Nyhed
Læsetid: 5 min.

Prominent amerikansk epidemiolog: Coronavirussen er ude af kontrol i USA

De sidste tre ugers eksplosive vækst i antallet af COVID-19-tilfælde i mange delstater antyder, at USA forspildte en enestående chance for at inddæmme virussen under nedlukningen i foråret, konstaterer den fremtrædende epidemiolog Michael Osterholm fra University of Minnesota
Lørdag satte Florida landsrekord med 15.000 nye COVID-19-tilfælde; det er flere end under højdepunktet for epidemien i New York i april, og i 41 af 50 delstater stiger antallet af smittetilfælde. Kun i tre delstater, New Hampshire, Rhode Island og Vermont, falder antallet af COVID-19-tilfælde.

Lørdag satte Florida landsrekord med 15.000 nye COVID-19-tilfælde; det er flere end under højdepunktet for epidemien i New York i april, og i 41 af 50 delstater stiger antallet af smittetilfælde. Kun i tre delstater, New Hampshire, Rhode Island og Vermont, falder antallet af COVID-19-tilfælde.

Imago/Ritzau Scanpix

Udland
14. juli 2020

USA forspildte en enestående chance for at bringe coronavirussen under kontrol under nedlukningen fra marts til maj. Nu kan det være for sent, medmindre delstater med en nylig eksplosiv vækst i COVID-19-tilfælde beordrer alle borgere til at holde sig indendørs igen – en politisk urealistisk mulighed.

Det siger epidemiologen Michael Osterholm, der i sidste uge blev interviewet og udspurgt på Zoom af en gruppe studerende fra den jødiske organisation Hillel på Harvard University.

»Der blev virkeligt gjort en stor indsats i foråret for at få bugt med virussen, men vi gav slip for tidligt – inden vi havde kapacitet til at teste og kontaktspore nye udbrud. Det er derimod lykkedes i andre lande, som nu kan genåbne deres økonomier og nedkæmpe lokale udbrud. Det tog er desværre kørt for USA,« lyder epidemiologens foruroligende budskab.

Michael Osterholm er sammen med Anthony Fauci en af USA’s mest autoritative og fremtrædende specialister i smitsomme sygdomme. Han har beskæftiget sig med emnet siden 1975 og i perioder arbejdet for forbundsregeringens og Minnesotas sundhedsmyndigheder. I dag leder Michael Osterholm Center for Infectious Disease Research and Policy ved University of Minnesota.

Det er den nylige eksplosive stigning i antallet af positive test af amerikanere i flere store delstater og sydstater, der får Osterholm og andre epidemiologer til at slå alarm. Lørdag satte Florida landsrekord med 15.000 nye COVID-19-tilfælde; det er flere end under højdepunktet for pandemien i New York i april.

I 41 af 50 delstater stiger antallet af smittetilfælde, mens fem delstater i nordøstlige USA og South Dakota har lagt sig på et stabilt niveau. Kun i New Hampshire, Rhode Island og Vermont falder antallet af COVID-19-tilfælde. USA havde i går testet 3,3 mio. indbyggere positivt, og 135.000 var døde under pandemien.

Michael Osterholm vurderer på grundlag af flere studier, at over 20 millioner amerikanere er eller har været smittet af virussen. Det svarer til kun 7 procent af en befolkning på 325 millioner.

»Normalt dør en virus af denne type først ud, når mellem 50 og 70 procent af befolkningen har opnået immunitet, så det er virkeligt tankevækkende, at vi har så langt igen. Ærligt talt, befinder vi os lige nu i begyndelsen af en pandemi,« siger han.

Et glimt af håb

Bekymringen forstærkes ifølge Michael Osterholm af, at virologer ved for lidt om, hvor stærkt et immunforsvar mod et nyt angreb fra coronavirussen patienter opbygger i et sygdomsforløb, og hvor lang tid en mulig immunitet varer.

»Blot en kort periode på nogle få måneder ville være beroligende. Det kunne hjælpe os med at bringe pandemien under kontrol, så snart vi har udviklet en vaccine,« vurderer han.

Osterholm ser kun et glimt af håb i en lind strøm af dårlige nyheder om nye udbrud i Florida, Texas, sydstaterne, Arizona og Californien. Og det er, at amerikanske hospitaler er blevet bedre til at holde patienter i live end i foråret.

»Dengang oplevede vi, at 70-80 procent af patienter sat på en respirator døde. Det tal er nu faldet drastisk. Vi er blevet langt bedre til at behandle COVID-19-patienter.«

Dette positive resultat kan ses i en foreløbig relativ lav dødsrate rapporteret i delstater, der er ramt af nye coronaudbrud. For en måned siden døde 600 om dagen i USA. Det tal faldt til 479 for to uger siden. Nu er det igen oppe på 600, dog i en situation med langt flere nye smittetilfælde pr. dag, nemlig 65.000.

Epidemiologer mener, at bedre behandlingsmetoder og brugen af medicin som Remdesivir ikke kan være den eneste forklaring på en overraskende lav dødsrate. En anden årsag er formentlig, at langt flere unge amerikanere bliver smittet i kraft af en tilbøjelighed til at løbe større risici i omgang med andre mennesker.

Generelt har unge vist sig at være mere modstandsdygtige end ældre.

»Men det er kun et spørgsmål om tid, så har de smittet ældre familiemedlemmer eller personer, der omgås ældre amerikanere. Det fænomen kan vi allerede se i statistik fra flere delstater,« fortæller Michael Osterholm.

Fauci på sidespor

Nogle plejehjem i Florida og Texas rapporterer for eksempel en brat stigning i antallet af syge. Tilsvarende noteres flere positive test for mennesker med underliggende sygdomme som sukkersyge og fedmesyge.

Det bekræftes af Deborah Birx, medlem af coronaarbejdsgruppen i Det Hvide Hus. I modsætning til præsident Donald Trumps påstand, at coronapandemien i USA er under kontrol, sagde hun i en tale fredag til International Aids Society:

»De sidste tre ugers stigning i antallet af positive coronatest har endnu ikke givet sig udslag i højere dødstal, men det forventer vi vil ske i takt med, at sygdommen spreder sig til storbyer, hvor flere mennesker lider af underliggende sygdomme.«

En anden mulig forklaring på en pandemi, der er løbet ud af kontrol i USA, er fortsat knaphed på testudstyr og værnemidler i delstater, hvor virussen spreder sig som en skovbrand. Guvernører og hospitaler har forgæves anmodet præsident Trump om at benytte en lov fra 1950’erne til at tvinge industrivirksomheder til at masseproducere testudstyr og værnemidler.

Det afviser regeringen. I en briefing i sidste uge påstod vicepræsident Mike Pence, at »tilgængeligheden af værnemidler er fortsat tilfredsstillende.«

Selv om Trump er begyndt at bruge et sort mundbind i offentligheden, tyder intet på, at han i de fire måneder indtil præsidentvalget vil ændre sin holdning om, at delstaterne uagtet konsekvenserne bør fortsætte med genåbningen.

Han har for eksempel opfordret grundskoler og gymnasier til at åbne dørene for alle elever fem dage om ugen, således at forældrene kan gå på arbejde. Det til trods for, at de færreste skoler kan tilbyde et trygt miljø.

I dette og andre spørgsmål er præsidenten desuden raget uklar med regeringens chefepidemiolog. Anthony Fauci er blevet gradvist mere og mere kritisk over for Trump og er nu ifølge amerikansk presse blevet kørt ud på et sidespor. Han skal ikke have briefet præsidenten siden begyndelsen af juni.

En af Faucis øjensynligt værste forseelser – i Trumps øjne – skal være følgende udtalelse til en podcast fra FiveThirtyEight: »Hvis vi sammenligner USA’s indsats med andre lande, er det åbenlyst, at vi ikke har klaret os så godt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er nødt til at spørge. Hvad er fedmesyge?
"Nogle plejehjem i Florida og Texas rapporterer for eksempel en brat stigning i antallet af syge. Tilsvarende noteres flere positive test for mennesker med underliggende sygdomme som sukkersyge og fedmesyge"

Holger Nielsen, David Breuer, lars søgaard-jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar