Interview
Læsetid: 5 min.

Atomalderen er ankommet til den arabiske verden

De Forenede Arabiske Emirater har som det første arabiske land i Golfen indviet fire atomkraftværker. Det sker på et tidspunkt, hvor et stigende antal lande i regionen også er i gang med at opbygge atomprogrammer. Det kan føre til, at landene evner at udvikle kernevåben, advarer førende energiforsker
Barakah-atomkraftværket i De Forenede Arabiske Emirater er netop blevet indviet efter et årtis arbejde. Og nyheden om, at De Forenede Arabiske Emirater nu besidder atomkapaciteter – ligesom Israel og Iran – har skabt store overskrifter i Mellemøsten.

Barakah-atomkraftværket i De Forenede Arabiske Emirater er netop blevet indviet efter et årtis arbejde. Og nyheden om, at De Forenede Arabiske Emirater nu besidder atomkapaciteter – ligesom Israel og Iran – har skabt store overskrifter i Mellemøsten.

AFP/WAM/Ritzau Scanpix

Udland
17. august 2020

Kun tre dage efter en tsunami ramte Fukushima-kraftværket i Japan i 2011, stod Sydkoreas daværende præsident Lee Myung-Bak på en ørkenstrækning ved den persiske golf og storsmilede til kameraet sammen med De Forenede Arabiske Emiraters magtfulde kronprins Mohamed bin Zayed.

En sydkoreansk konsortium havde dengang netop vundet et bud på at opføre fire atomkraftværker, og det særlige øjeblik mellem de to nationer, skulle foreviges.

For godt to uger siden blev kraftværkerne endelig indviet efter et årtis arbejde, og prinserne i De Forenede Arabiske Emirater kan nu prale med, at deres nation officielt er det første arabiske land i Golfen, der træder ind i atomalderen.

Og det er bekymrende, mener Paul Dorfman, Energiforsker ved University College of London og en af verdens førende eksperter, når det gælder studier af atomprogrammer i Mellemøsten.

»Det faktum, at De Forenede Arabiske Emirater råder over verdens bedste solenergiressourcer, gør deres enorme investeringer i atomenergi utroligt bekymrende,« siger Paul Dorfman til Information over telefon.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anker Heegaard

Where Have All The Flowers Gone .... den sang kom dumpene, da jeg havde læst artiklen.
I en region med tvivlsomme regeringer, forkastelige styreformer, forkvaklede idéer om magt, så kan jeg ikke andet end blive nervøs for fremtiden - navnlig for dem, hvis fremtid er længere end min.

Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Gert Romme, Peter Beck-Lauritzen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det er en forudsætning for en a-bombe at man har et atom-program - det første skridt så at sige og det i et område der menes at være det farligste for verdensfreden. Efter dén beslutning er Iran-aftalen en død sardin. Israel har teknologien til at give sine nye allierede (med alle de penge der skal til) atomvåben og så vidt jeg véd har Saudi-arabien en aftale med Pakistan om a-våben. Kina er kommet på banen i området med en aftale med Iran om våben,tele-teknologi (Huawei) og iransk olie til 400 mia. dollars og som rosinen i pølseenden har vi galningen Erdogan der vil gøre Tyrkiet til en regional stormagt med den andenstørste hær i NATO som han oven i købet agter at trække ud af samarbejdet. Måske med en atom-bevæbnet hær for at genskabe det gamle osmanniske rige (se hagia sofia der er inddraget som moske) Det ser ud til at klimakrigen bliver atomar- de forpulede røvhuller.

Søren Fosberg, Peter Beck-Lauritzen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kina - der altid tænker i århundreder kan læne sig tilbage med te-kruset og vente på ar regionen skal opbygges igen og her har man allerede det hele på plads med deres nye silkevej. Tsk.-tsk - de satans kinesere redder verden i sidste ende.