbredte fejringer af den amerikanske nationaldag Fourth of July, og omfattende genåbninger i stater, der nu ser effekten; nemlig et skræmmende højt dødstal, større end i April.
(Inkubationstiden er op til 14 dage)

Fra d. 29. Juli er der på et enkelt døgn registreret 1600 dødsfald i USA :

"USA runder 150.000 coronadødsfald: Florida sætter ny rekord"
https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-07-29-usa-runder-150000-coronadode-fl...

Så nej, coronavirus er ikke 'bare' en ny forkølelsesvirus.
Den er langt, langt farligere.

John Scheibelein og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll
Anne-Marie Krogsbøll

Trist:

"Det forudser Francesco Sannino, der er professor i teoretisk fysik ved Syddansk Universitet i en model, der fremskriver udviklingen af coronavirussen i Danmark og andre europæiske lande resten af 2020.
Ifølge modellen vil anden bølge toppe i slutningen af september og starten af oktober.

»Vores simulering viser, at vi kommer til at stå med et lignende antal smittede som i foråret, hvis vi tager de samme forholdsregler for social afstand og indfører samme restriktioner som under første bølge. Hvis vi ikke gør det, risikerer vi endnu flere smittede«, siger Francesco Sannino om undersøgelsen på Syddansk Universitets hjemmeside."
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7872881/Det-er-en-b...

Det er menneskeligt at fejle...Det er dumt ikke at lære af sine fejl...

jens christian jacobsen

@Eva Schwanenflügel. At der i nogle dele af verden er sket en stigning i antallet af døde af COVID de sidste 14 dage betyder ikke at dødeligheden for COVID-19 er steget. Der skal langt flere stigninger til. over længere tid.I øvrig er stigningerne kun sket i visse dele af verden mens den er faldet i andre dele. Se ourworldindata.org. Den svenske folkhälsmyndighet siger - stadig - at mortaliteten er mellem 0,1 og 0,3 hvilket er meget lavt målt med sammenlignelige viraifektioner.
Overbevist?

Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie

Det medfører så - ifølge Sannino's konklusioner - at de forholdsregler, vi tog i foråret, simpelthen ikke rækker til at forhindre de samme smittetal..?
Og at følgen af dette derfor må være, at vi skal tage yderligere 'værktøjer' i brug?

Anderledes kan jeg ikke læse det.

Anne-Marie Krogsbøll

Det er også det, jeg læser, Eva. Uhyggeligt. Men jeg tænker, at det kan have at gøre med, at smitten er mere spredt over hele landet nu, end den var den gang. 91 nye smittede i dag - og 16 nye i Ringsted, plus en smittet i plejecenter som udløber af slagterisagen.

Det, jeg hører om foranstaltningerne i Ringsted, lyder ikke betryggende - i hvert fald ikke, når det er medarbejdere (anonyme), og ikke direktøren, der interviewes. Medarbejderne står tæt ved pakkebåndet - og i garderoberne. Man bruger ikke mundbind. Nu skal de testes en gang om ugen -men man kan godt nok nå at smitte rigtigt mange på en uge...

I Sverige har de nu besluttet anbefale hjemmearbejde i efteråret, hvor det kan lade sig gøre. Det vil både begrænse smitte, og tage noget af trængslen i den kollektive trafik. Jeg fatter ikke, hvorfor vi ikke også gør det herhjemme, for det - og også mundbind - kan man jo gøre, uden at det går meget hårdt ud over samfundsøkonomien. Så hvorfor skynder vi os ikke at gøre det? Ubegribeligt.

Desværre ved vi jo af erfaring, at vores hjemlige SST konsekvent handler for sent og forkert. Tænk at skulle opleve, at Sverige nu er på forkant med fornuftige tiltag ift. Danmark. Faktisk mener jeg, at Sverige i øjeblikket har skrappere foranstaltninger, end vi har.

Hvilke eksperter (virologer og epidemiologer) læner han sig egentligt op ad, når han er uenig med Mølbak? (som vi ikke hører meget til i øjeblikket, han er faktisk helt tavs - har han fået mundkurv på?)

