Interview
Læsetid: 8 min.

Førende Hongkong-aktivist anklager Vesten for at give næring til Kinas autoritære regime

Vestlige demokratier har været alt for naive i forhold til Kina, mener Nathan Law, en af Hongkongs mest fremtrædende demokratiaktivister, som nu er flygtet til Europa, efter at Kina har strammet grebet med ny sikkerhedslov. Hongkong udgør lige nu fronten i en global kamp mellem diktatur og demokrati, siger Law, der advarer om Kinas »autoritære ekspansionspolitik«
Som 23-årig og den yngste nogensinde blev Nathan Law (i midten) valgt ind i Hongkongs lovgivende forsamling i 2016. Her taler han, kort efter valget, ved en demonstration sammen med en anden kendt demokatriaktivist, Joshua Wong (tv).

Som 23-årig og den yngste nogensinde blev Nathan Law (i midten) valgt ind i Hongkongs lovgivende forsamling i 2016. Her taler han, kort efter valget, ved en demonstration sammen med en anden kendt demokatriaktivist, Joshua Wong (tv).

Ritzau/Scanpix

Udland
31. august 2020

Store erklæringer kræver tilsyneladende en kop varm te. Mens Nathan Law taler, trænger lyden fra det kogende vand i elkedlen igennem telefonforbindelsen fra køkkenet i en lille lejlighed i London. En ske rører rundt i en kop, og Nathan Law tager en tår.

»Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle forlade Hongkong, men vi undervurderede, hvor drakonisk regeringen i Beijing ville slå ned, og hvor meget de ville stramme grebet om Hongkong, og nu må vi finde nye veje for at fortsætte kampen for vores frihed,« siger han om det nye kapitel i sit liv som politisk flygtning, han netop er påbegyndt i den britiske hovedstad.

Nathan Law er en af Hongkongs mest fremtrædende demokratiaktivister. Trods sin unge alder på blot 27 år har han allerede stået i spidsen for en folkebevægelse, har stiftet et politisk parti, er blevet stemt ind i sin hjembys parlament som den yngste nogensinde – blot for at blive tvangsfjernet fra sin politiske taburet efter at have fremprovokeret det kinesiske kommunistpartis vrede. Og han har været smidt i fængsel for sin deltagelse i byens sejlivede folkelige protester.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

"Freedom is just another word for nothing left to loose" - Janis Joplin.

Det er så Kris Kristoffersen der har skrevet disse ord, men lad nu det ligge.

Nathan Law... han må være én af Brian Kerns venner.

Torben K L Jensen

Gu´ skal vi ej lade det ligge - Mikkel. Det er jo sandt - det der med frihed er en udefinérbar ædelgasballon der i forhold til menneskeliv forekommer irrelevant.