Feature
Læsetid: 10 min.

Libanon: Efter ragnarok kommer regnskabets time

Den største eksplosion i Beiruts historie kan udløse de største politiske forandringer i den mellemøstlige miniputstats historie. Reportage fra en hærget hovedstad, hvor vreden mod den politiske klasse er mere eksplosiv end nogensinde
Siden eksplosionen på havnen i Beirut er protesterne mod Libanons politiske elite taget til.

Siden eksplosionen på havnen i Beirut er protesterne mod Libanons politiske elite taget til.

Ritzau/Scanpix

Udland
10. august 2020

BEIRUT – Den første rystelse var kraftig, men syntes at være en lokal ulykke i et af Beiruts nabolag – en gaseksplosion eller et bilsammenstød. Så kom den næste eksplosion som et øresønderrivende brag; en knusende energiudladning, der på stedet sugede al luft ud af byen og straks efter sendte den tilbage i en ødelæggende trykbølge.

Store fragmenter og murbrokker fløj igennem luften, dørkarme blev flået af og møbler forvandlet til missiler – det hele udspillede sig som i slowmotion.

Der blev dødsens stille. Og så fulgte en kaskade af glas fra knuste ruder i hundredtusindvis, der syntes at styrte til jorden på én gang fra huse og højhuse. Mange af dem, som havde overlevet selve eksplosionen, bukkede under i de følgende sekunders sammenstyrtninger.

Få dage senere fortæller tilbageværende blodspor og udtørrede blodpøle på fortove og veje rædselsberetninger om lidelser og død i Beiruts apokalypse. Da glasskårene holdt op med at falde, begyndte skrigene fra de sårede, mens et gulligt tæppe af støv, røg og kemisk forurening indhyllede den libanesiske hovedstads østlige bydel.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hér en lidt mere nuanceret gennemgang af sammenhængene:
https://www.youtube.com/watch?v=zLMDKa9juH8

Anders Graae, Steen K Petersen, Tommy Clausen, Martin Rønnow Klarlund, Ib Christensen, Jan Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Rigtig gode citater i denne artikel. Især lægger jeg vægt på dette:
»Faren er, at anti-Hizbollah-elementer vil forsøge at udnytte situationen til endelig at få stækket gruppen. Det vil være en kolossal fejl. Det siger jeg ikke ud fra sympati med gruppen, men fordi landet ikke har råd til en sådan konfrontation.«
Og som en anden sagde, er det gangstervældet der er det værste.
Men gå ud fra at Israel, USA og deres brothers in crime overalt vil lægge fokus på Hizbollah fremfor "gangstervældet". Den israelske regering m.fl. vil som altid have Israel First som fokus.

Når rotterne føler deres liv truede, vil de forsøge at flygte. Jeg håber det lykkes at straffe dem så behørigt, at tilsvarende, også i andre lande, forstår, at det kan få meget store konsekvenser at ribbe lande og sætte al anstændighed og etik ud af kraft.
Det er nu skeen skal i en anden hånd. Desværre.

Jens Christian Jensen

Tja, vi kan håbe på at der kommer forandringer - men jeg tillader mig at tvivle.
Det arabiske forår startede også godt, og det så ud til at der skulle ske noget stort. Men desværre er de store forandringer udeblevet i Nordafrika.

Eva Schwanenflügel

Nu siger Libanons premierminister, Hassan Diab , at hans regering træder tilbage.

Eva Schwanenflügel

"Det var et delmål, siger demonstranterne, men de stopper ikke her. De forudser en lang sej kamp, hvor de både vil have præsidenten, parlamentsformanden og den shiamuslimske milits Hizbollah væk og hele det politikse system reformeret, fortæller Benjamin Kürstein fra Beirut.

I løbet af de seneste dage har fire af regeringens medlemmer selv sagt op. Ifølge den libanesiske forfatning skal hele regeringen træde tilbage, hvis syv af regeringens 20 medlemmer er trådt tilbage".
(TV2)

Den eneste måde at hjælpe Libanon på er et støtte borgerne direkte.
Giv støtten i form af Universal Basic Income (på dansk: borgerløn), pengesedler (udenlandske) direkte til hver enkelt borger. Så forsvinder de ikke i korruption. Hver eneste måned, og nok til at man kan klare sig med støtten som eneste indkomst. Det vil sætte gang i økonomien, og sørge for at byen bliver genopbygget. Kunder med en højere indkomst giver mulighed for at udvide og ansætte flere. Og gadehandlere kan måske få råd til at købe sig en butik. Det giver hurtigt mange arbejdspladser, og økonomisk stabilitet.

Du vil måske spørge, om staten ikke bare kan hugge pengene?
Hvis det bliver almindeligt kendt hvor stort et beløb hver borger skal have, så vil det være et meget frækt og åbenlyst slag i hovedet på en borger, hvis pengene mangler. Truslen om vold og optøjer vil holde ministre og embedsmænd fra det.

Men alligevel spændende om branden, som startede eksplosionen, var påsat og især hvem der stod bag påsættelsen.
Sæt da Sûreté eller Scotland Yard ind på den opgave!
PS : Til oversætteren, Niels Ivar Larsen:
En plimsoller er ikke "faldefærdig" -
nej; den er synkefærdig/klar, til forskel fra faldefærdige regering, stat og meget andet.

Eva Schwanenflügel

@ Niels Jakobs

Hvordan mener du "spændende"?
Det er lidt ligesom at sige, at al den elendighed eksplosionen har medført, ikke betyder noget..?

Sandsynligvis er ammoniumnitratet eksploderet ved en utilsigtet hændelse, det kunne være langvarig varme, eller at nogle våben var opbevaret nærved.

Det er en tragisk hændelse, der for længe siden kunne have været forhindret.

Det er dét, folk er rasende over.

Eva Schwanenflügel

PS. Jo, en plimsoller kan både være faldefærdig og synkeværdig.

Ellers sejlede der nok ikke så mange plimsollere rundt i farvandene og brød sammen.