Baggrund
Læsetid: 4 min.

Uighurkvinde om sin kultur: »Den forsvinder ned i et sort hul«

Hundredvis af intellektuelle og kulturbærende personer fra Kinas muslimske minoriteter er de seneste år forsvundet ind i interneringslejre eller har fået lange fængselsstraffe. Kulturbærende personer er særligt udsatte under kommunistpartiets kampagne
Udland
3. august 2020
Kunstnerkollektivet Sulu.artco har sat sig for at sætte fokus på kulturbærende uighurer i Kinas interneringslejre. Gruppen består af uighurer bosat i flere forskellige europæiske lande. I dette værk opremser de navnene på 79 musikere, forfattere, forskere, embedsfolk og andre tilhørende uighurernes akademiske og kulturelle elite, der er forsvundet ind i lejrene.

Kunstnerkollektivet Sulu.artco har sat sig for at sætte fokus på kulturbærende uighurer i Kinas interneringslejre. Gruppen består af uighurer bosat i flere forskellige europæiske lande. I dette værk opremser de navnene på 79 musikere, forfattere, forskere, embedsfolk og andre tilhørende uighurernes akademiske og kulturelle elite, der er forsvundet ind i lejrene.

SuluArtco

Den spirallignende illustration her på siden er inspireret af en type spirituel talisman anvendt i Centralasien. Normalt er den slags påskrevet remser, der skal holde onde ånder på afstand. Her er ordlyden en anden. Den består af 79 navne. Navne på musikere, forfattere, forskere og embedsfolk.

Alle tilhører de den akademiske og kulturelle elite blandt den hovedsageligt muslimske uighurminoritet i Kinas Xinjiang-provins. Alle er de forsvundet. Sammen med hundredtusindvis af muslimske medborgere er de havnet i det netværk af interneringslejre, kommunistpartiet de seneste år har oprettet i det nordvestlige Kina.

Illustrationen er lavet af en gruppe uighurer i eksil i Europa, hvor de har stiftet et kunstnerkollektiv. De har sat sig for at belyse, hvad det betyder, at uighurernes identitetsbærende og intellektuelle personligheder er blevet spærret inde. Situationen i Xinjiang er fortvivlende, fortæller en af kunstnerne, der ønsker et være anonym.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Det er jo intellektuel kulturel udrensning der foregår - noget der ligner "Øhavet -Gulag" af Solzhenitsyn - man må håbe på at nogle af de intellelektuelle får lov til forlade Kina så han/hun kan skrive en kinesisk udgave af "Øhavet".
PS : Siden hvornår er Kina begyndt at bruge hammer og segl som der bliver vist på billedet - det ville en person fra Kina aldrig gøre.

Torben Lindegaard

@Torben K L Jensen 02. august, 2020 - 22:24

"Siden hvornår er Kina begyndt at bruge hammer og segl som der bliver vist på billedet -
det ville en person fra Kina aldrig gøre."
citat fra læserbrev

Det er en vidunderlig bred antagelse, du her gør om de knap 1.4 mia kinesere !!

Torben K L Jensen

Der er sikkert mange af dem der ikke aner hvad det er -Torben.

Randi Christiansen

Kinesernes angst for uighurerne minder mig om et eller andet .... arvesyndig frygt for at blive truet af fremmede?

Vi bebor en fantastisk planet og er samtidig meget uvidende, om hvordan det gøres bedst. Så sørgeligt - lidt ligesom når man sukker efter mulige vidundere : ’det ku vær så godt, men så det faktisk skidt’ - øv

Ole Schwander

Kinas Kommunistiske Parti er tvungent til at beholde et fast greb om landet mange minoriteter for at beholde grebet om magten. Ved det mindste tøven falder det i stumper og stykker som Sovjetunionen. Og det er især de muslimske mindretal, de er bange for.