Baggrund
Læsetid: 5 min.

Kulturel kamp: Trump vil have en nationalpark med statuer af »amerikanske helte«

Donald Trump har udstedt et dekret om at grundlægge en ny park med statuer af »amerikanske helte«, heriblandt Martin Luther King Jr. og Ronald Reagan. Med dekretet indleder han en kamp mod nedrivningen af statuer og følger en strategi, der fik Nixon valgt i 1968
Den amerikanske præsident, Donald Trump, holdt en tale foran det historiske Mount Rushmore, hvor han erklærede, at han har udstedt et dekret om at grundlægge en ny park med statuer af »amerikanske helte«. Nationalparken skal være et forsvar mod de demonstranter, der river statuer ned i hele USA som følge af raceurolighederne, sagde Trump.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, holdt en tale foran det historiske Mount Rushmore, hvor han erklærede, at han har udstedt et dekret om at grundlægge en ny park med statuer af »amerikanske helte«. Nationalparken skal være et forsvar mod de demonstranter, der river statuer ned i hele USA som følge af raceurolighederne, sagde Trump.

Udland
6. juli 2020

I anledning af den amerikanske uafhængighedsdag den 4. juli holdt præsident Trump en tale, hvor han erklærede, at han har udstedt et dekret om at grundlægge en ny park med statuer af »amerikanske helte«.

Nationalparken skal være et forsvar mod de demonstranter, der river statuer ned i hele USA som følge af raceurolighederne, sagde Trump i talen.

»Tag ikke fejl: Denne kulturelle revolution fra venstrefløjen er skabt for at vælte Den Amerikanske Revolution,« sagde præsidenten.

»For at gøre det er de fast besluttede på at rive alle statuer, symboler og minder på vores nationale arv ned.«

Talen blev holdt foran det historiske Mount Rushmore, et monument over de fire tidligere præsidenter George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.

Det var da også netop de historiske monumenter, som Trump ville tale om til nationen, efter den senere tids demonstrationer for sorte amerikaneres vilkår – demonstrationer, der blev udløst af politidrabet på amerikaneren George Floyd, og som har medført, at adskillige statuer er blevet revet ned i hele USA.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

Det er tankevækkende, at Donald Trump bruger hans valgkamp og taler på at tale om statuer som ikke står længere. Sydstatsgeneraler og slavehandlere og lignende monumenter er faldet for den nye bevægelse mod racisme i USA: BLACK LIVES MATTER.

Den samme Præsident Donald Trump har ikke skænket de næsten 130.000 døde amerikanere, som er faldet for COVID19 megen opmærksomhed. De afdøde og de mange amerikanere som kæmper for livet i en respirator har ikke Donald Trumps interesse.

Som han syrligt bemærkede til et af hans COVID19 vælgermøder, hvor der blev blæst på alle afstandsregler, så udtalte Donald Trump. Der står en 10 årig knægt: han snøfter og har hostet. Det tager 10 minutter, så er han frisk igen.

Næh for Donald Trump er en hel kirkegård med makabre rustne og gamle døde statuer vigtigere end den katastrofe, som overgår hans USA og hans befolkning med snart 3 mio. smittede og snart 130.000 døde som følge af COVID19.

MAKE AMERICA GREAT AGAIN WITHOUT DONALD TRUMP.

Torben Arendal, Niels Borre, Chris Ru Brix, Holger Nielsen, Gitte Loeyche, Marianne Egebjerg Jensen, Issa Chaaban, Anker Heegaard og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
niels astrup

Kim: Plejer man ikke at sige, at folk har de politikere, de fortjener? Det gælder vist også for USA.

Thomas Tanghus

Det gælder for omkring halvdelen af USA befolkning, niels. Den anden halvdel lider under det.

Torben Arendal, Holger Nielsen, Lars Løfgren, Gitte Loeyche, Katrine Damm, Anker Heegaard, Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

En statue af Joseph McCarthy, skal opstilles, ved indgangen til nationalparken.

