Nyhed
Læsetid: 4 min.

Hviderussisk generalstrejke truer med at trække tæppet væk under Lukasjenko

Hvideruslands oppositionsleder melder sig klar til at overtage magten, mens landets præsident må konstatere, at arbejderne på landets statsejede fabrikker, som skulle udgøre hans loyalitetsbase, nu også vender sig imod ham
Præsident Aleksandr Lukasjenko er hårdt presset af de massive protester og strejkerne på Hvideruslands store fabrikker. Under en støttedemonstration i Minsk søndag langede han voldsomt ud efter oppostitionen, som han kaldte for ’rotter’.

Præsident Aleksandr Lukasjenko er hårdt presset af de massive protester og strejkerne på Hvideruslands store fabrikker. Under en støttedemonstration i Minsk søndag langede han voldsomt ud efter oppostitionen, som han kaldte for ’rotter’.

Jauhen Jersjak

Udland
18. august 2020

Hvideruslands oppositionsleder, den 37-årige Svetlana Tikhanovskaja, melder sig klar til at overtage regeringsmagten fra Aleksandr Lukasjenko, landets autoritære leder siden 1994.

»Jeg er klar til at tage ansvaret på mig og handle som national leder,« erklærede hun mandag i en videotale fra sit tilflugtssted i Litauen.

Hun forsikrede, at hendes første og vigtigste opgave ville blive at skabe et retsgrundlag for, at Hviderusland kan afholde ægte frie og fair valg.

Tikhanovskaja opfordrede desuden de hviderussiske sikkerhedsstyrker til at bryde loyalitetsbåndene til præsident Lukasjenko og slutte sig til oppositionen. I givet fald vil de kunne regne med at få tilgivelse for deres »tidligere aktioner«, sagde hun med henvisning til de seneste dages vidnesbyrd om tortur og brutale overgreb mod hviderussiske demonstranter.

Tikhanovskaja var Lukasjenkos vigtigste modkandidat ved det omstridte præsidentvalg den 9. august, hvorefter hun gik i eksil i nabolandet Litauen, angiveligt efter at have modtaget trusler fra regimet.

Hendes mand, Siarhei Tsikhanouski – en af Hvideruslands mest markante oppositionsaktivister – har siden sidst i maj været indespærret i hviderussisk varetægtsfængsel. Tikhanovskaja, der er mor til to små børn, hævdede, da hun ankom til Litauen, at hun havde fået »et ultimatum, der involverer min familie«. Også fire ledende medarbejdere fra hendes kampagnestab tilbageholdes.

Oppositionslederens videotale kommer dagen efter en demonstration, som det uafhængige hviderussiske onlinemedie tut.by kalder »den største i det uafhængige Hvideruslands historie«. Over 100.000 mennesker var søndag til stede på Uafhængighedspladsen i hovedstaden Minsk for at kræve præsident Lukasjenkos afgang og protestere imod hans ’valgfusk’. Ifølge de officielle tal vandt Lukasjenko en kæmpesejr ved præsidentvalget med 80 procent af stemmerne, mens Tikhanovskaja blot fik ti procent.

Søndagens demonstration fik et fredeligt forløb, hvilket var stik modsat demonstrationerne i de forudgående dage, hvor mindst 6.700 blev anholdt, to dræbt og hundredvis såret i sammenstød med sikkerhedsstyrker. Men søndag forholdt politiet sig overvejende passivt.

Sejrssikker

The Guardians Shaun Walker befandt sig i menneskehavet i Minsk og beretter i sin reportage om en stemning af sejrssikker glæde og fest:

»Række på række af demonstranter rakte hænderne i vejret med V-tegn-hilsen og holdt blomsterbuketter og balloner frem,« og der blev flaget med det oprindelige hviderussiske hvidrød-hvide nationalflag, som Lukasjenkos regering i 1995 lod udskifte med den nuværende officielle grønrøde fane med ornamentmønster.

»’Nu forandrer vi historien’, sagde den 26-årige content manager Yekaterina Gorbina. ’Der er udgydt blod, og det vil folk aldrig kunne glemme’. Darya Kukhta, 39, en mor til seks sagde: ’Vi tror, vi ser begyndelsen til et nyt Hviderusland. Jeg er meget lykkelig over at se dette ske med mine egne øjne’,« rapporterer Walker.

Få timer før oppositionens store ’frihedsmarch’ i Minsk søndag afholdt Lukasjenko-støtter en demonstration til fordel for præsidenten, også på Uafhængighedspladsen. Det statskontrollerede tv, som sendte live, hævdede, at 65.000 var mødt frem for at støtte præsidenten, men uafhængige observatører hævdede, at deltagertallet kunne tælles i få tusinde.

Til stede var også en stålsat Lukasjenko, som i en ifølge The Guardian »ofte følelsesladet tale« kaldte sine politiske modstandere for »rotter«.

»Valget var gyldigt,« sagde Lukasjenko, »vi giver ikke landet fra os.«

Præsidenten er trængt som aldrig før i sine 26 år ved magten. EU’s ledere mødes onsdag middag over videolink til et ekstraordinært topmøde om Hviderusland. Formand for Det Europæiske Råd præsident Charles Michel har indkaldt til mødet og skriver på Twitter, at »befolkningen i Hviderusland har ret til at afgøre sin egen fremtid og frit vælge sin leder. Vold mod demonstranter er uacceptabelt og kan ikke tillades«.

Mandag udbrød der nye demonstrationer imod Lukasjenkos regime forskellige steder i Hviderusland, blandt andet foran flere statsejede fabrikker samt foran det statslige fjernsyns hovedkvarter i Minsk, efter at oppositionen har opfordret til generalstrejke i hele landet. Også ansatte ved den statslige tv-station gik i strejke. I flere timer mandag transmitterede kanalen kun musik og billedet af et tomt tv-studie, skriver onlinemediet Euronews.

Generalstrejke

En stadigt større menneskemængde samlede sig i løbet af mandagen foran MZKT-fabrikken, der producerer Hvideruslands ikoniske tunge terrængående kæmpelastbiler, i takt med at arbejdere fra andre fabrikker sluttede sig til demonstrationen.

På et videoklip publiceret af tut.by hørtes demonstranter foran MZKT råbe: »Gå af! Vi vil ikke glemme, og vi vil ikke tilgive.« Kort efter talte en anden fremtrædende oppositionsfigur, Maria Kolesnikova, til forsamlingen og erklærede, at hun ville tage til det statslige fjernsyns hovedkvarter »for at støtte vores kolleger i modstandsbevægelsen«.

Allerede fredag var der udbrudt flere strejker i bilfabrikker, olieraffinaderier, tekstilfabrikker og kunstgødningsfabrikker, en traditionel støttebase for Lukasjenko.

Lukasjenko var også selv til stede ved MZKT-fabrikken i går. Han ankom i helikopter for at mødes med de strejkende arbejdere. Mødet blev dog kortvarigt, da præsidenten blev mødt med ’gå af’-tilråb. Inden da gav han dog sine kritikere en lille olivengren og tilbød at dele magten i landet og ændre forfatningen. Men det vil ikke ske som følge af de mange protester, understregede han ifølge det hviderussiske nyhedsbureau Belta over for de strejkende fabriksarbejdere:

»Ingen skal nogensinde forvente at kunne presse mig til at gøre noget,« sagde han.

Strejkerne på Hvideruslands statsejede virksomheder ses som en alvorlig trussel imod hans magtposition. I weekenden forsøgte medlemmer af regeringen og embedsmænd fra præsidentens administration at overtale arbejderne til at genoptage arbejdet. Mandag stod det klart, at det ikke er lykkedes.

Franak Viacorka, forsker ved tænketanken Atlantic Council, vurderer over for Euronews, at generalstrejken kan trække tæppet væk under Lukasjenkos forhåbninger om at fastholde magten.

»Lukasjenko ved, hvordan man spreder demonstranter, og hvordan man skræmmer folk, men han ved ikke, hvad han skal stille op med protesterende arbejdere på fabrikker, som den hviderussiske økonomi er dybt afhængig af, og hvis loyalitet han i årenes løb har brugt enorme kræfter på at sikre sig.«

Det forlød mandag ifølge Euronews, at det hviderussiske internet var afbrudt i lange perioder, og at det ikke længere var muligt at dele videoklip og billeder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Yes, generalstrejke er det eneste der hjælper den hvidrussiske befolkning, så ud med diktatorn !
Og ind med demokrati, så slæp fangerne fri.....

Jeg tror nu lige, man skal klappe hesten lidt først. For Putins Rusland slipper ikke Belarus lige så let som Ukraina..

Men al revolution uden tab af liv er da velkommen.

Kim Houmøller

Har set det hele før! Var det ikke i Rumænien diktatorerne blev skudt? Denne mand er helt færdig. Bliver nok likvideret af nogle sikkerhedsstyrker, der kan se deres fordele deri.