Baggrund
Læsetid: 5 min.

Mens Danmark genåbner, spreder coronaen sig i verden

I disse dage bliver flere end nogensinde smittet med corona. USA og Brasilien har længe været hårdt ramt, mens blandt andet Indien, Israel, Iran og Australien har stejle smittekurver. Der er grund til bekymring, vurderer eksperter. Især i de lande, hvor nedlukning ikke er en mulighed af økonomiske eller politiske grunde
Frivillige sundhedsarbejdere forsøger at opspore borgere, der er smittede med COVID-19, i den fattige bydel Dharavi i Mumbai. Indien er et af de lande, hvor det er svært at lukke ned, fordi mange mennesker ikke har nogen steder at gå hen og ikke kan få mad, hvis de ikke går på arbejde.

Frivillige sundhedsarbejdere forsøger at opspore borgere, der er smittede med COVID-19, i den fattige bydel Dharavi i Mumbai. Indien er et af de lande, hvor det er svært at lukke ned, fordi mange mennesker ikke har nogen steder at gå hen og ikke kan få mad, hvis de ikke går på arbejde.

PUNIT PARANJPE

Udland
11. juli 2020

I Danmark er vi ved at vende tilbage til noget, der minder om en normaltilstand efter coronakrisen. Danskerne tager på sommerferie, mens landet langsomt genåbner, og det daglige antal nye smittede ligger som regel et godt stykke under 100.

Men i andre dele af verden spreder sygdommen sig med voldsom hastighed. Lørdag den 4. juli var ifølge WHO den dag med foreløbig flest nye registrerede tilfælde, nemlig 212.326. I torsdags var antallet 205.000 nye tilfælde.

I alt er der konstateret godt 12,2 millioner smittede og 550.000 døde, og udviklingen på verdensplan er »meget bekymrende«, siger Jan Pravsgaard Christensen, som er professor i immunologi på Københavns Universitet. »Når der er så mange smittede, så får vi ikke den her sygdom udryddet eller under kontrol. Og sådan ser det desværre ud i øjeblikket,« siger han.

 

Information bringer her et kort overblik over situationen.

Virusset spreder sig

Selv om antallet af smittede stiger, så ligger antallet af døde på verdensplan nogenlunde stabilt omkring 5.000 om dagen. Det er der flere forklaringer på. En af dem er, at der bliver testet mere. Pandemiforsker og professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet, Lone Simonsen, bruger Sverige som et eksempel: »I Sverige har man flere smittede, men færre døde. Det er, fordi man nu tester mere, så den bias er der i tallene.«

Flere test er imidlertid ikke hele forklaringen. Ifølge Jan Pravsgaard Christensen hænger udviklingen også sammen med demografien i de lande, hvor smitten spreder sig: »I mange af de lande, hvor vi ser en smittespredning, har man en ung befolkning, og det betyder, at færre folk dør af virussen. Det gælder for eksempel på det afrikanske kontinent. Det er også derfor, det gik så galt i Italien, hvor man har en gennemsnitligt ældre befolkning,« siger han. Så stigningen er reel: »At man tester flere, kan ikke forklare hele den stigning, vi ser i øjeblikket. Det er faktuelt, at virussen spreder sig,« siger han.

 

Bekymret for Indien

Det er fortsat USA og Brasilien, som er de to lande i verden, hvor situationen er mest alvorlig. I USA passerede man i denne uge tre millioner smittede, og med 135.000 døde er omkring en fjerdedel af alle registrerede coronadødsfald i verden amerikanske. Men der er mange andre lande, hvor man for tiden ser en opblussen. I Indien har man en stejl kurve, og selv om det samlede smittetal på knap 800.000 og et dødstal på godt 21.000 ikke er alarmerende landets størrelse taget i betragtning, så er Indien et af de lande, som forskerne følger nøje, fordi der er risiko for, at sundhedssystemet bryder sammen, hvis udviklingen fortsætter. »Jeg vil især nævne Indien, Pakistan og Mexico som lande, der er grund til at være særligt bekymrede for,« siger Jan Pravsgaard Christensen. »Det ser måske ikke helt grelt ud endnu, men de er godt på vej,« tilføjer han.

