Læsetid: 7 min.

»Hvis ti af dem satte sig sammen til en middag, kunne de jo redde titusindvis af liv.«

Branko Milanovic, stjerneøkonomen der gav os ’elefantkurven’, undrer sig: Hvordan har den globale milliardærklasse dog kunnet håndtere coronakrisen så idiotisk?
Mange har talt om COVID-19 som »den store udligner«, men det er tvivlsomt, om COVID-19 generelt bliver lighedsskabende, siger Branko Milanovic. I stedet tyder meget på, at COVID-19 vil få uligheden til at stige internt i lande som for eksempel USA.

Mange har talt om COVID-19 som »den store udligner«, men det er tvivlsomt, om COVID-19 generelt bliver lighedsskabende, siger Branko Milanovic. I stedet tyder meget på, at COVID-19 vil få uligheden til at stige internt i lande som for eksempel USA.

Jonah Markowitz/Scanpix

8. august 2020

»Jeg kan slet ikke forstå, at de kan være så dumme,« siger den serbiske økonom Branko Milanovic i telefonen, mens han krydser gaden i den lille californiske by Sausalito, hvor han siden maj har været ’fanget’ på grund af COVID-19.

Solen skinner, og San Francisco-bugten kan skimtes for enden af gaden.

»Verdens milliardærklasse har virkelig håndteret pandemien idiotisk,« fortsætter han og sætter sig på en bænk.

»I årevis er de taget til Davos og har hævdet, at deres velstand ville gøre verden bedre. De har underskrevet ’The Giving Pledge’, hvor de lover at give en stor del af deres formue til velgørenhed. Og nu har vi så faktisk en enorm krise ikke mindst i USA og især her i Californien, hvor mange af dem selv bor. Flere hospitaler mangler stadig værnemidler. Min søn måtte vente tolv dage på at få sine testresultater. Og så er de bare forsvundet!«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hanne Utoft
 • Jane Jensen
 • Anker Heegaard
 • Alvin Jensen
 • Benno Hansen
 • Poul Anker Juul
 • Erik Karlsen
 • Steen K Petersen
 • Curt Sørensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Poul Erik Riis
 • David Zennaro
 • Kurt Nielsen
Hanne Utoft, Jane Jensen, Anker Heegaard, Alvin Jensen, Benno Hansen, Poul Anker Juul, Erik Karlsen, Steen K Petersen, Curt Sørensen, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Riis, David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er spøjst, at man roder de to typer påvirkning sammen; den økonomiske og smitten under ét, efter man just før adskiller de to. Den italienske undersøgelse af smitte synes ikke relevant i kontekst af økonomisk ulighed som følge af hjemmearbejdende velhavere vs fyrede arbejdere i USA.

Det er ganske rigtigt interessant at observere, hvor lig USA og Kina har vist sig under hele Trump-perioden...

Ole Schwander

Åh, det er så let at være bagklog ...

Endnu en ‘stjerneøkonom’. Hvad kvalificerer denne betegnelse bortset fra socialisme?

Da der er tilsyneladende et behov for at visualisere den serbiske økonom Branko Milanović, hans specialer og hans kompetencer.

Og nej - trods hans specialer fremgår det ingen steder at han skulle være socialist - nærmet tvært imod. Men en af de anerkendelser han har modtaget for sit arbejde er dog fra Friedrich-Ebert-Stiftung, der blev grundlagt i 1925, og som bekendt har taget sit navn efter en kendt og anerkendt SPD-politiker.

Økonomen Branko Milanović udarbejdede sin ph.d. på Belgrad uni i 1987. Det var en afhandling om de økonomisk uligheder i datidens Jugoslavien.

I perioden 2003 og 2005 var han senior associeret på Carnegie Endowment for International Peace i Washington, hvor han også forskede frem til 2010.

Han var en meget værdsat hovedøkonom i Verdensbankens forskningsafdeling, og samtidig var han gæsteprofessor på University of Maryland samt Johns Hopkins University.

Han underviser på London School of Economics samt Barcelona Institute for International Studies. Og i 2019 blev han udnævnt til æres Maddison-formand for Universitetet i Groningen.

I 2014 blev han gæstepræsidentprofessor ved Graduate Center ved City University of New York og blev desuden tilknyttet Luxembourg Income Study som seniorforsker.

Hans speciale, som han gennem en række afhandlinger er blevet verdens specialist, er de globale indkomstforskelle - både mellem lande og mellem alle enkeltpersoner i verden. Og indenfor dette emne har han offentliggjort mere end 40 special-studier for Verdensbanken.

For tiden er han også medlem af den rådgivende bestyrelse for Academics Stand Against Poverty (ASAP).

ingemaje lange, Leif Andersen, Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft, Marianne Jespersen, Henrik Leffers, Jane Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

"»Der er stadig meget, vi ikke forstår, men generelt jeg vil tro, at uligheden i landene øges,« siger Branko Milanovic."

Det vil gå ligesom med finanskrisen, specielt i USA hvor finanspakker til storindustrien og velsituerede udgør en skjult omfordeling af kapital fra stat til marked. Det samme skete i konsekvens af finanskrisen i slut-nullerne ... og i mange andre, historiske kriser af forskellig volumen og art. Den besiddende klasse anvender natuligvis klassedynamikkerne (cykliske kriser er en klassedynamik) til forceret kapitalakkumulering.

Apropos finanskrisen; se gerne dokumentaren The Con:
https://www.youtube.com/watch?v=NeYCg_Is2nY
https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2020/aug/05/the-con-series-docu...