Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ruslands førende oppositionsaktivist ligger i koma efter muligt giftattentat

Aleksandr Navalnij, der betragtes som Putin-styrets farligste kritiker, har drukket en forgiftet kop te, meddeler hans pressesekretær – hans tilstand er ifølge læger ’alvorlig’
Det er ikke første gang, at den kendte Putin-kritiker Aleksej Navalnij skulle være blevet forgiftet. Senest har Navalnij begejstret på sin youtubekanal talt om, hvor effektive strejkerne på de store maskinproduktionsvirksomheder i Hviderusland har vist sig at være som middel til at lægge pres regimet. »Dette kan blive Rusland i morgen,« lyder overskriften på hans videokommentar. Her bliver Navalnij anholdt under en demonstration sidste år.

Det er ikke første gang, at den kendte Putin-kritiker Aleksej Navalnij skulle være blevet forgiftet. Senest har Navalnij begejstret på sin youtubekanal talt om, hvor effektive strejkerne på de store maskinproduktionsvirksomheder i Hviderusland har vist sig at være som middel til at lægge pres regimet. »Dette kan blive Rusland i morgen,« lyder overskriften på hans videokommentar. Her bliver Navalnij anholdt under en demonstration sidste år.

Vasily Maximov

Udland
21. august 2020

MOSKVA – Den ledende russiske oppositionsaktivist Aleksej Navalnij er i bevidstløs tilstand blevet indlagt på et hospital angiveligt efter at have drukket en forgiftet kop te. Det oplyste hans pressesekretær, Kira Yarmish, onsdag på Twitter.

En læge på hospitalet siger til det statslige russiske nyhedsbureau Tass, at Navalnijs tilstand er »alvorlig«. Oppositionspolitikeren er lagt i respirator, fortæller Yarmish videre.

44-årige Navalnij er kendt som en af den russiske præsident, Vladimir Putins, mest markante og mest populære kritikere. Han var i fly på vej tilbage fra Moskva fra Tomsk i Sibirien, da han blev ramt af et ildebefindende, der kun blev værre, skriver Yarmish.

Flyet nødlandede derefter i Omsk i det sydvestlige Sibirien, og Navalnij blev ført til et hospital, hvor han i skrivende stund ligger i koma efter at have modtaget intensiv behandling. Mobilkameraklip på flere russiske webmedier viser den russiske oppositionsleder, der på en båre hastigt trilles fra flyet til en ventende ambulance på landingsbanen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvor primitivt. Et land hvor man stadig forgifter sine rivaler.

Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Andreas Lykke Jensen anbefalede denne kommentar

Det er et forvirrende perspektiv, vi af medier og magthavere i Vesten gives på 'Putins Rusland'; på den ene side belæres vi om at det er en farlig og højest sofistikeret magt, som vi bør tage i meget alvorlig agt - og på den anden side præsenteres vi for forlydender og rapporter om aldeles primitive/klodsede og højrisikable drab samt konspirationer på Bjørnebande-niveau. Sammenhængen er ofte temmeligt vanskelig at få øje på.

René Arestrup

@Hanne Utoft
Der er vel ikke nødvendigvis et modsætningsforhold. Det russiske regime kan da udmærket være både sofistikeret og primitivt på én og samme tid. Og er det ikke netop kendetegnende for forbryder-regimer at de som regel har svært ved at dække over, at de er netop det.

Thomas Bindesbøll, Joen Elmbak, Bjørn Pedersen, Birte Pedersen og Andreas Lykke Jensen anbefalede denne kommentar

René Arestrup, der er en vis diskrepans mellem at blive udpeget som sofistikeret og mægtig - og derpå få ansvar for f.eks. nedskydning af et passagerfly over Ukraine, klodsede/mislykkede giftattentater, Russiagate o.a. En mægtig og sofistikeret stat, kriminel eller ej (- en både mægtigt og lovlydig stat findes vel næppe), ville ikke gentagne gange udstille sin egen uformåen på denne vis. Selv Trump-administrationen fremstår i det vestlige medielys mere sofistikeret og kompetent end Putin-styret.

"Og er det ikke netop kendetegnende for forbryder-regimer at de som regel har svært ved at dække over, at de er netop det."
Jo, dårligt fungerende forbryder-regimer bliver opdaget - men de dygtige og sofistikerede klarer ofte frisag og dømmes derpå af den historiske eftertid. Hvis altså overhovedet.

René Arestrup

@Hanne Utoft
Jeg kan nu ikke få øje på nogen diskrepans, kun et regime, som lykkes med nogle af sine gedulgte forehavender og mislykkes med andre.

René Arestrup, dét perspektiv jeg kritiserer, er fortællingen om det højt sofistikerede Rusland, som gentagne gange - i samme fortælling - gøres ansvarligt for højest usofistikerede, herunder direkte dilettantiske, internationale voldsaktioner.