Nyhed
Læsetid: 9 min.

Kina vil bruge den nye silkevej som en økonomisk klemme på Europa

Kinas silkevejsprojekt handler ikke kun om at bygge infrastruktur. Det handler også om at accelerere en udvikling, hvor EU’s sammenhængskraft svækkes. Og flere medlemslande er allerede villige til at se stort på demokratiske værdier for at opnå kinesiske investeringer
Beijing-støtter demonstrerer i Hongkong.

Beijing-støtter demonstrerer i Hongkong.

Lam Yik Fei

Udland
5. august 2020

Da Kina i juni påtvang Hongkong en ny sikkerhedslov, der i alvorlig grad underminerer frihedsrettighederne i den tidligere britiske kronkoloni, førte det også til, at Europa blev kløvet i to. Mellem dem, der turde kritisere det kinesiske træk, og dem, der ikke gjorde.

I FN’s Menneskerettighedsråd fordømte 27 lande den nye sikkerhedslov. De udtrykte en »dyb og voksende bekymring« over loven, som de mener »underminerer« Hongkongs ellers høje grad af autonomi og Hongkong-borgernes demokratiske rettigheder.

15 lande fra Europa skrev under på fordømmelsen – blandt dem Danmark, Frankrig, Tyskland og Sverige.

En lang række andre lande bakkede dog ikke op om erklæringen. Det gjaldt blandt andre Grækenland, Ungarn, Polen, Rumænien, Bulgarien, Kroatien og Italien.

Landene i begge grupperinger er alle EU-lande. Men hvad adskiller dem så? Jo, i den første gruppe har langt hovedparten ikke tilsluttet sig Kinas gigantiske silkevejsprojekt. Mens de i den anden gruppe, der ikke er villig til at kritisere Kina, for de flestes vedkommende til gengæld har.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Vi vil give jer frihed til at overholde menneskerettighederne -siger Vesten mens Kina siger - Vi giver jer mulighed for at arbejde for jeres familie og jeres børns uddannelse men det der med demokrati må vente en rum tid. Et svært valg for et menneske der står midt i en krise Verden aldrig har set før.

Bjarne Jensen

Svært valg...ja, men et valg de tog før covid-krisen og længe før de sagde ja til EUs covid-støttepakke.

Jeppe Lindholm

Money money money forever. En gang var der så meget. Nu er der KUN penge. End ikke ødelæggelse af hele verden giver indtryk. Det er jo nærmest en sindsyg tilstand.

Alvin Jensen, Flemming Berger, Hanne Utoft, Arne Albatros Olsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Louisa Bisgaard

Den nye lov minder så vidt jeg lige kan se meget om vores egen danske Straffelov kapitel 12 "Landsforræderi og andre forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed". Så hvordan forholder vi os til det?

Alvin Jensen, Hanne Utoft, Anders Graae, Daniel Santos, Ebbe Lauridsen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Torben K L Jensen 04. august, 2020 - 21:39

Vi skal lige have med, at også arbejdstagerrettigheder og miljøhensyn må vente en rum tid på at blive taget i betragtning - om nogensinde.

Ulandssekretariatet har beskrevet hvordan Kina negliserer lokale arbejdstagerrettigheder, når Kina bygger faste anlæg i f. ex. Afrika.

Greenpeace har beskrevet, hvordan Kina bygger det ene kulkraftværk efter det andet.

Torben K L Jensen

Tjaah Torben - den sult den sult

Torben K L Jensen

Når vi nu alligevel befinder os mentalt i det område synes jeg vi skal begynde med at pege på Indien´s undertrykkelse af det muslimske FLERTAL i Kashmir med afbrydelse af internettet,nedrivning af moskeer for at bygge hinduistiske templer og tillade hinduistiske bøller at brænde muslimske forretninger - noget der ligner jødeforfølgeserne i nazi-tyskland for ikke så længe siden. Nååh,nej - er vi ikke på kant med Indien fordi vi holder hånden over en terrorist de vil have udleveret og som har kostet Danmark milliarder på eksport ? Forresten er Indien det næststørste land hvad angår indbyggerantal lige efter Kina. Jeg brækker mig over hykleriet og dobbeltmoralen i de danske medier.

Alvin Jensen, Hanne Utoft, Kjeld Jensen, Stig Bøg, Anders Graae, Henrik Leffers, Arne Albatros Olsen, Holger Nielsen, Daniel Santos og Ebbe Lauridsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Indien er også verdens største demokrati og netop dét gør vores hykleri endnu værre.

Mogens Glasdam

Der har været en række udsendelser på den tyske kanal ZDF, om silkevejen samt om hvordan kineserne agerer efter indførelsen? Et godt eksempel er havnen i Piræus, hvor man ikke ville overholde de lokale arbejdsrettigheder? Hvad gør de så, jow de overtager bare selv, samme fremgangs måde anvender de også i Afrika? Så dan er det når den mægtige kapital agerer, uanset om de så kalder kommunister eller andet!

Arne Albatros Olsen

CCP er verdens største og allermest syge kult, og lige for tiden er der nærmest ingen grænser for deres paranoia. Hvis de går så langt som at påstå, at månen er deres,fordi de så den først ville jeg ikke blive det mindske overrasked.

Thomas Tanghus

En del af de sydeuropæiske lande har formodentlig tilsluttet sig, fordi EU og Trojkaen sked på dem efter finanskrisen, og f.eks. Grækenland blev nødt til at sælge Piræus havn.

Hanne Utoft, jens rasmussen, Anders Graae og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Hvis vi nu i vesten begynder at give sanktioner til firmaer der får produceret deres produkter i kina... så skal I se hvor hurtigt kinas magtbog økonomi vil forsvinde.
De har magt fordi den der producerer ting får lortet lavet derude. Længere er den ikke.

Magt og..

Jørgen Wentzlau

udstedelse af centralbank penge som beskrevet i artiklen
www.information.dk/udland/2020/05/paa-uge-slutningen-marts-brugte-usas-c... det samme kan kineserne også gøre, og finiacere silkevejs projektet.
USA og Kina er fælles om en ting mere, - overvågningsteknologi.
Hvor ligger usa’s guldreserve, efter sigende er Forth NOX tom, USA’s centralbank er privat, og består af 7 banker, disse 7banker, skaffer USA de penge landet bruger .

Henrik Plaschke

Privatiseringen af Piræus’ Havn og spørgsmålene om manglende hensyntagen til arbejdstagerrettigheder og miljøhensyn er vigtige i forbindelse med forståelsen af Kinas internationale ageren.

I den forbindelse er det interessant at kigge tilbage på, hvad der skete i foråret 2015. Kina og den daværende græske regering baseret på venstrefløjspartiet Syriza forsøgte her at nå til en aftale om privatisering af Piræus’ havn.

Den daværende græske finansminister Yanis Varoufakis beretter i sin Adults in the Room (Penguin Random House 2017) om sine forhandlinger med den kinesiske ambassadør i Grækenland.

Den græske regering var ikke begejstrede for dette privatiseringsprojekt, men valgte efter forhandlinger at støtte en kinesiske overtagelse af havnen i Piræus på en række klart formulerede betingelser, som Kina accepterede, bl.a. med hensyn til forskellige opfølgende investeringer, græsk statslig deltagelse, retten til faglig organisering af de ansatte, indgåelse af kollektive overenskomster m.v.

Varoufakis og den kinesiske ambassadør nåede også til enighed om, at denne aftale skulle krones med et kinesisk køb af græske statsobligationer, et opkøb som Den Europæiske Centralbank (ECB) ikke ønskede at medvirke til, hvorved ECB i praksis skubbede grækerne i retning af Beijing.

Så langt så godt. Men så kom der en meddelelse til den græske finansminister fra den græske premierminister (Tsipras): ”somebody” fra Berlin havde ringet til Beijing og bedt dem om at stoppe dette køb ”until we are finished with them”! Kina trak sig fra aftalen.

Siden hen blev Piræus’ havn solgt til kineserne. Men under vilkår, der er langt dårligere for grækerne. Magtbalancen var blevet forskubbet, og Grækenland var blevet sat på plads.

Et lille lærestykke i europæisk og international politik.

Alvin Jensen, Anders Graae, Viggo Okholm, Thomas Tanghus, Flemming Berger, Hanne Utoft, Kjeld Jensen, Torben K L Jensen og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

EU i en nøddeskal: "EU-lande er enige om fælles svar til Kina men ikke hvilket"
https://policywatch.dk/nyheder/eu/article12284645.ece

Så lad os da hygge os sammen i forargelse over Kina. Bortset fra det er det svært for Europas stater at finde fælles fodslag, og det har det været i århundreder.
Men kan vi så ikke osse hygge os i forargelse over USAs mangfoldige brud på aftaler og menneskerettigheder? Det er da dem, der mest af alle snyder, lyver og svindler, som Pompeo selv forkynder. De dyrker dødsstraf, politiet dræber med forkærlighed negre, de invaderer andre stater under falske påskud, og selv om den demokratiske kandidat ved præsidentvalg får flere procent flere direkte stemmer end republikaneren, får valgmandskollegier, Højesteret og hvad ved jeg (Putin måske?) at få republikaneren ind i det ovale kontor. Demokrati?? P.t. behandler forbundstropper i flere amerikanske stater demonstranter for BLM værre end Hong Kongs politi overfor deres demonstranter.

Jørgen Wentzlau, Anders Graae, Arne Albatros Olsen, Pietro Cini og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Glem ikke den behandling, Kina blev udsat for fra UKs side under opiumkrigen (1839-42) , dengang Victoria regerede det Britiske Imperium for - skal vi tro en britisk tv-serie - tonerne af en Halleluja-melodi.

René Arestrup

Hvis man gider at interessere sig en lille smule for det kinesiske regimes afstumpede menneskesyn, kan man fx starte her:

https://www.nbcnews.com/news/world/china-forcefully-harvests-organs-deta...

Så ja, hurra, hurra, kineserne kommer med deres penge og al deres positive virkelyst.

Men hvem fanden gider sælge sig selv til et perverst og aldeles uciviliseret regime?

Analogien til nazi-tyskland er særdeles nærliggende. Alligevel må man konstatere, at der er medløbere, opportunister og idioter, som ikke er i stand til at lægge to og to sammen. Fuldstændig som tilfældet var i Europa for sådan cirka 80 år siden.

Torben Lindegaard

@Carsten Svendsen 05. august, 2020 - 15:05

"EU i en nøddeskal: "EU-lande er enige om fælles svar til Kina men ikke hvilket"
citat fra læserbrev

Ville du være interesseret i en beslutningsmekanisme - f. ex. ved kvalificeret flertal - der gennemtvang enighed i EU i udenrigspolitiske spørgsmål ??

Jeg ville ikke selv - og jeg er ellers ret inkarneret EU-aficionado.
Men de nedstemte lande ville aldrig finde sig i, at blive dikteret til af de andre medlemslande - og det skal de da heller ikke finde sig i.

EU set udefra ligner måske en gevaldig handlekraftig enhed; men vi borgere, der lever indenfor ved, at EU er langt mere vakkelvorn og kun hænger sammen, hvis alle 27 medlemslande kan se en egen fordel ved medlemsskab.

Lille jeg kan ikke beslutte mig for hvilken linje der er bedst og hvad jeg synes og vel mange af os er ligegyldigt i den store sammenhæng, men alligevel bær og skal vi tage stilling inde i vores små hjerner.
Min kone og jeg har lige fulgt udsendelserne om de tre hellige floder: Nilen-Ganges og Yangzeea floden.
Her lærte vi en del om fortid og nutid og problematikker om vanvejenes betydning, og her må jeg tilstå at Kina trods alt "vandt" i den sammenhæng.
Jeg kan sagtens se "grusomheden og ensretningen" i Kina som noget tragisk og forhåbentlig er befolkningen så stærk at friheden undes ansvar også kommer til dem,
Men at vi stadig er USA`s halehæng er mig en gåde.

Pietro Cini, Jørgen Wentzlau, Anders Graae og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Er der nogen evidens for mere demokrati i verden, ved at vælge vores "vestlige" verdenshandel frem for det Kina tilbyder?

René Arestrup

@Lars Bo Jensen
Det er der muligvis ikke. Men helt personligt, er det ikke et eksperiment, jeg har lyst til at deltage i.