Lone Simonsen er også bekymret for Indien:

»Indien og Brasilien er lande, hvor det er svært at lukke ned, fordi mange mennesker ikke har nogen steder at gå hen og ikke kan få mad, hvis de ikke går på arbejde. Det er en helt anden situation end i rige lande, hvor vi kan klare det. Nedlukning er vældigt effektivt, men man skal være økonomisk i stand til at kompensere de mennesker, som ikke kan gå på arbejde,« siger hun.

Men der kan også være grund til bekymring i nogle af de rigere lande, siger hun. For eksempel i USA, hvor mange ikke har en sundhedsforsikring: »Det er, som om den her virus er en fremkaldervæske, der viser dårligdommene i de enkelte samfund,« siger Lone Simonsen og tilføjer: »Og den påvirker ikke bare dem, som er udsat for det, men alle.«

I både USA og Brasilien har det mange steder været svært at gennemføre en nedlukning, fordi landets politiske ledere ikke har taget coronavirussen alvorligt nok: »I USA påberåber mange sig retten til frihed, retten til at handle, retten til at gå på arbejde, og jeg ved ikke hvad. Og så bliver det op ad bakke, når myndighederne ikke kan lukke ordentligt ned, fordi folk ikke tror på, at det er farligt,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

»Og i Brasilien har man en leder, som siger, at det ikke er farligt, mens folk dør som fluer,« tilføjer han.

 

Lone Simonsen siger, at der er et antal lande, »hvor lederne taler, som om det er en forkølelsesvirus.« Det gør, at folk bliver forvirrede.

»Jeg er amerikansk statsborger, og jeg ser med stor bekymring på et land, hvor en stor del af befolkningen ikke forstår situationens alvor på grund af alle de fake news-kampagner, der kører derovre.«

Jan Pravsgaard Christensen mener, at der er en sammenhæng mellem, hvor autoritetstro folk er i et land, og hvor godt landene har håndteret coronakrisen. Blandt andet derfor er det gået bedre i Sydøstasien, end det er gået i Sydamerika: »I Vietnam, Sydkorea, Hongkong og Japan har man prøvet det før under SARS. Så man ved, at det er alvor. Samtidig er der en autoritetstro, som gør, at når myndighederne siger, at man lukker ned, så bliver man inden døre,« siger han.

Anden bølge

I enkelte lande kan man efterhånden tale om en anden bølge af coronavirus, og det vækker naturligvis også opsigt. Det gælder blandt andet Iran, Israel og Australien, som alle havde udbrud i marts efterfulgt af en flad kurve i de følgende måneder for så at få en stigning i smitten i de seneste uger. Torsdag lukkede millionbyen Melbourne delvist ned, og grænsen mellem Australiens mest folkerige delstat, New South Wales, og nabostaten Victoria lukkede tirsdag. Sidst det skete var i 1919 under den spanske syge.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen er det helt naturligt, at der kommer den slags ophobninger, når man åbner for samfundet igen: »Der er ikke andet end at sige, at det kommer også til at ske i Danmark, at vi ser lokale udbrud og en opblussen. Men vi ved, hvordan vi skal håndtere det, så det bør ikke føre til en ny total nedlukning af hele samfundet,« siger han.

I stedet vil man kunne håndtere det lokalt, som det for eksempel var tilfældet med udbruddet i Hjørring i juni.

Lone Simonsen er enig: »Vi forstår virussen nu, vi har testkapacitet og en god strategi for smitteopsporing,« siger hun. Og så længe vi undgår »de store begivenheder, hvor superspredning kan foregå,« bør der ikke være grund til bekymring, vurderer Lone Simonsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Socialdemokratisk handlekraft og vores velfærdsstat har endnu engang bevist, det er det bedste samfundsstyre i menneskelighedens historie. Send det budskab ud i verden. Ikke mindst til den amerikanske befolkning. Inviter CNN til Danmark og vis dem vores land. De 300 milliarder kr., eller hvor meget det nu er, kan vise sig at være den bedste investering det danske samfund har gjort. En investering i os alle sammen.

