Analyse
Læsetid: 4 min.

Israels annektering af Vestbredden er sat på standby

Coronakrisens opblussen kombineret med israelernes ligegyldighed og uventet hård politisk modstand mod Trumps ’fredsplan’ har sendt planen om israelsk overtagelse af en tredjedel af Vestbredden til hjørne
Velbevogtet jødisk bosættelse lige midt i den gamle by i Hebron.

Velbevogtet jødisk bosættelse lige midt i den gamle by i Hebron.

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Udland
13. juli 2020

Det er kun to uger siden, den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, holdt en tale via computeren til en organisation af amerikanske kristne, der støtter Israel. Han argumenterede for en plan om annektering af Jordandalen og dele af Vestbredden, »der er en integreret del af jødernes historiske hjemland«.

Hans pointe var ikke til at misforstå: »Vi kaldes jøder, fordi vi kommer fra Judæa, området syd for Jerusalem. Og de (bibelske) steder er også en integreret del af den kristne identitet, af Jeres arv og af vores fælles civilisation.«

Planen om annektering af Jordandalen og dele af Vestbredden er en del af den såkaldte ’århundredets aftale’, som Donald Trump offentliggjorde i januar, udarbejdet med hans svigersøn Jared Kushner som tovholder i samklang med Israels regering, men uden på noget tidspunkt at inddrage den palæstinensiske side. Ifølge udspillet skal Det Palæstinensiske Selvstyre (PA) kompenseres med afsidesliggende stumper af Negev-ørkenen og 50 milliarder dollar, hvilket palæstinenserne kategorisk har afvist.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Annektering? Ses igen og igen i historien. Nogen gange med katastrofale følger, andre gange med kraftige, isolerende reaktioner. Så israelere, rejs og flyt hjem til Israel og behandel palæstinenserne som ligeværdige. Det vil aftvinge international respekt! Indtil da, forklar lige forskellen på "herre-folket" og "de udvalgte"?
Adfærden er den samme.

Karen Grue, Hans Larsen, P.G. Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Erik Karlsen, Anker Heegaard, Marie Vibe og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar

Annekteringen er for at aflede opmærksomheden fra de retssager der truer Nethanyahu pga. korruption og nepotisme - og hans amerikanske dual er med på ideen. Også Trump har brug for røgslør for at folk ikke skal begynde at rode for meget i hans fortid. Fx familiens relationer til Ku Klux Klan

Karen Grue, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Palestinian lives matter. Pludselig går det op også for Trump og Nethanyahu.

Karen Grue, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det besynderlige er, at høgene i Israel nærmest insisterer på at skabe sig uendelige problemer på halsen..

Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Hov! Hvor er vestens formaninger over dette overgreb mod palæstinenserne? Nååå. USA synes annektering i den her situation er helt i orden. Nååå nej. Det er hverhen Krim eller Hong Kong. Det er jo noget helt andet, som slet ikke tåler sammenligning. For der er jo de gode, det er så os :-), og de onde, de andre :-(.

Pietro Cini, Brian Nocis Jensen, Flemming Berger, Karen Grue, Hans Larsen, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar