Analyse
Læsetid: 4 min.

Israel og De Forenede Arabiske Emirater har brudt den arabiske afvisningsfront

Fredsaftalen mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater er konkret uden indhold, men politisk betydningsfuld som første sprække i årtiers regionale isolation af den jødiske stat
Donald Trump annoncerer fredsaftalen mellem Israel og Emiraterne i Det hvide hus torsdag. Der er nu uenighed om, hvad den reelt betyder.

Donald Trump annoncerer fredsaftalen mellem Israel og Emiraterne i Det hvide hus torsdag. Der er nu uenighed om, hvad den reelt betyder.

Doug Mills

Udland
15. august 2020

Umiddelbart lød det i bilradioen som en sensation torsdag aften: De Forenede Arabiske Emirater (UAE) anerkender Israel med ’normalisering’ af diplomatiske og kommercielle forbindelser til gengæld for et israelsk løfte om alligevel ikke – som ellers bebudet – at annektere dele af den besatte Vestbred.

Vel, helt så opsigtsvækkende er fredsaftalen mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater ikke ved nærmere eftersyn. Helt konkret er UAE og Israel indtil videre enige om en hensigtserklæring, der taler om normalisering med gensidige ambassader, flyruter og handelsforbindelser, og som kaldes en ’fredsaftale’, uagtet at de to lande aldrig har været i krig med hinanden.

Derimod giver det mening, at aftalen bakkes op af præsident Donald Trump, der har været med til at forhandle den på plads og også offentliggjorde den ved en seance i Det Hvide Hus.

Det er velkendt, at Israel og UAE gennem en årrække har plejet hemmelige kontakter med udveksling af efterretninger, primært om Iran – naboland til UAE –  og denne nye aftale kan ses som en formalisering af dette samarbejde.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"I fjendskabet med (og frygten for) Iran har Saudi-Arabien nærmet sig Israel, blandt andet ved siden 2018 at tillade israelsk overflyvning af sauditerritorium ligesom forlydender om efterretningssamarbejde med salg af avanceret teknoklogi mellem de to lande har verseret i medierne."

Det skal altså ifølge artiklen forstås således at det er Iran, og ikke golfstaternes tætte samarbejde med bl.a. USA, Israels globale beskytter, som har forårsaget at 'en enig arabisk front siden 2002 er på vej i opløsning'. En temmeligt kontroversiel påstand.

Mindre kontroversiel bliver påstanden ikke af at det amerikanske attentat mod bl.a. Soleimani i januar i år, ifølge bl.a. den irakiske premierminister, skete umiddelbart før denne og andre skulle drøfte en dialogproces mellem Iran og Saudi-Arabien. En drøftelse, som blev obstrueret af det amerikanske attentat, som desuden omfattede drabet på en højtstående irakisk militærofficer. Og nu har vi unægteligt en lidt ændret situation.

Johnny Christiansen, Anders Graae, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Både i Israel og i USA er magthaverne i en akut situation for at præsentere noget nyt. Og USA bliver det bl.a,præsenteret som en rigtig god nyhed for Palæstina.

Men samme dag som denne aftale blev offentliggjort i Israel, besluttede de israelske myndigheder at fejre de gode begivenheder med blokere for brændstoftilførslen til Palæstina. Det betyder, at den i forvejen meget begrænsede elforsyning til sygehuse og borgere i Palæstina nu nærmest er ikke-eksisterende.

Og med god hjælp fra Israel, fejrer den kriminelle organisation,USA, begivenheden i dag ved at beslaglægge 4 tankskibe i internationalt farvand med over 1,1 mio. fade olie, der var på vej fra Iran til Venezuela.

Det svenske Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) bedømmer dette som en regulær krigshandling.

https://www.justice.gov/opa/pr/largest-us-seizure-iranian-fuel-four-tankers

Johnny Christiansen, Tonny Helleskov, David Zennaro, Trond Meiring, Pietro Cini, Hanne Utoft og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Tak for henvisningen, Gert Romme - væsentlig information. Med i betragtninger omkring den amerikansk/israelske, økonomiske og militære krigsførsel mod Iran og Venezuela, som på flere måder bakkes op af øvrige, vestlige magter (herunder EU), skal også dette perspektiv:

"Venezuela’s late socialist President Hugo Chávez was a strong supporter of Palestinian rights who officially broke ties with Israel over its brutal war on the besieged Gaza Strip in 2009.

More than 11 years later, the coup regime of self-declared leader Juan Guaidó, whom the United States recognizes as the unelected president of Venezuela, is hoping to reestablish the country’s alliance with Israel.

On August 6, the coup regime announced the opening of a “virtual embassy” in Jerusalem. It launched an official website and said “this action is the first step toward the restoration of bilateral diplomatic relations between Venezuela and Israel.”"
https://thegrayzone.com/2020/08/14/venezuela-guaido-israel-pynchas-brener/

Øvrige kilder:
https://iuvmpress.com/52691
https://www.i24news.tv/en/news/international/1595933989-under-guaido-ven...

Johnny Christiansen, Tonny Helleskov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Irene Clausens

Har lige set at palæstinensiske foreninger i DK indkalder til protest demo imod Emiraterne normalisering ned Israel. Sted: Emiraterne s Ambassade, Havnegade 39, Kbh
Tid: mandag 17 august kl 14-15.