Nyhed
Læsetid: 4 min.

Hviderussisk generalstrejke truer med at trække tæppet væk under Lukasjenko

Hvideruslands oppositionsleder melder sig klar til at overtage magten, mens landets præsident må konstatere, at arbejderne på landets statsejede fabrikker, som skulle udgøre hans loyalitetsbase, nu også vender sig imod ham
Præsident Aleksandr Lukasjenko er hårdt presset af de massive protester og strejkerne på Hvideruslands store fabrikker. Under en støttedemonstration i Minsk søndag langede han voldsomt ud efter oppostitionen, som han kaldte for ’rotter’.

Præsident Aleksandr Lukasjenko er hårdt presset af de massive protester og strejkerne på Hvideruslands store fabrikker. Under en støttedemonstration i Minsk søndag langede han voldsomt ud efter oppostitionen, som han kaldte for ’rotter’.

Jauhen Jersjak

Udland
18. august 2020

Hvideruslands oppositionsleder, den 37-årige Svetlana Tikhanovskaja, melder sig klar til at overtage regeringsmagten fra Aleksandr Lukasjenko, landets autoritære leder siden 1994.

»Jeg er klar til at tage ansvaret på mig og handle som national leder,« erklærede hun mandag i en videotale fra sit tilflugtssted i Litauen.

Hun forsikrede, at hendes første og vigtigste opgave ville blive at skabe et retsgrundlag for, at Hviderusland kan afholde ægte frie og fair valg.

Tikhanovskaja opfordrede desuden de hviderussiske sikkerhedsstyrker til at bryde loyalitetsbåndene til præsident Lukasjenko og slutte sig til oppositionen. I givet fald vil de kunne regne med at få tilgivelse for deres »tidligere aktioner«, sagde hun med henvisning til de seneste dages vidnesbyrd om tortur og brutale overgreb mod hviderussiske demonstranter.

Tikhanovskaja var Lukasjenkos vigtigste modkandidat ved det omstridte præsidentvalg den 9. august, hvorefter hun gik i eksil i nabolandet Litauen, angiveligt efter at have modtaget trusler fra regimet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Yes, generalstrejke er det eneste der hjælper den hvidrussiske befolkning, så ud med diktatorn !
Og ind med demokrati, så slæp fangerne fri.....

Jeg tror nu lige, man skal klappe hesten lidt først. For Putins Rusland slipper ikke Belarus lige så let som Ukraina..

Men al revolution uden tab af liv er da velkommen.

Kim Houmøller

Har set det hele før! Var det ikke i Rumænien diktatorerne blev skudt? Denne mand er helt færdig. Bliver nok likvideret af nogle sikkerhedsstyrker, der kan se deres fordele deri.