Nyhed
Læsetid: 5 min.

Portlands borgmester beskylder Trump for at eskalere volden efter at en aktivist lørdag mistede livet

Sammenstød mellem tilhængere af Donald Trump og moddemonstranter spidser til ved antiracistiske protester i USA. Lørdag kostede det en højreradikal aktivist livet. Ifølge et amerikansk lokalmedie er politiets mistænkte erklæret antifascist
Sammenstød mellem tilhængere af Donald Trump og moddemonstranter spidser til ved antiracistiske protester i USA. Lørdag kostede det en højreradikal aktivist livet. Ifølge et amerikansk lokalmedie er politiets mistænkte erklæret antifascist

Mathieu Lewis-Rolland/Ritzau Scanpix

Udland
1. september 2020

Portlands borgmester, Ted Wheeler, beskylder nu præsident Donald Trump for direkte at ophidse til voldskonfrontationer i stil med den, der natten til søndag udspillede sig i hans by, da et medlem af en højreorienteret gruppe blev skudt under et sammenstød mellem Trump-tilhængere og Black Lives Matter-demonstranter.

»Amerika har behov for, at du bliver stoppet,« sagde Wheeler om Trump som reaktion på, at den amerikanske præsident tidligere på dagen havde raset imod ham i en række tweets, der begyndte få timer efter drabet. Trump retweetede også videoklip, der viser hans egne tilhængere affyre paintballkugler og peberspray mod demonstranter og journalister i det centrale Portland.

Joe Biden, demokraternes præsidentkandidat, har tilsluttet sig borgmesterens kritik og fordømmer al vold fra begge sider og beskylder også Trump for »hæmningsløst at anspore til den«.

»Måske tror han, at han fremstår stærk, når han tweeter om lov og orden. Men når han ikke kan finde ud af at sige til sine tilhængere, at de skal holde sig ude af konflikter, viser det bare, hvor svag han er.«

Slagsmål

Det står endnu ikke klart, om skyderiet havde forbindelse til de slagsmål, der udbrød, da flere biler fra en kortege på godt 600 køretøjer – mange med store Trump 2020-flag – gassede op og dyttede sig vej ned ad smalle gader i Portlands centrum, tilsyneladende med den hensigt at chikanere de demonstranter, der var til stede i byen lørdag aften. Nogle af demonstranterne smed da også genstande efter køretøjerne, især efter at der fra bilerne var blevet affyret paintballkugler.

En freelancefotograf fra nyhedsbureauet Associated Press fortæller, at han hørte tre skud og senere så et redningshold fra politiet tilse et skudoffer, som så ud til at være en hvid mand.

Politiet i Portland bekræftede, at de havde »responderet« på episoden og lokaliseret et offer med skudsår i brystet. Manden blev kort efter erklæret for død af retspatologer.

Ifølge politiet fandt skudepisoden sted klokken 21.46 lokal tid lørdag. Et videoklip taget fra modsatte side af gaden viser en mand i korte bukser, der nærmer sig et parkeringshus. Så lyder der skud, og manden falder om. Det er siden kommet frem, at manden var iført kasket med et logo for Patriot Prayer, en højreradikal gruppe i staten Washington.

Joey Gibson, stifter og leder af Patriot Prayer, hvis tilhængere gentagne gange er stødt sammen med venstreorienterede demonstranter i Portland, bekræfter, at den dræbte var gruppens »gode ven, Aaron ’Jay’ Danielson«.

»Vi elsker Jay, og han havde sådan et stort hjerte,« skrev Gibson på Facebook. »Gud velsigne ham og det liv, han levede.«

Trump retweetede offerets navn og skrev: »Hvil i fred!«

Ikke oprindelig rute

Lørdagens bilkortege blev samlet efter opfordringer i facebookgrupper for Trump-tilhængere til at mødes i byen under banneret Trump 2020 Cruise Rally in Portland’.

​​Trump-tilhængere forsamlede sig tidligere på dagen ud for et nærliggende indkøbscenter og kørte i samlet trop mod Portland. Da de ankom til byen med store Trump 2020-flag på bilerne, forsøgte demonstranter at stoppe deres videre vej frem ved at stille sig op på gaden og ved at blokere flere broer.

The New York Times-journalisten Mike Baker har sagt til CNN, at turen til Portslands centrum ikke var del af den oprindeligt aftalte rute gennem byens forstæder.

Før skudepisoden havde Trump på Twitter hyldet initiativtagerne til kortegen som »store patrioter«.

På sit pressemøde søndag eftermiddag henvendte Wheeler sig direkte til Trump:

»Præsident Trump, i fire år har vi måttet leve med dig og dine racistiske angreb på sorte mennesker. Dine sexistiske holdninger til kvinder fik vi hurtigt kendskab til (...) og vi har måttet høre på alle dine angreb mod indvandrere (…) Hvordan kan det seriøst undre dig, at Amerika ikke har oplevet vold i dette omfang i årtier?«

Ajour

En 48-årig mand, som politiet tidligere har pågrebet og sigtet for besiddelse af et skarpladt våben, efterlyses ifølge politikilder i den amerikanske regionalavis The Oregonian som en mulig gerningsmand til skuddrabet på en Trump-tilhænger i Portland lørdag.

Det skulle ifølge avisen dreje sig om en mand, der på sociale medier betegner sig selv som ’antifascist’. Den mistænkte skal have deltaget i adskillige demonstrationer i byen siden juni og publiceret videoklip og fotos under hashtags som #blacklivesmatter og #anewnation. Et familiemedlem har ifølge avisens kilder identificeret den 48-årige som den mand, der på fotos og videooptagelser ses flygte fra gerningsstedet umiddelbart efter skudepisoden lørdag.

nil

Sporadisk vold

Wheeler, der er demokrat, sagde, at han er forstemt – både over skuddrabet og over at se radikale elementer blandt demonstranterne forvandle byens protestaktioner til sporadiske voldsoptøjer.

Han appellerede dernæst indtrængende om, at »de, som overvejer gengældelsesaktioner« for mandens død, holder sig væk fra Portland – og skød skylden på kræfter udefra, der var kommet til byen for bevidst at opildne til vold.

Karen Bass, demokratisk kongresmedlem fra Californien, udtalte søndag, at Trumps tweets om Portland og planer om at besøge Kenosha, Wisconsin – umiddelbart efter at en hvid politibetjent her havde skudt og såret en sort mand alvorligt – som del af sin ’lov og orden’-genvalgskampagne ville virke stik imod det erklærede mål.

»Han vil gøre alt for at forstyrre lov og orden,« sagde hun til Dana Bash i CNN’s politiske søndagstalkshow. »I Portland så vi Trumps tilhængere gå til angreb på demonstranter med paintballammunition. Trump opmuntrer til den slags.«

Portland har været scene for natlige protester i over tre måneder siden politidrabet på George Floyd i Minneapolis. Hundredvis er arresteret af lokalt og forbundsstatsligt politi, og før skyderiet lørdag foretog politiet flere anholdelser og rådede Portlands borgere til at holde sig væk fra bymidten.

Den kaotiske scene udspillede sig to dage efter, at Trump i en tale på det republikanske partikonvent og som del af sin genvalgskampagne for ’lov og orden’ udskammede Portland som en venstreorienteret by, der var løbet over ende af vold. Bilkortegeaktionen var tredje lørdag i træk, hvor Trump-tilhængere samlede sig i byen.

I et af sine tweets søndag skrev Trump, at Nationalgarden var klar til at blive indsat, hvilket normalt kun sker, når Det Hvide Hus får anmodning om det fra en statsguvernør. Men Wheeler sagde søndag eftermiddag, at han aldrig har holdt møder med præsidenten.

Black Lives Matter-demonstrationerne finder normalt sted foran politistationer og forbundsstatslige bygninger. Nogle demonstranter kræver politiets budgetter beskåret, mens byens borgmester og andre i det sorte samfund har taget afstand fra voldsudskejelser som politisk skadelige for demonstranternes egen sag.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

”et medlem af en højreorienteret gruppe blev skudt under et sammenstød mellem Trump-tilhængere”

Han blev henrettet, da han bare gik ned af gaden, ikke sammenstød
Men henrettet.

Transkript fra en af de offentlige videoer af episoden
"We got them right here.
We got a couple right here."
"Pull it out!" "Right here?"
shots fired
Jeg vil ikke linke dem her, men der er 2 videoer, der viser, hvad der skete, og de er nemme at finde.

Og så det dumme spørgsmål
Hvad nu hvis det havde været en sort, der var blevet skudt på denne måde..?

Ole jakob Dueholm Bech, Morten Simonsen, Claus Nielsen, Bent Nørgaard og Terkel Brenøe anbefalede denne kommentar

Det, som jeg ved af, så har Portlands borgmester gjort sit for at eskaledere situationen.
- Afholdt politiet fra at gribe ind (altså bedt dem om at "stand down")
- Vendt imod politiet (Snakket dårligt om dem og om at defunde dem)
- Selv deltaget i demonstration
- Undlade at retsforfølge anholdte demonstranter/riots
- Afvist hjælp ude fra uden at selv have kontrol over situationen
- Stået passivt til mens riots er gået amok imod federal courthause (Fordi det er Trumps)

Ohh jo, der var, hvor han modtog hjælp fra politiet ude fra. Men de trak sig, da de fandt ud af, at de anholdte blev sluppet løs ude sigtelse, selv ved vold imod politiet... Og det cirkus ville de ikke deltage i.

Men nej. som altid så er det jo Trumps skyld!!
Jeg er ikke i tvivl om, at Trump ikke selv gør situationen bedre!

Men dette er politik på såkaldt højt plan, og jeg kan ikke se nogle gøre det godt på nogen af siderne! Hvor demokraterne har støttet og selv opildnet til modstand og demonstrationer/riots ,ved retorik sprogbrug Og deres Handlinger. blandt andet givet fribillet til demonstranterne/riots (defund the police) og dyrkelse af identitetspolitik osv.

"It's you who have created the hate and the division," said a visibly angered Mayor Ted Wheeler Sunday to President Trump.

For nej medier og deres jagt på kliks og aktivisme osv, sammen med de så ”gode” demokrater og deres retorik og sprogbrug har jo slet ikke haft en indflydelse og påvirkninger, for de er jo de gode!

Eller hvordan demokraterne har taklet tingene i deres "egne" byer, har de jo ikke selv haft skyld i.

Og før folk får Trump derangement syndrome
SÅ nej, jeg ser ham IKKE god personligt, men absolut heller ikke demokraterne, der vil hellere lade almindelige mennesker lide, for at hoppe på "woke" vognen og "let it burn", i deres jagt på stemmer og virtue signaling

Sleight of hand.
The Blame Game, så man ikke selv skal stå til ansvar.
For dette er en propaganda krig med et eftertryk på krig, og jeg ved ikke selv, hvad der er op eller ned i alt dette, men en ting ved jeg, Førhen var Alt Putins Skyld, Nu er ALT Trumps skyld... men hvem skal næste gange havde skylden for ALT??? ) For så har man ikke selv skyld i noget.

Ole jakob Dueholm Bech, Morten Simonsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Trump, the " Fake President ", really wants to become US president, after faking it in four years ...
Trust this, if you dare - Really, it is no joke.