Essay
Læsetid: 4 min.

1979: USA’s præsident Carter drukner i sin egen velmenende inkompetence

Sydstatsguvernøren og demokraten Jimmy Carter er blevet præsident, fordi amerikanerne væmmedes ved republikanernes Watergate-skandaler. Men Carter får aldrig greb om sit embede
Byplanprofessoren Jon Hawes første energiske valgkamp for Jimmy Carter - som her er fotograferet ved et vælgermøde i Tampa, Florida 1979 - men professoren blev skuffet.

Byplanprofessoren Jon Hawes første energiske valgkamp for Jimmy Carter - som her er fotograferet ved et vælgermøde i Tampa, Florida 1979 - men professoren blev skuffet.

Arthur Grace/Ritzau Scanpix

Udland
22. september 2020

Året er 1979. Stedet er Chapel Hill, en lille malerisk universitetsby i sydstaten North Carolina.

Jon Howes er den byplanprofessor, jeg er gæsteforelæser hos. Han er også en af byens førende demokrater, på partiets progressive fløj. På sit kontor kigger Howes sørgmodigt på mig og siger:

»Jeg er ikke sikker på, at det er den rigtige præsident, vi har fået valgt.«

Det er tungt for Howes at nå til den erkendelse. Han har selv været begejstret for Jimmy Carter, der er tidligere guvernør i nabostaten Georgia. Ved valget i 1976 førte Howes og hans meningsfæller i Chapel Hill energisk valgkamp for Carter.

Carter blev set som repræsentant for et ’nyt Syden’, der er ved at gøre sig fri af tidligere tiders hvide undertrykkelse af sorte. Et Syden, der byder velkommen til moderne virksomheder med højt uddannet arbejdskraft. Et Syden, hvor universitetsbyer som Chapel Hill udgør politiske kraftcentre.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@David Rehling

".... og Nixons afløser, den nye vicepræsident, Gerald Ford, brød et udtrykkeligt løfte om ikke at benåde Nixon for de forbrydelser, Nixon havde begået i embedet."
citat fra artiklen

Jeg har ingen erindring om et sådant løfte fra Gerald Ford.

Til hvem skulle Ford have afgivet løftet - og hvornår ??