Baggrund
Læsetid: 4 min.

Nekrolog: Borgerrettighedsforkæmperen John Lewis var »Kongressens samvittighed«

Det demokratiske kongresmedlem John Lewis er død. Som barn så han kun to hvide mennesker, som ung mærkede han adskillelsen af hvide og sorte, og resten af livet kæmpede han for sorte amerikaneres borgerrettigheder
John Lewis (1940–2020).

John Lewis (1940–2020).

Leah Millis

Udland
20. juli 2020

Historien om kongresmedlemmet John Lewis er også historien om racerelationer i USA de seneste otte årtier.

Lewis blev født i en tid, hvor racismen stortrivedes, han var leder af borgerrettighedsprotesterne som ung, og han spillede en essentiel rolle i mange af de mest afgørende og farlige begivenheder i bevægelsen.

Han blev banket af Ku Klux Klan og politiet, sad i fængsel gentagne gange, men fortsatte alligevel kampen, mens han ignorerede venlige stemmer, der advarede ham mod at skubbe for hårdt til apartheidlovgivningen i store dele af USA.

Da de forandringer, som han havde kæmpet for, kom, blev han valgt ind i Repræsentanternes Hus, hvor han også blev leder: Han blev kaldt »Kongressens samvittighed« af avisen The Atlanta Journal-Constitution.

Og mens han var vidne til, at en sort mand blev valgt som præsident, så han også mange af borgerrettighedsbevægelsens hårdt tilkæmpede fortjenester blive trukket tilbage af reaktionære dommere, senatorer og især præsident Donald Trump.

Lørdag døde han af kræft i bugspytkirtlen, 80 år gammel.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her