Læsetid: 5 min.

Kamala Harris bliver den første sorte kvindelige vicepræsidentkandidat – og hun er et åndedrag fra at blive præsident

Senatoren fra Californien har ingen skeletter i skabet. Som tidligere anklager er Kamala Harris skarp i de politiske debatter, og hun skriver historie som den første sorte kvindelige vicepræsidentkandidat. Bedre kandidat kunne Biden næppe finde
Senatoren fra Californien har ingen skeletter i skabet. Som tidligere anklager er Kamala Harris skarp i de politiske debatter, og hun skriver historie som den første sorte kvindelige vicepræsidentkandidat. Bedre kandidat kunne Biden næppe finde

Mike Blake

13. august 2020

BOSTON – Efter lang tids tøven har den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden endelig fundet den partner, han håber at regere med i Det Hvide Hus.

Valget af senator Kamala Harris var ikke nogen stor overraskelse. Sammen med senator Elizabeth Warren havde hun stået øverst på Bidens liste i flere måneder.

Set i bakspejlet var det hele tiden plausibelt, at Harris ville kunne opfyldte flest af de kriterier, Biden og hans nærmeste rådgivere havde formuleret for valget af en vicepræsidentkandidat. Måske vigtigst af alt var følgende devise: Sørg for at vælge en, der ikke vil kunne skade Bidens chancer for at vinde i valget til november. Eller sagt på en anden måde: Hun må ikke have skeletter i skabet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ete Forchhammer
  • Peter Knap
Ete Forchhammer og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

At betegne Kamala Harris som afroamerikaner er vist lidt for simpelt:
Hendes mor er fra Indien, og selv om hendes far er fra Jamaica og dermed har en en masse "afrikansk blod i årene", var hans tip-tip-oldefar en irsk slavehandler, der har været alt andet end sort.

Anders Graae, Torben K L Jensen, Hanne Utoft, Karsten Aaen, Markus Lund, Ole Schwander, Vibeke Hansen, Birte Pedersen, Rolf Andersen, Martin Sørensen, Trond Meiring, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

"Kamala Harris har ingen skeletter i skabet"
Hvad med Jamal Trulove, sort amerikaner, der blev uskyldig fængslet for mord af Harris's team, Og hun kæmpede til det sidste mod løsladelse. Selv efter han var blevet frifundet.
Hvad med hendes tough on crime mentalitet, der har sendt massevis af sorte i fængsel for mindre forseelser, så som rygning af marijuana. Hvilket Kamella selv har indrømmet, at hun har røget.
Skeletterne er der, Martin Burcharth. Man skal bare ville lede lidt, og ikke bare skrive i beundring, og fordi alt virker bedre end Trump i disse tider.

Ole Eivind Hansen, Anders Graae, ingemaje lange, Chris Ru Brix, Erik Boye, Ole Frank, Hanne Utoft, Karsten Aaen, gert rasmussen, René Arestrup, Markus Lund, Martin Rønnow Klarlund, Michael Waterstradt, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Kofoed, Arne Albatros Olsen, Hans Larsen, Birte Pedersen, Ken Sass, Martin Sørensen, Anne Øeby, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Alvin Jensen, jens christian jacobsen og Jan Troelsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Alle har lig i lasten ingen er 100% fejlfri, og der vil altid kunne findes noget. Jeg synes Biden har gjort et fint valg. Sort er hun ikke, men ej heller etnisk hvid, og det er lige meget hvad farve folk har. Hun er knusende dygtig og det der tæller er hendes personlighed og dygtighed, og hun kan gå i flæsket på Trump. Jeg synes det er et glimrende valg.

Ete Forchhammer , Inger Jensen, Peter Knap, Søren Fosberg, Ole Frank, Karsten Aaen, Rikke Nielsen, Torben K L Jensen, Anna Louise Finck-Heidemann, Elisabeth Andersen, Jørgen Lerche Nielsen, Gitte Loeyche, Kai Rasmussen, Birte Pedersen, Rolf Andersen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Har hun ikke sat adskillige Afro-Amerikanere i fængsel pga. besiddelse af hash osv? Prøv at gense det klip fra en af de ældre debatter hvor Tulsi spørger ind til det. Hvis vi holder os til de ældre debatter så ser vi også hvordan Harris beskylder Biden for racisme, men besynderligt at dette ingen rolle spiller når man kan få en magtfuld position

Anders Graae, Arne Albatros Olsen, Thomas T. Jensen, Karsten Aaen, Ole jakob Dueholm Bech og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Hendes hudfarve er underordnet .. Biden har allerede 'styr' på de 'farvede' vælgere.

Men hun er kvinde, og dér mangler Biden at få 'hold' på de kvindelige vælgere.

Samtidig har hun været meget involveret i en politireform, bl.a. indførte hun kropskameraer på politifolk efter en episode med politivold. Og hun har være meget kritisk over for Trumps seneste valg af en meget konservativ højesteretsdommer.

Men ja: Selvfølgelig har hun begået fejl undervejs i sin karriere ... men hvem har ikke gjort dét ? .. "I didn't inhale" ;)

Søren Fosberg, Ole Frank, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Helle Walther og Jørgen Lerche Nielsen anbefalede denne kommentar

Kamala Harris og Joe Biden deler sammen erfaring med at være den første som bliver stemt hjem fra et demokratisk primærvalg.

Og den bitterhed det giver, kan nu komme til, at gå ud over resten af verden. Så forvent mere neo-bras......

Anders Graae, Ole Frank, Hanne Utoft og Lene Krathmann Pedersen anbefalede denne kommentar
Morten Hansen

Kamala Harris er formentlig en “hverken fra eller til”-VP kandidat. Som andre har bemærket, så har Biden ikke brug for yderligere hjælp med sorte vælgere (han har Obamas blå stempel og det er rigeligt).

Hvorvidt Harris reelt hjælper Biden med de kvindelige vælgere vil jeg stille mig ret skeptisk over for. Med eller uden Harris skal Biden nok få stemmerne fra alle de “pæne” veluddannede forstadskvinder, for de vil bare af med Trump.

Problemet er snarere den type venstrefløjsvælgere, som er dybt desillusionerede over ledelsen blandt Demokraterne og kan se samme ledelse diskutere, hvorvidt Alexandra Ocasio-Cortez skal have lov til at få taletid på det snarlige online-konvent, samtidig med at man allerede har booket den fallerede Republikanske præsidentkandidat fra 2016, John Kasich. De bliver næppe motiveret af en svag (hun droppede ud før New Hampshire) vindbøjtel som Harris, der var tough on crime, da det var populært og tilsvarende har holdt sig pænt inden for rammerne af, hvad der var “god tone” i amerikansk politik.

Omvendt, så ligger der ikke umiddelbart noget i Harris eller hendes baggrund, der som med Hillary Clinton virkelig kan få Republikanske børster til at rejse sig og dermed motivere deres base til at “stemme hende hjem”.

Valget af Harris er desværre karakteristisk for Biden-kampagnen og hele den såkaldte “centrist” fløj i partiet: Uinspireret, konventionelt “vælgersegment-puslespil” med alle tegn på et ønske om at vende tilbage til “de gode gamle dage” under Obama. Og ja, at komme af med Trimp vil være et fremskridt, men denne tankegang ignorerer, at store dele af den amerikanske vælgerbefolkning ikke husker Obamas år i Det Hvide Hus som er nostalgisk lykkeland.

De husk en tid hvor de fortsat fik stadigt sværere ved at få tingene til at hænge sammen og de unge stod med konsekvenserne af finanskrisen for starten på deres arbejdsliv (derfor den konstante hånende “Okay, boomer”-retorik over for ældre generationer). Hvor finansverdenen blev reddet og mere eller mindre gik fri af konsekvenserne af finanskrisen, mens den brede befolkning blev overladt til sig selv. Hvor sundhedsreformen (Obamacare) hjalp nogle (hvis de altså havde et job), men også var det eneste (be)tydelige element til gavn for menigmand som Obamas 8 år har efterladt - og den blev både udvandet og forsinket af Obamas forbenede insisteren på “bipartisanship” og selve konstruktionen er i udgangspunktet en Republikansk ide (jf. Romneycare i Massachusetts).

Hanne Utoft, Søs Jensen, Chris Ru Brix, Ole jakob Dueholm Bech, Martin Rønnow Klarlund, Thomas Jørgensen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Emil Davidsen

... Hillary var også kvinde og alligevel fik Trump ca halvdelen af de hvide kvinders stemmer ved det valg. Sorte har i lang tid overvejende stemt demokratisk. Derudover udgør sorte stadig kun ca. 13% af befolkningen i USA, omend fordelingen af dem er lidt skævvreden. Der er mange andre faktorer og forhold der er mere væsentlige her end køn og hudfarve selvom medierne nærmest er vedtaget at det er der valget bliver afgjort. Ved godt det er meget vanskeligt at forstå, når man lever i en identitetspolitisk boble og måske holder sig lidt for ensidigt til CNN og msnbc, men, det er ikke kun i Danmark at vi er en stor flok der er f!##@& ligeglade med kønsdele og hudfarve i valgpolitiske sammenhænge. Kan anbefale The Hill, som er nemt at finde på YouTube f.eks., som et udemærket supplement til dem der ønsker andre vinkler end de sædvanlige fløjkrigers.

Jeppe Bundgaard, Erik Boye, Karsten Aaen, Ole jakob Dueholm Bech, Martin Rønnow Klarlund, Michael Waterstradt og Therese Hagen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvad kan kampen mod alternative fakta (løgn) i amerikansk politik komme til, at betyde for verden?

Lad os mindes Firmino Prexede Guajajara og Raimundo Guajajara ledere for den oprindelige befolkning i Amazonas der lørdag d. 7 december 2019 blevet myrdet i kølvandet på Brasiliens præsident Jair Bolsonar og EU-Mercosur-aftalen i kamp for eskaleret afbrænding af Amazonas, der sikre forøget soya eksport til bl.a. Danmark.

Regnskoven Amazonas bliver fælles og sojabønner dyrket, hvor der tidligere var regnskov.

Soyabønner og til tider selve regnskovens træer sendes efter fældning og dyrkning transporteres efterfølgende med olie afbrændende supertankskibe over Atlanterhavet til bl.a. Danmark for afbrænding af skoven, soyabønner sælges efter dyrkning i den tidligere regnskov til bl.a. til Danmark, der fodre grise op med sojabønner, hvorefter Danmark kan exportere bl.a. bacon.

Soyabønne produktionen alene til Danmark kræver fældning af 7.000 km2 Amazonas regnskoven omtrent årligt, da Jorden under regnskoven er næringsfattig og det er billigt at få fattige sultende mennesker til at fjerne ny regnskov.

Plantage kapitalisme, regnskovsfældning og den menneskeskabte klimakatestrofe der driver vilde dyr til et tættere liv med mennesker med zoonose overførte sygdomme til følge, bør addresseres som et og samme problem.

Kamala Harris er forberedt på at skulle adressere racisme, det bliver meget spændende at følge.

’Enrich Not Exploit’

ingemaje lange, Peter Knap, Søren Fosberg, Ole Frank, Elisabeth Christiani, Thomas Andersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Morten Hansen

Opdatering/rettelse: Jeg skrev ovenfor om “centrist”-fløjen blandt Demokraterne og dens absurde prioritering af at booke John Kasich, mens man diskuterede, om AOC overhovedet skulle have taletid på partiets kommende (online) partikonvent. Åbenbart blev det tydeligt for disse “centrists” i partiledelsen, hvor pinligt og bizart sådan en prioritering ville have taget sig ud, så vupti, en hurtig kovending, og i går blev det så meldt ud, at AOC bliver keynote speaker på konventet.

