Analyse
Læsetid: 5 min.

Kamala Harris bliver den første sorte kvindelige vicepræsidentkandidat – og hun er et åndedrag fra at blive præsident

Senatoren fra Californien har ingen skeletter i skabet. Som tidligere anklager er Kamala Harris skarp i de politiske debatter, og hun skriver historie som den første sorte kvindelige vicepræsidentkandidat. Bedre kandidat kunne Biden næppe finde
Senatoren fra Californien har ingen skeletter i skabet. Som tidligere anklager er Kamala Harris skarp i de politiske debatter, og hun skriver historie som den første sorte kvindelige vicepræsidentkandidat. Bedre kandidat kunne Biden næppe finde

Mike Blake

Udland
13. august 2020

BOSTON – Efter lang tids tøven har den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden endelig fundet den partner, han håber at regere med i Det Hvide Hus.

Valget af senator Kamala Harris var ikke nogen stor overraskelse. Sammen med senator Elizabeth Warren havde hun stået øverst på Bidens liste i flere måneder.

Set i bakspejlet var det hele tiden plausibelt, at Harris ville kunne opfyldte flest af de kriterier, Biden og hans nærmeste rådgivere havde formuleret for valget af en vicepræsidentkandidat. Måske vigtigst af alt var følgende devise: Sørg for at vælge en, der ikke vil kunne skade Bidens chancer for at vinde i valget til november. Eller sagt på en anden måde: Hun må ikke have skeletter i skabet.

Kamala Harris synes at være den eneste topkandidat, Trump vil få svært ved at støve noget snavs op om. Trump-kampagnens mangel på ammunition blev hurtigt demonstreret i en forproduceret tv-reklame vist tirsdag aften på amerikansk tv, hvor Harris bliver beskyldt for at være »radikalt venstreorienteret«. Et argument, der ville have passet bedre til Warren.

På en pressekonference i Det Hvide Hus faldt Trump som sædvanligt tilbage til sin foretrukne misogyne beskrivelse af kvinder, han ikke kan lide. Kamala Harris skulle være »modbydelig«, påstod han. Da en reporter fra CNN spurgte ham, hvordan det så kunne være, at Trump og hans datter Ivanka tidligere har bidraget til flere af Harris’ valgkampagner i Californien, stormede præsidenten ud af briefingværelset.

Måske mest afslørende var Trumps bemærkning om, at Harris i en tv-debat sidste efterår optrådte »respektløst« over for Biden, da hun kritiserede ham for at tage afstand til tvungen raceintegration på folkeskoler og gymnasier i delstaten Delaware i 1970’erne. Underforstået: Trump ville aldrig have valgt en makker, der har ytret kritik af ham selv.

Men for mange vælgere – og især afroamerikanske kvinder – vil Bidens vilje til at lytte til Harris’ kritik uden at virke irriteret eller blive vred og ikke bære nag efter tv-debatten virke som et aktiv. Kontrasten til Trump kunne næppe være tydeligere.

Kamala Harris opfylder også andre vigtige kriterier for en ideel vicepræsidentkandidat. Hun vil utvivlsomt kunne begejstre minoritetsvælgere i kraft af sin etniske identitet. Hun er afroamerikaner og voksede op i Oakland, Californien. Hendes far var fra Jamaica, moren immigrant fra Indien. Begge forældre var dybt involverede i borgerretsbevægelsen i 1960’erne.

I den politiske midte

Desuden deler Kamala Harris Joe Bidens politisk moderate instinkt. Gennem sin karriere som politisk valgt anklager i San Francisco, senere justitsminister i Californien og endelig i 2016 medlem af USA’s senat har hun placeret sig på partiets politiske midte. Og ligesom Biden er hun en traditionel demokrat, der rejser penge på Wall Street og i erhvervslivet.

En karakteristik republikanerne og Trump ikke var sene til at udfordre i forsøget på at sætte hende i bås som en radikal venstreorienteret.

»Vi ved, at hun ynder at hæve skatterne, og at hun går ind for at skære i midler til militæret,« lød det fra Donald Trump, mens andre konservative gik til angreb på The New York Times’ beskrivelse af Harris som »pragmatisk moderat«.

Harris’ ideologiske ståsted er altså lige så fleksibelt som Bidens. Hun er formidabel til at føre valgkamp og inspirere vælgere og vandt tre valg i træk i Californien. Godt nok opgav hun sin præsidentvalgkampagne i december 2019. Det var to måneder inden det første primærvalg i Iowa, men allerede på det tidspunkt havde hun demonstreret sine debatkundskaber i en håndfuld tv-debatter.