Holger Nielsen, Anker Heegaard, Jimmy Hansen, Thomas Andersen, tove helbo, Else Marie Arevad, Dennis Tomsen, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Fam. Tejsner, Lars Løfgren, Mads Greve Haaning, Birte Pedersen, Peter Høivang, Hanne LT Kristensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Houmøller, Rikke Nielsen, Steffen Gliese og Tor Brandt anbefalede denne kommentar

Ja, selvom det danske samfund stadig lader meget tilbage at ønske, kan jeg dog trods alt ikke komme i tanker om noget sted, jeg hellere ville bo.

Anker Heegaard, Jimmy Hansen, Arne Albatros Olsen, Chris Ru Brix, Bent Nørgaard, Else Marie Arevad, Inga Rasmussen, Hannibal Knudsen, Lars Løfgren, Mads Greve Haaning, Holger Nielsen, Jeppe Lindholm, Birte Pedersen, nils valla, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Houmøller, Rikke Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Stigningstakten i nye Corona tilfælde nogle steder i verden giver bestemt anledning til bekymring. Og som der står i redegørelsen i artiklen, så gør de socioøkonomiske forhold nogle steder det svært, at bekæmpe Corona, mens Corona på den anden side skaber problemer af socioøkonomisk art de selvsamme steder. Men det her jo hele tiden været en frygt, hvad der sker når smitten rammer områder hvor sundhedsvæsnet er papirtyndt.

Og med så megen smitte rundt omkring i verden kan man jo ikke sove helt roligt. Vi så hvor hurtigt virus blev spredt i krisens start. Der gik få måneder fra et udbrud i Wuhan til WHO kunne erklære en pandemi

USA havde vist 65.000 nye tilfælde på gårsdagen. Om et par uger runder de måske 100.000 nye tilfælde på en enkelt dag. Og relativt fattige lande som Brasilien og Indien rapporterer også om mange nye tilfælde. Det kan på sigt betyde rigtigt mange Corona relaterede dødsfald og det lover ikke godt for verdens genåbning, også selv om vi kan holde sommerferie herhjemme uden den helt store angst for, at pådrage os smitte.

Holger Nielsen, Anker Heegaard, Arne Albatros Olsen, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Ang. Indien: Modi har fornyligt vedtaget en handlingsplan ang. Covid-19, der bl.a. vil brødføde ca 800 millioner fattige indere i de næste 6 mdr. hver eneste medlem af hustande får en månedlig ration gratis mad i form af ris og linser etc. Så artiklen her er ikke helt opdateret på den måde.

Til eftertanke:
Da Covid-19 først fik fat, gjorde det ikke den store forskel hvilket niveau et lands sundhedssystem befandt sig på.
Langt større forskel gjorde politisk handlekraft. De lande der tidligt lukkede ned har indtil videre klaret sig bedst.
Coronaen kommer helt sikkert ud i de egne den ikke har været endnu, må så håbe den ikke derfra vender tilbage til os endnu mere aggressiv
. Vi burde afstemme landets genåbning i fh til det, ellers risikerer vi endnu en dukkert.

Holger Nielsen, Anker Heegaard, erik pedersen, Lisbeth Glud, Hannibal Knudsen, Lars Løfgren, D. Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

En udfordring for alle er hastigheden som virus spredes med: den ene dag gives grønt lys for danskere og næste dag er der lokal nedlukning og karantæne. Fx Hong Kong i denne uge. Og nordjylland i forrige uge. Vi må have et internationalt uafhængigt varslingssystem. Og solide restriktioner.

@ Margit Johansen.

Er enig i synspunktet, "Den ene dag gives grønt lys, næste dag nedlukning".

Og gad vide om ikke vi sparker os selv i bagen ved at have genåbnet så relativt hurtigt.
Vi havde jo så at sige vendet os til nedlukningen. Den havde helt sikkert været nemmere fortsætte end som nu, genåbne for så igen at lukke.

jeg ved godt enkelte brancher lider økonomisk. Men det sku uhyggeligt genåbne samfund bare for at holde indtjening til specifikke brancher igang.
Når ellers afmatning finder sted på arbejdsmarket har det da, indtil nu, været normal kutume for firma, at lukke ned eller omstrukturere. Men offentlig støtte har nok i dette Corona-tilfælde holdt firma til snabelkassen og i live.
Vi kommer måske ligefrem ud på den anden side af Corona med firmaer der ikke mere findes kundemarked til som konsekvens af folks nye vaner, og derfor burde være omstruktureret, men som alligevel har hængt på og udelukkende pga støtten

Mads Kjærgård

Just for the record! Der er 7 næsten 8 milliarder mennesker i verden. Der under 1/2 procent, der er smittet og endnu færre får en alvorlig infektion. Alligevel så er folk helt med på, at alle deres frihedsrettigheder inddrages for at give magten til en totalitær stat? Er det Twilight Zone, det her? Er folk blevet skøre? Det virker sådan! Nu skal vi være autoritetstro og indrette os efter myndighedernes anvisning? Okay så gælder det vist om at være på hold med Big Brother, og få sig en lystbåd i Hellerup Havn. Nyde solen og vandet, mens resten af Danmarks befolkning sidder og ryster i buskerne indendørs! Ja ja, det lagdelte samfund er i sandhed ved at genindfinde sig!

Holger Nielsen, Steen Simonsen, Jens Bryndum og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Nils Valla
"jeg ved godt enkelte brancher lider økonomisk. Men det sku uhyggeligt genåbne samfund bare for at holde indtjening til specifikke brancher igang."

Eh... du har vist ikke helt forstået alvorligheden af det her:
https://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/nyt/GetPdf.aspx?cid=30859

Arbejdsløsheden er eksploderet med de konsekvenser det nu har for de folk der er uheldige nok til at blive ramt.

// Jesper

Jørn Pedersen

Mads Kjærhård
Har du kigget over til Sverige?
Har du set slagteriet i Tyskland?
Har du et par stykker i familien, der er ramt.
15 km kø med ambulancer i Rusland etc. etc.

Jens Bryndum

@Jørn Pedersen
Sverige er et godt sted at kigge, men jeg tror ikke mange gør det.
Kast et blik her på Folkhälsomyndighetens egne tal - følger Farr´s lov som de fleste andre lande.
Ingen grund til panik.
https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

Mads Kjærgård; Der er aktuelt omkring 12,5 konstaterede positive Corona tilfælde på verdensplan. Så kan man godt regne på, at der måske også er et mørketal, således, at det reelle tal er noget højere.

Ud af verdens godt 7 milliarder mennesker er den procentuelle andel af smittede derfor ikke høj. Antallet af corona relaterede dødsfald er på den forkerte side af ½ million

Disse tal siger dog ikke ret meget. I USA f.eks. var der vist som nævnt på gårsdagen 65.000 der blev testet positive. Når man så yderligere kan regne på, at der formentlig vil være en ekspotentiel vækst i nye tilfælde i fald der ikke bliver sat ind med restriktioner, så kan man godt regne lidt på hvad en fremskrivning af tallene betyder. Jeg ved ikke helt præcis hvor mange der er smittede i USA, men tallet ligger givet i omegnen af 3 millioner mht. hvor mange der hidtil er testet positive

Den bekymring der blev fremsat herhjemme om, at sundhedsvæsnet ville kunne blive bragt i knæ gælder naturligvis fortsat - også andre steder. Men mange steder kan man slet ikke få behandling. I USA f.eks. er sundhedsforsikringer ofte noget folk er tilknyttet gennem arbejdspladsen. Så arbejdsløse eller fattige står måske reelt uden muligheder for behandling.

Det samme gælder jo i fattige lande som Brasilien og Indien

Manglende muligheder for behandling kan koste liv - det er vel det simple regnestykke.

Nogle af de lande der har klaret sig bedst i forhold til antal døde grundet Corona var de lande der hurtig fik sat effektivt ind med restriktioner

Andre steder har man måske åbnet for hurtigt op for økonomien eller slet ikke fået sat effektivt i værk med restriktioner.

Det er selvfølgelig et økonomisk issue, at lave lock down af økonomien. Fattige lande har måske slet ikke råd.

Men det kan dog vise sig meget dyrt på den lange bane ikke, at få styr på en epidemi. For det er forudsætningen for, at kunne lukke samfundene op igen. Tag f.eks. USA hvor man i mange stater nu må indføre restriktioner igen. Skal man langvarigt have restriktioner i et samfund kan skadevirkningen på økonomien måske blive så meget desto værre end hvis det kan overstås med en hurtig effektiv indsats.

