Læsetid: 9 min.

Historiker viede sit liv til at afdække Stalins forbrydelser. Nu er han selv blevet straffet

Den russiske historiker Jurij Dmitrijev blev onsdag dømt tre år og seks måneders fængsel for pædofili. Hans støtter kalder sagen fabrikeret og politisk motiveret med henblik på at hæmme hans arbejde med at afdække Stalins forbrydelser. Vi gennemgår sagen om manden, der dedikerede sit liv til at afdække Stalins forbrydelser, men som selv – måske uskyldigt – blev straffet
Aktivister ser det som en sejr, at Jurij Dmitriev kun blev idømt tre år og seks måneders fængsel. Her ses han i forbindelse med et retsmøde i april 2018.

Aktivister ser det som en sejr, at Jurij Dmitriev kun blev idømt tre år og seks måneders fængsel. Her ses han i forbindelse med et retsmøde i april 2018.

Olga Maltseva

23. juli 2020

Onsdag blev den russiske historiker Jurij Dmitrijev, der har beskæftiget sig med Stalin-tidens forbrydelser, idømt tre år og seks måneders fængsel for at have begået overgreb mod sin adoptivdatter, da hun var otte år. Kritikere mener, anklagerne mod Dmitrijev er politisk motiverede. 

Jurij Dmitrijev blev til gengæld frikendt for anklager om fremstilling af børnepornografi, våbenbesiddelse og ’lysten adfærd’. Og eftersom han allerede har siddet i varetægtsfængslet i en årrække, vil han have allerede til november have afsonet sin straf og blive løsladt, fortalte hans forsvarsadvokat foran retten efter domsafsigelsen.

Straffen mod Dmitrijev er mildere end de 15 år, som anklageren procederede for. Det er overraskende, fordi minimumstraffen er 12 år for forbrydelser under den paragraf, Dmitrijev blev dømt efter.

Men en anden paragraf i russisk lovgivning, der giver mulighed for at dømme under minimumsstraffen, blev taget i brug, fortæller Anna Jarovaja, som er redaktør ved Radio Liberty. Hun har fulgt sagen, siden Jurij Dmitrijev blev anholdt i 2016 – de første år som journalist og siden hen som aktivist. 

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mikkel Lambert
  • David Zennaro
  • Ib Gram-Jensen
  • Ete Forchhammer
  • Olaf Tehrani
  • Bjørn Pedersen
Mikkel Lambert, David Zennaro, Ib Gram-Jensen, Ete Forchhammer , Olaf Tehrani og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alana Frederiksson

I Putinistan er det at være en dårlig russer at tale om de massive etniske udrensninger fra Ruslands imperielle fortid. Fordi Rusland ønsker sig en imperiel fremtid.

Claus Nielsen, Liselotte Paulsen, Thomas Bindesbøll, uffe hellum, Arne Albatros Olsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Det er nok tvivlsomt om almindelige russere ønsker sig en imperial fremtid, men fsva. de russiske magthavere, herunder Putin, er det helt almindeligt at et imperialt klassesamfund med en hierarkisk statsledelse beskytter sit renommé og interesser. Vi ser det samme i Kina, i USA og i EU - blot i forskellige fremtrædelsesformer. Store stater/imperier fører hovedsageligt deres politikker via kontrol med narrativer ... og mere eller mindre subtil repression Af samme årsag bør folkelige kræfter modarbejde store statskonstruktioner, som pr. definition ikke kan facilitere folkelige demokratier.

Alana Frederiksson

“Vi ser det samme i Kina, i USA og i EU - blot i forskellige fremtrædelsesformer.“

Nåå ok så det er ikke fordi Putin er diktator der skal sidde som tsar til han dør? Det er officiel russisk udenrigspolitik at være imperiel. Og det er det i en tid hvor demokratier er ved at kigge til Tyskland for at finde måder de kan håndtere deres fortidige kriminalitet. Rusland? Not so much. Her er det business as usual. Vover du at modsige den officielle propaganda kommer du i fængsel.

Alana Frederiksson, ingen har skrevet at det er ok at en stat er repressiv og narrativ-kontrollerende - det er din tolkning ... Rusland har historisk haft en imperial udenrigspolitik, når vi lige ser bort fra Jeltsin-perioden. Det samme har USA, Kina og (de dominerende magter i) Europa.

Alana Frederiksson

Dog må du i de demokratier du nævner godt tale imod styrets officielle udlægning af historien og du på også påpege den kriminalitet der er begået. Det må du ikke i Rusland.

Alana Frederiksson, jeg er ligesom du modstander af den til tider åbenlyse repression i Rusland og Kina - og så er jeg absolut uenig i at de øvrige, imperiale magter reelt har demokrati; de har derimod skabt nogle smukke demokraturer.

Alana Frederiksson

“den til tider åbenlyse repression i Rusland og Kina“

Det hører vel med at undertrykkelsen er en altid tilstedeværende tilstand i Rusland, uanset om den er åbenlys eller ej.

Det gør det, Alana Frederiksson - fuldstændigt som i Vesten, hvor de samme mekanismer på andre måder bidrager til at repressionen kun undtagelsesvis er åbenlys.

Alana Frederiksson

Hanne Utoft hvordan er du undertrykt i Danmark? Jeg tvivler meget stærkt på at du er så undertrykt som nogen individer er det i Rusland. Har du lyst til at redegøre for det både bombastiske og vage “fuldstændigt som i Vesten”?