Interview
Læsetid: 10 min.

På Sicilien er der stemmer i at byde migranter velkommen: »Mafiaen har fået os til at indse, at vi skal være bedre mennesker«

Der, hvor man er født, er ikke der, man har hjemme. Det er den ultimative frihed at kunne ignorere sit ophav og fødested og i stedet vælge sin egen identitet, og hvor man vil være borger. Og den frihed skal migranter også have. Det mener Italiens nok mest berømte borgmester, Leoluca Orlando. I Palermo har han erklæret sejr over mafiaen, og nu kæmper han for at åbne Europas grænser
72-årige Leoluca Orlando er efter hans kamp med den sicillianske mafia, Cosa Nostra, blevet en legende i Italien. Nu hvor han har erklæret sejr over mafiaen, har han kastet sig ud i en ny kamp; kampen for flygtninge og migranters rettigheder og imod det, han beskriver som EU's og Italiens »umenneskelige« flygtningepolitik.

72-årige Leoluca Orlando er efter hans kamp med den sicillianske mafia, Cosa Nostra, blevet en legende i Italien. Nu hvor han har erklæret sejr over mafiaen, har han kastet sig ud i en ny kamp; kampen for flygtninge og migranters rettigheder og imod det, han beskriver som EU's og Italiens »umenneskelige« flygtningepolitik.

Francesco Militello Mirto/NurPhoto

Udland
12. august 2020

»Forstå mig nu ret.« Leoluca Orlando skubber to papirbunker til hver sin side på det mørke, tunge skrivebord, så der er plads til, at han kan læne sin overkrop endnu længere frem over det, og næsten kan tage fat i min krave og ruske mig til at forstå hans pointe.

»Jeg siger ikke, at mafiaen, Hitler og Osama bin Laden som sådan er gode, men …«

72-årige Orlando er en legende i Italien. Borgmesteren i Palermo er berømt for sin kamp mod den sicilianske mafia, Cosa Nostra, som tidligere gennemsyrede hans hjemby. Siden midten af 80’erne har han uafbrudt haft livvagter ved sin side, og han er blevet beskrevet som et »omvandrende kadaver«, da alle havde en forventning om, at mafiaen før eller siden ville gøre det af med ham. Selv siger han, at det er et »mirakel«, at han fortsat er i live.

Nu hvor han har erklæret sejr over mafiaen, har han kastet sig ud i en ny kamp: for flygtninge og migranters rettigheder og imod det, han beskriver som EU’s og Italiens »umenneskelige« flygtningepolitik.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Min nye helt - tænk at stadig findes politikere af den støbning. Send dog de italienske genopretningsmilliarder til ham..

George Clarke, Peter Mikkelsen, Rolf Andersen, Jan Fritsbøger, Klaus Lundahl Engelholt, Søs Jensen, Jakob Dahl, Christopher Abrahamsen, Gert Romme, Ole Schwander, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Rune Haller, Mads Greve Haaning, Marianne Stockmarr, Annette Chronstedt, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Nader Ali og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo også sådan, vi tænker om Danmark: vi elsker ikke landet, fordi det er vores, men for det, vi har gjort det til - og desværre har været for uopmærksomme til at bevare.

George Clarke, Jan Fritsbøger, Ea Movang, Alvin Jensen, Bent Gregersen, Marianne Stockmarr, David Zennaro, Ole Frank og Marie Vibe anbefalede denne kommentar

Han er løsningen for Europa der er handlingslammet af frygten for invasionen udefra. Han prøver at være et menneske i overensstemmelse med det at være menneske; søgen efter frihed og bedre liv. "Det værste er overstået nu. I er frie... I er nu borgere i Palermo." I denne golde tid, er det ydereste velgørende at mærke et stort menneskes hjerte der banker for menneskelighed i nød. Mens de andre er i frygtens stramme tøjler, er han befriende modig og menneskelig viljestærk, en stærk grundlag for at finde løsningen på den globale krise; den retfærdige fordeling verdens rigdom.

George Clarke, Peter Mikkelsen, Jan Fritsbøger, Søs Jensen, Ea Movang, Steffen Gliese, Gert Romme, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Bent Gregersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Ole Schwander

En ægte, beundringsværdig humanist. Som Ron Levy skriver: "Send dog de italienske genopretningsmilliarder til ham..". Så kan det være, de batter noget.

