Læsetid: 6 min.

Hviderussiske analytikere: På disse tre måder kan Lukasjenko falde

Søndag eftermiddag var titusindvis af hviderussere endnu en gang på gaderne for at kræve præsident Lukasjenkos afgang. To hviderussiske analytikere skitserer her tre sandsynlige scenarier, der kan føre til præsidentens fald
Protesterne i Hviderusland fortsætter på fjerde uge efter et præsidentvalg, som oppositionen og mange hviderussere mener har været genstand for omfattende valgfusk.

Protesterne i Hviderusland fortsætter på fjerde uge efter et præsidentvalg, som oppositionen og mange hviderussere mener har været genstand for omfattende valgfusk.

Sergei Bobylev

31. august 2020

Søndag eftermiddag valgte titusindvis af hviderussiske demonstranter landet over at fejre den pressede præsident Aleksandr Lukasjenkos 66-års fødselsdag med endnu en fredelig protest imod ham. Myndighederne har endnu en gang lukket ned for internettet, og landets indenrigsministerium melder om 125 anholdte til demonstrationerne. 

Protesterne fortsætter på fjerde uge efter et præsidentvalg, som oppositionen og mange hviderussere mener har været genstand for omfattende valgfusk.

»Problemet for Lukasjenko er, at han ikke længere har den samme opbakning blandt sine traditionelle støtter i befolkningen, for eksempel i landsbyerne. Til gengæld støtter dele af hans eget bureaukrati og sikkerhedsapparatet stadig op om ham,« konstaterer Artyom Shraibman, der er grundlægger af det minskbaserede politiske konsulentbureau Sense Analytics og blandt andet skriver analyser om Hviderusland for den anerkendte amerikanske tænketank Carnegie. 

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • Kurt Nielsen
  • Erik Karlsen
  • Peter Beck-Lauritzen
Søren Veje, Kurt Nielsen, Erik Karlsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu