Feature
Læsetid: 8 min.

EU’s hede efterår: Ovenpå budgetforhandlingerne kan det blive svært at sikre retsstaten

Alle har kaldt sig selv vindere, efter at EU vedtog nyt budget i juli. Siden da har der hersket stor forvirring om, hvorvidt det rent faktisk vil være muligt at sanktionere lande som Polen og Ungarn for brud på retsstatslige principper
Demonstration for frie medier i Budapest efter fyring af chefredaktøren for landets sidste store uafhængige netmedie Index.hu. Efter EU-topmødet i juli har der været meget kritik af, hvorvidt EU’s retsstatsprincipielle krav til udbetalingen af EU-midler sikrer, at lande som Polen og Ungarn lever op til de mest basale standarder for retsstaten.

Demonstration for frie medier i Budapest efter fyring af chefredaktøren for landets sidste store uafhængige netmedie Index.hu. Efter EU-topmødet i juli har der været meget kritik af, hvorvidt EU’s retsstatsprincipielle krav til udbetalingen af EU-midler sikrer, at lande som Polen og Ungarn lever op til de mest basale standarder for retsstaten.

Bernadett Szabo

Udland
11. august 2020

En genopretningsfond på 750 milliarder euro og et budget for 2021-2027 på knap 1.100 milliarder euro. Så gigantisk var outputtet af det fem dage lange EU-topmøde i juli.

Her midt i coronakrisens økonomiske nedtur gik der et lettelsens suk gennem Europa, fordi der kom en aftale i hus – endda med en epokegørende enighed om fælles gæld, fælles beskatning og fælles udgifter, som især kommer hårdt kriseramte lande som Italien og Spanien til gode.

Men efter mødet var der vidt forskellige udlægninger af, hvor vidt EU overhovedet stillede håndfaste retsstatsprincipielle krav til udbetalingen af de 1.820 milliarder euro eller 13.650 milliarder kroner, så det sikres, at lande som Polen og Ungarn overholder de mest basale standarder for retsstaten, for frie medier, frie domstole og frihed fra korruption.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

"Med forargelse i stemmen gør Pernille Weiss opmærksom på, at to tredjedele af sagerne ved EU’s antikorruptionsmyndigheder OLAF ikke gøres færdigt, og retsforfølges – ofte fordi de syltes nationalt."

Jeg krummede godt nok tæer af skam, da jeg læste den sætning.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) modtog anmeldelse fra EU's Antisvindel Kontor (OLAF) for over 5 år siden vedrørende Meld & Feld - det Parti og den Fond som Morten Messerschmidt stod i spidsen for, og som han mistænkes for at have bedraget.

Og der er ikke sket noget som helst i over 5 år .... !!

Vi skal huske på, at OLAF ikke er en Politimyndighed men en Revisionsenhed.
Hvis organisationen under revision ikke udleverer bilag, så kan revision selvfølgelig ikke finde sted - der er jo ikke noget at revidere. Det gælder for OLAF som for f. ex Deloitte & PwC.

Så må sagen meldes til Politiet, der måske kan grave bilag frem -
eller i hvert fald rejse tiltale for brud på Bogføringsloven.

I Meld og Feld kompliceres sagen af, at flere lande er indblandet .... Fonden var hjemhørende i Frankrig, virkede i Belgien med dels en polsk og dels en dansk formand og ansatte fra hele Europa. Både Parti og Fond er gået konkurs, og har altså ingen ansatte, der kan medvirke til at finde bilag frem .... og kun Pokker ved, hvor i verden bilagene måtte være, hvis de stadig eksisterer.

.... og SØIK - de prioriterer lige som alle de andre europæiske Politimyndigheder.
Hvilket skal læses som, at EU-sager er alt for indviklede.
Der er for mange forskellige landes Politimyndigheder indblandet, landenes lovgivning er forskellig, bilagene er på udenlandsk, de udenlandske kolleger taler engelsk med en uforståelig accent etc........

Holger Nielsen, Alvin Jensen, Gert Romme, Tage Jens Chabert og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

EU-udviklingen kaster flere og flere mindelser om Romerriget af sig, herunder at der også fandtes og findes lærde folk, som hævdede/hævder at det romerske senat var en art republikkens demokratiske fortrop (det var det ikke).

Holger Nielsen, Alvin Jensen, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Hvordan kan 1.100 milliarder Euro være et gigantisk budget? De offentlige udgifter i dk ligger på omkring 1.100 milliarder kroner. Er EU's budget så kun 7.5 gange så stort som Danmarks?

Torben Lindegaard

@Jeppe Bundgaard 11. august, 2020 - 08:19

"Er EU’s budget så kun 7.5 gange så stort som Danmarks?"
citat fra læserbrev

Ja, det passer fint.

@ Jeppe Bundgaard,

EU´s budget er faktisk på denne størrelse, som du spørger om

De største udgiftposter er som vanligt, regional støtte og jordbrugsstøtte. Desuden får lande med en svag økonomi mere end lande med en stærkere økonomi. Selvfølgelig kan man diskutere jordbrugsstøtten samt krav til retsordenen til samtlige lande, der modtager, men egentlig er det vel i orden.

Nedenfor har du de seneste udkast til budgettet:
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/about_the_european_commission...

Jeppe Bundgaard

Takker for svar.

"For som leder af Ungarns Helsinki-komité for menneskerettigheder Márta Pardavi formulerer det, blev EU-debatten efter få dage afløst af nyheden om, hvordan den ungarske regering har kværnet landets sidste store uafhængige netmedie, Index.hu." LODRET LØGN! Index gik under, fordi de var uenige indbordes omkring pengene. Det er/var (?) jo en privat 'avis', med liberale ejere. Læs/kig efter!

@ Ervin Lazar,

Det er faktisk korrekt. som du skrive det, men der er dog lige en lille bagatel, som du ikke får ned.

Måske burde du have gjort opmærksom på, at ejeren af mediet, gennem mange år var og er en nær ven og støtte til Victor Orban. Og som desuden støttede de 2 politiske parti, Fidesz og Jobbik,

Og så er der også den politiske linje, der pludselig skulle forandres i juli 2020, hvorefter den protesterende chefredaktør, Zrt Szabolcs Dull, blev fjernet. Sammen med hele redaktionen var de utilfredse med, at dette medie, der var Ungarns sidste politisk uafhængige medie, med et slag skulle arbejde for Victor Orbans ideologi. Og resultatet var, at de 80 medredaktører forlod medet sammen med den fyrede chefredaktør,

Og hvilke politik INDEX fører i dag, kan enhver jo selv forvisse sig om ved at klikke ind på mediet.

Men eller var det vist helt korrekt, Ervin Lazar.