Læsetid: 7 min.

Trods ny forfatning: Putin er ikke så enevældig, som man skulle tro

Vladimir Putin ventes at vinde folkeafstemningen, der kan forlænge hans embede til 2036. Men hans magt er ikke så uindskrænket, som det ofte bliver fremstillet. To ruslandkendere analyserer de politiske fraktioner, som den russiske præsident omgiver sig med
Både coronakrisen og denne uges forfatningsafstemning om at forlænge Vladimir Putins præsidentperiode til 2036 har påvirket de interne mekanismer i den politiske elite i Rusland.

Både coronakrisen og denne uges forfatningsafstemning om at forlænge Vladimir Putins præsidentperiode til 2036 har påvirket de interne mekanismer i den politiske elite i Rusland.

Yuri Smityuk

2. juli 2020

Den ikoniske Røde Plads i Moskva er domineret af én bygning: fæstningsværket Kreml. Et overdådigt rødt bygningskompleks med seks paladser, fire katedraler og 19 tårne på den over to kilometer lange mur. Her, bag murens og tårnenes beskyttelse, har tsarer, generalsekretærer og nu præsidenter boet, og herfra har de regeret landet.

Kreml er ikke blot blevet synonymt med Ruslands lederskab – den russiske pendant til amerikanernes Det Hvide Hus – dens arkitektoniske udformning er også en metafor for den russiske magtelite. 

»Der bor kun én præsident på præsidentpaladset, men omkring Vladimir Putin er der mange tårne, der beskytter ham, men som også står i hver deres retning. Derfor kalder man de forskellige fraktioner i den politiske elite for ’Kremls tårne’,« fortæller Tatiana Stanovaja, der er grundlægger af den politiske analysevirksomhed R. Politik og tilknyttet tænketanken Carnegie Moscow Center. 

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Bjørn Pedersen
David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Ville det være muligt at undersøge, måske ligefrem interviewe, en af de højtstående silovoki for at få en indsigt i dels deres selvbillede som en seperat klasse, men også at finde ud af f.eks. om de har samme ideer om den bedste måde at cementere Ruslands indflydelse internationalt på?

David Zennaro, Reidun Jarlhøj og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar