Nyhed
Læsetid: 8 min.

Kinas muslimer tvinges til fødselskontrol og tre andre historier fra verden

Flere hundredtusinder kvinder fra muslimske minoriteter i det vestlige Kina bliver presset og tvunget til at abortere, bruge prævention og til sterilisering. Det har fået fødselsraten til at styrtdykke og er et langsomt folkemord, siger ekspert
De kinesiske myndigheder prøver systematisk at mindske fødselsraten blandt landets muslimske minoriteter, blandt andet i provinsen Xinjang, hvor kilder beretter om tvungen brug af prævention og medicinsk sterilisering.

De kinesiske myndigheder prøver systematisk at mindske fødselsraten blandt landets muslimske minoriteter, blandt andet i provinsen Xinjang, hvor kilder beretter om tvungen brug af prævention og medicinsk sterilisering.

frederic brown

Udland
4. juli 2020

Her er fire vigtige internationale historier, som du måske er gået glip af i løbet af ugen.

Tilmeld dig i bunden af artiklen, hvis du vil modtage Verdens Gang i din indbakke hver fredag aften.

  • Kinas muslimer tvinges til fødselskontrol

Af Lasse Karner

Kinesiske myndigheder forsøger at mindske fødselsraten for landets muslimske minoriteter ved systematisk at gennemtvinge graviditetskontrol, brug af spiral, sterilisering og endda abort over for hundredtusindvis af kvinder. Det viser en gennemgang af regeringsdokumenter og data samt interviews med flere end 30 kilder, foretaget af nyhedsbureauet Associated Press (AP). Den beskriver samtidig, hvordan muslimer i Kinas vestlige Xinjiang-provins risikerer at blive sendt i regionens frygtede politiske genopdragelseslejre, hvis de har for mange børn.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alana Frederiksson

Styret i Kina er pilråddent og har tilsyneladende fået stalinistiske udrensningstendenser.

Bjørn Pedersen

Jeg vil aldrig lære at forstå hvordan ens nationalfølelse kan være så sart at man vil udrydde de kulturer, der har boet i et territorie i århundreder eller årtusinder, men som tilfældigvis bor i samme stat som én selv. Frankrig forsøgte at gøre det mod baskerne, et stenkast over Østersøen forsøgte preusserne på at undertrykke polsk sprog og kultur, og herhjemme kender vi det fra hvordan vi selv behandlede grønlænderne og prøvede at fordanske dem.

Hvorfor er nationale minoriteter sådan en "trussel" for autokrater og totalitære styrer? Tolker de simpelthen forskellighed i deres eget land som udtryk for "konkurrence", og at kun én etnicitet, én kultur, ét sprog i et så kæmpestort område som den kinesiske stat, er måden hvorpå man kan "vinde" over de andre?

Alana Frederiksson - Meget kan man sige om Stalin men ikke at han sorterede folk efter etnicitet. Det gjorde Hitler derimod, så det er ham du skal sammenligne med.

Steffen Gliese

Ikke ganske rigtigt, Arne Lund. Stalin deporterede hele folkeslag, som f.eks. tartarerne fra Krim, ligesom han udsatte ukrainerne for en påført hungersnød.

Alana Frederiksson

Arne Lund. Inkorrekt. Stalin var til trods for sine georgiske aner ude i totalitær russo-ficering af samtlige områder den røde hær havde kontrol med. To af de baltiske lande og Ukraine lever blandt andet stadig med Stalins folkeudvekslinger. Også tyskerne lever i millionvis væk fra de Ostgebiete de blev fordrevet fra i verdens hidtil største etniske udrensning i 1945, orkestreret af Stalin.