Læsetid: 5 min.

»Vi skal værne om internettets sidste fristeder. For staten går efter fuld kontrol«

Fra det digitale vilde vesten til øget statskontrol: Ruslands internet er blevet mere centraliseret, men der findes vigtige smuthuller, siger eksperter
Kampen for frihed på internettet i Rusland foregår ikke kun online. Her anholdes en demonstrant under en aktion for internetfrihed i 2018.

Kampen for frihed på internettet i Rusland foregår ikke kun online. Her anholdes en demonstrant under en aktion for internetfrihed i 2018.

Vasily Maximov

29. juli 2020

Det russiske internet drog et lettelsens suk i slutningen af juni. En af landets mest populære apps, Telegram, har været jaget af myndighederne i to år, efter at selskabet bag i 2018 nægtede at udlevere sine krypteringsnøgler. Nøglerne giver adgang til appens godt 400 millioner brugere og deres private beskeder, og Telegram har prioriteret deres brugeres privatliv over statens krav om overvågning med henblik på terrorbekæmpelse.

Myndighederne satte derfor hårdt ind med forbud, men den agile techgigant har vist sig svær at fange: Telegram er gennem to år flyttet til nye IP-adresser, mens den russiske internetmyndighed, Roskomnadzor, forgæves har fulgt efter med blokeringer. Og i juni meddelte Roskomnadzor, at den dyre og håbløse fangeleg var indstillet og Telegram frifundet.

Ksenija Ermosjina er lettet. Hun står bag den lille krypterede beskedapp DeltaChat og underviser russiske aktivister i sikker onlinekommunikation.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
  • Kristian Nielsen
Gert Romme, Thomas Tanghus, David Zennaro og Kristian Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis alle ville det gode, ville det frie net være et fantastisk sted.
Desværre er der en del, der ønsker at bedrage mig idet små og det store. Der er nogle, der ønsker at bruge mine børn i sexuelle fantasier. Andre prøver med løgne at fremme deres magt både over min dagligdag og over mit sind. Frihed er ikke lig med lykke.

Jørn Pedersen

Internet er et fantastisk værktøj til oplysning og information, men lad det blive ved det. Lad være med at lægge data ud på Internet.
Alle på nær politikerne ved, at Internet er et offentligt sted uanset, hvorledes man forsøger at sikre.
Desværre er der mange, måske især unge mennesker, der efter eget udsagn "ikke har noget at skjule". Derfor er det helt i orden, at alle vore data kan læses af staten.
Men det er ikke i orden, alle data kan bruges og misbruges, hvilket vi ser i stort omfang, og vi har alle noget, som vi ikke kønsker, at andre skal have indblik i.
Jeg læste et interview med en, der sagde at han ikke havde noget at skjule, så bad intervieweren ham om at tage bukserne af, hvortil han sagde nej. Hvorfor, du har jo ikke noget at skjule.
Lad internet være en kulde til almen oplysning og information, og lad al administration gå udenom Internet!

Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Langt hen ad vejen enig, Jørn, pånær:

> lad al administration gå udenom Internet!

Det kan ikke lade sig gøre mere, og ville også være for stort et tab, men man skal tænke gevaldigt over, hvad man lægger på nettet, hvor man lægger det, hvad man kommunikerer om, og hvordan man gør det.

Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Jørn Pedersen, Dan D. Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvis der er behov for det, syntes jeg, borgerne skal bekæmpe alle former for angreb og overgreb på samfundet, samfundets frie nyhedsformidling og borgernes mulighed for fri og ucensureret kommunikation.

Så kan det være, at nogle borgere skal vænne sig til at være langt mere kritisk omkring kilder i deres informationssøgning. Og vi vil formentlig alle blive snydt en gang i mellem. Men dette må altså være "prisen", borgerne må "betale", hvis de får myndigheder og politikere imod sig.

Til gengæld må vi som borgere kunne råbe politikerne op, og gøre dem helt klart opmærksom på, at samfundet tilhørere altså borgerne. Og vi må samtidig gøre opmærksom på, at vi borgere ønsker stort set fuld transparens i hele offentlige forvaltning, Og vi vil ikke acceptere, at offentlige myndigheder eller politikere afholder møde uden referat.

Egentlig er det utroligt, at politikernes forvaltning af samfundet er kommet så langt ud på et skråplan, at disse krav er nødvendige, for demokratiet med frie valg hver 4. år burde forlængst have fået politikerne tilbage på en mere seriøs "kurs".

Hvis der desuden skal føres forhandlinger eller blot uforpligtende møder mellem vores politikerne og fremme myndigheder, politikere og virksomheder, hvis indhold disse ikke ønsker offentliggjort, bør vores politikere enten undlade mødet, eller fremkomme i offentligheden med en rigtig god og logisk begrundelse forud for mødet. Og et flertal i folketinget skal desuden godkende, at mødet realiseres.

Thomas Andersen, Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Nej, frihed er ikke lig med lykke. Men det er kontrol og overvågning nu heller ikke.

Mange af de ting, som staten forsøger at gøre på internettet, ville den brede offentlighed aldrig acceptere i det virkelige liv.
Det er f.eks. ikke fordi at vi sender vildt mange breve mere (jeg kan ikke huske hvornår jeg selv har sendt et), men der kan man jo også kommunikere hemmeligt.