Nyhed
Læsetid: 4 min.

Biden og Trump vil fyre op under partiaktivister. Det bliver svært på virtuelle konventer

Normalt er de politiske konventer festlige begivenheder, der samler partiet om en præsidentkandidat og mobiliserer aktivister og vælgere. Det kan blive en udfordring under coronapandemien, hvor alle taler og begivenheder bliver virtuelle
En af de mest mærkværdige bommerter, der er blevet begået ved tidligere konventer, blev begået af Clint Eastwood på republikanernes partikonvent i Tampa, hvor skuespilleren i femten lange minutter førte en pinlig dialog med en tom stol, hvorpå man skulle forestille sig Obama sad. Dagen efter fyldte episoden medierne og afledte opmærksomheden fra præsidentkandidat Mitt Romney.

En af de mest mærkværdige bommerter, der er blevet begået ved tidligere konventer, blev begået af Clint Eastwood på republikanernes partikonvent i Tampa, hvor skuespilleren i femten lange minutter førte en pinlig dialog med en tom stol, hvorpå man skulle forestille sig Obama sad. Dagen efter fyldte episoden medierne og afledte opmærksomheden fra præsidentkandidat Mitt Romney.

Jason Reed

Udland
17. august 2020

Ingen blå, hvide og røde balloner, der falder fra loftet ned over præsidentkandidaten.

Ingen begejstrede tilråb eller hujen fra et levende publikum.

Ingen pengestærke donorer og lobbyister inviteret til cocktail parties. Ingen interview med kendte tv-værter på gulvet i ’convention hall’.

De to amerikanske partiers konventer bliver en tam affære i pandemiens år. Normalt løber de over fire dage og ender den sidste aften med kåringen af præsidentkandidaten.

I 2020 vil konventerne bestå af tv-transmitterede taler fra hvert partis førende politikere plus videointerview og seancer med partidelegerede og vælgere samt nogle overraskelser. Tidsrammen er begrænset: to timer hver aften over fire dage. De store tv-kanaler – ABC, CBS og NBC – har endda skåret transmitteringen ned til en time.

Demokraternes lægger ud mandag aften klokken 21 på USA’s østkyst (klokken tre om natten i Danmark). Republikanerne begynder mandag i næste uge.

»Partikonventerne er aldrig før blevet gennemført virtuelt. Det er en kæmpe udfordring for begge partier og for tv-kanalerne. Hvordan gør man dette her i zoom-format? Det fordrer kreativitet,« sagde Eric Heberlig, professor i statskundskab på University of North Carolina, i sidste uge til en gruppe udenlandske journalister.

Hverken Joe Bidens eller Donald Trumps kampagne har indtil nu oplyst, hvordan de vil præsentere talerne på deres konventer, der i et zoom-format vil tage sig ud som propaganda-show. Vil tidligere præsident Bill Clinton tale fra sit kontor i en villa nord for New York City? Vil Barack Obama tale fra et luksuøst sommerhus på ferieøen Martha’s Vineyard?

Og hvad med den demokratiske socialist Bernie Sanders? Vil han tone frem omringet af progressive aktivister fra sin hjemby Burlington i Vermont? Eller Alexandria Ocasio-Cortez, den progressive komet på demokraternes himmelhvælv. Vil hun måske tale fra et hospital, overbebyrdet af COVID-19-patienter, fra sit valgdistrikt i Queens, New York?

Trump hver aften

Den stærkt symbolbevidste præsident Donald Trump har foreslået at holde sin takketale torsdag den 27. august i Gettysburg, Pennsylvania. Det var her Den Amerikanske Borgerkrigs største og mest blodige slag blev udkæmpet i 1863, og hvor den republikanske præsident Abraham Lincoln senere holdt den mest berømte tale i amerikansk historie.

Men Trumps idé er i strid med en tradition, ifølge hvilken præsidenter ikke bør benytte forbundsstatens ejendom til partipolitiske formål. En lov fra 1939 forbyder forbundsansatte at medvirke i den type begivenheder, om end selve præsidenten undtages.

Hvis Trump i stedet vælger at holde sin takketale fra Det Hvide Hus, vil hans medarbejdere og selv fotografer og lydteknikere være underlagt lovens forbud. Men på et pressemøde i sidste uge udtalte præsidenten, at han ikke kunne se noget ulovligt i at tale fra sin residens.

Trump-kampagnen har endnu ikke oplyst, hvem der er blevet udpeget til at tone frem på skærmen i to timer hver aften over fire dage i næste uge. Det er dog blevet bekræftet, at præsidenten vil optræde hver aften, og at hans to sønner og datter også vil tale – altså mere end familieaffære end en republikansk partikonvent.

Biden holder sin takketale torsdag i denne uge. Vicepræsidentkandidat Kamala Harris vil optræde onsdag aften. Blandt andre kendte talere er der Hillary Clinton, Michelle Obama, Elizabeth Warren, tidligere udenrigsminister John Kerry og guvernør i New York Andrew Cuomo.

Teknisk set får omtrent et hundrede producere af demokraternes konvent deres sag for. Der er en relativ høj risiko for tekniske uheld, hvis for eksempel en gruppe partidelegerede forsamlet på et gymnasium i en lille by i svingstaten Pennsylvania skal kunne ses reagere på Kamala Harris’ tale ’live’ fra Delaware.

Bortset fra de tekniske udfordringer mister en virtuel partikonvent uforudsete spændingsmomenter. Siden 1980 har der ikke hersket tvivl om udfaldet af de to partiers konventer. Dengang udfordrede senator Edward Kennedy den siddende præsident Jimmy Carter og erkendte først sit nederlag til Carter på demokraternes konvent i New York.

Nævneværdige episoder

Til gengæld har hver eneste konvent siden 1980 budt på nævneværdige episoder.

I 1984 i San Francisco holdt New Yorks guvernør, Mario Cuomo, en blændende tale, der fik mange delegerede og journalister til at overveje, hvorvidt det ikke burde have været Cuomo frem for tidligere vicepræsident Walter Mondale, partiet burde nominere.

I 1996 skulle Republikanerne kåre senator Robert Dole i Houston, men han blev overskygget af sin hustru Elizabeth Doles tv-tække. Fire år senere stillede hun op til de republikanske primærvalg, som George W. Bush vandt.

Det samme skete på demokraternes konvent i Boston i 2004. Her vandt den unge senator fra Illinois Barack Obama alles hjerter med sin tale på bekostning af John Kerry. Fire år senere blev Obama nomineret på konventet i Denver.

En af de mest mærkværdige bommerter blev begået af Clint Eastwood på republikanernes partikonvent i Tampa, hvor skuespilleren i femten lange minutter førte en pinlig dialog med en tom stol, hvorpå man skulle forestille sig Obama sad. Dagen efter fyldte episoden medierne og afledte opmærksomheden fra præsidentkandidat Mitt Romney.

Den slags hændelige uheld vil næppe ske i 2020.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her