Feature
Læsetid: 9 min.

Kinesisk patriotisme skal omskole Hongkongs unge

Efter studenteroprøret i Beijing i 1989 indførte kommunistpartiet en landsdækkende kampagne for patriotisk uddannelse, der omskrev den officielle udlægning af fædrelandskærlighed og nationalisme. Nu vender partiet blikket mod Hongkongs uddannelsessystem
Skolelever og studerende har spillet en fremtrædende rolle i protesterne i Hongkong, men den nye sikkerhedslov pålægger lokalregeringen, at alle skolebørn skal undervises i national sikkerhed. Byens uddannelsesinstitutioner er allerede blevet beordret at fjerne bøger og undervisningsmateriale, og faktisk bør skoleelever helt ophøre med alle former for politisk aktivisme, lyder det fra lokalregeringen.

Skolelever og studerende har spillet en fremtrædende rolle i protesterne i Hongkong, men den nye sikkerhedslov pålægger lokalregeringen, at alle skolebørn skal undervises i national sikkerhed. Byens uddannelsesinstitutioner er allerede blevet beordret at fjerne bøger og undervisningsmateriale, og faktisk bør skoleelever helt ophøre med alle former for politisk aktivisme, lyder det fra lokalregeringen.

Danish Siddiqui

Udland
20. juli 2020

Hvis det sidste års protester i Hongkong har gjort én ting klart, må det være, at Kinas kommunistparti helt og fuldstændigt har mistet opbakningen fra en generation af unge borgere i byen.

Ungdommen i Hongkong har vendt regimet på fastlandet ryggen. Den har fra starten udgjort en betydelig del af protestbevægelsen og fylder godt i statistikken over anholdte, hvor hver tredje er under 20 år.

Bare tænk på de kaotiske kampe mellem demonstranter og politi ved flere besatte universiteter sidste efterår eller de lange kæder med folkeskoleelever hånd i hånd i tavs protest. Eksemplerne er mange. Blandt de mere symbolske finder man en video fra en af byens skoler, filmet fra børnenes øjenhøjde, mens de overdøver en akavet skoleledelses forsøg på at spille den kinesiske nationalsang. Tonerne fra nationalsangen fortsætter, men det er ordene fra demokratibevægelsens uofficielle hymne »Glory to Hongkong«, der bliver råbt i kor. Siden er det blevet ulovligt at lave om på eller udvise mangel på respekt for den kinesiske nationalsang i Hongkong. Nu er det også blevet forbudt at synge »Glory to Hong Kong« i skolerne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Kinesiske idioter. Aftalen med UK er gældende. Respekter den! Men, I er ligeglade med aftaler, derfor gider vi jer ikke. Boykot Kina! -jeg er begyndt.
Ydmyghed er klædeligt og respekt for individdets ytringsfrihed er vejen frem, XI!
Bare mit "bovskud" til Kina.

Poul Kristensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Vi må nok erkende at Hong Kong er tabt. Istedet bør Vesten samle kræfterne for at undgå at Taiwan bliver indlemmet i Kina, medmindre at de selv vil frivilligt. Det vil sige, at vi må forberede os på en meget voldsom krig i det Sydkinesiske Hav. Vil vi ikke ofre os i en “alt eller intet krig”, så falder Taiwan også. Og for Kineserne er det altafgørende at få Taiwan indenfor de næste ca. 10-15 år, altså ca. en generation før end 100 års fejringen af Maos dynasti. Gryden er sat på kog i det Sydkinesiske Hav.

Jesper Lykke Jacobsen

@ Jacob Nielsen:
Hvis du vil stå last og brast med Taiwan må du nok hellere begynde med at overtale flere lande til at oprette diplomatiske forbindelser med Taipei og anerkende landets selvstændighed. Der er for tiden kun 14 lande i verden, som har diplomatiske forbindelser med Taipei, hvoraf mange er ganske små stater (i Europa er der kun Vatikanet).

Kilder:
https://www.mofa.gov.tw/en/AlliesIndex.aspx?n=DF6F8F246049F8D6&sms=A76B7...
https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_relations_of_Taiwan

En passende sanktion for de facto annekteringen af Hong Kong kunne jo passende være at Danmark (eller bedre endnu: EU) oprettede den nævnte diplomatiske forbindelse. Tør Danmark det?

Carl Chr Søndergård, Poul Kristensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nååå, det er ligesom Venstre's forsøg på at omskole de danske værdier. Der er alligevel en del lighedspunkter på Kina og Danmark. Hva.

Nils Bøjden

"Kinesiske idioter. Aftalen med UK er gældende. Respekter den! "

Det kommer ikke til at ske. HongKong er nu en forstad til Shenzhen med kinesisk undertrykkelse fra væg til væg.

Torben K L Jensen

Når jeg tænker på Kina (og Japan) så tænker jeg med det samme jesuitternes skoler med en voldsom indoktrinering der i østen ikke havde den samme virkning som i Syd-amerika nok pga. at Kina også dengang var en kulturel sværvægter. Dobbeltmoralen har gode tider for tiden.

Poul Kristensen

@Torben K L Jensen: Kulturel sværvægter, næppe. Hvis det var tilfældet burde der vel være andre eksempler på kinesisk kultur herhjemme end det kinesiske køkken. Og karatefilm.

Jacob Nielsen

Jens, jeg ville ønske at vi turde, men så blev vi nok også nødt til at sende pandaerne retur.

kjeld hougaard

Skal danske Jens’er nu i krig igen? Træningen i Afghanistan gik vist ikke så godt, Ej heller i Irak. Det kan dog blive en god start at Danmark nu – som leder af NATO – skal skabe en hær af Sunni/Shia/+ diverse etniske grupper, som loyalt vil kæmpe for Vestens interesser. Et godt svendestykke for den danske forsvarsmagt!