Torben Arendal, Holger Nielsen, Claus Nielsen, Marianne Egebjerg Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Richard Nixon stod over for et lignende scenarie i 1968, da han var præsident."

Men Richard Nixon var netop IKKE siddende præsident:

"Nixon tabte præsidentvalget i 1960 til demokraten John F. Kennedy, og efter nederlag ved guvernørvalget i Californien i 1962 trådte han ud af politik og nedsatte sig som praktiserende advokat i New York. I 1968 gjorde han dog comeback og besejrede Hubert Humphrey i kampen om præsidentposten. Nixon genvalgtes i 1972, da han slog George McGovern med en af de største valgsejre i USA's historie."

https://denstoredanske.lex.dk/Richard_M._Nixon

Derfor var det også alt andet lige nemmere for Nixon, at slå sig op på at være 'law and order'-kandidat til præsidentposten.

Trump er derimod siddende præsident, og skal overbevise amerikanerne om, at det som han hidtil ikke er lykkedes med, nemlig at stabilisere landet og håndtere kriserne (økonomien, coronavirus og demonstrationer mod racisme), vil han kunne overkomme efter valget.

Det er der efterhånden ikke mange der tror på, selv ikke i det republikanske parti.

Holger Nielsen, Claus Nielsen, Katrine Damm og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvis ikke Trump selv står til at blive foreviget med den største og mest 'beautiful' statue, vil jeg blive endog meget overrasket ;-)

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Borre, Søren Dahl, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger, Gitte Loeyche, Ole Frank, Katrine Damm, Jan Jensen, Anker Heegaard og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar

Mount Rushmore er kitch, og amerikanerne elsker det, fordi det er udtryk for nationalisme eller som de hellere kalder det, patriotisme. Og det gælder republikanere som demokrater.

Med CIA som igangsætter, er alle sportsbegivenheder i USA blevet smurt ind i nationalisme. Idet alle publikummerne må rejse sig op og synge nationalsangen for dermed at vise deres støtte til tropperne i udlandet. Die Fahne Hoch. Og det er så her at Kaepernick og BLM valgte at knæle pga. den racistiske The Star-Spangled Banner. Til stor fortrydelse for selv Obama.

I øvrigt var det netop den amerikanske nationalisme, som ikke kom nok til udtryk i Bernies kampagne, hvis han skulle have en chance. Den blev for aktivistisk. De arbejdervælgere som Bernie ville omvende fra at være Trumpstøtter, ville gerne universelt sygeforsikring, men ikke Nina Turners BLM, eller Cornel Wests brotherhood. Bernie skulle lade nationalismen komme til udtryk ved f.eks. vi gør USA stærkt ved offentligt byggeri som veje, broer og byer. Støtte til veteranerne osv.

Så en hel park med kitch...amerikanerne elsker det allerede - selv demokraterne, der jo har lært at elske Reagan. Givet til dem af den første kitch-præsident.....istedet for et af de evindelige biblioteker.

Lene Krathmann Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

Nixon var ikke president i 1968. Det var LBJ.

Christian De Thurah

Den park bliver sikkert aldrig til noget, men det er nok heller ikke pointen. Trump skal bare genvælges til november - så er alt andet ligegyldigt. Og her får han uvurderlig hjælp fra de fjolser, som render og river statuer ned. Hjælpen kommer som sendt fra himlen, netop som præsidenten var helt i knæ i meningsmålingerne.
Det skulle ikke undre mig, om den amerikanske venstrefløj endnu en gang får “held” til at bringe Trump til magten.

niels astrup

Christian:

"Trump skal bare genvælges til november - så er alt andet ligegyldigt. "

For nylig sagde John Bolton i et TV-interview, at USA ville ryge ind i en ustoppelig dødsspiral, hvis Trump blev genvalgt. Og det tror jeg, han har ret i.

Det kan så være en grund til at håbe på en Trump-sejr.

Christian De Thurah

Niels Astrup:
Når jeg skriver, at det eneste, der betyder noget, er Trumps genvalg, er det min tolkning af hans motiver. Det er bestemt ikke udtryk for noget håb fra min side.
Mvh