Læsetid: 7 min.

Danseappen TikTok er endt i politisk strid mellem Kina og USA. Her er et overblik

Det kinesiskejede TikTok er havnet i et storpolitisk stormvejr, og den amerikanske præsident Donald Trump har den seneste uge både truet med at forbyde platformen og opfordret til salg af virksomhedens amerikanske del. Information giver her et overblik over konflikten om den populære app
TikTok-brugere saboterede Trumps stort anlagte vælgermøde i juni i Tulsa.

TikTok-brugere saboterede Trumps stort anlagte vælgermøde i juni i Tulsa.

Nicholas Kamm

8. august 2020

Det kinesiskejede sociale medie TikTok er havnet i et politisk stormvejr. USA’s præsident, Donald Trump, frygter, at de kinesiske myndigheder kan overvåge de omkring 100 millioner amerikanske brugere og censurere indholdet. Derfor bør TikToks amerikanske del sælges til eksempelvis Microsoft, ellers forbydes det i USA, erklærede Trump først på ugen.

TikTok er bedst kendt for at være en platform, hvor unge kan dele sjove musikvideoer, men er nu blevet centrum for en konflikt mellem Kina og USA om teknologisk magt. TikTok ejes af det kinesiske selskab ByteDance, der har sit hovedsæde i Beijing. Men hvordan kan TikTok udgøre en national trussel mod USA?

Torsdag underskrev Trump et præsidentielt dekret, der forbyder transaktioner med TikToks kinesiske ejere, ByteDance. Ordren vil træde i kraft om 45 dage og vil forbyde al handel med ByteDance. Dekretet slår fast, at TikTok bliver forbudt i USA, hvis ikke det sociale medie bliver solgt til en amerikansk virksomhed.

Information giver her et overblik over fronterne i konflikten om TikTok, og hvad man forventer, der vil ske.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Skal vi vædde? Når Trump taber valget til november for TikTok skylden og Trump kræver valget annulleret.

Kim Øverup, Holger Nielsen, Torben Arendal, John Andersen, Birte Pedersen, jens christian jacobsen, Alvin Jensen, erik pedersen, Liselotte Paulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeppe Lindholm, jeg vil hellere vædde med dig om, at det er "venstrefløjens fascister" og brevstemmer, der får skylden.

Hvis da ikke valget manipuleres, eller den Orange nægter at gå af..?

Torben Bruhn Andersen, Holger Nielsen, Torben K L Jensen, John Andersen, Birte Pedersen, jens christian jacobsen, Alvin Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Han binder sig nok fast til kontorstolen i det ovale kontor. Men så må stolen jo ryge med ud :-)

Det er betænkeligt, at hvis de amerikanske valgsystem var som det danske med direkte valg af politikere, så ville republikanerne stort set ikke have taget præsident posten de seneste 30 år. Ved valget i 2016 fik demokraterne f.eks. ca. 3.000.000 flere stemmer end republikanerne. Og i 2004 vandt George Bush slet ikke præsident valget over Al Gore. Kun en domsafsigelse gav Bush til sidst præsidentposten. Det amerikanske valgsystem favorisere de pengestærke og er således et demokratisk humbug og svindel.

T. Karmeshvari, P.G. Olsen, Jan Weber Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Holger Nielsen, Torben Arendal, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Kinesernes og amerikanernes teknologier hænger efterhånden sammen. Apple sælger næsten dobbelt så mange telefoner i Kina, som hjemme i USA. Nu skal de prøve at sælge dem uden de populære kinesiske apps. Det lyder ikke nemt......

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, jens christian jacobsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

En lidt ligegyldig app. har set dagens lys, du skal bare vifte lidt med armene, og vrikke lidt med kroppen, og synge et par enkelte ord, så kan den ses af alle, men hvad værre er - det er en farlig app. der sender oplysninger tilbage til Kina i følge amerikanske beskyldninger, som der ikke er fremlagt nogle konkret beviser for fra amerikansk side.

Nu Amerika selv igennem mange år tidligere, - men nok også stadig via google, Facebook, Twitter og andre systemer aflyttet hele verden globalt på enhver elektronisk mulig måde selv, og det overfor venner, allierede og fjender, samt imod alle borgeres frihedsrettigheder, så de ved nok hvad de tale om, når de anklager Kina for at gøre det samme.

Som nævnt er det uden klare fremlagte beviser for di amerikanske påstande, - ganske som det mange gange sker, uden det officielt bliver modsagt, eller der bliver stillet krav om fremlæggelse af beviser for deres påstande og anklager.

En tilstand vi igennem årtier er blevet vænnet til, - men hvad værre er også nærmest er blevet så vant til uden officiel modsigelse, at det langsomt har sneget sig ind som - først små sandheder(der er nok noget om det), og siden blevet accepteret som, "retfærdige mistanker og anklager", - for di vi ikke selv ved noget der er rigtig, som erstatning for disse anklager og påstande.

Erkendelse af løgnene uden beviser bliver med tiden et paradigme for retfærdig "sandhed" begrundet i uvidenhed, om den viden der ikke er til stedet, og de faktuelle mangler af beviser -på det modsatte, således bliver løgnen til en slags virkelighed og sandhed, for det skråpland der aldrig blev lag i graven, via solide krav om klare beviser dokumentation fremlagt for de påstande og anklager som fremsættes.

Løgnens og bedragets forklædnings virker tiltrækkende på mange åndelig svage, men andre lader også til at lade sig tiltrække af disse gemmentyggede falske sandheder og deres politiske apostle.

Jeppe Lindholm

Problemet for USA er nok, at Kina er i stand til at udvikle og producere hardware og software, som begynder at være bedre end den amerikanske firmaer kan leverer. Det eneste våben USA har tilbage til at skabe indflydelse på verden er deres toppladsering i de økonomiske systemer vesten har udviklet og styret verden med siden WW2. Men det er kun et spørgsmål om tid før også den indflydelse visner og svinder ind, det kineserne for længst er gået i gang med at skabe en parrallel økonomisk verdensorden. Tilbage risikere vesten så at side med en masse udhulede institutioner som i det store hele står uden reel indflydelse. Og så er det slut med vestlige økonomiske sanktioner over for lande, som ikke lige passe ind i vestens verdensbillede og værdier.

En ny verdensorden er hermed skabt på godt og ondt.

Thomas Østergaard

Måske burde man bare forbyde apps der indsamler informationer om brugeren (som de ikke selv har indtastet) og indsender dem til udviklerens servere, uanset om de er lokaliseret i USA eller Kina - det ville nok give sved på panden i bestyrelseslokalerne i en del amerikanske virksomheder...