Baggrund
Læsetid: 7 min.

Danseappen TikTok er endt i politisk strid mellem Kina og USA. Her er et overblik

Det kinesiskejede TikTok er havnet i et storpolitisk stormvejr, og den amerikanske præsident Donald Trump har den seneste uge både truet med at forbyde platformen og opfordret til salg af virksomhedens amerikanske del. Information giver her et overblik over konflikten om den populære app
TikTok-brugere saboterede Trumps stort anlagte vælgermøde i juni i Tulsa.

TikTok-brugere saboterede Trumps stort anlagte vælgermøde i juni i Tulsa.

Nicholas Kamm

Udland
8. august 2020

Det kinesiskejede sociale medie TikTok er havnet i et politisk stormvejr. USA’s præsident, Donald Trump, frygter, at de kinesiske myndigheder kan overvåge de omkring 100 millioner amerikanske brugere og censurere indholdet. Derfor bør TikToks amerikanske del sælges til eksempelvis Microsoft, ellers forbydes det i USA, erklærede Trump først på ugen.

TikTok er bedst kendt for at være en platform, hvor unge kan dele sjove musikvideoer, men er nu blevet centrum for en konflikt mellem Kina og USA om teknologisk magt. TikTok ejes af det kinesiske selskab ByteDance, der har sit hovedsæde i Beijing. Men hvordan kan TikTok udgøre en national trussel mod USA?

Torsdag underskrev Trump et præsidentielt dekret, der forbyder transaktioner med TikToks kinesiske ejere, ByteDance. Ordren vil træde i kraft om 45 dage og vil forbyde al handel med ByteDance. Dekretet slår fast, at TikTok bliver forbudt i USA, hvis ikke det sociale medie bliver solgt til en amerikansk virksomhed.

Information giver her et overblik over fronterne i konflikten om TikTok, og hvad man forventer, der vil ske.

Hvornår startede kampen om TikTok?

Vi hører meget om TikTok i øjeblikket, fordi TikTok-brugere saboterede Trumps stort anlagte vælgermøde i juni i Tulsa, og TikTok for tiden er verdens hurtigst voksende medie. Men TikTok har længe været under den amerikanske regerings lup. Sagen om TikTok har kørt siden sidste år, hvor de amerikanske myndigheder begyndte at undersøge kinesiske ByteDance. Det gjorde de, da ByteDance opkøbte amerikanske Musical.ly, og TikTok blev lanceret på det amerikanske marked.

Katrine Villarreal Villumsen, der er SoMe-analytiker hos netmediet kongressen.com, forklarer, hvorfor ByteDance er raget uklar med de amerikanske myndigheder:

»Hver gang en amerikansk virksomhed bliver opkøbt eller fusionerer med en udenlandsk virksomhed, skal de orientere de amerikanske myndigheder, så myndighederne kan vurdere, om der kan opstå sikkerhedspolitiske konsekvenser for USA. TikTok har ikke frivilligt gjort dette, men de amerikanske myndigheder kan stadig selv oprette en undersøgelse. Derfor er det en sag, der har stået på i lang tid«.

Hvorfor frygter Trump TikTok?

TikTok har adgang til en lang række data, som både republikanerne og demokraterne frygter, de deler med de kinesiske myndigheder. TikTok har nemlig en del fortrolig information om brugerne:

»Så snart man har downloadet app’en og er logget ind, har du sagt ja til, at den må følge med i, hvem du er i kontakt med på andre platforme, og hvor du befinder dig,« forklarer Katrine Villarreal Villumsen.

Trump og embedsmænd i regeringen mener, at kinesiskejede virksomheder udgør en national sikkerhedstrussel mod USA, fordi den kinesiske regering har adgang til virksomheder som TikTok via lokal lovgivning, skriver The New York Times.

Hvad handler beskyldningerne om censur om?

Det er tidligere på året kommet frem, at TikTok har haft retningslinjer, der går ud på at nedprioritere videoer fra brugere, som de mente var grimme, overvægtige, handicappede eller fattige, ligesom brugere, der »krænkede national ære« skulle udelukkes fra TikTok permanent. Det kunne det amerikanske medie The Intercept dokumentere. Britiske The Guardian publicerede i september 2019 dokumenter, der viste, at appens moderatorer skulle censurere indhold, der potentielt kunne støde den kinesiske regering.

Washington Post har efterfølgende noteret, at der næsten ikke har været noget indhold på TikTok om emner relateret til i Hongkong og demokratibevægelsens opgør med lokalregeringen og det kinesiske styre på fastlandet.

Sidste efterår fik en amerikansk bruger efter eget udsagn censureret sin TikTok-profil. Hun beskyldte i en video kineserne for at tvinge »uskyldige muslimer« i koncentrationslejre, hvor de »kidnapper, myrder og voldtager dem«. For at undgå at videoen skulle blive censureret, starter hun den med at vise, hvordan man bukker sine øjenvipper. Nogle sekunder inde i videoen fremlægger hun sin kritik af det kinesiske styre, mens hun fortsat bukker sine øjenvipper.

Katrine Villarreal Villumsen pointerer, at »sociale medier er hver deres virksomhed, med hver deres husregler. Vi sidder også i Danmark og er forargede over, at man ikke må have bare bryster på Instagram, men det er amerikanske regler, der så gør sig gældende i Danmark. Problemet her er bare, at TikTok er kinesiskejet, og USA derfor er bange for, at amerikanernes data ender hos de kinesiske myndigheder.«.

Kan TikTok udgøre en national sikkerhedstrussel mod USA?

Det er velkendt, at der findes konspirationsteorier, misinformation og ekstremisme på TikTok, skriver The New York Times. Dertil har brugere proklameret, at de har anvendt appen til at sabotere Trumps vælgermøde ved at booke billetter uden at dukke op. Men alt det havde højst sandsynligt været tilgivet, hvis ikke TikTok var ejet af ByteDance, der er en af de største techvirksomheder i Kina, skriver Kevin Roose i en techklumme i The New York Times.

Der er grund til bekymring, når en kinesiskejet virksomhed får så stor opmærksomhed hos millioner af amerikanske brugere, mener han. Bl.a. med henvisning til, at ByteDance er kendt for at bøje sig for de kinesiske myndigheder.

For at gøre amerikanerne mindre bekymrede har TikTok ansat et stort antal amerikanere til at drive virksomheden. »Vi har tredoblet antallet af ansatte i USA siden starten af 2020,« udtaler Jamie Favazza, en talskvinde fra TikTok, til The New York Times, »og vi har planer om at ansætte yderligere 10.000 personer.«

Dertil har de ansat en tidligere amerikansk leder fra Disney, Kevin Meyer, som direktør for TikToks amerikanske afdeling.

Det ændrer dog ikke på de amerikanske embedsmænds syn på TikTok. Så længe den er under det kinesiskejede ByteDance, anser de, at risikoen for, at Kina kommer i besiddelse af TikTok-brugernes data, er forøget. Philip Christian Ulrich, der er udenrigsredaktør på kongressen.com, pointerer, at »man er bange for, at de kinesiske myndigheder kan indhente informationer om personer i det amerikanske statsapparat, eller nogle af deres pårørende, der kan bruges til afpresning mod den amerikanske stat.«

»Et andet problem med appen er, at man ikke ved, om den skaber en bagdør ind i telefonen. Det kan føre til problemer for den nationale sikkerhed, hvis kineserne får adgang til e-mails eller andet fra folk i centraladministrationen,« tilføjer han. 

Sidste år nedlagde de amerikanske myndigheder forbud mod, at Grindr, der er en datingapp for homoseksuelle, måtte sælges til en kinesisk virksomhed af samme årsag. 

Hvordan ser Kina på sagen om TikTok?

Det er ikke kun USA, som har noget på spil i sagen. De kinesiske statsmedier beskylder USA for at prøve at stjæle TikTok. »Kina vil på ingen måde acceptere tyveriet af en kinesisk teknologivirksomhed,« stod der i det kinesiske statsmedie China Daily. Mediet beskriver de amerikanske anklager som et angreb orkestreret af de amerikanske myndigheder som et led i at skade virksomheden for derefter at købe den.

