Analyse
Læsetid: 4 min.

Karismafattig krisemester vil overtage Merkels post. Det ligner en ’mission impossible’

Med kåringen af finansminister Olaf Scholz som SPD’s kanslerkandidat er den tyske valgkamp pludselig skudt i gang. Men med et tvungent venstresving kan den rutinerede og kriseprøvede Scholz næppe hive det tyske socialdemokrati ud af dets dybe nedtur
Siden 2005 har alle SPD-kandidater – Schröder, Steinmeier, Steinbrück og Schulz – fået valgprygl af Merkel. Nu tager finansminister Olaf Scholz kampen op mod CDU/CSU, men selv om der efter Merkel skal lægges en helt ny partipolitisk kabale, virker splittelsen i SPD uovervindelig selv for så kompetent en kandidat som Scholz.

Siden 2005 har alle SPD-kandidater – Schröder, Steinmeier, Steinbrück og Schulz – fået valgprygl af Merkel. Nu tager finansminister Olaf Scholz kampen op mod CDU/CSU, men selv om der efter Merkel skal lægges en helt ny partipolitisk kabale, virker splittelsen i SPD uovervindelig selv for så kompetent en kandidat som Scholz.

Fabrizio Bensch

Udland
11. august 2020

»Definitionen af vanvid er at blive ved med at gøre det samme og alligevel forvente et nyt resultat.«

Få minutter efter at ledelsen i det tyske socialdemokrati SPD mandag havde kåret den karismafattige, men kompetente finansminister og vicekansler Olaf Scholz som partiets kanslerkandidat efter Merkel, hev Victor Perli fra venstrefløjspartiet Die Linke dette Albert Einstein-citat op af hatten på Twitter.

Einstein-citatet er et godt eksempel på, hvordan alle andre partier i Tyskland lynhurtigt positionerede sig i forhold til SPD og i forhold til alle de mulige regeringskoalitioner efter valget i sensommeren 2021, hvor Merkel definitivt forlader skuden – en begivenhed, som efter 16 år med Merkel og 12 år med store regeringskoalitioner mellem CDU/CSU og SPD vil ændre hele kabalen i tysk partipolitik.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Olaf Scholz bør ringe til Mette Frederiksen for at spørge om, hvordan man gør det som socialdemokratisk parti.

Eva Schwanenflügel

Sådan noget som "hvordan afmonterer vi AFD" for eksempel..?

Som vidst ikke er samme strategi som her, hvor S er blevet DF..?

Jeppe Lindholm

Hvis højrefløjen som f.eks. AFD, Le Pen og Sverigesdemokraterne, DF, Nye Borgerlige o.s.v. i EU skal afmonteres må venstrefløjen samle op på migrat og flygtninge problematikken. Der er ingen vej uden om. Ellers løber højrefløjen med sejeren for fremtiden. De lurer lige i kulissen derude.