Jeppe Bundgaard

Helle;"Hun er knusende dygtig og det der tæller er hendes personlighed og dygtighed, og hun kan gå i flæsket på Trump. Jeg synes det er et glimrende valg"".
Hvordan er hun knusende dygtig, Helle? Er det bare en mave fornemmelse, en synsning eller har du nogle eksempler på denne dygtighed? Og det at du skriver, hun er dygtig to gange i samme sætning, gør det ikke nødvendigvis til en sandhed.
Under hendes sidste primær debat, blev hun så eftertrykkeligt sat på plads af Tulsi Gabbard, da Gabbard nævnte Harris historik, som anklager,hvor Harris førte en hård kamp mod sorte fattige amerikanere. Hun trak sig kandidatur tilbage kort tid efter.

Hanne Utoft, Jens Kofoed, Martin Rønnow Klarlund, Lars Løfgren, Stig Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

"hun er et åndedrag fra at blive præsident"
- Bidens sidste måske ? -

Kamala Harris eller Donald Trump ? Er det svært ???

Jeg tager sgu chancen efter to fatale fejlskud i 2016. Trumpen har ikke en amerikanermands mulighed for at vinde

Jeppe Bundgaard

Et hurtigt spørgsmål mere, Helle. Vælger du at sætte dit kryds ved en politiker ud fra personlighed eller politik?

Helle Walther

Ja ud fra det, jeg har læst, set og hørt. Og mit indtryk det kan jo være lige så relevant og gyldigt, som din holdning. Jeg har måske lært gennem livet at folk bliver klogere, at man kan fejle, at fordomme og fejl ikke nødvendigvis skal stemple en for ever. Hun er anklager, hun følger amerikansk lov, hun ønsker en politireform, og hun er skarp. Hun var min favorit, Sådan er det.

Ete Forchhammer , Peter Knap, Søren Fosberg, Nike Forsander Lorentsen, Karsten Aaen, Rikke Nielsen, Anna Louise Finck-Heidemann og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Begge dele tæller hos mig. Hvad gør du Jeppe B. Du er i mod, du havde måske nok hellere set Elisabeth Warren eller Bernie Sanders, de er for gamle i min optik og for venstreorienterede.

Jeppe Bundgaard

Hvis hendes politik er flere penge til toppen af samfundet, flere fattige til fængselsindustriens fængsler, en aggressiv udenrigspolitik og flere krige, er hendes karisma eller personlighed ikke vigtig. Det er sådan diktatorer bliver født.
Mit ønske til VP, var lagt i graven med valget af Biden, som kandidat. En Tulsi Gabbard, var ikke et dårligt bud, men så skulle der jo ske rigtig forandring, og det kommer jo ikke til at ske.
Problemet er, at Kamella ikke er blevet klogere, og pludselig er blevet progressiv. Hun lefler og håber, at med mediernes hjælp, kan de sammen få de fattigste til at glemme, alt det hun fornylig stod for. Derudover kan man jo prøve at se på, hvem der er hendes donorer.

Hanne Utoft, Lars Løfgren, Chris Ru Brix, Erik Boye, Martin Rønnow Klarlund, Trond Meiring og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

De gange jeg har skullet ansætte folk, har jeg altid vurderet både faglighed og personlighed .. og dermed har jeg lavet en vurdering af ansøgerens chance for at få succes i hans/hendes nye job i den sammenhæng, jobbet skal foregå i.

Hvorfor skulle det ikke være det samme, når man skal beslutte sig om at stemme på en politiker ??

Helle Walther

Hun er en efter sigende en bister dame, en terrier, men det er der også brug for, synes jeg. Men hun har et smukt smil, hvad hun også er kendt for. Vi får se, hvad tiden bringer. I aften 19.20 kommer der et portræt af hende på NEWS.

"Hvorfor skulle det ikke være det samme, når man skal beslutte sig om at stemme på en politiker ??"

Fordi systemet er komplet korrumperet.

Rolf Andersen

Jeg bemærker også, at hun er tilhænger af fri abort ...
.. og at hun har giftet sig med en mand, der havde to børn i forvejen.

Jeg mener: En lidt mere moderne familiepolitik, end den klassisk republikanske ;)

Ete Forchhammer , Helle Walther, Ole Frank og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jan Kauffmann

Vi kan vist fastslaa, at med nomineringen af Biden og nu Harris som VP kandidat, saa faar de demokratiske vaelgere mere af det samme (Clinton, Obama), de faar status quo, og ikke det de maaske havde oensket sig af forandringer, jeg tvivler staerkt ppa at vi vil se andet end samme politik som blev foert af Clinon klanen og Obama. Om de er en vinder billet til valget det par, maa tiden vise.

René Arestrup

Prøv at gense een af de tidlige demokratiske debatter, hvor Tulsi Gabbard ikke blot hudfletter, men også udstiller Kamela Harris' hykleri. Hun har adskillige lig i lasten fra sin tid som anklager/justitsminister i Californien og har på det nærmeste korpuleret med de privatdrevne fængsler ved at sørge for en lind strøm af billig arbejdskraft.

Hun forekommer at være en ganske og aldeles afsky-vækkende karrierepolitiker, hvis tungeste kvalifikationer, ganske opportunt, passer til tiden: Hun er kvinde og ikke-hvid.

Bvadr!

Anders Graae, Lars Løfgren, Martin Rønnow Klarlund, Chris Ru Brix, Erik Boye, Flemming Berger, Jeppe Bundgaard, Hanne Utoft, Michael Waterstradt og Stig Nielsen anbefalede denne kommentar

Kamala Harris er kompetent, når det kommer til at indgå det politiske teater; når det kommer til at udøve demokrati og bidrage til en sagligt oplyst debat, er hun vitterligt evneforladt - hun er bygget til noget helt andet. Måske bedst demonstreret da hun modarbejdede Jamal Trulove's løsladelse og nægtede fængselsindsatte prøveløsladelser fordi staten Californien havde brug for arbejdskraften (altså gratis arbejdskraft; Kamala Harris er tilhænger af subtil slaveri).

Den flere steder omtalte debat mellem Harris og Gabbard, hvor Gabbard demonstrerer et helt andet niveau af indsigt og klar tale end Harris, kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=Y4fjA0K2EeE

René Arestrup, Anders Graae, Lars Løfgren, Martin Rønnow Klarlund, Søren Fosberg, Jan Jensen, Erik Boye, Michael Waterstradt og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Det er selvfølgelig ikke noget jeg ved, men jeg antager at valget af Harris er resultatet af en analyse af hvordsn man bedst kan sikre at Biden vinder valget.

Hvis det tilfældigvis falder sammen med at den gamle (præ-Trump) økonomiske elite føler sig dejligt trygge ved den politiske linie som man kan forvente at Biden/Harris vil følge er jo super heldigt og vil nok betyde at demokraterne ikke vil mangle resourcer til valgkampens sidste faser.

Helle Walther. Det Berni Sanders ønsker er ikke et egentig kommunistisk samfund, men et socialt samfund á la de skandinaviske samfundsmodeller.
Det er for ekstremt for hovedparten af amerikanerne, men forhåbentlig ikke for dig.

Helle Walther

Nej, Bernie er fin nok, han var bare for meget i sin fremtoning ind i mellem, for mig i alt fald, det samme var Warren, men de ville ikke kunne slå Trump, det er så min opfattelse, og jeg kan tage fejl. Jeg syntes, de gjorde det godt i aftes de to Biden og Harris. Og jeg krydser for, det bliver dem, vi ser på posten kommende år i det hvide hus.

Rolf Andersen, Peter Knap, Nike Forsander Lorentsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Helke Walther; "Elisabeth Warren eller Bernie Sanders, de er for gamle i min optik og for venstreorienterede".

@Helle Walther; "Nej, Bernie er fin nok, han var bare for meget i sin fremtoning ind i mellem, for mig i alt fald, det samme var Warren, men de ville ikke kunne slå Trump, det er så min opfattelse, og jeg kan tage fejl".

Kan vi bestemme os?

Med duoen Biden og Harris på sejrsskamlen kan vi være nogenlunde sikre på, at det amerikanske politiske system forbliver korrupt og samfundet så yderligere skævt og himmelråbende uretfærdigt, at man baner vejen for endnu en Trump-type. Næste gang sikkert i farligere udgave!

Mikael Velschow-Rasmussen, Hanne Utoft og Anders Graae anbefalede denne kommentar