Analyse
Læsetid: 3 min.

Klimaaktivister forsøger at vende verdens opmærksomhed fra COVID og få klima tilbage på dagsordenen

Klimaet kan ikke vente på COVID-19, mener klimaaktivisterne Extinction Rebellion (ER), der denne weekend skød gang i en protestrække, der skal sikre et handlekraftigt klimaborgerting i Storbritannien, og skabe ny opmærksomhed omkring global opvarmning internationalt
Aktivister fra Extinction Rebellion deltager i søndagens demonstration i London i solidaritet med Black Lives Matter-bevægelsen. Klimaaktivisterne planlægger en række af protester i de kommende uger.

Aktivister fra Extinction Rebellion deltager i søndagens demonstration i London i solidaritet med Black Lives Matter-bevægelsen. Klimaaktivisterne planlægger en række af protester i de kommende uger.

Oli Scarff

Udland
31. august 2020

Det er tidligere lykkedes for klimaaktivisterne Extinction Rebellions at gennemføre en nøgen-klimaprotest i Underhuset og stoppe trafikken gennem London ad flere omgange. Nu har de offentliggjort en række planlagte civil-ulydigheds-happenings, der inkluderer en blokade af parlamentet, lufthavnsaktivisme og demonstrationer mod banker og store firmaers rolle i den globale opvarmning.

Det siger noget om, hvor alvorligt de britiske myndigheder tager udmeldingen, at Extinction Rebellions grundlægger, Roger Hallam, og fire andre aktivister alle er blevet arresteret og tilbageholdt af politiet, indtil de planlagte demonstrationer er ovre. Politiet benytter en paragraf, der ellers primært er blevet brugt mod ekstremister og fodboldhooligans, og som giver politiet ret til at tilbageholde personer, der planlægger samfundsforstyrrende aktiviteter. Tirsdag åbner det britiske parlament efter sommerferien, og klimaaktivisterne vil forhindre politikerne i at komme på arbejde.

»Nu, samtidig med at samfundet åbner efter pandemien, har vi en gylden mulighed for forandring. Men vi ser tegn på business as usual, og det vil vi ikke tillade … Vi vil forhindre politikerne i at komme ind i parlamentet, indtil de går med til at etablere et klimaborgerting med ægte indflydelse på beslutningerne i Westminster,« skriver aktivisterne på deres hjemmeside.

Racisme og klimakamp

Extinction Rebellion spillede også en aktiv rolle i The Million People March søndag, der var arrangeret i sympati med Black Lives Matter og i protest mod institutionaliseret racisme i det britiske samfund. Marchen fra Notting Hill til Hyde Park fandt sted den weekend, hvor der normalt afholdes Notting Hill Carnival. Karnevalet, der sædvanligvis har mere end en million deltagere, er i år aflyst grundet COVID, og karnevalets arrangører anbefalede folk at blive hjemme og ikke deltage i demonstrationen, som politiet har kaldt ulovlig.

»Demonstrationen er helt på sin plads. Karnevalet blev til i en tid med racisme, og det er passende, at vi bruger de aflyste festligheder til igen at kigge på de store problemer med racisme der er i samfundet,« skrev klummeskribent Kuba Shand-Baptiste i The Independent.

Men selv om Extinction Rebellion altså også er aktiv i racismedebatten, så er det den globale opvarmning, der er omdrejningspunktet. Det er lykkedes for gruppen, der blot blev dannet i 2018, at være dagsordensættende som få klimaaktivistgrupper før dem. På ganske kort tid blev de en vigtig politisk spiller i Storbritannien, og deres relativt bastante aktivisme har vundet genklang i befolkningen, selv ude på højrefløjen. Dog ikke hos premierminister Boris Johnson, der i forbindelse med en tidligere blokade af London udtalte til The Daily Telegraph:

»De er forkælede, uvaskede og usamarbejdsvillige. De skal pakke deres hampflettede bivuakker væk og tage hjem til deres forældre.«

Extinction Rebellion blev dengang placeret på politiets liste over farlige ideologiske grupper, hvilket Labours leder, Keir Starmer, var dybt forundret over.

»Det er på alle måder forkert, at de er havnet på den liste. Jeg har brugt mit liv på at forsvare folks ret til at demonstrere, og klimaaktivisme er særdeles vigtigt,« sagde Starmer til The Guardian.

Behov for ny vind i sejlene

Extinction Rebellion er i dag noget, der minder om en global organisation, og der vil være klimahappenings i en række byer rundt om i verden i løbet af september. Men gruppen har også brug for igen at blive dagsordensættende. Coronakrisen har sat en stopper for deres aktivisme, og det er dette, de nu forsøger at ændre.

Extinction Rebellion siger, at de vil overholde krav om social afstand, men det er uvist, hvordan en i forvejen COVID-træt befolkning vil modtage yderligere problemer og besvær i deres hverdag. Den britiske økonomi er i knæ, og det er ikke givet, at de får lige så stor sympati for deres vovede klimastunts, som de fik i 2019. Der er også internt fnidder i organisationen, som har en flad politisk struktur. Førnævnte Roger Hallam har forladt ledergruppen og dannet en ny bevægelse kaldet Beyond Politics, der dog også agter at deltage i mange af begivenhederne.

Aktivisterne er dog formodentlig kommet for at blive. Ser man på deres ambitiøse plan for civil-ulydigheds-arrangementer i september, er der stor sandsynlighed for, at vi kommer til at høre meget mere til Extinction Rebellion i månederne der kommer, hvilket er helt efter organisationens plan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Covid-19 er forårsaget af klimaforandringer og den ikke bæredygtig økonomisk politik der skaber klimaforandringer.

Så snart international luftfart genoptages til normal drift, vil der, som alle vores folkevalgte politikere vidne om, men ikke interesseret i, med overvejende sandsynlighed, meget hurtigt komme nye pandemier med stigende frekvens og intensitet.

Folkesundhed og kampen mod de menneskeskabte klimaforandringer, er to sider af samme sag, der er meget, journalisten på denne artikel, må have misforstået.

Det er den politiske løgn, at ‘ikke’ bæredygtig økonomisk vækst skaber, noget som hels andet i verden end mere sult, der er udfordringen, ikke opmærksomhed på konsekvenserne af politikernes klimakatastrofe og pandemi skabende økonomiske politik.

Elisabeth Colle, Hannibal Knudsen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Steen K Petersen, erik pedersen, Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Elisabeth Colle

Klimakamp er klassekamp. Covid19 udstiller blot de åbentlyse uligheder i verdenen. Ikke blot i de såkaldte udviklingslande men også herhjemme og overalt i Europa. Klimaaktivisme er den nye terrorisme, fjender af middelklassens samfund og udfordrer af status quo. Demokrati er den sovepille vi frivilligt har taget de sidste 100 år men det bliver mere og mere tydeligt, at demokrati blot er en anden form for ny adeligt vælde, hvor magt går i arv og seriøs modstand bliver slået brutalt ned.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Trond Meiring og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@ Elisabeth Colle
Kapitalismen er død.
Hele verden leder nu efter syndebukke, men der er ikke bæredygtig energi til at forhindre en snarlig begravelse.

Arne Albatros Olsen

Corana-krisen kunne blive det perfekte afsæt for at implementere en ny og skelsættende klimapolitik, men desværre kan de fleste regeringer ikke komme hurtigt nok tilbage " to the highway to hell".

Philip B. Johnsen

@Arne Albatros Olsen
Fremmedhad og kapitalisme.
Der er ikke andet der kan holde hånden under politikerne, der kommer ingen grøn omstilling.

Måske ville en arbejds-strejke hver eneste fredag gavne klima og få gang i politikerne?

FRIDAYS FOR FUTURE!