Læsetid: 7 min.

Republikanske vælgere går til Biden for at slippe af med Trump

Traditionelle konservative amerikanere vender i disse dage ryggen til Det Republikanske Parti i protest mod præsidenten og skifter til Joe Biden-lejren. Et oprør, der i vælgerantal er småt, men som kan få afgørende betydning for valget i november. Information møder sydstaternes ’Never Trumpers’
Paul Haney ved sin barndomskirke i den lille by Mount Juliet i det østlige Tennessee. Kirken har i generationer dannet rammen for hans families liv, opvækst og idealer.

Paul Haney ved sin barndomskirke i den lille by Mount Juliet i det østlige Tennessee. Kirken har i generationer dannet rammen for hans families liv, opvækst og idealer.

Osie Greenway

9. juli 2020

I kølvandet på den amerikanske borgerkrig var der to forskellige former for forrædere i Sydstaterne.

’Carpetbaggers’ var dem, der kom rejsende oppe nordfra for at udnytte forretningsmulighederne i sydens sønderbombede infrastruktur.

Men værre endnu var dem, som sydstatsfolkene kaldte ’scallywags’. Amerikanere, der var født og opvokset i syden og kæmpede mod de nordlige tropper, men som nu skiftede side. Dem, der anerkendte nordens sejr, ja endda imødekom den, og bakkede op om New York og Philadelphias argumenter.

Paul Haney føler sig som dem i den sidste kategori, men mener ikke længere, han har noget valg. Han er syvende generation Tennessean, født og opvokset i Sydstaterne og i en tradition med rod i en stærk konservativ overbevisning. Fra han var 18 år gammel, har han sat sine politiske krydser i den republikanske kolonne. Borgmestre, guvernører, senatorer og præsidenter. Mere personlig frihed, mindre politisk overstyring, færrest våbenrestriktioner og en stram abortlovgivning har styret hans valg.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • John Scheibelein
 • Christian Skoubye
 • Ole Svendsen
 • Thomas Tanghus
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Alvin Jensen
 • Fam. Tejsner
 • Mads Greve Haaning
 • Ole Frank
 • David Zennaro
 • Katrine Damm
 • Jane Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Marianne Stockmarr
 • Anker Heegaard
 • Morten Wieth
 • Tommy Clausen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
John Scheibelein, Christian Skoubye, Ole Svendsen, Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Fam. Tejsner, Mads Greve Haaning, Ole Frank, David Zennaro, Katrine Damm, Jane Jensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Anker Heegaard, Morten Wieth, Tommy Clausen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Godt at han ikke stemmer på Trump. De gode gamle dage som 1967 i Detroit. Tiden hvor The Daughters of the Confederation stadig havde stor indflydelse på skolernes lærebøger med racistisk tankegang og Jim Crows adskildelsespolitik endnu i store træk fungerede. Fredelige tider for den hvide middelklasse i Sydstaterne. KKK.

Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Er det ikke på tide, at Information ændre syn på sydstaternes fattige hvide. De er ikke taberne i en hudfarvestrid. De er taberne i rigdommens magtspil, hvor den økonomiske overklasse har misbrugt den fattigste del af befolkningen og helt bevidst har ført en del og hersk politik. Tag ved lære af Steinbeck og se kapitalismens brutale åg lagt på de svageste. White trash og store dele af fattige farvede har grundlæggende fælles sag, men der skabes helt bevidst en historie om, at de er modsætninger, der hver især prøver at frarøve hinanden de pauvre rester fra den forbrugsfest, de ikke er inviteret med til.
Trump har fra dag et været racist.
Trump har fra dag et været mandschauvenist og seksuel kvindemisbruger.
Trump har fra dag et været social undertrykker.
Budskabet har været så tydeligt, at selv USAs nazister kunne se det og støttende ham.
Hvorfor løber de indsigtsfulde amerikakorrespondenter og USA kender ikke skrigende bort?
Nå, de skal nok ud at ride på deres medbragte hypheste sammen med de indflydelsesrige lobbyister med de gode historier, vi jo alle sætter så stor pris på.

Jeppe Bundgaard, Ole Svendsen, Søren Veje, Leif Sigaard, Peter Beck-Lauritzen, Kristine Skøtt-Jensen, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Jimmy Hansen, Carsten Svendsen, Alvin Jensen, michael andersen, Anders Graae, jens rasmussen, Per Torbensen, Arne Albatros Olsen, Holger Nielsen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Peter Høivang anbefalede denne kommentar

"The United States is also a one-party state, but with typical American extravagance, they have two of them" - Julius Nyerere

Kjeld Jensen, Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen, Susanne Kaspersen, Carsten Svendsen, Alvin Jensen, Lene Krathmann Pedersen, Søren Dahl, Ole Frank, David Zennaro, Per Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Anne Alling

Din artikel fik mig til at tænke på LBJ, Lyndon B Johnson -
og Sydstaternes stemmafgivning inden LBJ pressede Voting Rights Act
igennem Kongressen i 1965.

I f.ex. Ted Sorensens erindringer om sin tid som taleskriver for John F Kennedy kan man gang på gang læse om Kennedys problemer med at få sydstatsdemokraterne til at stemme for de fremlagte lovforslag.

Det demokratiske flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet var ikke-eksisterende i samme øjeblik, der var optræk til den mindste civil rights lovgivning -
en foruroligende stor del af Kongressens sydstatsdemokrater var racister.

LBJ anvendte sin jordskredssejr i 1964 til at presse Voting Rights Act igennem Kongressen.
Der er utallige eksempler i forskellige erindringer på, at LBJ havde et klart blik for, at gennemførelsen af civil rights og opnåelse af retten til at stemme var uløseligt forbundne.

LBJ holdt 15. marts 1965 sin store "We shall overcome"-tale til den forsamlede Kongres i kølvandet på de dødelige raceuroligheder i Selma, Alabama ugen forinden.

Herefter gik han til absolut yderligheder i sin indsats for at tvinge de vrantne sydstatsdemokrater til at stemme for loven - pulled all stops, som de siger.
De vrantne sydstatsrepræsentanter og -senatorer vidste selvfølgelig godt, at der var kun al for stor sandsynlighed for, at hjemstatens vælgere ville vælte dem ved først givne lejlighed, hvis de stemte for at give de sorte reel stemmeret; men på den anden side var LBJ aldeles hæmningsløs i sin overtalelsesindstas.
De blev placeret i en elendig position - valget stod vel imellem, om de ville skydes nu af LBJ, eller de ville hænges af vælgerne ved næste valg !!

Man kan se LBJ i holde talen her:
https://www.youtube.com/watch?v=1-C2miztRfw

Jeg får selv ubehagelige associationer til Vietnamkrigen ved at betragte LBJ;
men talen kan læses her:
https://www.historyplace.com/speeches/johnson.htm

Det er en vidunderlig tale -
skrevet af Richard N. Goodwin, der også skrev taler for John Kennedy & senere Robert Kennedy.

LBJ vidste selvfølge udmærket, at demokraterne ville lide voldsomme tilbageslag i Sydstaterne ved således at give de sorte reel stemmeret - men pressede altså loven igennem Kongressen alligevel.

Og LBJ fik ret .... Nixon vandt i 1968 især på baggrund af sin Southern Strategy .... plus den tidligere demokrat George Wallace, der dannede sit eget parti og vandt 5 Sydstater.

Under alle omstændigheder tjener det LBJ til ære, at han fik Voting Rights Act of 1965 vedtaget i Kongressen - vel vidende, at en voldsom vælgerlussing ventede demokraterne i Sydstaterne.

Men mon selv den indenrigspolitiske klarseer LBJ kunne have forestillet sig, at Sydstaterne lige siden har stemt konstant for Republikanerne ??

Ole Svendsen, Jan Damskier, Peter Beck-Lauritzen, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
michael andersen

Joe Biden vinder , han vælger en afroamerikaner som vicepræsident og alt er "fryd og gammen" i USA.
Den eneste fordel ved Biden er at til valget i 2024 vil Cortez stille op mod ham, fordi han har ikke tænkt sig at indføre nogle af Sanders velfærdsgoder, som bl.a andet Skandinavien har og da Biden jo ligner Trump økonomiske og socialt set, så får amerikanerne fire år efter samme mønt som de sidste 50 år. Man kan håbe at den lavere middelklasse sammen med arbejderklassen og den fattige finder ud af hvor meget de har til fælles socialt og økonomisk og dropper race mod racelogikken, som eliten og den øvre middelklasse i usa bruger for at forhindre ændring af den velfærdsmæssige status qu0 som de har nydt godt af en mindst et århundrede

Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Susanne Kaspersen, Trond Meiring og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Gad vide hvorfor republikanerne holder fast i Trump?
De stillede ham ikke op til præsident-valget, han gik selv, hele vejen, så republikanerne blev tvunget til at bakke ham op! De bryder sig ikke om ham. Men han truer dem med, at han vil ødelægge deres politiske karriere. Så derfor bakker de Trump op, "rygklapperne".

Ole Svendsen

@ michael andersen
09. juli, 2020 - 13:30

Så sandt, så sandt.
Jeg tænker, at Sanders var den bedste præsident USA nogensinde kunne have fået - men aldrig fik!

Det er bare værd at lægge mærke til, at modstanden mod Sanders især skyldes at de såkaldt "moderate" demokrater rottede sig sammen mod ham. Både i 2016 og igen i år, hvor Pete Buttigeg og Amy Kochlubar trak sig før "Super-Tuesday" for at alle de moderate stemmer kunne koncentreres hos Joe Biden. Havde de ikke gjort det, var der stor chance for at Sanders ved "Super-Tuesday" havde øget sit forspring yderligere. Han kunne meget vel have ligget i spidsen som demokraternes foretrukne præsident kandidat efter "Super-Tuesday" hvis ikke Pete Buttigeg og Amy Kochlubar havde "ofret" sig. Corona-krisen, der kom ca 1 måned efter "Super-Tuesday" efter ville formentlig have givet Sanders endnu mere vind i sejlene.

Men hvorfor er demokraternes "establishment" så bange for Sanders, som ville gøre radikalt op med elitens privillegier til fordel for den jævne amerikaner?
Er det fordi disse "establishment-demokrater" selv tilhører eliten eller er finansieret af eliten?
Sanders som præsident ville i hvert fald give eliten meget god grund til at frygte at miste privillegier.

michael andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Den helt store fordel ved Joe Biden er, at han ikke er Trump og formentlig vil slå ham til November. Desuden er han rykket længere mod venstre, bl.a. pga. Sanders.

Jeg tror bare, at Sanders ville have haft endnu større chance for at tvære Trump ud ved valget til November end Biden. ISÆR set i lyset af corona-krisen. Sanders politik ville være det bedste værn mod Corona, og endnu ukendte epidemier, der kan komme i fremtiden.
Selv en republikansk cowboys fra Texas sagde for adskillige måneder siden at han ville stemme på enten Trump eller Sanders. Sanders kan altså også tiltrække republikanske stemmer. Formentlig endnu mere nu i denne corona krise.

Virkelig ærgerligt at Demokraterne rottede sig sammen mod ham, så han har trukket sig som præsident kandidat.

Håber virkelig, at Joe Biden bliver præsident og vælger Elisabeth Warren som vice-præsident. Hun står for meget af den samme progressive politik som Sanders. Dog i en mere afdæmpet form. Hun vil være guld værd for den alm. amerikaner, fordi hun kæmper for dem på bekostning af eliten.

michael andersen

Ole Svendsen:

Jeg håber du har ret, men jeg stoler ikke på Biden, en ting er sikkert! Hvis han ikke laver fundimentalt om på USA,s sociale system, så kommer der en splittelse af det demokratiske parti.

Ole Svendsen

@ michael andersen
Jeg ville klart have foretrukket Sanders frem for Biden.
Desværre er det jo ikke længere en option. :-(

Det vigtigste er, at Trump ikke bliver genvalgt. Langt hellere Joe Biden end Donald Trump. Jeg stoler langt mere på Biden end på Trump.

Corona krisen i USA har virket som fremkalder væske for de ekstreme ubalancer, der er i USA. Det er meget vigtigt, at Biden gør hvad han overhovedet kan for at rette op på disse ubalancer. Sker det ikke, så tror jeg også, at urolighederne i USA vil fortsætte, og skabe yderligere splittelse i USA. Både i det demokratiske parti og i USA som helhed.

Der er heldigvis aktuelle eksempler på, at Biden er i gang med at rykke længere mod venstre.
Desværre ikke så langt som Sanders. Men det er et skridt i den rigtige retning.

Læs mere i denne artikel fra d. 8 juli i New York Times.
https://www.nytimes.com/2020/07/08/us/politics/biden-bernie-sanders.html...