Læsetid: 7 min.

Eksperter efter stor techhøring: Hvis techmonopolers magt skal stækkes, må data tilbage til brugerne

Ved en høring for to uger siden kom det frem, at Kongressens underudvalg for konkurrencelovgivning er dybt bekymret over Amazon, Google, Facebook og Apples magt. Eksperter ser høringen som et tegn på, at techgiganterne i fremtiden kan blive splittet op, og at magten over data i højere grad vil komme tilbage til brugerne
Mark Zuckerberg sagde under en høring i den amerikanske kongres, at Instagram ikke var blevet til, hvad det er i dag, hvis ikke det var blevet opkøbt af Facebook, men Zuckerberg har også skrevet i en e-mail, at han købte Instagram, fordi han så det som en konkurrencetrussel, og det er ulovligt.

Mark Zuckerberg sagde under en høring i den amerikanske kongres, at Instagram ikke var blevet til, hvad det er i dag, hvis ikke det var blevet opkøbt af Facebook, men Zuckerberg har også skrevet i en e-mail, at han købte Instagram, fordi han så det som en konkurrencetrussel, og det er ulovligt.

Graeme Jennings

15. august 2020

Teknologigiganterne har fået så meget magt inden for deres domæner, at de kvæler al konkurrence, mener den amerikanske kongres’ underudvalg for konkurrencelovgivning. Det kom frem i løbet af den fem en halv timer lange høring af topbosserne for techgiganterne Amazon, Google, Facebook og Apple, der fandt sted onsdag den 29. juli.

Høringen var kulminationen på en 13 måneder lang undersøgelse af, hvordan teknologigiganterne har fået monopollignende status på deres markeder. Fælles for dem alle er, at de har udkonkurreret og opkøbt enhver potentiel konkurrence inden for deres områder.

Undersøgelsen, der er baseret på over 1,3 millioner dokumenter og hundredvis af timers interview, åbner ifølge eksperter mulighed for reguleringer af techgiganterne.

Virksomhedernes monopollignende dominans vakte harme hos både republikanere og demokrater. Og som underudvalgsformanden, David Cicilline, sagde under høringen: »Virksomhederne, som de eksisterer i dag, har monopolmagt. Nogle skal splittes op, alle skal reguleres og holdes ansvarlige.«

Men hvordan kan denne opsplitning og regulering foregå?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • David Zennaro
Johnny Christiansen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu