Baggrund
Læsetid: 7 min.

Pakistan er Kinas største satsning langs Silkevejen

En økonomisk korridor mellem Kina og Pakistan tager form i disse år. Intet andet land langs Silkevejen modtager flere kinesiske lån og investeringer, men militante separatister, ufremkommelige bjerge og en tårnhøj pakistansk gæld truer med at afspore mange af projekterne
Grænselandet mellem Pakistan og Kina består af en af verdens højeste bjergkæder, så projektet med at transportere olie hele vejen fra Gwadar i Pakistan, og op over det 4.700 meter høje bjergpas og ind i Kina bliver både dyrt og vanskeligt.

Grænselandet mellem Pakistan og Kina består af en af verdens højeste bjergkæder, så projektet med at transportere olie hele vejen fra Gwadar i Pakistan, og op over det 4.700 meter høje bjergpas og ind i Kina bliver både dyrt og vanskeligt.

Aamir Qureshi

Udland
14. august 2020

Pakistan kom Kina til undsætning, da landet havde allermest brug for det. I starten af foråret havde coronaudbruddet i Wuhan spredt sig til resten af verden og efterladt den kinesiske ledelse med en ualmindelig dårlig sag på hænderne.

Kommunistpartiet havde brug for international opbakning og vendte ikke overraskende blikket mod Pakistan. På invitation fra partichef og præsident Xi Jinping landede den pakistanske præsident, Arif Alvi, den 16. marts i Beijing.

Her lovpriste han den kinesiske virusbekæmpelse og formanede, at »de kræfter, der bruger epidemien til at stigmatisere og isolere Kina, ikke ville lykkes«.

Møderne i den kinesiske hovedstad var præget af »den ekstraordinære varme, sammenfaldet i synspunkter og den strategiske tillid, der kendetegner det særlige strategiske partnerskab«, kunne man efterfølgende læse i en fælles erklæring fra de to nabolande. Samme erklæring understregede ambitionen om at føre den kinesiske silkevej tværs gennem Pakistan.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Det er faktisk billigt hvis man samtidig får atom-magten Pakistan som allieret i konflikten med Indien og så er der det med den olieledning der faktiske er en forudsætning for den aftale Kina har indgået med Iran om aftagelse af iransk olie de næste 25 år som betaling for infrastukturprojekter bla. 5G netværk fra Huawei. Information - det er sgu dumt at udelade de vigtigste detaljer i det store spil.

Torben K L Jensen

En aftale med Iran til 400 milliarder dollars.

Jeppe Lindholm

Kina investerer der, hvor andre dikterer. Gulerod frem for pisk. Der hvor USA undsiger med "Amerika First" overtage Kina med kyshånd. Men uanset metode, så forventer man naturligvis et afkast.

Torben K L Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Støtte i FN,WHO,WTO - Jeppe.