Analyse
Læsetid: 4 min.

Det politiske skuespil i Hongkong er blevet en farce af den slags, der opføres i skindemokratier

Selvom det politiske system er designet til at modarbejde den prodemokratiske fløj i Hongkong, syntes for første gang et flertal i byens parlament inden for rækkevidde. Men så blev valget udskudt et år. Kommunistpartiet i Kina skal nu afgøre, hvad der skal ske i den mellemliggende periode
På effektiv vis har Hongkongs leder, Carrie Lam, styret de prokinesiske partier uden om et ydmygende nederlag ved næste måneds parlamentsvalg.

På effektiv vis har Hongkongs leder, Carrie Lam, styret de prokinesiske partier uden om et ydmygende nederlag ved næste måneds parlamentsvalg.

Anthony Wallace

Udland
3. august 2020

Hongkongs leder, Carrie Lam, har på effektiv manér styret de prokinesiske partier uden om et ydmygende nederlag ved næste måneds parlamentsvalg. Valget er udskudt et år, annoncerede hun fredag. Årsagen er et stigende antal coronatilfælde – ikke politik, forsikrede hun:

»Vi ønsker retfærdighed og offentlig sikkerhed og sundhed og er nødt til at sikre, at valget afholdes på en åben, fair og upartisk måde,« sagde hun.

For oppositionen i Hongkong er det svært at få øje på det fair og upartiske i regeringens ageren. Hverken i Hongkongs demokratibevægelse eller hos internationale menneskerettighedsorganisationer hersker der tvivl om, hvorfor borgerne i Hongkong ikke skal stemme næste måned.

»Udsættelsen af valget i september med et år er et kynisk tiltag for at tæmme en politisk krise og ikke en sundhedskrise. Dette giver simpelthen Hongkongs leder Carrie Lam mulighed for at nægte folk i Hongkong deres ret til at vælge deres regering. Uden at gøre noget forsøg på at se på alternative metoder til at stemme eller sikre, at alle stemmerettigheder bliver respekteret, maskerer Lam og hendes bagmænd i Beijing blot undertrykkelse i form af folkesundhed,« skriver direktøren for Kinaafdelingen i Human Rights Watch, Sophie Richardson, i en udtalelse.

Kritikere af beslutningen peger også på, at selv om det er problematisk at afholde valg under en sundhedskrise, er det ikke umuligt. Det er eksempelvis sket i lande som Sydkorea og Singapore.

Et år mere til Kina

Med udskydelsen får Carrie Lam og Kinas kommunistparti endnu et år til at forsøge at udmanøvrere deres politiske modstandere i Hongkong.

12 af de mest prominente navne fra den prodemokratiske fløj blev dagen inden Carrie Lams udmelding diskvalificeret og udelukket fra at stille op ved det valg, der nu er udskudt. Det skete med henvisning til deres politiske holdninger, herunder at de ikke gik ind for at opretholde Hongkongs miniforfatning the basic law, og at de havde taget afstand fra den nye kontroversielle sikkerhedslov, som kommunistpartiet for nylig gennemtvang.

Loven forbyder blandt andet forsøg på løsrivelse – en forseelse, politiet definerer bredt. Flere af de diskvalificerede politikere er siddende parlamentarikere fra etablerede partier. Også Joshua Wong, der er en af de mest kendte ansigter i Hongkongs demokratibevægelse, er blevet diskvalificeret.

Torsdag modtog han en 18 sider lang skrivelse fra den embedsmand, der skulle godkende hans kandidatur. Information er i besiddelse af brevet, som blandt andet henviser til hans udtalelser i pressen og opslag på sociale medier. Afvisningen er baseret på, at Joshua Wong tidligere har advokeret for demokratisk selvbestemmelse for Hongkong, opfordret til sanktioner mod byen og udtalt sig negativt om den nye sikkerhedslov.

»Det er tydeligt, at Beijing totalt ignorerer hongkongernes vilje, tramper på byens sidste rest af forsvindende autonomi og forsøger at fastholde sit greb om Hongkongs lovgivende forsamling,« skriver han på Twitter.

Magten ville være tippet

Joshua Wong fik flere end 30.000 stemmer, da de prodemokratiske partier holdt et uofficielt primærvalg sidste måned – flere end nogen anden kandidat. Det har før været en udfordring for de demokratiske partiers chancer ved parlamentsvalg, at deres kandidater tager stemmer fra hinanden. Derfor arrangerede partierne denne gang et primærvalg med det formål at finde de mest populære kandidater. 610.000 borgere i Hongkong stemte.

Ved valget til distriktsråd i november lykkedes det ligeledes for de demokratiske oppositionspartier at danne en fælles front. Resultatet var en historisk sejr. På den baggrund – og i lyset af den dybt kontroversielle sikkerhedslov – var det for første gang nogensinde sandsynligt, at oppositionen ville vinde flertallet af de 70 pladser i parlamentet.

Det ville have været en bemærkelsesværdig bedrift, eftersom systemet er skruet sammen på en måde, så det ikke burde kunne lade sig gøre. Kun 35 af pladserne er på valg – dem vandt prodemokratiske kandidater 19 af for fire år siden. Den anden halvdel af pladserne udpeges af brancheforeninger og erhvervsrettede organisationer, hvoraf mange har interesser på fastlandet. Alligevel tydede meget på, at magtbalancen for første gang ville tippe.

For ikke at risikere et valgnederlag har Carrie Lam sendt Hongkongs politiske system ud i et juridisk og lovgivningsmæssigt tomrum. Forfatningen giver hende kun mulighed for at udskyde valget i 14 dage. I stedet har hun gjort brug af en vidtrækkende nødretslov introduceret under det britiske kolonistyre for næsten hundrede år siden.

Men den gør ikke rede for, hvad der skal ske, når den indeværende fireårige valgperiode udløber. Den problemstilling har Carrie Lam valgt at sende videre til centralregeringen i Beijing. Det kan være, at den siddende samling får lov til at fortsætte et år mere.

Men det kan også være, at den kinesiske ledelse ser andre muligheder. Uanfægtet er det opsigtsvækkende, at fundamentet for et politisk adskilt Hongkong og fastlandskina nu er eroderet til et punkt, hvor kommunistpartiet kan diktere, hvordan byens lovgivende og delvist demokratisk valgte forsamling skal virke.

Lam bedyrede fredag, at beslutningen om at udskyde parlamentsvalget var meget svær at træffe. Men det var næppe hendes valg. Kommunistpartiets indflydelse i Hongkong er ikke længere noget, der finder sted i det skjulte. Det politiske skuespil i byen er blevet en farce af den slags, der opføres i skindemokratier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Hong Kong er et skindemokrati fordi de udskyder et valg - så er Frankrig det også. Holbergsk logik.

Andreas Overgaard

@torben ikke af den lovgivende forsamling som det er tilfældet i Hong Kong.
Desuden sjovt som du selv er ramt af Erasmus Montanus syndrom i en sådan grad at du ikke kan se det netop er din fejlslutning om Frankrig på baggrund af Hong Kong, der er Holbergsk logik.
Kan HongKong flyve? Kan Frankrig flyve?? Ergo må Frankrig være en kinesisk bystat overtaget et totalitært kommunistiske parti.

Torben K L Jensen

I Kina betragtes Hong Kong-valget som et lokalvalg uden den store betydning efter at USA har frataget den gamle engelske koloni deres handelsmæssige særrettigheder - i det hele taget har Vesten tabt slaget om Hong Kong - desværre - Hong Kong er ikke en konflikt værd,den er flyttet til det sydkinesiske hav hvor både UK og USA har sendt deres hangarskibe til - et endnu farligere konfliktområde hvor Kina ikke vil flytte sig en nano-meter fra deres kunstige øer.

Torben K L Jensen

Et klart signal om opgivelse af Hong Kong var da den engelske regering tilbød 3 millioner beboere statsborgerskab i UK.

Torben K L Jensen

Det er fakta og de er beklageligvis sindssygt farlige for verdensfreden hvis tango-parret USA og UK tager et forkert trin.