Problemerne med TikTok i USA har også skabt en debat i Kina om, hvordan behandlingen af appen i USA svarer til Beijings behandling af amerikanske techvirksomheder. Søgemaskinen Google og det sociale medie Facebook er eksempelvis blokeret i Kina. Men Kina forbyder ikke amerikanske hjemmesider eller software – Kina kræver kun, at de skal være kinesiske, hvis de skal operere i Kina, skriver Hu Xijin, chefredaktøren på det kinesiske medie Global Times i et opslag på det kinesiske sociale medie Weibo. Han tilføjer, at TikTok fuldt ud overholder de amerikanske love, men at den amerikanske regering trods det stadig vil forbyde mediet.

Dermed indskriver TikTok-konflikten sig i den verserende strid mellem Kina og USA om techvirksomheder og kinesisk overvågning. »TikTok er verdens hurtigst voksende sociale medie, så Kina er ved at få en form for techdominans, som Silicon Valley i mange år har siddet på,« siger Katrine Villarreal Villumsen. På den måde vil opkøbet bringe mere techdominans tilbage til USA, der ellers er ved at svinge over til den kinesisk side.

Hvorfor er Microsoft interesserede i at købe TikTok?

Midt i al balladen om TikTok har Microsofts direktør Satya Nadella i starten af august haft samtaler med præsident Trump om muligheden for at købe TikTok.

En overtagelse af TikTok vil give techgiganten kontrol over en af de største og mest indflydelsesrige sociale netværk i USA. Først og fremmest stiller en overtagelse ifølge The New York Times Microsoft i en position, hvor de kan konkurrere med Facebook og Google, ved at anvende TikTok til at løfte Microsofts andre brands som LinkedIn, Minecraft og Xbox.  

Vil et forbud mod TikTok kunne påvirke det næste valg?

Trump vil forbyde TikTok, hvis ikke det kommer i amerikanske hænder. Katrine Villarreal Villumsen fra kongressen.com mener, at det kan få konsekvenser for præsidenten, hvis han gennemfører et forbud mod TikTok kun 100 dage før det amerikanske valg.

»Det er en politisk landmine for ham, fordi der er 100 millioner amerikanske brugere, og mange af dem er førstegangsvælgere, der kan mobilisere modstand mod præsidenten gennem sociale medier,« siger hun og fortsætter: »Vi har tidligere set, at identitetspolitiske emner og sociale medier har mobiliseret en stor gruppe unge vælgere i USA.«

Men den unge generation af amerikanere, der anvender appen, virker ikke bekymrede over at blive overvågede, skriver The Guardian. »Jeg er ligeglad med, om de her virksomheder har mine data – så længe jeg ved, de har det,« siger Mauren Sparrow, en af de unge brugere af appen, der har millioner af visninger og likes på appen, til avisen. »Jeg er så vant til, at sociale medier har alle mine data, at jeg bare føler, at det er prisen, jeg må betale for at være i forbindelse med andre«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Skal vi vædde? Når Trump taber valget til november for TikTok skylden og Trump kræver valget annulleret.

Kim Øverup, Holger Nielsen, Torben Arendal, John Andersen, Birte Pedersen, jens christian jacobsen, Alvin Jensen, erik pedersen, Liselotte Paulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeppe Lindholm, jeg vil hellere vædde med dig om, at det er "venstrefløjens fascister" og brevstemmer, der får skylden.

Hvis da ikke valget manipuleres, eller den Orange nægter at gå af..?

Torben Bruhn Andersen, Holger Nielsen, Torben K L Jensen, John Andersen, Birte Pedersen, jens christian jacobsen, Alvin Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Han binder sig nok fast til kontorstolen i det ovale kontor. Men så må stolen jo ryge med ud :-)

Det er betænkeligt, at hvis de amerikanske valgsystem var som det danske med direkte valg af politikere, så ville republikanerne stort set ikke have taget præsident posten de seneste 30 år. Ved valget i 2016 fik demokraterne f.eks. ca. 3.000.000 flere stemmer end republikanerne. Og i 2004 vandt George Bush slet ikke præsident valget over Al Gore. Kun en domsafsigelse gav Bush til sidst præsidentposten. Det amerikanske valgsystem favorisere de pengestærke og er således et demokratisk humbug og svindel.

T. Karmeshvari, P.G. Olsen, Jan Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Holger Nielsen, Torben Arendal, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Kinesernes og amerikanernes teknologier hænger efterhånden sammen. Apple sælger næsten dobbelt så mange telefoner i Kina, som hjemme i USA. Nu skal de prøve at sælge dem uden de populære kinesiske apps. Det lyder ikke nemt......

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, jens christian jacobsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

En lidt ligegyldig app. har set dagens lys, du skal bare vifte lidt med armene, og vrikke lidt med kroppen, og synge et par enkelte ord, så kan den ses af alle, men hvad værre er - det er en farlig app. der sender oplysninger tilbage til Kina i følge amerikanske beskyldninger, som der ikke er fremlagt nogle konkret beviser for fra amerikansk side.

Nu Amerika selv igennem mange år tidligere, - men nok også stadig via google, Facebook, Twitter og andre systemer aflyttet hele verden globalt på enhver elektronisk mulig måde selv, og det overfor venner, allierede og fjender, samt imod alle borgeres frihedsrettigheder, så de ved nok hvad de tale om, når de anklager Kina for at gøre det samme.

Som nævnt er det uden klare fremlagte beviser for di amerikanske påstande, - ganske som det mange gange sker, uden det officielt bliver modsagt, eller der bliver stillet krav om fremlæggelse af beviser for deres påstande og anklager.

En tilstand vi igennem årtier er blevet vænnet til, - men hvad værre er også nærmest er blevet så vant til uden officiel modsigelse, at det langsomt har sneget sig ind som - først små sandheder(der er nok noget om det), og siden blevet accepteret som, "retfærdige mistanker og anklager", - for di vi ikke selv ved noget der er rigtig, som erstatning for disse anklager og påstande.

Erkendelse af løgnene uden beviser bliver med tiden et paradigme for retfærdig "sandhed" begrundet i uvidenhed, om den viden der ikke er til stedet, og de faktuelle mangler af beviser -på det modsatte, således bliver løgnen til en slags virkelighed og sandhed, for det skråpland der aldrig blev lag i graven, via solide krav om klare beviser dokumentation fremlagt for de påstande og anklager som fremsættes.

Løgnens og bedragets forklædnings virker tiltrækkende på mange åndelig svage, men andre lader også til at lade sig tiltrække af disse gemmentyggede falske sandheder og deres politiske apostle.

Jeppe Lindholm

Problemet for USA er nok, at Kina er i stand til at udvikle og producere hardware og software, som begynder at være bedre end den amerikanske firmaer kan leverer. Det eneste våben USA har tilbage til at skabe indflydelse på verden er deres toppladsering i de økonomiske systemer vesten har udviklet og styret verden med siden WW2. Men det er kun et spørgsmål om tid før også den indflydelse visner og svinder ind, det kineserne for længst er gået i gang med at skabe en parrallel økonomisk verdensorden. Tilbage risikere vesten så at side med en masse udhulede institutioner som i det store hele står uden reel indflydelse. Og så er det slut med vestlige økonomiske sanktioner over for lande, som ikke lige passe ind i vestens verdensbillede og værdier.

En ny verdensorden er hermed skabt på godt og ondt.

T. Karmeshvari

Det drejer sig slet ikke om TikTok. Det er blot en distraktion.

Thomas Østergaard

Måske burde man bare forbyde apps der indsamler informationer om brugeren (som de ikke selv har indtastet) og indsender dem til udviklerens servere, uanset om de er lokaliseret i USA eller Kina - det ville nok give sved på panden i bestyrelseslokalerne i en del amerikanske virksomheder...