Læsetid: 5 min.

Hongkongs prodemokratiske aktivister trodser ny sikkerhedslov

Joshua Wong, Lee Cheuk-yan og James To risikerer i henhold til Beijings nye sikkerhedslov at blive idømt årelange fængselsstraffe i Kina – desuagtet afviser de at nedtone deres politiske kamp for demokratiske rettigheder
23-årige Wong Lee, der blev en ikonisk modstandsleder under Paraplybevægelsens demonstrationer i 2014 og allerede har været tre gange i fængsel, siger til The Guardian, at han »ikke har andet valg« end at blive ved. Arkivfoto.

23-årige Wong Lee, der blev en ikonisk modstandsleder under Paraplybevægelsens demonstrationer i 2014 og allerede har været tre gange i fængsel, siger til The Guardian, at han »ikke har andet valg« end at blive ved. Arkivfoto.

8. juli 2020

HONGKONG – For Joshua Wong, Lee Cheuk-yan og James To – tre af Hongkongs mest fremtrædende demokratiforkæmpere – har risikoen for at ende i et kinesisk fængsel aldrig været mere overhængende.

Den nye nationale sikkerhedslov, som efter vedtagelse i Beijing trådte i kraft i Hongkong den 1. juli, kunne da også se ud til at være udformet med særligt henblik på at ramme netop dem.

På kun en uge har atmosfæren i Hongkong ændret sig dramatisk. Borgere anholdes alene for at være i besiddelse af materiale, som myndighederne har set som »subversivt«. Farverige ’Lennon-mure’ med prodemokratiske budskaber rives ned eller males over efter advarsler fra politiet. Politiske grupperinger er blevet opløst. Myndighederne beordrer skoler til at fjerne bøger, der risikerer at »kompromittere« den nationale sikkerhed, og de offentlige biblioteker rydder hylderne for kontroversielle udgivelser.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Meget meget modige mennesker, som står ved deres sag. Hatten af for dem.

Poul Kristensen, Ole Svendsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

De er helte. Siger meget om Danmark og danskere i almindelighed og Informations kommentar skrivere i særdeleshed, at det åbenbart opfattes som komplet uinteressant.

Jes Balle Hansen , Ole Svendsen, Gert Romme og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

»Regimet er utrolig magtfuldt, men man kan aldrig knække en folkelig modstands ånd,« siger Lee. »Den vil måske gå måske under jorden i et stykke tid, men når chancen byder sig igen, vil folk også gå på gaden igen. Denne ånd kan aldrig knuses.«
Disse mennesker er ægte helte. De kæmper for universelle menneskerettigheder, selvom det koster. Dyb respekt for dem!!

I tirsdags besluttede det højeste lovstiftende organ i China en ny "sikkerhedslov". Denne lov gør det muligt for China at skabe love, der gælder for Hongkong, men uden at inddrage eller informere parlamentet i Hongkong.

Endnu ved man ikke, hvordan denne lov vil kunne komme til at påvirke Hongkong eller protestbevægelserne i Hongkong.

Men der er vist ingen tvivl om, at China vil anvende denne lov til noget. Og China har allerede købt et stort højhus-hotel i Hongkong, hvor China har installeret et ukendt - men stort antal uniformerede personer.

Derfor er det i høje tid, at EU-landene både samlet og hver for sig fortæller den lokale ambassadør fra China. hvad de forventer og hvad de absolut ikke vil acceptere fra China´s side. Og så må der også ligge nogle helt tydelige konsekvenser klar, hvis China overtræder disse forventninger.

Poul Kristensen

Ja, Hong kong er fucked. Men det er vi jo ligeglade med. Hvad rager det os? Sådan er vi danskere.