Harris passer også godt til en vicepræsidentkandidats typiske rolle som en skarptskydende og offensiv angriber over for modstanderne. Det viste hun i tv-debatterne, og før det i sine skarpe afhøringer i Senatet af tidligere justitsminister Jeff Sessions og højesteretskandidat Brett Kavanaugh. Færdigheder, hun har tillært sig som jurastuderende og anklager.

En præsidentkandidat har endvidere brug for en makker, der over for vælgerne virker som en leder, der kan træde i præsidentens sted, hvis det uforudsete sker, og Biden dør, mens han er i embedet. Her kommer Harris’ administrative erfaringer som chef for tusindvis af ansatte i Californiens justitsministerium hende til gode.

Oveni det kommer, at Biden måske ikke vil genopstille – han vil være 82 ved udgangen af den første embedsperiode i 2024. Som vicepræsident vil Kamala Harris automatisk være favorit til at vinde demokraternes primærvalg det år.

Harris, 55, er den tredje kvinde i USA’s historie, som udpeges til vicepræsidentkandidat. De to første, demokraten Geraldine Ferraro og republikaneren Sarah Palin, var på den tabende side.

Efter offentliggørelsen af Bidens beslutning sent tirsdag eftermiddag på den amerikanske østkyst blev det hurtigt klart, at det primært er Harris’ etniske identitet, som vækker begejstring i Det Demokratiske Parti, hvor sorte kvinder er den mest loyale vælgergruppe.

Bifald fra sorte og progressive

For dem er det virkelig banebrydende, at Biden har udpeget den første afroamerikanske og indisk-amerikanske kvinde til kandidat.

Både mandlige og kvindelige sorte politikere og aktivister har i de sidste par uger lagt voldsomt pres på Biden og hans rådgivere for at vælge en sort kvinde. De lagde vægt på, at det nu var blevet deres tur til at søge det næsthøjeste politiske embede i USA, ikke mindst set i lyset af de sidste par måneders protestbølge mod politivold mod sorte.

Men de havde også et andet argument at fremføre over for Biden. At det var sorte vælgere, der kom ham til undsætning i nødens stund og reddede ham fra politisk tilintetgørelse under primærvalget i South Carolina i slutningen af februar. Han skylder dem noget.

Således ser Bidens beslutning ud til at være ukontroversiel. Ingen af partiets fraktioner og vælgerblokke har grund til at føle sig stødt eller sat udenfor. Og i kølvandet på offentliggørelsen strømmede det ind med opbakning til Bidens valg fra brede dele af partiet inklusive tidligere præsident Barack Obama.

Selv den progressive fløj synes at kunne leve med Harris. Det til trods for, at hun flere gange under primærvalgene blev taget i at være en vendekåbe på et vigtigt emne som universel sundhedsforsikring, og at hun ikke ligefrem var kendt som en blødsøden statsadvokat og justitsminister i Californien.

Hvis nogen på partiets venstrefløj havde tænkt sig at protestere, var senator Bernie Sanders straks ude med et tweet tirsdag, hvori han roste valget af Kamala Harris.

»Harris vil skrive historie som vicepræsident. Hun forstår, hvad der skal til for at stå på det arbejdendes folks side, at kæmpe for universel sundhedsforsikring og bringe den mest korrupte regering i historien til fald,« lød det fra Bidens tidligere rival.

Bidens udpegning af Kamala Harris synes således at have styrket partiets enhed forud for partikongressen i næste uge, hvor Harris onsdag aften holder sin takketale. Næste vigtige begivenhed bliver en tv-debat med vicepræsident Mike Pence i oktober.

Lige nu ligger Biden og Harris godt i meningsmålingerne, men det vil næppe holde. Normalt indsnævres kløften under valgkampen i efteråret, og der er ingen grund til at tro, at det vil være anderledes i dette præsidentvalg.

Demokraterne har derfor brug for at motivere vælgerne til at stemme, og Biden vurderer, at en yngre og karismatisk politiker som Kamala Harris vil kunne hjælpe ham med den opgave.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Bundgaard

Der blev Trump's mulighed for genvalg lige gjort større. Pokkers.

At betegne Kamala Harris som afroamerikaner er vist lidt for simpelt:
Hendes mor er fra Indien, og selv om hendes far er fra Jamaica og dermed har en en masse "afrikansk blod i årene", var hans tip-tip-oldefar en irsk slavehandler, der har været alt andet end sort.

Nille Torsen, Dorte Nielsen, Jan Kauffmann, Steffen Gliese, Poul Anders Thomsen, Henriette Bøhne, Daniel Joelsen, Anders Graae, Torben K L Jensen, Hanne Utoft, Karsten Aaen, Markus Lund, Ole Schwander, Vibeke Hansen, Birte Pedersen, Rolf Andersen, Martin Sørensen, Trond Meiring, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

"Kamala Harris har ingen skeletter i skabet"
Hvad med Jamal Trulove, sort amerikaner, der blev uskyldig fængslet for mord af Harris's team, Og hun kæmpede til det sidste mod løsladelse. Selv efter han var blevet frifundet.
Hvad med hendes tough on crime mentalitet, der har sendt massevis af sorte i fængsel for mindre forseelser, så som rygning af marijuana. Hvilket Kamella selv har indrømmet, at hun har røget.
Skeletterne er der, Martin Burcharth. Man skal bare ville lede lidt, og ikke bare skrive i beundring, og fordi alt virker bedre end Trump i disse tider.

Nille Torsen, Peter Høivang, Ole Arne Sejersen, Jan Kauffmann, Poul Anders Thomsen, David Zennaro, Henriette Bøhne, Erik Winberg, Ole Eivind Hansen, Anders Graae, ingemaje lange, Chris Ru Brix, Erik Boye, Ole Frank, Hanne Utoft, Karsten Aaen, gert rasmussen, René Arestrup, Markus Lund, Martin Rønnow Klarlund, Michael Waterstradt, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Kofoed, Arne Albatros Olsen, Hans Larsen, Birte Pedersen, Ken Sass, Martin Sørensen, Anne Øeby, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Alvin Jensen og Jan Troelsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Alle har lig i lasten ingen er 100% fejlfri, og der vil altid kunne findes noget. Jeg synes Biden har gjort et fint valg. Sort er hun ikke, men ej heller etnisk hvid, og det er lige meget hvad farve folk har. Hun er knusende dygtig og det der tæller er hendes personlighed og dygtighed, og hun kan gå i flæsket på Trump. Jeg synes det er et glimrende valg.

Jørgen Mathiasen, Anders Thornvig Sørensen, Ete Forchhammer , Inger Jensen, Peter Knap, Søren Fosberg, Ole Frank, Karsten Aaen, Rikke Nielsen, Torben K L Jensen, Anna Louise Finck-Heidemann, Elisabeth Andersen, Jørgen Lerche Nielsen, Gitte Loeyche, Kai Rasmussen, Birte Pedersen, Rolf Andersen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Har hun ikke sat adskillige Afro-Amerikanere i fængsel pga. besiddelse af hash osv? Prøv at gense det klip fra en af de ældre debatter hvor Tulsi spørger ind til det. Hvis vi holder os til de ældre debatter så ser vi også hvordan Harris beskylder Biden for racisme, men besynderligt at dette ingen rolle spiller når man kan få en magtfuld position

Anders Graae, Arne Albatros Olsen, Thomas T. Jensen, Karsten Aaen, Ole jakob Dueholm Bech og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Hendes hudfarve er underordnet .. Biden har allerede 'styr' på de 'farvede' vælgere.

Men hun er kvinde, og dér mangler Biden at få 'hold' på de kvindelige vælgere.

Samtidig har hun været meget involveret i en politireform, bl.a. indførte hun kropskameraer på politifolk efter en episode med politivold. Og hun har være meget kritisk over for Trumps seneste valg af en meget konservativ højesteretsdommer.

Men ja: Selvfølgelig har hun begået fejl undervejs i sin karriere ... men hvem har ikke gjort dét ? .. "I didn't inhale" ;)

Søren Fosberg, Ole Frank, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Helle Walther og Jørgen Lerche Nielsen anbefalede denne kommentar

Kamala Harris og Joe Biden deler sammen erfaring med at være den første som bliver stemt hjem fra et demokratisk primærvalg.

Og den bitterhed det giver, kan nu komme til, at gå ud over resten af verden. Så forvent mere neo-bras......

Erik Winberg, Anders Graae, Ole Frank, Hanne Utoft og Lene Krathmann Pedersen anbefalede denne kommentar
Morten Hansen

Kamala Harris er formentlig en “hverken fra eller til”-VP kandidat. Som andre har bemærket, så har Biden ikke brug for yderligere hjælp med sorte vælgere (han har Obamas blå stempel og det er rigeligt).

Hvorvidt Harris reelt hjælper Biden med de kvindelige vælgere vil jeg stille mig ret skeptisk over for. Med eller uden Harris skal Biden nok få stemmerne fra alle de “pæne” veluddannede forstadskvinder, for de vil bare af med Trump.

Problemet er snarere den type venstrefløjsvælgere, som er dybt desillusionerede over ledelsen blandt Demokraterne og kan se samme ledelse diskutere, hvorvidt Alexandra Ocasio-Cortez skal have lov til at få taletid på det snarlige online-konvent, samtidig med at man allerede har booket den fallerede Republikanske præsidentkandidat fra 2016, John Kasich. De bliver næppe motiveret af en svag (hun droppede ud før New Hampshire) vindbøjtel som Harris, der var tough on crime, da det var populært og tilsvarende har holdt sig pænt inden for rammerne af, hvad der var “god tone” i amerikansk politik.

Omvendt, så ligger der ikke umiddelbart noget i Harris eller hendes baggrund, der som med Hillary Clinton virkelig kan få Republikanske børster til at rejse sig og dermed motivere deres base til at “stemme hende hjem”.

Valget af Harris er desværre karakteristisk for Biden-kampagnen og hele den såkaldte “centrist” fløj i partiet: Uinspireret, konventionelt “vælgersegment-puslespil” med alle tegn på et ønske om at vende tilbage til “de gode gamle dage” under Obama. Og ja, at komme af med Trimp vil være et fremskridt, men denne tankegang ignorerer, at store dele af den amerikanske vælgerbefolkning ikke husker Obamas år i Det Hvide Hus som er nostalgisk lykkeland.

De husk en tid hvor de fortsat fik stadigt sværere ved at få tingene til at hænge sammen og de unge stod med konsekvenserne af finanskrisen for starten på deres arbejdsliv (derfor den konstante hånende “Okay, boomer”-retorik over for ældre generationer). Hvor finansverdenen blev reddet og mere eller mindre gik fri af konsekvenserne af finanskrisen, mens den brede befolkning blev overladt til sig selv. Hvor sundhedsreformen (Obamacare) hjalp nogle (hvis de altså havde et job), men også var det eneste (be)tydelige element til gavn for menigmand som Obamas 8 år har efterladt - og den blev både udvandet og forsinket af Obamas forbenede insisteren på “bipartisanship” og selve konstruktionen er i udgangspunktet en Republikansk ide (jf. Romneycare i Massachusetts).

Erik Winberg, Hanne Utoft, Søs Jensen, Chris Ru Brix, Ole jakob Dueholm Bech, Martin Rønnow Klarlund, Thomas Jørgensen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Emil Davidsen

... Hillary var også kvinde og alligevel fik Trump ca halvdelen af de hvide kvinders stemmer ved det valg. Sorte har i lang tid overvejende stemt demokratisk. Derudover udgør sorte stadig kun ca. 13% af befolkningen i USA, omend fordelingen af dem er lidt skævvreden. Der er mange andre faktorer og forhold der er mere væsentlige her end køn og hudfarve selvom medierne nærmest er vedtaget at det er der valget bliver afgjort. Ved godt det er meget vanskeligt at forstå, når man lever i en identitetspolitisk boble og måske holder sig lidt for ensidigt til CNN og msnbc, men, det er ikke kun i Danmark at vi er en stor flok der er f!##@& ligeglade med kønsdele og hudfarve i valgpolitiske sammenhænge. Kan anbefale The Hill, som er nemt at finde på YouTube f.eks., som et udemærket supplement til dem der ønsker andre vinkler end de sædvanlige fløjkrigers.

Anders Graae, Jeppe Bundgaard, Erik Boye, Karsten Aaen, Ole jakob Dueholm Bech, Martin Rønnow Klarlund, Michael Waterstradt og Therese Hagen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvad kan kampen mod alternative fakta (løgn) i amerikansk politik komme til, at betyde for verden?

Lad os mindes Firmino Prexede Guajajara og Raimundo Guajajara ledere for den oprindelige befolkning i Amazonas der lørdag d. 7 december 2019 blevet myrdet i kølvandet på Brasiliens præsident Jair Bolsonar og EU-Mercosur-aftalen i kamp for eskaleret afbrænding af Amazonas, der sikre forøget soya eksport til bl.a. Danmark.

Regnskoven Amazonas bliver fælles og sojabønner dyrket, hvor der tidligere var regnskov.

Soyabønner og til tider selve regnskovens træer sendes efter fældning og dyrkning transporteres efterfølgende med olie afbrændende supertankskibe over Atlanterhavet til bl.a. Danmark for afbrænding af skoven, soyabønner sælges efter dyrkning i den tidligere regnskov til bl.a. til Danmark, der fodre grise op med sojabønner, hvorefter Danmark kan exportere bl.a. bacon.

Soyabønne produktionen alene til Danmark kræver fældning af 7.000 km2 Amazonas regnskoven omtrent årligt, da Jorden under regnskoven er næringsfattig og det er billigt at få fattige sultende mennesker til at fjerne ny regnskov.

Plantage kapitalisme, regnskovsfældning og den menneskeskabte klimakatestrofe der driver vilde dyr til et tættere liv med mennesker med zoonose overførte sygdomme til følge, bør addresseres som et og samme problem.

Kamala Harris er forberedt på at skulle adressere racisme, det bliver meget spændende at følge.

’Enrich Not Exploit’

ingemaje lange, Peter Knap, Søren Fosberg, Ole Frank, Elisabeth Christiani, Thomas Andersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Morten Hansen

Opdatering/rettelse: Jeg skrev ovenfor om “centrist”-fløjen blandt Demokraterne og dens absurde prioritering af at booke John Kasich, mens man diskuterede, om AOC overhovedet skulle have taletid på partiets kommende (online) partikonvent. Åbenbart blev det tydeligt for disse “centrists” i partiledelsen, hvor pinligt og bizart sådan en prioritering ville have taget sig ud, så vupti, en hurtig kovending, og i går blev det så meldt ud, at AOC bliver keynote speaker på konventet.

Jeppe Bundgaard

Helle;"Hun er knusende dygtig og det der tæller er hendes personlighed og dygtighed, og hun kan gå i flæsket på Trump. Jeg synes det er et glimrende valg"".
Hvordan er hun knusende dygtig, Helle? Er det bare en mave fornemmelse, en synsning eller har du nogle eksempler på denne dygtighed? Og det at du skriver, hun er dygtig to gange i samme sætning, gør det ikke nødvendigvis til en sandhed.
Under hendes sidste primær debat, blev hun så eftertrykkeligt sat på plads af Tulsi Gabbard, da Gabbard nævnte Harris historik, som anklager,hvor Harris førte en hård kamp mod sorte fattige amerikanere. Hun trak sig kandidatur tilbage kort tid efter.

Arne Albatros Olsen, Per Torbensen, Anders Graae, Erik Winberg, Hanne Utoft, Jens Kofoed, Martin Rønnow Klarlund, Lars Løfgren, Stig Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

"hun er et åndedrag fra at blive præsident"
- Bidens sidste måske ? -

Kamala Harris eller Donald Trump ? Er det svært ???

Jeg tager sgu chancen efter to fatale fejlskud i 2016. Trumpen har ikke en amerikanermands mulighed for at vinde

Steffen Gliese og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Et hurtigt spørgsmål mere, Helle. Vælger du at sætte dit kryds ved en politiker ud fra personlighed eller politik?

Helle Walther

Ja ud fra det, jeg har læst, set og hørt. Og mit indtryk det kan jo være lige så relevant og gyldigt, som din holdning. Jeg har måske lært gennem livet at folk bliver klogere, at man kan fejle, at fordomme og fejl ikke nødvendigvis skal stemple en for ever. Hun er anklager, hun følger amerikansk lov, hun ønsker en politireform, og hun er skarp. Hun var min favorit, Sådan er det.

Anders Thornvig Sørensen, Torben Bruhn Andersen, Ete Forchhammer , Peter Knap, Søren Fosberg, Nike Forsander Lorentsen, Karsten Aaen, Rikke Nielsen, Anna Louise Finck-Heidemann og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Begge dele tæller hos mig. Hvad gør du Jeppe B. Du er i mod, du havde måske nok hellere set Elisabeth Warren eller Bernie Sanders, de er for gamle i min optik og for venstreorienterede.

Jeppe Bundgaard

Hvis hendes politik er flere penge til toppen af samfundet, flere fattige til fængselsindustriens fængsler, en aggressiv udenrigspolitik og flere krige, er hendes karisma eller personlighed ikke vigtig. Det er sådan diktatorer bliver født.
Mit ønske til VP, var lagt i graven med valget af Biden, som kandidat. En Tulsi Gabbard, var ikke et dårligt bud, men så skulle der jo ske rigtig forandring, og det kommer jo ikke til at ske.
Problemet er, at Kamella ikke er blevet klogere, og pludselig er blevet progressiv. Hun lefler og håber, at med mediernes hjælp, kan de sammen få de fattigste til at glemme, alt det hun fornylig stod for. Derudover kan man jo prøve at se på, hvem der er hendes donorer.

Per Torbensen, Anders Graae, Erik Winberg, Hanne Utoft, Lars Løfgren, Chris Ru Brix, Erik Boye, Martin Rønnow Klarlund, Trond Meiring og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

De gange jeg har skullet ansætte folk, har jeg altid vurderet både faglighed og personlighed .. og dermed har jeg lavet en vurdering af ansøgerens chance for at få succes i hans/hendes nye job i den sammenhæng, jobbet skal foregå i.

Hvorfor skulle det ikke være det samme, når man skal beslutte sig om at stemme på en politiker ??

Nike Forsander Lorentsen, Ete Forchhammer og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Hvad er situationen, hvis Biden ikke er tilstede ved valget ?

Helle Walther

Hun er en efter sigende en bister dame, en terrier, men det er der også brug for, synes jeg. Men hun har et smukt smil, hvad hun også er kendt for. Vi får se, hvad tiden bringer. I aften 19.20 kommer der et portræt af hende på NEWS.

Hun virker mere brun end sort på mig. Så må en iraner også være sort, hvis det er logikken.

"Hvorfor skulle det ikke være det samme, når man skal beslutte sig om at stemme på en politiker ??"

Fordi systemet er komplet korrumperet.

Rolf Andersen

Jeg bemærker også, at hun er tilhænger af fri abort ...
.. og at hun har giftet sig med en mand, der havde to børn i forvejen.

Jeg mener: En lidt mere moderne familiepolitik, end den klassisk republikanske ;)

Steffen Gliese, Ete Forchhammer , Helle Walther, Ole Frank og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jan Kauffmann

Vi kan vist fastslaa, at med nomineringen af Biden og nu Harris som VP kandidat, saa faar de demokratiske vaelgere mere af det samme (Clinton, Obama), de faar status quo, og ikke det de maaske havde oensket sig af forandringer, jeg tvivler staerkt ppa at vi vil se andet end samme politik som blev foert af Clinon klanen og Obama. Om de er en vinder billet til valget det par, maa tiden vise.

René Arestrup

Prøv at gense een af de tidlige demokratiske debatter, hvor Tulsi Gabbard ikke blot hudfletter, men også udstiller Kamela Harris' hykleri. Hun har adskillige lig i lasten fra sin tid som anklager/justitsminister i Californien og har på det nærmeste korpuleret med de privatdrevne fængsler ved at sørge for en lind strøm af billig arbejdskraft.

Hun forekommer at være en ganske og aldeles afsky-vækkende karrierepolitiker, hvis tungeste kvalifikationer, ganske opportunt, passer til tiden: Hun er kvinde og ikke-hvid.

Bvadr!

Per Torbensen, Erik Winberg, Anders Graae, Lars Løfgren, Martin Rønnow Klarlund, Chris Ru Brix, Erik Boye, Flemming Berger, Jeppe Bundgaard, Hanne Utoft, Michael Waterstradt og Stig Nielsen anbefalede denne kommentar

Kamala Harris er kompetent, når det kommer til at indgå det politiske teater; når det kommer til at udøve demokrati og bidrage til en sagligt oplyst debat, er hun vitterligt evneforladt - hun er bygget til noget helt andet. Måske bedst demonstreret da hun modarbejdede Jamal Trulove's løsladelse og nægtede fængselsindsatte prøveløsladelser fordi staten Californien havde brug for arbejdskraften (altså gratis arbejdskraft; Kamala Harris er tilhænger af subtil slaveri).

Den flere steder omtalte debat mellem Harris og Gabbard, hvor Gabbard demonstrerer et helt andet niveau af indsigt og klar tale end Harris, kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=Y4fjA0K2EeE

Erik Winberg, René Arestrup, Anders Graae, Lars Løfgren, Martin Rønnow Klarlund, Søren Fosberg, Jan Jensen, Erik Boye, Michael Waterstradt og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar

The Hill foretog i øvrigt en illustrativ efterbearbejdning af debatten, som begge d'damer indgik i:
https://www.youtube.com/watch?v=PLkprbcG1Qk

Erik Winberg, Lars Løfgren, Jan Jensen, Erik Boye, Michael Waterstradt og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar

Hvad er proceduren, hvis den ene af to præsidentkandidater dør før valget ?

Er det så bare trump on ?

...eller vælger valget præsidentkandidaten eller vicekandidatpræsidenten ?

Søren Fosberg

Det er selvfølgelig ikke noget jeg ved, men jeg antager at valget af Harris er resultatet af en analyse af hvordsn man bedst kan sikre at Biden vinder valget.

Hvis det tilfældigvis falder sammen med at den gamle (præ-Trump) økonomiske elite føler sig dejligt trygge ved den politiske linie som man kan forvente at Biden/Harris vil følge er jo super heldigt og vil nok betyde at demokraterne ikke vil mangle resourcer til valgkampens sidste faser.

Helle Walther. Det Berni Sanders ønsker er ikke et egentig kommunistisk samfund, men et socialt samfund á la de skandinaviske samfundsmodeller.
Det er for ekstremt for hovedparten af amerikanerne, men forhåbentlig ikke for dig.

Helle Walther

Nej, Bernie er fin nok, han var bare for meget i sin fremtoning ind i mellem, for mig i alt fald, det samme var Warren, men de ville ikke kunne slå Trump, det er så min opfattelse, og jeg kan tage fejl. Jeg syntes, de gjorde det godt i aftes de to Biden og Harris. Og jeg krydser for, det bliver dem, vi ser på posten kommende år i det hvide hus.

Dennis Tomsen, Rolf Andersen, Peter Knap, Nike Forsander Lorentsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Helke Walther; "Elisabeth Warren eller Bernie Sanders, de er for gamle i min optik og for venstreorienterede".

@Helle Walther; "Nej, Bernie er fin nok, han var bare for meget i sin fremtoning ind i mellem, for mig i alt fald, det samme var Warren, men de ville ikke kunne slå Trump, det er så min opfattelse, og jeg kan tage fejl".

Kan vi bestemme os?

Med duoen Biden og Harris på sejrsskamlen kan vi være nogenlunde sikre på, at det amerikanske politiske system forbliver korrupt og samfundet så yderligere skævt og himmelråbende uretfærdigt, at man baner vejen for endnu en Trump-type. Næste gang sikkert i farligere udgave!

Per Torbensen, Erik Winberg, Mikael Velschow-Rasmussen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Harris var et lys i det mørke, som prop 8 tilhængerne kastede ind over Californien i 2008.

ATS og hun var et stort mørke da hun i 2014 ville opretteholde dødsstraffen for Ernest Jones. Det var ligeledes da hun var ude med bødeblokken og trusler om fængsel til fattige, underbemidlede forældre der havde svært ved at holde deres børn i skole.

Anders Thornvig Sørensen

Ulla Nygaard 07. november, 2020 - 21:35.
Vi er vel enige om, at børn skal i skole. Det er ikke politiets opgave at føre socialpolitik, men når myndighederne beordrer børnene i skole, har forældrene at makke ret. Ellers får man aldrig brudt den sociale cirkel.
Harris nægtede at kræve dødsstraf ved nye sager. Men hun ville heller ikke omgøre tidligere afgørelser. Jeg kender ikke sagernes detaljer eller amerikanske retsnormer nok til at kunne fælde moralske domme i den anledning.
Men prop 8 ved jeg hvad var, og jeg ved, hvad den slyngelstreg betød for mange mennesker.

"Vi er vel enige om, at børn skal i skole. Det er ikke politiets opgave at føre socialpolitik, men når myndighederne beordrer børnene i skole, har forældrene at makke ret. Ellers får man aldrig brudt den sociale cirkel."

Som om onde sociale cirkler brydes ved at socialt udsattes børn 'beordres i skole' mens forældrene 'makker ret'?! Det er jo absurd teori fra børneværelset - og som sådan eksemplarisk for amerikansk mainstreampolitik.

Christel Gruner-Olesen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Hanne Utoft
08. november, 2020 - 08:53
Kapitallogik for burhøns.

Nike Forsander Lorentsen

Jeg glæder mig over Biden og Harris bliver dem som tager over president og vicepresident embedet. Og når Kamala Harris selv betragter sig som sort/asiatisk så må det respekteres, Harris forældre var/er sort-asiatisk. Og ikke at forglemme Stacey Abrams som arbejde hårt før at få folk til at stemme, hun var også en af kandidaterna til Bidens valg af vicepresident. Og de sorte og farvede er vel også stolte nu, naturligtvis.

Der er helt nye muligheder for udviklingen i USA, der er sket meget, siden Biden blev opstillet og valgte Harris som sin partner. Det afspejler sig i den politik, han har lovet og forpligtet sig på at føre overfor dem, han måtte vende sig til, fordi vejen imod en centrum-højrepolitik bare ikke findes mere, fordi den er faldet i kløften.
Om alt går vel betyder Bidens valg, at georgianerne stemmer to demokratiske senatorer ind i januar og på den måde sikrer muligheden for de nødvendige skridt ind i fremtiden.

ATS. Social cirkel bliver vidst ikke forbedret af folk som Kamala der straffer forældrene økonomisk i stedet for at hjælpe dem med midler. Hun er en klassisk amerikansk strammer, ikke en borgerrettighedsforkæmper.

Forudsigelse: i 2024 træder Biden tilbage og peger på Kamala som den næste præsident.

Anders Thornvig Sørensen

Ulla Nygaard
08. november, 2020 - 12:59
Det er et aldeles rimeligt synspunkt, men det bliver et spørgsmål om den større socialpolitiske og politiske kontekst, og Harris måtte arbejde inden for systemet, sådan som det nu engang var.
Jeg så også gerne, at man indførte mere velfærd i USA. Hele verden burde indføre velfærd ligesom vi har i Danmark. Desværre møder dette synspunkt kun begrænset gehør uden for Dannmarks grænser.
Men det hører med i historien, at USA de facto betaler for Europas forsvar. Det tynger de offentlige budgetter i USA og giver amerikanerne, herunder Californiens indbyggere, færre midler til velfærd, end de ellers ville have haft. Her i Danmark kunne vi fint solidarisere os med de fattige i Californien, nemlig ved at løfte vores del af byrden og indfri vores løfte om at bruge 2% af BNP på forsvaret.

". Det tynger de offentlige budgetter i USA og giver amerikanerne, herunder Californiens indbyggere, færre midler til velfærd,"

Ikke helt sandt. De kunne uden problemer omlægge massive dele af BNP til velfærd, men det ville kræve et opgør md ideen om at sundhed er noget man skal tjene penge på.

Det amerikanske sundhedsbudget er ca det dobbelte af det danske, med et langt ringere resultat til følge.

https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=SHA

Steffen Gliese, Lillian Larsen og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Nils Bøjden 08. november, 2020 - 15:45
Tak for det interessante link. Om du med "det amerikanske sundhedsbudget" mener det totale (16.9% i 2018) eller kun det offentlige og obligatoriske (14,3% samme år), er ikke helt klart, men dit argument holder i begge tilfælde. Springet opad i de offentlige og obligatoriske udgifters andel i 2014 er bemærkelsesværdigt. Det er velsagtens et resultat af Obamas reform. I så fald viser det reformens manglende evne til at løse de grundlæggende effektivitetsproblemer, som - hvis man følger dit argument - bunder i kombinationen af forsikring og profitdrevet sundhedspleje. Derimod kan Obamas reform have tjent til at reducere de socialt invaliderende virkninger ved sygdom. Ser man på de relaterede statistikker for dødelighed og forventet middellevetid, underbygger de også dit postulat om relativ ineffektivitet i det amerikanske sundhedsvæsen - udgiftsniveauet taget i betragtning.

Men det vedbliver at være en dårlig undskyldning for at køre gratis med bussen, at man har en idé til bedre udnyttelse af motorbrændstoffet.

"kun det offentlige og obligatoriske (14,3% samme år), er ikke helt klart, men dit argument holder i begge tilfælde."

Så vidt jeg husker er OECDs opgørelse i forhold til BNP, dvs samlet over flere aktører (Offentlig / provat) og flere brancher. For sidstnævntes vedkommende er det særligt forsikringsbranchen der pfte opererer som proces operatør eller gatekeeper for store dele af sundhedssektoren.

Hvis man ikke fundamentalt arbejder for befolkningens velbefindende, har man ikke et samfund.

"hvis man følger dit argument - bunder i kombinationen af forsikring og profitdrevet sundhedspleje."

Det er som altid en pose blandede bolsjer. Her i Danmark har den relativt marginale del af sundhedssektoren som er privat, evnet at producere løsninger som i den grad har effektiviseret den offentlige sundhedssektor. Den offentlige sundhedssektor har derved genopfundet sig selv over de sidste 20 år og været medvirkende til at ideen med sundhedssektoren er for at gøre folk raske, ikke at sælge forsikringer, piller og service. Men det ville aldrig være sket uden de process udviklinger og effektiviseringer som den private sektor viste var muligt.

ATS. @ Det er et aldeles rimeligt synspunkt, men det bliver et spørgsmål om den større socialpolitiske og politiske kontekst, og Harris måtte arbejde inden for systemet, sådan som det nu engang var.@

Det er faktuelt forkert for en anklager i USA bestemmer selv en linje. Hun er ikke blevet ledt derhen af en eller anden fordækt understrømning. Hun har selv taget de valg hun har. Det går i øvrigt videre end det for hun har øget graden af domsfældelser via plea deals der som bekendt er som at sige:

“Vi anklager dig for (anklage) med påstand om (høj straf) men kan ikke løfte bevisbyrden. Det er dog irrelevant så længe vi kan overbevise juryen om din skyld. Vil du undgå at risikere (høj straf) skal du acceptere din skyld i bytte for (straf levere end “høj straf”).

Det er en praksis der rammer flest fattige da de ikke har råd til ordenlig repræsentation. Hvirfor fulgte Harris den vej? Fordi du gerne vil være tough on crime og vise resultater for hendes egen skyld og for hendes karriere. Hun er som en del andre opstillede kandidater i USA uværdig til de embeder hun bestrider.

Anders Thornvig Sørensen

Ulla Nygaard
09. november, 2020 - 14:39
"Uværdig"?