Baggrund
Læsetid: 5 min.

Eksperter: Russerne vil ikke gribe ind i Hviderusland, som de gjorde i Ukraine

Oprøret i den hviderussiske hovedstad Minsk puster til spekulationer, om Rusland vil intervenere, sådan som det skete efter det ukrainske oprør i 2014. Men lysten til at blande sig i det nuværende oprør er langt mindre, vurderer to ruslandskendere
»Blander russerne sig militært, bliver de massivt upopulære. Så hellere forholde sig mere passivt, så folket også er samarbejdsvilligt fremover.« siger Mark Galotti, som har forsket i russisk historie og sikkerhedsspørgsmålet i 30 år.

»Blander russerne sig militært, bliver de massivt upopulære. Så hellere forholde sig mere passivt, så folket også er samarbejdsvilligt fremover.« siger Mark Galotti, som har forsket i russisk historie og sikkerhedsspørgsmålet i 30 år.

Tatiana Zenkovich

Udland
18. august 2020

Søndag var rekordmange demonstranter på gaden – ifølge kilder over 100.000 – i den hviderussiske hovedstad Minsk. Og dag for dag slutter flere virksomheder sig til sagen og strejker imod landets præsident Aleksandr Lukasjenko.

Lukasjenko synes stadig mere presset, og gennem de seneste dage har Lukasjenko været i kontakt med den russiske præsident Vladimir Putin og bedt om hjælp med at »genetablere orden«. Angiveligt fordi protesterne »truer hele det postsovjetiske område«.

Dermed har Lukasjenko sat en storm af spekulationer i gang om, hvorvidt Rusland ender med at annektere Hviderusland, ligesom det skete med Krim efter det ukrainske oprør i 2014. 

Det har ikke hjulpet, at en video af russiske militærbiler på vej mod den hviderussiske grænse har cirkuleret på de sociale medier. Videoens ægthed bestrides dog af flere analytikere. 

Situationen har fået anerkendte fagfolk som politologen Francis Fukuyama til at give deres bekymrede syn på sagen. Søndag tweetede den amerikanske tænker, at »vi kan snart stå over for et nyt Krim-annekteringsøjeblik«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Serge Savin

Lukashenkos tale på traktorfabrikken i Minsk ligger på YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=Qi_Z1U34u9k

Interessant er det også, at USA kun har investeret relativt små beløb for at få et regimeskifte ("farverevolution") i Hviderusland https://www.ned.org/region/central-and-eastern-europe/belarus-2019/ - i modsætning til Ukraine, hvor USA - iflg. USA's viceudenrigsminister for Europa, Victoria Nuland - brugte over fem milliarder dollars for at få et regimeskifte (statskuppet februar 2014).

Johnny Christiansen, Hanne Utoft, Lars Bo Jensen, Anders Graae, Lars Løfgren, Henrik Leffers, John Andersen, jens christian jacobsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Kalkulen må være, er det bedre nu eller under Putin.
Som langsomt og gerne genopbygger Sovjet. Lad os se om der dukker sortklædte soldater op rundt omkring i Hviderusland.
De Baltiske små stater bør være meget nervøse.

Rusland er bekymret, og vil gøre meget for at undgå et nyt Ukraina.:
- Dels går gasledningen til vest gennem Belarus.
- Og dels udgør Belarus Ruslands buffer mod Nato.

- Men - Rusland vil altså også gøre gøre meget for at undgå en ny skandale som den med Krim.