Så kan du sige, at der skal autoritære foranstaltninger til, at gennemføre restriktioner. Men det er altså en måde, at få en epidemi under kontrol på. Langt hen ad vejen har befolkningerne mange steder accepteret dette forhold, da nødvendigheden taler herfor.

Hvad der er 12,5 millioner konstaterede positive nu kan være 20 millioner om en måned og et langt højere tal om 2 mdr. Så måske står verden over for det værste mange steder. Og det på trods af, at en række lande har vist, at det altså godt kan lade sig gøre, at få en vis kontrol med et epidemisk forløb.

Men det kræver naturligvis den rette politiske vilje. Og I fattige lande bliver det naturligvis også et spørgsmål om hvad der er muligt.

Lasse Reinholt

Man kan da ikke bruge antal smittede til noget, da det afhænger af, hvor mange man tester. Antal døde siger mere præcist noget om, hvor kraftigt smitten spreder sig: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Selvfølgelig kan man bruge antallet af positivt erkendte smittede til noget, selv om det rigtigt nok afhænger af hvor meget man tester. Det er da en indikator for hvor mange smittede der er, og helt evident så er testede positive vel reelt også rigtige positive, og derfor er tilvæksten i nye tilfælde der også en klar indikator for, at man har en ekspanderende epidemi.

Der kan jo gå helt op til et par måneder fra, at folk bliver testet positive og så til de bliver så syge, at de dør af. At teste er at monitonere udviklingen mens den pågår

Ellers kunne Trumps udsagn om, at stigningen skyldes, at man også tester. Er det så ikke et problem, at folk bliver testet positive, at der er en kraftig tilvækst antallet af nye konstaterede tilfælde?

Holger Nielsen, Jens Christensen og Chris Ru Brix anbefalede denne kommentar

Man kunne jo antage, at jo mindre man tester desto mere betydeligt et mørketal står man overfor. Men samtidig må man også regne på, at smitten spreder sig, og at der er en faktisk tilvækst af nye smittede. Vil man vide hvad der sker så skal man teste mest muligt. Men det koster jo givet også nogle penge. Men ellers har WHO da ret i, at det er vejen frem, at teste.

Og samtidig skal teststrategien jo ses som et led i et samlet hele, hvor man aktivt skal opspore, og inddæmme virus

Man kan jo roligt regne på, at den tilvækst der nu ses i tallene i USA, Brasilien, Indien m.m. også vil afspejle sig dødstallene når vi bevæger os en måned frem i tiden. Smittede er potentielle Corona relaterede dødsfald med andre ord, selv om de fleste måske nok klarer sig igennem Covid 19 uden, at dø af det.

Alana Frederiksson

Skal vi ikke lige blive enige om at de officielle smittetal og dødstal ikke er til at stole på. I nogen grad i Vesten muligvis men i langt mindre grad i resten af verden. Hvor slemt ramt er Indien, Bangladesh og Pakistan i virkeligheden og hvor mange døde er der i Kina?

Nej tallene er ikke helt til, at stole på mange steder. Man må dog gå ud fra, at de færreste lande har en interesse, at overdrive og opgive for høje tal for smittede og døde. Det kan også være svært, at sammenligne tallene da landende tester i forskelligt omfang

Men givet er det da, at tallene skal tages med et gran salt. Derimod må man vel tro de officielle tal så langt, at der en et epidemisk forløb i progression i USA og syd og mellem Amerika. Selv om man må tage forbehold for tallenes rigtighed, så er trenden da ganske tydelig.

Jeppe Lindholm

Corona kan så let som at knipse med fingrene vende tilbage til Danmark. Men denne gang er vi klar. Vi ved alle hvad vi skal gøre. Og første bølge viste tydeligt, at vi alle vil være med til at gøre en forskel. Sammen løfter vi i flok med nemhed en byrde ingen kan alene. Sammenhængskraften i samfundet er det dyrbareste vi har. Den skal vi passe på. Ikke mindst i tider, som fremtiden på godt og ondt tegner. Vi for brug for hinanden for fremtiden mere end nogensinde før.

Men det in mente stem Socialdemokratiet. Sammen løfter vi i flok.

Flemming Jensen

Er det selve Covid19, der giver anledning til bekymring. Eller er det degenering af mennesket som art. Mennesket har spillet fallit , vi opføre os som idioter.Vi fik evnen til at reflektere, den har vi mistet.
Overbefolkning, urbanisering,aldrende befolkning,overvægt,rygning samt livstilssygdomme, som er opstået i kølvandet på en syg, ulykkelig kapitalisering af vores verdenssamfund. Der dør flere mennesker på jorden pgra. sygdomme relateret til fattigdom og stigende ulighed, såsom malaria, dysenteri ,hiv ,sult. Der dør flere pgra. kræft, hjertekarsygdomme,luftvejssygdomme.
Der dør flere mennesker pgra. Influenza A og B ,ved en normal influenza epidemi end de 550.000 mennesker ,der er døde af Covid19. På bagsiden af Covid19 og nedlukningen vil flere blive fattige og dermed endnu flere vil blive ramt af sygdom.
Andre alvorlige sygdomme vil blive nedprioteret. Fremtiden for vores børn og unge ser ud til ,at være ødelagt adskillige år frem. Så nej jeg ser ikke politikere og eksperter som værende ærlige og saglige i Corona forløbet. Undskyld mig og så klager vi over lyden af Soundbox på Islands Brygge.
Det er lyden af ungdommen ,der bare vil leve. Lyden af tro på fremtiden, i en tid hvor mulighederne for udfoldelse er lukket mere eller mindre ned.
Så UNGDOM skru for helvede op for musikken......

Lasse Reinholt

Flemming Schollert, jeg håber, du en dag selv bliver nabo til en ung, der bare vil leve. Du aner ikke, hvad du taler om med det musik.

Holger Nielsen, Kim Houmøller og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Jeppe Lindholm
“ Men det in mente stem Socialdemokratiet. Sammen løfter vi i flok.”
Øh nej, så langt yderst til højre i blå blok, som S ligger nu, vil jeg nok aldrig stemme.

// Jesper

Jeppe Lindholm

Jo, men alternativet er trods alt langt være. Jeg håber faktisk, at Socialdemokrater i hele EU kan gøre det danske Socialdemokratiet kunsten efter og trække tæppet væk under det yderste højre ved at stramme op på udlændinge politikken før det er for sent og det yderste højre igen for magt til at sætte dagsorden, da det for alvor vil være skræmmende. For jeg kan forsikre om, at det yderste højre inden for EU står mere end klar på sidelinjen for igen at kaste sig ind i kampen. Og det skal forhindres med alle midler.

Flemming Schollert ; Det er ganske rigtigt, at Corona efterlader en meget dyr regning til samfundet, og man kunne roligt tilføje, at det gælder hele verdenssamfundet for det har afstedkommet en recession worldwide der med en slag på tærsklen er på mindst 5 pct. for 2020.

Men der er nu ingen grund til, at negligere, at Corona skulle være et problem af den grund.

Fordi folk dør mere hyppigt af andre årsager end Corona og fordi vi skal prioritere midlerne i sundhedsvæsnet - er det så stadig ikke et problem, at vi har en smitsom sygdom i progression?

Man kunne også tænke lidt kontra faktisk: Hvad ville der være sket hvis vi ikke havde sat ind med restriktioner? Kan man som politisk ansvarlig bare lade en epidemi rulle?

Corona har såmænd potentiale til, at slå millioner ihjel worldwide, såfremt man forudsætter, at der kan opnås flokimmunitet og 60 - 70 % skal smittes rundt omkring inden vi er ovre epidemien, hvor vi så måske endda ville skulle leve med lommer af smitte der poppede op.

Men givet var det, at det slet ikke var det beslutningstagerne kiggede ind i foråret. Man kunne derimod se en ny sygdom sprede sig med lynets hast og dødstallene stige. Så hvad var det ansvarlige, at gøre?

Og mit postulat vil være, at uanset om man havde lavet de restriktioner som man gjorde eller ej - så var der kommet et økonomisk tilbageslag. Og således ville jeg tillade mig, at postulere, at der hvor det kommer til, at gå værst økonomisk er i de lande, hvor de politiske ledere bl.a. negligerede faren ved Corona. Det tegner da i alle tilfælde til, at både Brasilien og USA står over for en omfattende og mere langvarig epidemi. Og alt andet lige, så kan man ikke sidde på hænderne og bare lade sådan en epidemi rulle. Men nu er ånden sluppet ud af flasken i disse lande.

Der skal gøres noget hurtigt og effektivt i et epidemisk forløb. Jo større et omfang en epidemi får - jo større et problem står man med.

Men tiden vil jo vise om mine postulater så holder vand, altså at de lande der ikke fik styr på Corona også er de lande der bliver værst ramt økonomisk.

Flemming Jensen

Er Covid19 synderen?
Covid19 er et resultat af, at vi mennesker lever et liv ,hvor vi tror vi bare kan fralægge os et hvert ansvar.Vi æder og drikker os selv ihjel.Når det ikke er nok, så tager vi lidt til næsen.
Vores bevidsthed manipuleres med røvballekultur, primært gennem store TV pakker.
Dumme uvidende politikere der med deres arrogante og ignorante adfærd, stopper folk ned i kasser, hvor vi langsomt kvæles åndeligt og spirituelt.
Jeg er far til tre vidunderlige unge mennesker, HJÆLP MIG !!! hvad fanden skal jeg sige til dem...

Flemming Schollert. At vi har livsstilssygdomme - eller misbrug hos mange af forskellig art kommer vel ikke nødvendigvis det smør ved der har med Corona gøre.

Corona er en sygdom der kan give respiratoriske problemer, som SARS-Cov2 vist også antyder. Det er skam helt reelt nok.

Den er formentlig sprunget fra dyr til mennesker. Og i med at dyrs habitater udryddes kommer mennesker i tættere kontakt med dyr. Måske har den også noget med levende dyr på madmarkeder i asien, at gøre - who knows? Men det blev ultimativt til en pandemi.

Jeg ved ikke hvad du skal sige til dine børn, men jeg tænker, at der i historiebøgerne kommer til, at stå, at der bredte sig en smitsom sygdom, som kunne bl.a. give respiratoriske problemer, og som var kendetegnet ved, at kunne smitte inden de smittede havde symptomer, hvorfor netop denne sygdom var svær, at inddæmme.

Det er jo sagen med denne her virus, som så mange andre vira, at alle kan blive smittet uanset livsstil. Ens biologiske helbred og biologiske alder er naturligvis en faktor.

Men alle kan blive ramt uanset livsstil, og noget tyder jo på, at fattige og dårligt socialt stillede er mere eksponerede, men også dårligere stillet grundet helbred. På den led ligner Covid-19 så megen anden sygdom

Men Covid 19 er en reel sygdom og den er smitsom. Verden reagerede med lock down mange steder på sygdomsudbruddet. Det kan man naturligvis altid diskutere, men et godt stykke ad vejen var det vel både en nødvendig og fornuftig reaktion givet, at alternativet - nemlig ikke, at sætte ind med restriktioner kunne have bevirket høje dødsrater.

Flemming Jensen

Jan Boisen det glæder mig du har forstået budskabet mht. til alle de dårligt stillede rundt omkring på jorden er særligt eksponerede med alle de faktorer som allerede nævnt.

Ved du hvad? Jeg ved hvad jeg vil sige til mine kære børn.....
Så længe mennesker har håb, er intet forfærdeligt..

Flemming Schollert: Jeg tror alle mennesker lever med håb om det bedre, og på den led kommer Corona måske på tværs. Nogle bliver så syge, at alt håb ender.

Nej - de fattige har måske slet ikke mulighed for social distance, eller de skal nødvendigvis arbejde for, at opretholde livet. Og lande som Indien og Brasilien har ikke et sundhedsvæsen der kan tackle Corona. Men det har jo været bekymringen fra start - hvad der sker når sygdommen når verdens slumbyer.

Brasilien er vist det land der pt. har flest døde pr. dag. Corona spreder sig, og det gør den fortsat. Næsten hver dag sætter tilvæksten i nye tilfælde rekord, også selv kun godt 30 er indlagt herhjemme, og smittetrykket synes lavt her til lands.

@ Jesper Frimann Ljungberg

Hvis eneste mulighed er, vende tilbage til det gamle
ser det rigtig nok skidt ud med arbejdsløsheden.
Men med omstrukturering skal folk nok finde nye job.
Jeg ser ligefrem hen til forandringerne.