Alvin Jensen, George Clarke, Peter Mikkelsen, Søs Jensen, Ole Frank og Ea Movang anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Tanken om at alle mennesker har en værdi, fordi de grundlæggende ønsker og drømme for fremtiden er ens for alle, er jo smuk. Men vi skal bare være klar over at hvis vi tillader ubegrænset migration til Danmark, så er det slut med velfærdssamfundet. For præsset på de begrænsede ressourcer, vil blive enorme. Og ingen vil betale topskat, for aldrig at få muligheden for at kunne høste frugterne af ens arbejde. Forskellen mellem rig og fattig vil, i forhold til nu, bare stige endnu hurtigere og blive endnu større.

Ditte Jensen, Ole Frank, Ole jakob Dueholm Bech og Ole Schwander anbefalede denne kommentar

Nu er der intet nyt i det, som borgmester Leoluca Orlando siger og gør. Og største delen af befolkninge syntes faktisk, det er en helt rigtig politik. Det eneste nye er, at et dansk medier skriver om det.

Og det er faktisk underligt, at man i Danmark først opdager dette nu, for da Lega Nord per l'Indipendenza della Padania og Matteo Salvini tegnede politikken på dette område, var der nærmest helt åben krig mellem de 2.

Således gik Matteo Salvini for nogle få år siden en lille rundtur i området, sammen med sin lille skare af medrejsende meningsfæller, i forsøg på at rejse en lokal proteststorm af utilfredse borgere. Dette var en total fiasko for Matteo Salvini, der i forvejen havde meddelt pressen om alle sine lokale tilhængere, der ville bakke op om hans politik. Men da borgmester Leoluca Orlando sammen med en lokal kardinal gjorde samme tur dagen efter, blev de hyldet af befolkningen.

Og egentlig er det ganske tankevækkende, at der, hvor man har "problemerne" med flygtningene, er borgerne stort set altid på flygtningenes side - dog måske ikke på Lampedusa. Det har man også set i de græske lokalsamfund (uden indblanding udefra). Det ser man bl.a. i Serbien og i BiH. Og det ser man også i den ungarske provins, der grænser op til Serbien, og som flygtningene kom igennem på vej nordpå. Det er ret tankevækkende, at her mistede Victor Orban fuldstændig sin magt i lokalparlamentet, da han lavede høje hegn og flygtningelejre for EU-penge.

I øvrigt er Leoluca Orlando en ganske spændende person, der i øvrigt er advokat og professor i retspraksis fra University of Palermo. Han er desden kendt som helt åben mafia-modstander, og står bag mindst 2 politiske partier, der ligger til venstre for midten.

Alvin Jensen, Peter Mikkelsen, Jan Fritsbøger, Ole Frank, Ruth Sørensen, Pietro Cini, steen ingvard nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Leoluca Orlando er en herre man virkelig må tage sin hat af for, jeg har set ham på italiensk fjernsyn, hvor han sagde ting om mafiaen, som ingen andre turde sige, på daværende tidspunkt og man kunne se en svedperle springe fra hans pande. Det man skal forstå er, at det kræver virkeligt mod. Og at han nu udtaler sig sig modigt om flygtninge spørgsmål, er jo nok heller ikke usædvanligt, med han sicilianske kultur i bagagen. Både Orlando og borgerne i Palermo har handlet modigt og beundringsværdigt, de har betalt en meget høj
pris for den frihed de har fået.

Alvin Jensen, Peter Mikkelsen, Jan Fritsbøger, Ea Movang, Pietro Cini og Ole Schwander anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

A Palermo ci sono tanti problemi!

Ma per fortuna il sindaco si chiama Leoluca Orlando.

Peter Søndergaard

14. september 2020 debatterer byrådet i Palermo en mistillidsdagsorden mod borgmester Leoluca Orlandos administration af byens renovation, kirkegårdsforvaltning og trafik. Debatten og afstemningen sendes direkte på
https://palermo.repubblica.it/cronaca/2020/09/14/news/palermo_e_il_giorn...