Læsetid: 9 min.

Kina er utilfreds med verdensordenen og vil skabe en ny i sit eget billede

Kina er utilfreds med den eksisterende verdensorden og vil skabe en ny i sit eget billede, men hvordan ser kommunistpartiets globale fremtidsvision ud? Svaret findes langs Silkevejen, partiets internationale prestigeprojekt, der skal trække hovedparten af verdens lande tættere på Kina, vurderer den franske sinolog og sikkerhedsekspert Nadège Rolland
Kinas kommunistparti ønsker at ændre eller omforme de institutioner, normer og værdier i den eksisterende orden, som landet finder uforenelige med dets eget system og overlevelse på sigt. Det kan kun lade sig gøre, hvis en tilstrækkelig stor andel af klodens nationer indordner sig. Derfor er Silkevejen først og fremmest rettet mod udviklingslandene.

Kinas kommunistparti ønsker at ændre eller omforme de institutioner, normer og værdier i den eksisterende orden, som landet finder uforenelige med dets eget system og overlevelse på sigt. Det kan kun lade sig gøre, hvis en tilstrækkelig stor andel af klodens nationer indordner sig. Derfor er Silkevejen først og fremmest rettet mod udviklingslandene.

Xie Huanchi/ Ritzau Scanpix

27. juli 2020

Hvad vil Kina globalt? I en tid, hvor coronapandemien udstiller vores afhængighed af kinesiske fabrikshaller, og hvor rivaliseringen mellem Beijing og Washington vækker minder om Den Kolde Krig, er spørgsmålet mere relevant end nogensinde.

Særligt én ting er vigtig at slå fast: Den politiske ledelse i Kinas kommunistparti har længe været utilfreds med den eksisterende verdensorden. Og mener, at fremtiden i høj grad tilhører Kina.

Det siger Nadège Rolland, en af verdens førende Kinaforskere.

»Beijing mener, at den nuværende verdensorden opretholder Vestens overherredømme, og at Kina nu er vokset til et punkt, hvor det skal have mere plads og en mere fremtrædende stemme i systemet. Man mener, at USA og Vestens indflydelse er dalende, og at Kinas er på vej frem, og at der er tale om et nulsumsspil. Det er enten eller,« siger Nadège Rolland. Efter en lang karriere som kinaekspert i det franske forsvarsministerium er hun i dag tilknyttet den amerikanske tænketank National Bureau of Asian Research i Washington, hvor hun leder et toårigt forskningsprojekt om Kinas globale ambitioner.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Torben K L Jensen
  • Kurt Nielsen
  • Olaf Tehrani
  • Karsten Nielsen
  • David Zennaro
  • Jane Jensen
  • Mikael Aktor
  • Niels Jakobs
  • Erik Karlsen
Christian Skoubye, Torben K L Jensen, Kurt Nielsen, Olaf Tehrani, Karsten Nielsen, David Zennaro, Jane Jensen, Mikael Aktor, Niels Jakobs og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Det ser ud til at Kina vil gøre "Det kommunistiske manifest" til virkelighed og hvad er der galt i dét ? Der er jo erklærede kommunister med proletariatets diktatur og resten af baduljen. Verdensbanken forudser at silkevejsprojektet vil løfte millioner ud af fattigdom som det er sket i selve Kina (800 mio.) så det er jo fint når man tænker fremtidens pandemier og klimaforandringer - og her kunne silkevejen vel bruges til at re-lokalisere store befolkningsgrupper der er ramt af oversvømmelser,forsaltning af deres landbrugsland - i det hel taget alt det kapitalismen med de frie verden aldrig vil kunne realisere. - (Universelle rettigheder (der mærkværdigvis kun gælder for den vestlige elite) betyde vel mindre når mennesker dør i tusindvis pga. klimaforandringer. Demokrati for alle er også endemålet i det kommunistiske manifest.

Dennis Tomsen, Henrik Peter Bentzen, Sus johnsen, Henrik Leffers, Peter Knap, Holger Nielsen, jens christian jacobsen, John Andersen og Kaj Julin anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Har vi ikke set det tidligere, senest med prolitariets diktatur (over de dumme landbesiddre), lebensraum-kulturen eller "de udvalgte", successiv Wall Street, hvor moneter er vigtigste parameter for succes.
Håber ytringsfrihed, solidaritet og respekten for individdet sejrer!

Flemming Berger, Sus johnsen, Peter Knap, Holger Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, Steffen Gliese og Poul Kristensen anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

“ i det hel taget alt det kapitalismen med de frie verden aldrig vil kunne realisere. - “ Men den ufrie verden kan? Lidt smånaivt måske.

Flemming Berger, Michael Hullevad, Holger Nielsen og Poul Kristensen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Jeg føler det næsten, som at kommenterer ”Herrens veje” med en præst. Vi lever med forskellige axiom i våres existens forståelse. Ingen af os har mere ret en den anden. Min verdensforståelse ligger så langt fra den danske, som tænkes kan: Pompeo: ”Danmark er altid på USA’s side” – ingen protester i de medier jeg har adgang til. Vi skyder ”ikke vestlige” i Afghanistan, Syrien, Irak og Afrika, sulter Iraner – og har stadig sanktioner mod Cuba? Men - Verdens orden er åbenbart i forandring, fra kolonitidens totale Vest dominans, over WWII, som vi vandt, men tabte magten idet et hav af nye nationer dannedes. Det vi ser, er ”Westlessness” – de nationer der ikke vil underkastes det regelsystem Vesten skabte begynder at røre på sig. Fra Israel, Indien, Kina – alle annekterer land/hav områder i strid med international lov. Tyrkiet sender soldater til Libyen og køber våben i Rusland, og – det mest utilgivelige, gør et museum i deres eget land til en Moske. Og nu mobiliserer DANMARK side ved side med USA kampen mod et Kina som vi ikke forstår. Fog Rasmussen arbejder på en ny verdensorden, med bevaret Vest dominans over alt og alle.

Kaj Julin, Henrik Peter Bentzen, Peter Knap, Holger Nielsen og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Der er vist noget nogen har misforstået angående min indstilling til Kina´s ekspansion - Jeg er DYBT skuffet over at at vestlige demokratier ikke får nosset sig sammen til at gøre det samme som Kina inden løbet er kørt. DET er uansvarligt overfor Verden som en helhed.

Ole Arne Sejersen

Der er intet galt i, ar Kina vil stræbe efter at virkeliggøre Det kommunistiske Manifest og opbygge en socialisme, der er kapitalismen overlegen ved at skabe en kontrolleret kapitalisme.
Venizianeren Marco Polo åbnede i 14-hundredetallet Silkevejen til Vesten, og dermed åbnede han vejen til et verdensherredømme med enorme fordele for både eliten og den almindelige befolkning. Et verdensherredømme, der nu i den liberalististke kapitalismes æra afmattes hurtigere og hurtigere.
Undervejs forstyrredes vores stofskifte med naturen. Riget i Midten giver os med sin politik mulighed far at genoprette den og dermed for at sikre menneskeartens fremtid.

Henrik Peter Bentzen, Achim K. Holzmüller, Henrik Leffers, Holger Nielsen, jens christian jacobsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Alternativet er krig med Kina og dét er der ingen der hverken har tid eller råd til - slet ikke USA.

Henrik Peter Bentzen, Holger Nielsen, jens christian jacobsen og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Torben KL Jensen: har du overvejet, om partidiktaturet i Kina giver acceptable rammer for menneskelige udfoldelser?

Niels Christensen, John Poulsen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

der er to linier her i kommentarerne, en som bakker helhjertet op om de vestlige fjendebilleder, og overfokuserer Kinas "synder" i dæmoniseringens "hellige" navn, og samtidig fuldstændig ignorerer vestens synder, og samtidig glorificerer de vestens "idealer" som især bruges som legitimering af vestens aggression, ( som vesten godt nok egentlig slet ikke selv lever op til ), (ytrings)frihed, demokrati, fri presse, ingen censur, og lov og ret, ( lighed for loven ihh ja ),
den anden linie nedtoner propagandaens sandhedsværdi og forsøger at tale modsætningerne/konflikten ned, de kan se både det positive og det negative på begge sider og bliver derfor angrebet af propagandisterne i et forsøg på at gøre dem utroværdige, for sameksistens på trods af forskelligheder er jo utopisk og naivt ikk ?

Jan Weber Fritsbøger

Finn Jakobsen, hvis man har besøgt Kina får man umiddelbart indtryk af et folk som trives og generelt er glade, og meget venlige og gæstfri når det gælder fremmede,
i USA er indtrykket mere blandet der mødte jeg mere arrogance og flere kolde mennesker, og jeg så tegn på aggressivitet og had ( bla en bil som var moddet meget aggressivt og havde et jernkors som emblem på fronten ) men også en del mennesker som bevidst udstrålede aggressivitet, man kan sige det er en følge af frihed men der er jo ikke tvivl om at det på nogen virkede undertrykkende og truende. men også i USA mødte jeg venlige "gode" mennesker, deriblandt en guide som var åbenlyst ked af en del af den amerikanske kultur ( han var bla modstander af våben og af rovdrift på naturen ).

Finn Jakobsen

Jan W F: du vil sikkert møde venlige mennesker overalt - og det er al ære værd. Men jeg vil tro, du synes, at minoritetsbeskyttelse er et centralt element i en humanistisk verdensorden - og for så vidt angår Kina, er der vist en fæl tendens til, at partiet anser minoritetsbeskyttelse som en farlig afvigelse.

Ja, det ser unægteligt ud til at vi har fået en ny spiller på den internationale scene. Måske bliver det lidt som under den kolde krig. Vi har nu et sensitivt forhold til Kina, som vi havde med Sovjetunionen. Nu gælder det ikke den nære sikkerhedspolitik som er sensitiv, men handelsspørgsmål som G5. Så nu skal vi både føre Pandadiplomati og Pompeoteater.

Vesten har også ændret sig. Mindre nationale interesser snæver forstået. Mens milliadær interesser mere og mere vil styre de globale politikker.

Spørgsmålet er vel om denne nye orden vil påvirke os ud over på det globale sikkerheds- og handelsmæssige plan. Forstået som et globalt plan som vesten har styret i århundreder. Og som ikke er meget styret af menneskerettigher og den slags. Men heller ikke betyder så meget for mig personligt. Andet end det kan gøre en vare umulig af få eller dyr eller billig, og gøre at man og så mange andre går i moraslk panik.

Det vigtigste spørgsmål for mig er hvordan et dansk politi opfører sig i forhold tli mig. Det må være dér den personlige frihed ligger. Kan jeg udtrykke mig som jeg vil? Kan jeg gå hvor jeg vil? Kan jeg arbejde hvor jeg vil (hvis jeg er kompetent nok)? osv. Dansk politi og danske politikere. Og der vil forhåbenligt gå en rum tid før kineserne styrer her.

Torben K L Jensen

Finn - kinesere får børn og kærligheden gror - på trods af Partiet - mange børn gør familien fattigere (økonomisk) så før p-pillen lavede partiet deres ét-barns love - de love der medførte et overskud på mænd - en grusom (kineserne siger det var nødvendigt) lov der er opgivet fordi kineserne er kommet ud af fattigdommen,det som vesten anbefaler mod befolkningseksplosionen i Afrika.

Finn Jakobsen

Torben - desværre har opgivelsen af 1-barnspolitikken ikke medført en mere ligelig kønsfordeling blandt nyfødte - men via den nymodens tidlige kønsbestemmelse under graviditeten har alt for mange forældre valgt at abortere pigefostre.

jan henrik wegener

Hvis Kina skal undtages fra kritik er det svært at se hvorfor det skal værer eneståemde.Hvorfor så ikke nøjes med lovord overfor stort set resten af Verden?
Som f.eks. lederne i Rusland, Indien, USA, EU.

Michael Hullevad

Fred og sikkerhed trives ikke i en polariseret verden. Handelskrigen mellem Kina og den demokratiske andel af nationalstater vil forværre den Covid-19 krise vi gennemgår. Det er ikke sikkert at sygdommen kan bekæmpes da virus kan mutere. Så handels krisen vil blive værre og værre. Har Kina gabt for højt/tidligt og ender bag en bambus mur? Spændende tider vi lever i.

Hans Martens

De to væsentligste grundprincipper for et sundt folkestyre må være retfærdighed og sandhed. Lighed for loven for alle og at sandheden ikke undertrykkes. For mig at se lever hverken folkerepublikken Kina eller vores vestlige ledestjerne USA op til de principper. Gør vi det i Europa? Det kunne vel være bedre.

Henrik Peter Bentzen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

@Ole Arne Sejersen, @Torben K L Jensen,
OLE : 'Riget i Midten giver os med sin politik mulighed far at genoprette den og dermed for at sikre menneskeartens fremtid.', Du er dybt naiv, Kinas fremskridt og investeringer bl.a. i Afrika har spillet fallit overfor naturen. Kina vil seriøst ikke sætte forurening ned, hvs det skade ambitionerne. Kinas 'socialisme' er dybt undertrykkende af det enkelte menneske og har intet med socialisme at gøre, det er stalinisme - mere vellykket - af den grund at moderne teknologi er mere egnet for stalinisme ned udviklingen på Stalins tid.
Torben - En alt ødelæggende krig med Kina er nok ikke sandsynlig, men Kina søger hele tiden at provokere lokale krigssituationer. og satser for angsten for en krig. En krig vil også få Kina til at bryde sammen. Kina er økonomisk og socialt mere sårbart end de fleste antager. Kina er stadig dybt afhængig af omverdenen på en række områder.

Torben K L Jensen

Niels - Jeg taler hele tiden om at redde kloden fra et klimakollaps og du taler om hvor svært det vil være for Kina - I min optik synes Vesten (og Kina) at have opgivet Paris-aftalens mål samtidig med at "the tipping point" - der hvor temperaturstigningerne bliver irreversible er rykket frem til 2025 og du snakker gudhjælpemig om stalinisme som var vi forrige århundrede - Vi er for fanden i samme båd - 7,5 milliarder der ikke kan arbejde i de kommende temperaturer hvis der ikke gøres noget.

Finn Jakobsen

Temaet USA: vi ser måbende til, at det rigeste og måske mest innovative land i verdenshistorien har en stat, der kun bekymrer sig om at være enerådende militærmagt.
Temaet Kina: vi ser måbende til, at partiet er det eneste legitime organ for politiske ytringer af enhver arrt, og at de ledende partifunktionærer udklækkes gennem indavl i en lille magtklike, fjertn fra proletariatet.