Baggrund
Læsetid: 10 min.

En progressiv økonomisk politik kan gøre Biden til en ny Roosevelt. Men først skal han vinde

Inden partikongressen i næste uge er det lykkedes for præsidentkandidaten at forene Det Demokratiske Partis moderate og progressive fløje om et program og rekruttere rivaler fra primærvalgene som Bernie Sanders og Elizabeth Warren til opgøret med Donald Trump
Præsidentkandidat Joe Bidens valg af rivalen Kamala Harris til vicepræsidentkandidat bekræfter f.eks. en udbredt opfattelse af den demokratiske toppolitiker, som én der ikke bærer nag til politiske modstandere.

Præsidentkandidat Joe Bidens valg af rivalen Kamala Harris til vicepræsidentkandidat bekræfter f.eks. en udbredt opfattelse af den demokratiske toppolitiker, som én der ikke bærer nag til politiske modstandere.

Matt Slocum

Udland
15. august 2020

Findes der blandt de amerikanske vælgere nogen, som ikke kan døje personen Joe Biden?

Spørgsmålet er ikke irrelevant. I dysten om præsidentposten er det som regel en fordel at være vellidt i den brede befolkning, og det er den demokratiske kandidat i 2020 til overflod.

I primærvalgkampen inden pandemien brød ud i lys lue i USA var det ikke usædvanligt at høre beskrivelser, som »han er et anstændigt menneske«, og »han er åbensindet og lytter til folk« på Bidens vælgermøder.

Hans valg af rivalen Kamala Harris til vicepræsidentkandidat bekræfter for eksempel en udbredt opfattelse af den demokratiske toppolitiker, som én der ikke bærer nag til politiske modstandere.

Harris rettede i en tv-debat sidste efterår en sønderlemmende kritik mod Joe Bidens nære omgang med racistiske sydstatspolitikere i Senatet i 1970’erne og hans modstand mod tvungen raceintegration af skoler og gymnasier i hjemstaten Delaware.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Spændende bliver det, hvem de amerikanske vælgere beslutter sig for.

Som liberal - bosiddende østen for Nordsøen - må det være tilladt at håbe på Joe Biden.
Joe Biden går ind for aftale- og regelbaseret samhandel og sameksistens -
Donald Trump vil gøre hvad som helst til en mano a mano dyst.

Trump's holdning til international samhandel er vel nærmest merkantilistisk -
altså en politik, som vi andre dyrkede for 300 hundrede år siden.

WTO er for længst sandet til - der kommer ikke flere liberaliseringer derfra.
Men også de allerede indgåede aftaler vil Trump sætte ud af spillet ved at obstruere for udpegning af nye medlemmer til WTO's Dispute Settlement Body, efterhånden som de nuværende medlemmers periode udløber.

Måske kan vi ligefrem få genoplivet TPP, hvis Joe Biden vinder !!
Håbet er da lysegrønt.

Jeppe Lindholm

Trump har ikke tabt valget før han sidder i flyveren på vej hjem til Trump Tower igen. D. 21. november 2016 startede med, at de fleste medies prognoser viste en 85% chance for at Cliton blev den næste præsident og Trump bare 15%. Om morgenen d. 22. november 2016 kunne man læse breaking news. Trump var USA næste præsident.

Man kan vist rolig sige det kom bag på mange.

Birte Pedersen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Han kunne jo signalere at han vi være "tough on Wall Street" - det Franklin D. Roosevelt startede med.

En progressiv politik i mediernes øjne går nok mere på det identitetspolitiske end det økonomiske. Selv om jeg ikke tror Biden selv har megen fidus til det identitetspolitiske.

Wall Stedet Journal kan fortælle, at der er stor lettelse på Wall Street efter Bidens valg af vicepræsidentkandidat, og at Team Biden de to dage siden annonceringen har samlet 48 mill. dollars ind fra netop Wall Street.

Jamen er Kamala Harris ikke den progressive senator? Eller tager Wall Street fejl? Nej, det er bare nyhedsformidlingen...

Anders Graae, Michael Waterstradt, Lene Krathmann Pedersen, Randi Christiansen, Martin Rønnow Klarlund, Trond Meiring og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Som Torben Lindegaard er inde på, er der høj risiko for at TPP vil blive taget op igen, hvis Biden-administrationen kommer til - og det samme gælder TTIP.

Både TPP og TTIP udgør neoliberale projekter, der italesættes som handelsaftaler, men i virkeligheden har indgribende virkning på den internationale retstilstand, specielt mellem multinationale selskaber og nationale regeringer ... foruden medlemslandenes arbejdsmarkeder, miljø/biologiske forsigtighedsprincipper o.a.

Jeppe Bundgaard, Anders Graae, Birte Pedersen, Lars Løfgren, ingemaje lange, Flemming Berger, Allan S. K. Frederiksen, Michael Waterstradt, Torben K L Jensen, Randi Christiansen, Trond Meiring og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Utroligt at se en artikel i en avis som Information der næsten kalder Joe Biden for progressiv. Den typiske danske tilgang til amerikansk politik. Demokrater er de venstreorienterede "gode" og republikanerne de "onde" højreorienterede. Uden øje for at amerikansk politik er udgjort af 2 partier, der begge er så højreorienterede og så rettet mod Wallstreet og store virksomheder, at det har udvandet ethvert håb om demokrati. Selv den upcoming populære progressive politiker AOC, der ellers syntes at have "rettet ind" til partidisciplinen, får 60 sekunders forud optaget taletid på konventet. Den progressive nyhedskanal TYT, som hjalp AOC til sin plads i kongressen, er øjensynligt udelukket fra at sende fra konventet. At tro at dette års præsidentvalg bliver en walkover for Biden må være demokratisk ønsketænkning, ligesom ønsket om en nuanceret dækning af det amerikanske valg, må søges andetsted: youtube kanalerne "The Hill" eller måske "Jimmy Dore" ( https://youtu.be/kzuA3fjTUg0 )?

Mikael Velschow-Rasmussen, Carsten Wienholtz, Gustav Alexander, Anders Graae, Jeppe Bundgaard, Lars Løfgren, ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørgen Larsen, Hanne Utoft, Ole jakob Dueholm Bech, Michael Waterstradt, Torben K L Jensen, Randi Christiansen, Martin Rønnow Klarlund og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

En ny grøn deal? Som for at være overbevisende må betyde et markant opgør med the banksters. Go ide - men siden hvornår har førvalgspolitik og eftervalgspolitik været bare nogenlunde kongruente?

Herhjemme fortsætter de uduelige socialdemokrater med at privatisere offentlig infrastruktur, og qe holder indtil videre rumpen oppe på økonomien. Men hvad så når de substantielle værdier i overvejende grad er solgt til ... ja til hvem, the banksters, pengemagten, den ene procent - og det derfor er dem, som ligefrem proportionalt med deres illegitime ejerandele dikterer politikken? Hvor efterlader det den offentlige infrastruktur? På lossepladsen, fordi hele lortet er privatiseret. Velkommen til nye lavpunkter af new public management.

Anders Graae, Martin Rønnow Klarlund, Trond Meiring, Lars Løfgren, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Hanne Utoft, Michael Waterstradt, Jan Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kan ikke se at private der har gode aftaler med fagforeninger om miljø og arbejdsvilkår ikke er i stand til klare opgaver som staten udliciterer - Det er lige efter den danske model når den er bedst.
Grunden til mistroen er 20 års borgerlig kamp mod fagforeningernes indflydelse,så lad os f.f. håbe, efter vi har fået Fagforeningernes Hovedorganisation (FH) med 6,5 mia. kroner i strejkekassen fordi ALKA blev solgt - har fået styrket den berømmelige danske arbejdsmarkedmodel så meget at den kan stå uantastet i mange år - Den danske model bliver afgørende for den store omstilling de næste 10 år vi har tilbage inden hele lortet falder sammen som et korthus bygget af mærkede kort.

Anders Graae, Trond Meiring og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kan du se pointen Randi ?

Michael Cohen, der gennem 10 år var præsident Donald Trumps personlige advokat.er den, der. bortset fra Donald Trumps egen familie, kender Donald Trump bedst.

Han kommer nu med en ualmindelig afslørende bog om Donald Trump, hans primitive natur, hans svindel og løgne. og hans løbende bestikkelse af skattemyndighederne i USA.

