Baggrund
Læsetid: 4 min.

New Zealands primærvalg udskudt fire uger efter nye coronaudbrud

Efter 102 dage uden nye coronatilfælde blev der forrige uge registreret nye smittetilfælde i Auckland – indtil nu 69 personer. Det nært forestående primærvalg er derfor blevet udsat fire uger. Det er et udtryk for New Zealands meget restriktive tilgang til pandemien
Newzealænderne bakker i stor stil op om premierminister Jacinda Arderns tilgang til COVID-19-pandemien. I april viste en meningsmåling, at næsten 90 procent støttede den.

Newzealænderne bakker i stor stil op om premierminister Jacinda Arderns tilgang til COVID-19-pandemien. I april viste en meningsmåling, at næsten 90 procent støttede den.

Hagen Hopkins

Udland
19. august 2020

New Zealands premierminister Jacinda Ardern udskyder det næste parlamentsvalg med fire uger på grund af genfremkomsten i sidste uge af coronavirus i landets største by, Auckland. Valget, der efter planen skulle være afholdt den 19. september, bliver rykket til den 17. oktober. Det meddelte Ardern mandag.

Udbruddene kommer efter 102 dage uden spredning i landet. De pludseligt opståede smittetilfælde – 69 i Auckland frem til tirsdag – gjorde, at Ardern satte nedlukningen i Auckland i niveau tre, hvor det højeste er niveau fire. Niveauet i resten af New Zealand er for nuværende to.

Ardern orienterede om udsættelsen efter at have konsulteret alle politiske partier i parlamentet samt valgkommissionen.

Oppositionen krævede en udsættelse

En stigende del af oppositionen havde forinden forlangt valget udsat. Oppositionsledere udtalte, at det ikke ville være »retfærdigt« at afholde valget under så høje restriktioner i landets største by og med et udbrud undervejs.

Ardern sagde mandag, at hendes første forslag om at udskyde valget to uger var blevet afvist af valgkommissionen, da der ikke er tid nok til at få de logistiske omstændigheder på plads.

»Valgkommissionen har gennem Justitsministeriet anbefalet mig, at et sikkert og tilgængeligt valg kan opnås den 17. oktober,« udtaler Ardern og fortsætter: »At udsætte valgdatoen med fire uger giver også en retfærdig mulighed for at føre kampagne og giver newzealændere sikkerhed uden unødvendigt lange forsinkelser.«

Ardern siger, at COVID-19 vil være i verden »noget tid endnu«, og at det ikke vil skabe mindre forstyrrelse for partierne og vælgerne at udsætte valgdatoen gentagne gange.

»Derfor planlægger valgkommissionen, at der skal være mulighed for at gennemføre et valg, hvor New Zealand er i nedlukningsniveau to og nogle områder i niveau tre,« siger premierministeren.

USA’s præsident, Donald Trump, har under et vælgermøde mandag i Mankota, Minnesota sagt, at New Zealand, der tidligere har været hyldet for at være en succeshistorie, nu står over for »en stor bølge« af nye coronatilfælde.

Imidlertid blev der mandag blot registreret ni nye tilfælde i New Zealand. Samme dag blev der i USA registreret 42.000 nye tilfælde. 22 personer er døde af coronavirus i New Zealand, mens tallet er 170.000 i USA.

Smittetallet for tirsdag var ifølge New Zealands sundhedsministerium 13 nye tilfælde, hvad der bringer landets samlede antal aktuelt smittede personer op på 90, heraf 69 i forbindelse med udbruddet i Auckland.

Ardern har efterfølgende udtalt, at der er »ingen sammenligning« mellem USA og hendes land.

Hurtig reaktion gav ’stor succes’

De nye smittetilfælde har sendt et chok gennem nationen, der troede, at man mere eller mindre havde elimineret virussen.

New Zealand har fået bred anerkendelse for sin håndtering af pandemien. Landet har blot registreret 22 COVID-19-relaterede dødsfald, selv mens dødstallene og smittespredningen steg kraftigt globalt.

Hvorfor har New Zealands inddæmning af smittespredningen været så succesfuld?

Især fordi man reagerede hurtigt. Den 2. februar døde en mand på Filippinerne som den første uden for Kina af COVID-19. Dagen efter reagerede Jacinda Ardern, selv om der endnu ikke var registreret tilfælde i New Zealand. Premierministeren krævede, at enhver newzealænder, der kom tilbage fra Kina eller fløj via Kina, skulle i isolation i 14 dage.

Den 16. marts, da virussen var spredt globalt, blev det obligatorisk for alle indrejsende inklusive newzealændere at gå i selvisolation efter ankomst, medmindre de kom fra de stort set uberørte stillehavsøer.

Ardern kaldte restriktionerne blandt de strengeste i verden.

»Jeg vil ikke undskylde. Dette er en tid uden fortilfælde,« sagde hun.

Et par dage senere lukkede premierministeren grænsen for næsten alle, der ikke var newzealandske statsborgere.

»At gøre det tidligt – på et tidspunkt hvor der kun var nogle få tusind tilfælde (på verdensplan, red.) – gjorde det muligt for dem at stoppe tilstrømningen og smittespredningen af COVID-19 i samfundet,« forklarede Martin Berka, professor i økonomi ved New Zealands Massey University, til BBC i juli.

Midt i marts blev det imidlertid tydeligt, at newzealænderne ikke kunne holde smittespredningen nede med den eksisterende plan. WHO rapporterede om succesen med nedlukningen af Wuhan i januar, og det gjorde det klart for newzealænderne, at deres tilgang til pandemien måtte være at »kaste alt efter den fra begyndelsen« og sigte efter en total eliminering af sygdommen, forklarede Berka videre.

Senere i marts introducerede den newzealandske regering derfor det omtalte firetrins alarmsystem. Man startede med at være på trin to, men den 25. marts hævede man det til højeste alarmniveau.

På det tidspunkt havde New Zealand kun 102 coronatilfælde og ingen døde. Til sammenligning havde Storbritannien 6.500 tilfælde og 330 dødsfald.

Embedsmænd gjorde ifølge Berka et »bemærkelsesværdigt godt stykke arbejde« med at implementere nedlukningen af New Zealand, der selv på sit højeste kun noterede 89 smittetilfælde om dagen.

Den tid, New Zealand købte med den hurtige nedlukning, brugte man på at finjustere en omfattende test- og kontaktsporingsoperation. I den efterfølgende periode kunne de opspore dem, de smittede havde været i kontakt med, og isolere folk, der havde været tæt på.

Den restriktive tilgang til pandemien har dog ikke været uden politisk modstand. Simon Bridges, den daværende oppositionsleder, kritiserede tidligt i forløbet, at økonomien og folks mentale helbred led.

Derudover blev  regeringen kritiseret for, at familier blev splittet, og at migrantarbejdere strandede.

Da offentligheden begyndte at mærke de økonomiske konsekvenser, begyndte mange at sætte spørgsmålstegn ved værdien af en nedlukning. Meningsmålinger i begyndelsen af april viste dog, at næsten 90 procent af newzealænderne bakkede op om Jacinda Arderns tilgang til pandemien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Tænk hvad reaktionen havde været hvis Trump havde aflyst det amerikanske valg med samme begrundelse..