Jeg håber, at regeringen snart slår i bordet igen - vi kan ikke igen lade Brostrøm lægge linjen.

Carsten Hansen
Eva Schwanenflügel

@ jens christian jacobsen
30. juli, 2020 - 19:17:
"@Eva Schwanenflügel. At der i nogle dele af verden er sket en stigning i antallet af døde af COVID de sidste 14 dage betyder ikke at dødeligheden for COVID-19 er steget".

Nu har jeg faktisk heller ikke skrevet om dødeligheden, men om dødstallene.
Der er forskel.

Mig bekendt er der ikke videnskabelig konsensus om dødelighed af Covid 19.
Det er der egentlig heller ikke om dødstallene, hvor landene rapporterer forskelligt, og hvor der også er mørketal.
Men dér, hvor man tager dødstallene fra hospitalerne, kan man være sikker på, de passer ret godt.

Mht til dødstal har jeg hele tiden taget udgangspunkt i de lande, hvor man har tabt kontrollen, eksempelvis i USA.
Hér har man set noget nær en eksplosion af fataliteter.
Det gør man også i Brasilien, Indien og Sydafrika.
Andre lande hvor kontrollen er genetableret, har selvfølgelig også langt færre døde.

Så nej, jeg er bestemt ikke overbevist.

Eva Schwanenflügel

Anne-Marie, ja, det er underligt, at Mølbak kravler så langt under radaren..
På den anden side - manden har vel (også) brug for ferie..?
Det var dog godt han lige fik sendt en mail til
Politiken ;-)

Anne-Marie Krogsbøll

I øjeblikket holdes dødeligheden (OG dødstallene) kunstigt nede af, at de sårbare grupper ikke tør gå ud i samfundet, og ikke tør se deres kære. Nogen mener, at det er ganske glimrende - det gør jeg ikke. Det er en falliterklæring for samfundet - i lighed med plejehjemsskandalen.

Ja - det er indtil videre en påstand. hvor er undersøgelserne af, hvor meget de sårbare gruppe begrænser sig selv ift. hvor meget unge og raske begrænser sig selv?

Ete Forchhammer , Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Du har helt ret, Anne-Marie.
Coronakrisen er gået meget negativt ud over de sårbare grupper, herunder de der er udsatte økonomisk :

"Selvom landet for manges vedkommende er åbnet igen, oplever mange udsatte familier stadig konsekvenserne af coronakrisen tæt på.

For pandemien og den medfølgende nedlukning er gået hårdt ud over dem - både økonomisk og socialt.

Større udgifter til bleer og et ekstra måltid hjemme hver dag, fordi børnene ikke er kommet i daginstitution eller skole, har presset pengepungen. Samtidig har mange familier manglet deres netværk under krisen.

Det viser en undersøgelse, som organisationen Mødrehjælpen har lavet blandt 1.549 personer, som tidligere har modtaget julehjælp fra foreningen, og hvor en stor del af dem er enlige forsørgere".

"Corona-nedlukningen ramte udsatte familier hårdt og vil trække spor længe"
https://www.dr.dk/nyheder/regionale/hovedstadsomraadet/corona-nedlukning...

I USA sulter 20% af befolkningen, fordi der slet ikke er noget socialt netværk.

Hov.. Breaking news fra TV2 :

"Sundhedsstyrelsen anbefaler nu mundbind i offentlig transport på særlige tidspunkter.

Det skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Sundhedsstyrelsen skriver, at man med fordel kan bruge et mundbind, hvis man bevæger sig ud i den kollektive trafik, på tidspunkter, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer.

Indtil dagens udmelding var Danmark et af blot 26 lande i verden, der hverken anbefalede eller påkrævede brug af mundbind i det offentlige rum".

John Scheibelein og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, der er gået hul på mundbindsbylden nu, Eva. Jeg tænker, at det bare er første skridt - de vil endnu ikke indrømme, at de har taget fejl indtil nu. Inden længe skrues der op for anbefalingerne - håber jeg.

John Scheibelein og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sider