Men i denne bog gør han også opmærksom på, at selv om Donald Trump er lunefuld og hele tiden ændrer på sine forklaringer og beslutninger, så lyver han egentlig aldrig om sine planer. Så når Donald Trump adskillige gange har udtalt, at han ikke vil acceptere et valgnederlag, simpelt hen fordi han tror, det må være manipuleret, så skal man tage Donald Trump alvorlig. Og det vil faktisk være muligt at destabilisere dele af USA, så præsidenten kan overgå fra demokrati til undtagelsestilstand og styre ved præsident-dekreter.

I øvrigt går han også opmærksom på, at Trump absolut vil gøre alt for at holde sig til magten af flere andre grunde. Dels forsørger det ham og hans familie. Og dels er han helt hysterisk angst for at ende i fængsel.

https://www.nbcnews.com/politics/donald-trump/michael-cohen-book-claims-...

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8628243/Michael-Cohen-spotted-t...

https://thehill.com/homenews/administration/511976-michael-cohen-book-ac...

Som politico skriver, var det ikke Bidens progressive holdninger, der holdt Obama tilbage med at endorse han i 2016, da Obama gik med Hillary Clinton og her i år.

Det var fordi Biden som vicepræsident var lidt tung i det.....

https://www.google.com/amp/s/www.politico.com/amp/news/magazine/2020/08/...

Trond Meiring, Hanne Utoft og Lene Krathmann Pedersen anbefalede denne kommentar

Det er vigtigere at få kontrollen over senatet...

Randi Christiansen

Torben - "Kan ikke se at private der har gode aftaler med fagforeninger om miljø og arbejdsvilkår ikke er i stand til klare opgaver som staten udliciterer - Det er lige efter den danske model når den er bedst."

Der er selvfølgelig forskel på frasalg og udlicitering. Det første værre end det sidste, men vi har jo ikke gode erfaringer, med at private skal hive en profit ud af driften, som i offentligt regi ville kunne blive i virksomheden.

Trond Meiring, Torben K L Jensen og Jan Bisp Zarghami anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Hanne Utoft 15. august, 2020 - 14:23

TTIP genoplivet - meget gerne for mig; men det bliver svært.

Lige nu truer USA med sanktioner imod Tyskland, fordi Tyskland og Rusland vil fuldføre Nord Stream 2 gasledningen - og det vil uvægerligt betyde sanktioner imod hele EU.

Donald Trump blev tvunget af Senatet til at indføre disse sanktioner imod Rusland og Tyskland, så det er ikke noget, der nødvendigvis forsvinder efter 3. november.

Det er en bitter pille at skulle sluge for de EU lande, der var imod Nord Stream 2, som f. ex. Polen og de 3 baltiske lande.

René Arestrup

Ja, man kan forestille sig hvad som helst, men at gøre Biden til en ny Roosevelt er nok snarere et udtryk for ønsketænkning.

Biden er en halv-senil 'apparatnik', med politiske aspirationer, der i bedste tilfælde kun rækker en my længere end status quo.

Han er den forkerte mand, på det forkerte tidspunkt og er alene båret af, at det hvide hus i øjeblikket er indtaget af en sociopat.

Mikael Velschow-Rasmussen, Carsten Wienholtz, Jens Kofoed, jørgen djørup, Jeppe Bundgaard, Martin Rønnow Klarlund, Trond Meiring og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Alle, der tror på "Hope and change", bliver utrolig skuffede igen.

Gustav Alexander

Det er altid noget at Informations læsere er væsentligt mindre politisk naive end selve avisen. Det er ærgerligt at man kan spise den sorte befolkning i USA af med de her tomme løter, som både Hillary Clinton og nu Joe Biden har slået Sanders med.

Det tyder på en lavere middelklasse/underklasse, som desværre stadig konceptualisere egne problemer primært på et kulturelt plan og ikke et økonomisk plan. De har formentlig behov for at blive endnu fattigere og gældssatte, før de begynder at stemme efter egne interesser. Indtil da regerer Wall Street efter devisen "Giv folket LGBTQ+ rettigheder og giv os skattelettelser!"

Randi Christiansen, Michael Waterstradt og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar